Een van onze zwangere kennissen was in shock toen ze plotseling donkere vlekken op haar huid opmerkte! Nou, met alle hype over de beroemde zwangerschapsgloed, had ze niet verwacht dit tijdens haar zwangerschap te zien.

Als u zwanger bent en met hetzelfde probleem wordt geconfronteerd, moet u weten dat het een aandoening is die meestal wordt veroorzaakt door fluctuerende hormoonspiegels. Het gelukkige deel is dat het kan worden behandeld met veilige opties en natuurlijke remedies. Wij vertellen je waarom voorkomen in dit geval de helft van de genezing is.

Hoogtepunten:

 • Is huidverkleuring normaal tijdens de zwangerschap?
 • Waarom wordt de huid donkerder tijdens de zwangerschap?
 • Wanneer begint huidverkleuring tijdens de zwangerschap?
 • Gebieden waar de huid donkerder wordt
 • Hoe zich te ontdoen van een donkere huid tijdens de zwangerschap?
 • Voorkomen dat de huid donker wordt tijdens de zwangerschap
 • Wordt je huid weer normaal na de zwangerschap?

Is huidverkleuring normaal tijdens de zwangerschap?

Melasma [1], ook bekend als chloasma gravidarum [2], komt vrij vaak voor tijdens de zwangerschap. Het kan voorkomen bij 50,8% van de zwangere vrouwen volgens een studie [3] in India. Het wordt ook wel het masker van de zwangerschap in informele termen genoemd. Melasma kan ook terugkeren bij de tweede of meer zwangerschappen.

Waarom wordt de huid donkerder tijdens de zwangerschap?

 • Hoewel er niet één oorzaak van melasma is, kunnen er verschillende redenen zijn achter het optreden ervan. Een daarvan is de hogere niveaus van hormonen die tijdens de zwangerschap worden geproduceerd. Deze omvatten oestrogeen, progesteron en degenen die de melanineproductie verhogen.
 • Melasma is een aandoening waarbij de cellen van de huid, bekend als melanocyten [4] (melanine producerende cellen), worden geactiveerd als gevolg van hormonen. De hoeveelheid geproduceerde melanine neemt toe, waardoor de huid donkerder wordt. Het is het pigment dat kleur geeft aan onze huid, ogen en haar.
 • Melasma kan te wijten zijn aan erfelijke redenen. Als je moeder of tantes melasma hebben gehad, heb je het waarschijnlijk.
 • Als u hyperthyreoïdie heeft gehad of nog steeds heeft [5], kunt u melasma ontwikkelen.
 • Als u urenlang wordt blootgesteld aan de UV-stralen van de zon, krijgt u waarschijnlijk ook melasma.

Wanneer begint huidverkleuring tijdens de zwangerschap?

In de meeste gevallen verschijnt verkleuring van de huid als gevolg van melasma in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap. Het kan echter op elk moment tijdens de zwangerschap beginnen. Tijdige voorzorgsmaatregelen worden geadviseerd om extreme verduistering te voorkomen.

Notitie:

Het enige symptoom dat melasma aangeeft, is het donker worden van de huid tijdens de zwangerschap. Als uw donkere vlekken andere symptomen vertonen, zoals jeuk, gevoeligheid of pijn bij aanraking, moet u uw dermatoloog raadplegen.

Gebieden waar de huid donkerder wordt

Melasma komt meestal op symmetrische wijze voor rond de bovenlip, kin, voorhoofd en neus. Het verschijnt als vlekken van bruine of grijsbruine huid als een masker. Het kan zelfs gebeuren in gebieden waar de huid tegen elkaar schuurt – je oksels en je binnenste dijen.

Deze vlekken kunnen ook verschijnen langs de kaaklijn en de armen – gebieden die worden blootgesteld aan zonlicht. Reeds gepigmenteerde delen van je huid – littekens, sproeten, tepels en je genitale gebied kunnen zelfs donkerder worden dan normaal tijdens de zwangerschap.

Wist je dat?

 • Melasma komt voor bij alle huidtypes, maar vaker bij vrouwen met een donkere huid dan vrouwen met een lichtere huid.
 • Vrouwen die uit Noord-Afrika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, India en andere delen van Azië en het Middellandse Zeegebied komen, hebben meer kans op melasma dan hun Europese Kaukasische tegenhangers.
 • Recente studies geven aan dat melasma chronisch kan zijn en vele jaren aanhoudt voor een meerderheid van de patiënten.
 • Je huid wordt blootgesteld aan UV-stralen van de zon, zelfs als je bij een raam of in een auto zit.
 • Melasma kan ook worden veroorzaakt, zelfs als gevolg van hormoonvervangingstherapie, of door het nemen van anticonceptiepillen.

Hoe zich te ontdoen van een donkere huid tijdens de zwangerschap?

1. Zoek een professionele behandeling

Behandelingen met chemicaliën worden niet als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Uw dermatoloog kan een actuele zalf voorschrijven die azelaïnezuur bevat [6] of een chemische peeling die glycolzuur bevat, wat als veilig wordt beschouwd.

2. Draag zonnebrandcrème met hoge SPF

Gebruik zonnebrandcrème, zelfs als je binnen bent. Kies voor een zonnebrandcrème met een hogere SPF, 30-50 of meer. Zoek naar ingrediënten die veilig zijn voor zwangere vrouwen om te gebruiken, zoals als zinkoxide [7] en titaandioxide [8], die meestal aanwezig zijn in fysieke zonnebrandmiddelen. Het product moet een breed spectrum zijn – beschermend tegen UVA- en UVB-stralen.

3. Probeer natuurlijke remedies

Er zijn verschillende natuurlijke ingrediënten die u kunt gebruiken om de donkere huidvlekken veroorzaakt door melasma lichter te maken. Sommige kunnen op zichzelf worden gebruikt, terwijl andere moeten worden gemengd om een masker met verschillende ingrediënten te vormen. Deze zijn allemaal volkomen veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap.

A. Citroensap

Citroensap heeft samentrekkende eigenschappen omdat het zuur van aard is en de huid op natuurlijke wijze lichter maakt. Pers sap uit de citroenen, verdun met weinig water en breng aan op de gepigmenteerde delen van de huid. Na enige tijd afwassen.

B. Kurkuma

Maak een pasta van besan, melk en kurkuma. De curcumine [9] aanwezig in kurkuma kan de gepigmenteerde gebieden verlichten. Kurkuma kan ook worden gemengd met rozenwater, kokosmelk en citroensap om een huidverlichtend masker te maken.

C. Aloë Vera

Aloë vera is een zachte en effectieve manier om de huid lichter te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een stengel snijden en de gel uit de plant halen en direct op de donkere huid aanbrengen. Laat 20 minuten intrekken en spoel af met warm water.

D. Havermout

Havermout is een uitstekende natuurlijke exfoliator. Breng een gezichtsverpakking aan met havermout gemengd met honing en melk. Laat het intrekken tot het volledig opdroogt en spoel het vervolgens af. Het verwijdert de donkerbruine vlekken en dode cellen, waardoor je een gezondere, helderdere huid krijgt.

E. Uiensap

Er zijn verbindingen aanwezig in uiensap die zwavel bevatten, wat kan helpen bij het verwijderen van een donkere huid als gevolg van melasma. Ze bieden ook voeding aan de huid. Maak een mix van uiensap en biologische appelciderazijn en breng aan op je huid.

F. Amandelen

Of ze nu worden gegeten of op de huid worden aangebracht, amandelen zijn erg goed voor de gezondheid van de huid. Ze hebben eiwitten en vitamine E, die de tekenen van melasma kunnen verminderen. Maak een pasta van amandelen, melk en honing en breng aan als gezichtsverpakking. Spoel af nadat het is opgedroogd.

G. Komkommer

Deze groente bevat een grote hoeveelheid water en is ideaal om de gepigmenteerde huid te kalmeren. Het kan de huid hydrateren terwijl het de donkere huidvlekken lichter maakt.

H. Sandelhout

Sandelhout kan effectief zijn om de huid te verlichten die donkerder is geworden als gevolg van melasma tijdens de zwangerschap. Je kunt het gebruiken in poeder- of olievorm. Maak een pak met sandelhoutpoeder en water om aan te brengen. Het koelt de huid, vermindert acne en irritatie.

I. Papaja

Het enzym dat aanwezig is in papaja’s, bekend als papaïne [10] kan werken als een natuurlijke exfoliator. Het verlicht de huid en verwijdert dode huidcellen, waardoor de huid lichter en helderder wordt.

J. Aardappel

Aardappelen bevatten Azelaïnezuur waarvan bekend is dat het pigmentatie helpt verminderen [11] veroorzaakt tijdens de zwangerschap. Het enige wat je hoeft te doen is een aardappel raspen en het rauwe sap op de donkere schilplekken aanbrengen. Eenmaal droog, afspoelen met warm water.

K. Soja

Sojamelk kan worden gebruikt om de huid te verminderen die donkerder wordt als gevolg van zwangerschap. Soja bevat vetzuren, isoflavonen [12] en trypsineblokkers [13] die kan helpen bij het verminderen van huidverduistering als gevolg van zwangerschap. Meng sojamelk met tomatenpulp en citroensap. Aanbrengen op donkere gebieden, afwassen als het droog is.

L. Sinaasappelschil

Studies tonen aan dat sinaasappelschilpoeder kan worden gebruikt om de huid lichter te maken. Meng gedroogd sinaasappelschilpoeder met honing en melk. Breng aan op de donkere gebieden en spoel af wanneer het droog is.

M. Wrongel/Yoghurt

Wrongel bevat heilzame zuren zoals melkzuur, citroenzuur en glycolzuur die kunnen helpen de pigmentatie in de huid te verminderen. Maak een masker met wrongel, honing en haverpoeder en breng het aan op de donkere delen van de huid. Afspoelen als het droog is.

Voorkomen dat de huid donker wordt tijdens de zwangerschap

1. Blijf uit de zon

Als u zwanger bent of al melasma heeft gehad dat nu afwezig is vanwege de behandeling, is het van vitaal belang om de zon te vermijden. Dat komt omdat de aandoening kan terugkeren als gevolg van blootstelling aan de zon. Draag een hoed, zonnebril en een sjaal om je gezicht en hals te bedekken als je overdag buiten bent.

2. Niet waxen

Wanneer u uw armen of gezichtsgebieden zoals de bovenlip waxt, kan dit irritatie en huidontsteking veroorzaken. Als je al melasma hebt, kan harsen het erger maken.

3. Niet bleken

Gebruik geen huidbleekmiddel om je huid lichter te maken tijdens de zwangerschap. Als je absoluut de donkere huidvlekken moet bedekken, kun je alleen op die plekken een concealer gebruiken.

4. Kies voor chemicaliënvrije huidverzorgingsproducten

Als je een donkere huid hebt als gevolg van melasma, kies dan voor products die hypoallergeen of vrij van chemicaliën zijn. Dit geldt ook voor je reinigingsmiddelen en vochtinbrengende crèmes. De chemicaliën in niet-hypoallergene producten kunnen de huid irriteren en de aandoening verergeren.

5. Zorg voor een gezonde huidverzorgingsroutine

Om te voorkomen dat de huid donkerder wordt tijdens de zwangerschap, moet u een reinigings-, verstevigings- en hydraterende routine handhaven die het dragen van zonnebrandcrème omvat. Zelfs als je meestal binnenshuis bent, draag dan zonnebrandcrème. Als je buiten stapt, breng het dan vaker aan.

6. Consumeer foliumzuur

Zorg ervoor dat u voldoende folaat en foliumzuur in uw dieet heeft, hetzij via voedingsmiddelen zoals spinazie of via een supplement. De huid kan ook donkerder worden tijdens de zwangerschap als gevolg van een folaattekort.

7. Drink water en vers sap

Vermijd alle soorten suikerhoudende, koolzuurhoudende dranken en de sappen die verkrijgbaar zijn in supermarkten. Als u de melasma wilt beheersen en het uiterlijk ervan wilt voorkomen, is het het beste om veel water en vers gemaakte fruit- en groentesappen te drinken zonder toegevoegde suikers.

Wordt je huid weer normaal na de zwangerschap?

De huid gaat meestal niet vanzelf weer normaal. Het vereist behandeling voor de donkere vlekken om volledig lichter te worden na een zwangerschap. In sommige gevallen kan omkering van de huid naar zijn normale toestand optreden tijdens het eerste jaar na de geboorte.

Inpakken

Melasma is een aandoening die meer dan de helft van de zwangere vrouwen treft. In sommige gevallen geneest huidverduistering vanzelf na de geboorte. Maar in andere gevallen blijft het aan en keert het terug bij volgende zwangerschappen. Het volgen van alle bovengenoemde voorzorgsmaatregelen en het nemen van tijdige behandeling is dus belangrijk.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen