Zijdezacht, glanzend, zacht en gezond haar – zijn dit je belangrijkste haardoelen? Dan is het tijd om gehydrolyseerde keratine in uw regime te introduceren.

Gehydrolyseerde keratine is een multifunctioneel en go-to versterkend eiwit dat je beschadigde haar helpt een nieuw blad om te draaien. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over dit elixer – van het gebruik ervan tot voordelen en bijwerkingen. Lees dan verder.

Hoogtepunten:

 • Wat is gehydrolyseerde keratine?
 • Waar komt gehydrolyseerde keratine vandaan?
 • Wat doet gehydrolyseerde keratine met je haar?
 • Hoe gehydrolyseerde keratine te gebruiken?
 • Hoe kan ik beschadigd haar herstellen?
 • Bevat gehydrolyseerde keratine formaldehyde?
 • Bijwerkingen van gehydrolyseerde keratine
 • Is gehydrolyseerde keratine veganistisch?

Wat is gehydrolyseerde keratine?

Ten eerste is keratine een eiwit dat van nature in je haar voorkomt. [1] Het is verantwoordelijk voor de gezondheid van je haar. Hoewel keratine je haar sterk maakt, is het ook gevoelig voor schade als gevolg van milieu-agressors.

Om deze reden is gehydrolyseerde keratine geïntroduceerd in verschillende haarverzorgingsformuleringen om aan te vullen wat is verzwakt.

Gehydrolyseerde keratine is een groot eiwitmolecuul dat na een chemisch proces zodanig wordt afgebroken dat het de haarschubben kan binnendringen. Het is afkomstig van een groter keratinemolecuul.

Keratine wordt afgebroken door zijn binding te splitsen met de toevoeging van waterstof en hydroxide (water). Aan het einde van het chemische proces wordt de keratine gereduceerd tot kleinere fragmenten die het haar kan absorberen, dankzij het lagere molecuulgewicht.

In wezen betekent hydrolyze het eiwit fragmenteren of op een niet-specifieke manier in kleinere stukjes breken. De afgebroken eiwitten zetten zich af op de schacht van het haar. Vanwege het lage molecuulgewicht en het kleine formaat gaan de gehydrolyseerde keratine-eiwitten verder dan de cuticula, dringen ze de haarschacht binnen en verminderen ze schade.

Waar komt gehydrolyseerde keratine vandaan?

Keratine wordt van nature in het lichaam aangemaakt, net als biotine. Biotine, een in water oplosbare vitamine, helpt bij het metabolisme van eiwitten die een basis vormen voor keratine.

Je kunt keratine ook vinden in voedselbronnen. Voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte, biotine, magere eiwitten en volle granen zijn keratinerijk en verbeteren keratine in je nagels en haar.

Topische producten zoals nagelbehandelingen, lotions, shampoo en conditioner bevatten ook gehydrolyseerde keratine.

Wat doet gehydrolyseerde keratine met je haar?

Wanneer u gehydrolyseerde keratine topisch op uw haar gebruikt, helpt het de kleine openingen in de haarschacht te vullen, inclusief de drie lagen – de medulla, cortex en cuticula. Het is alsof je cement in een scheur giet.

Wanneer het afgebroken eiwit deze microscopische openingen vult, krijgt het haar de kracht om schade door chemische behandelingen, hittestyling, mechanische manipulatie en de zon te minimaliseren.

Hier zijn enkele van de andere voordelen

 • Vermindert kroezen, verharing en breuk.
 • Verhoogt de gladheid en elasticiteit met zijn vochtbindende eigenschappen.
 • In wezen helpt gehydrolyseerde keratine de natuurlijke beschermende laag van het haar van binnenuit opnieuw op te bouwen door de diameter van elke streng te vergroten. Dit geeft een voller uiterlijk en vervangt verloren eiwit. [2]
 • Wanneer haarbehandelingen afgebroken of gehydrolyseerde keratine bevatten, creëert het een beschermende barrière op het haar en geeft het tegelijkertijd glans.
 • Gehydrolyseerde keratine werkt ook op de huid en het herstelt vocht en verbetert de elasticiteit van de huid.
 • De hydraterende eigenschappen maken shampoos en conditioners die gehydrolyseerde keratine bevatten een go-to-optie voor mensen met broos, droog of slap haar.
 • Het is een uitstekende keuze om weerbarstig haar te temmen en het beter beheersbaar te maken.
 • Omdat haar is gemaakt van keratine, is het een van de beste eiwitten om haar te behandelen dat zwaar gemanipuleerd of chemisch beschadigd is. Meestal, wanneer het haar chemische processen ondergaat, breekt het aminozuur cysteïne af en resulteert in verzwakt en beschadigd haar. Van keratine is bekend dat het deze verloren cysteïne vervangt. Gehydrolyseerde keratine verhoogt het cysteïnegehalte, wat de treksterkte verhoogt en schade minimaliseert.
 • Het verhoogt ook het volume, versterkt je haar en herstelt de glans.

Notitie:

Verwar gehydrolyseerde keratine niet met Braziliaanse keratinebehandelingen. De eerste bezit geen rechttrekkende eigenschappen. Het wordt gebruikt om banden op te bouwen in plaats van ze te verbreken.

Hoe gehydrolyseerde keratine te gebruiken?

Of je haar nu moeilijk te stylen, droog of beschadigd is, neem gehydrolyseerde keratine op in je haarverzorgingsarsenaal. In een mum van tijd ziet en voelt je haar er glanzender, zachter, voller en sterker uit.

In de winkel gekochte vs. doe-het-zelf behandeling

Winkel-gekocht

Een van de handigste opties is om eiwitbehandelingen en gehydrolyseerde keratine direct van de plank te kopen. Meestal, wanneer u dergelijke producten van de plank koopt, worden ze gemengd in de formulering. Je kunt ze dus direct op je haar gebruiken. Het is een eenvoudig proces.

Het enige dat u hoeft te doen, is de afgedrukte instructies op het etiket zorgvuldig volgen om ervoor te zorgen dat u uw haar niet te veel verwerkt. Voor sommige behandelingen hebt u mogelijk een afzuigkapdroger of een verwerkingsdop nodig – daarom kunt u het beste de aanwijzingen goed lezen.

Esse Organic Skincare Tip:

Het is beter als u zich aan de aanbevolen tijdsduur en meting houdt en geen van beide overschrijdt.

DIY

1. Je eerste stap is om te bepalen aan welk type haarproduct je de gehydrolyseerde keratine toevoegt – een diepe conditioner, conditioner, shampoo of al het bovenstaande.

2. Als u eiwitten toevoegt aan shampoo of conditioner, kunt u het gebruiken zoals u normaal zou doen.

3. Nadat u het haarproduct hebt gekozen, meet u hoeveel product u gaat gebruiken.

4. Bereken op basis van de aanbevolen concentratie de hoeveelheid eiwit die u moet toevoegen. Je hebt bijvoorbeeld ongeveer 2 tot 12 ml gehydrolyseerde keratine nodig.

5. Zodra u uw portiegrootte hebt vastgesteld en uitgemeten, kunt u deze in de gewenste container gieten en door elkaar mengen.

6. Breng dit mengsel gelijkmatig aan op je haar en probeer zoveel mogelijk uit de buurt van de hoofdhuid te blijven om de kans op verstopte poriën te verminderen.

7. Spoel je haar na verloop van tijd grondig uit.

Hoe kan ik beschadigd haar herstellen?

Voordat u elk type eiwitbehandeling koopt, zijn hier vijf indicaties dat uw haar schreeuwt om een eiwitbehandeling:

 • Je haar heeft zijn elasticiteit verloren
 • Je haar breekt en verhaart
 • Je haar is kleurbehandeld
 • Je haar heeft een hoge porositeit
 • Je haar is slap en stringy

Door je haar te conditioneren met gehydrolyseerde keratine, vervang je de ontbrekende en beschadigde keratine uit je haar, waardoor het haar buigzaam, veerkrachtig en sterk blijft.

Bevat gehydrolyseerde keratine formaldehyde?

Hoewel traditionele keratinebehandelingen op grote schaal beschikbaar blijven, kunt u een biologische keratinebehandeling in handen krijgen. Ze zijn niet giftig en bevatten geen formaldehyde. Meestal maken ze gebruik van ingrediënten zoals olijfolie en aminozuren. Ze zijn net zo effectief en kunnen je haar beschermen tegen breuk, versterken en herstellen naar een gezonde staat.

Formaldehyde is een sterk ruikend, kleurloos gas in keratinebehandelingen dat de nagelriem openblaast en de keratinebinding aan het haar versnelt. Studies tonen aan dat het gebruik van formaldehyde schadelijk is en kan leiden tot hoesten, ademhalingsproblemen en andere ademhalingsproblemen, neusbloedingen, krassende ogen, keelpijn en in het ergste geval kanker.

Bijwerkingen van gehydrolyseerde keratine

Als een diepe vochtinbrengende conditioner, moet je niet zo vaak gehydrolyseerde keratine aanbrengen. Meestal kan het meeste haar elke zes weken eiwitbehandelingen doorstaan. Er zijn een paar mensen die met vier of vijf weken weg kunnen komen. Sommige haartypes moeten tot drie maanden wachten. Het hangt allemaal af van de conditie van je haar.

Esse Organic Skincare tip :

Haar met een lage porositeit kan minder behandelingen ondergaan, terwijl haar met een hoge porositeit vaker behandelingen nodig heeft.

Wist je dat overtollig eiwit meer kwaad dan goed doet? Het zal het tegenovergestelde resultaat opleveren van wat u zoekt. Een overdaad aan eiwitten kan ervoor zorgen dat je haar broos aanvoelt en als je het te veel uitrekt, zal het knappen als gevolg van te veel stretchen. Om dit beter te illustreren, denk aan je haar als droge pasta voordat je kookt – het is moeilijk. Na het koken wordt het zachter. Evenzo heb je vocht nodig om de overbelasting van eiwitten om te keren.

Is gehydrolyseerde keratine veganistisch?

Gehydrolyseerde keratine wordt afgebroken uit keratine en keratine is afgeleid van stekels, veren, hoorns, vermalen hoeven van verschillende dode dieren. Er is geen synthetische keratine en keratine kan niet afkomstig zijn van groenten. Gehydrolyseerde keratine is dus niet veganistisch of dierproefvrij. De laatste tijd zijn er echter veganistische afgeleide keratines beschikbaar.

Inpakken

Gehydrolyseerde keratine heeft verschillende voordelen. Het helpt beschadigd haar te herstellen en weer tot leven te brengen. Het is het beste om je haarstylist te raadplegen over verschillende behandelingen en er een te vinden die het beste werkt voor je haar.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen