Hoe vaak heb je je haar gewassen met zeep en eindigde je met een jeukende en broze hoofdhuid? Hoewel zowel shampoos als zeep je haar kunnen reinigen, is het gebruik van zeep een gezonde praktijk?

Laten we dieper graven en ontdekken waarom shampoos veiliger zijn voor je haar dan de meeste zepen.

Hoogtepunten:

  • Is zeep goed voor haar?
  • Zeep vs shampoos
  • Wat gebeurt er als je je haar wast met zeep?
  • Hoe bijwerkingen van zeepwas op het haar te voorkomen?
  • Welke zepen kun je gebruiken om je haar schoon te maken?

Is zeep goed voor haar?

De geschiedenis van het maken van zeep gaat terug tot 2800 voor Christus, en zeep wordt tot op heden door velen gebruikt. Om echter te begrijpen of dit vertrouwde product goed is voor het haar of niet, moeten we begrijpen wat zeep is en hoe het wordt gemaakt.

Chemisch gezien is zeep een mengsel van natriumzouten van verschillende vetzuren. Het wordt geproduceerd door een proces dat verzeping of hydrolyse van vet of olie wordt genoemd. [1] Zeep is een alkalisch product met een pH tussen 9-10. Het is uitstekend in het verwijderen van het vuil en de bacteriën van de huid. Dit komt omdat de huid een zure mantel heeft die ervoor zorgt dat bacteriën niet in de huid terechtkomen. Zodra de huid is geklaard met zeep, kan de zure mantel van de huid gemakkelijk terugkeren naar de normale pH-waarde.

vrouw in douche wassend haar met shampoo

Het haar daarentegen heeft een pH-waarde tussen 4,5-5,5. De zure omgeving van de hoofdhuid en het haar voorkomt bacteriële of schimmelgroei. Als u uw haar echter met zeep wast, zal de alkaliteit van de zeep de natuurlijke keratine van het haar vernietigen. Hierdoor wordt je haar droog en broos.

Zeep vs shampoos

Zepen zijn vast bij kamertemperatuur; daarom is er niet veel ruimte om extra ingrediënten toe te voegen tijdens het maken ervan. Aan de andere kant zijn shampoos vloeibaar die de cosmetische chemici de flexibiliteit geeft om meer ingrediënten toe te voegen tijdens het formuleren ervan. Ze kunnen bijvoorbeeld conditioneringsmiddelen inbrengen die het haar zacht en gezond kunnen laten aanvoelen.

Shampoos zijn reinigingsmiddelen die geen residuen achterlaten. Ook zijn zepen meestal niet specifiek voor haar geformuleerd. Dus hoewel je af en toe zeep kunt gebruiken om je haar te wassen, kan het maken van dit een normale gewoonte je haar beschadigen.

Wat gebeurt er als je je haar wast met zeep?

Wanneer je je haar wast met zeep, kan het volgende gebeuren.

1. Residu op het haar:

Er kan een chemische reactie optreden, vooral als je hard water gebruikt. Hard water vormt een onoplosbare substantie die niet met water wordt afgespoeld. Dit onoplosbare materiaal staat bekend als zeepresten.

2. Seborrheic dermatitis:

Seborrheic dermatitis is een inflammatoire huidziekte die mensen van alle leeftijden kan treffen. Hard water en zeepresten samen kunnen seborrheic dermatitis verergeren, wat resulteert in frequent. Als u eczeem of seborrheic dermatitis heeft, vermijd dan het gebruik van zeep om uw haar schoon te maken. [2]

3. Droog en broos haar:

In tegenstelling tot shampoos zijn zepen niet geformuleerd voor haar en kunnen ze je haar niet voorzichtig reinigen. Zepen kunnen je haar droog, pluizig en broos maken omdat het de natuurlijke olie en keratine van het haar afscheurt.

Hoe bijwerkingen van zeepwas op het haar te voorkomen?

Als u uw haar liever met zeep wast, houd dan rekening met de volgende aspecten om bijwerkingen te voorkomen.

1. Gebruik een conditioner:

De belangrijkste bijwerking van zeepwas is ruw en verward haar. Om deze bijwerking te voorkomen, overweeg dan altijd om na elke wasbeurt een goede conditioner te gebruiken. Dit zal je haar helpen om te ontwarren en het zacht en gezond te houden.

2. Vermijd het scrubben van je haar:

Wrijf niet te veel over de zeepstaaf, vooral aan de uiteinden van je haar. Als je haar lang is, kan het wrijven van zeep erop leiden tot knopen.

3. Gebruik een zure spoeling:

Als je hard water gebruikt, kunnen de harde watermineralen reageren met de zeepvormende schuim die op het haar blijft zitten en een onrein wasachtig gevoel geeft. Om dit probleem op te lossen, geef je je haar een zure spoeling na het reinigen van het haar met zeep.

appelazijn

4. Acidic Wash Recept:

Benodigde ingrediënten

  • Twee eetlepels witte ciderazijn Een liter water
  • Een liter water

Methode

Meng de azijn met een liter water. Nadat je je haar met zeep hebt schoongemaakt, spoel je het haar gewoon uit met het azijn-watermengsel.

Belangrijke opmerking:

Als je hoofdhuid te gevoelig of jeukend is, kun je een lepel honing aan het mengsel toevoegen. Als alternatief kunt u ook distille gebruikend water om je haar te spoelen als je het recept voor zure was wilt overslaan. De geur van azijn verdwijnt meestal, maar als je ervoor wilt zorgen dat je niet naar azijn ruikt, spoel je het haar na de zure wasbeurt met schoon water.

Welke zepen kun je gebruiken om je haar schoon te maken?

Terwijl wasmiddelrepen je haar ruw en droog maken, zijn sommige speciaal geformuleerde shampoobars veilig om te gebruiken voor je haar. Deze shampoo bars zijn gemaakt met natuurlijke reinigingsingrediënten zoals shikakai, reetha en amla. Sommige kunnen ook vochtinbrengende ingrediënten bevatten om je haar zacht en gezond te houden. Welke zeep je ook kiest, zorg ervoor dat het bij je haartype past en je haarproblemen aanpakt.

Als alternatief kunt u ook overwegen om droogshampoo te gebruiken. In tegenstelling tot shampoos en conditioners die werken op nat haar, kunnen droogshampoos worden aangebracht op droog haar, vandaar de naam. Droogshampoos kunnen werken als een snelle oplossing na een sportschoolsessie of een vochtig woon-werkverkeer.

Inpakken

Het een of twee keer wassen van je haar met zeep heeft geen invloed op je haar, maar regelmatig schoonmaken van je haar met zeep kan ernstige problemen veroorzaken, zoals ruwheid en ernstige klitten. Ga in plaats daarvan voor een shampoo om je haar schoon te maken. Als je shampoo wilt vermijden, dan kan droogshampoo een goed alternatief zijn voor je haar.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen