Laat je acne littekens en hyperpigmentatie achter, zelfs na herstel? Deze acnelittekens kunnen van verschillende typen zijn – boxcar, ijsprikker, rollende, hypertrofische en keloïde littekens. Onder deze, ice pick littekens zijn een van de meest prominente en ernstige soorten acne littekens.

IJspriklittekens verschijnen als minuscule en diepe puncties op je huid en verstoren de gladheid van de huid. Lees verder om te leren waarom ijspluk littekens vormen en hoe ze te behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn Ice Pick Littekens?
 • Waarom vormen zich ice pick littekens?
 • Is een ijspriem litteken diep of oppervlakkig?
 • Hoe ziet een ice pick litteken eruit?
 • Welke behandelingsopties zijn beschikbaar om ice pick littekens te behandelen?
 • Hoe ice pick littekens te voorkomen?
 • Veelgestelde vragen over Ice Pick Scars

Wat zijn Ice Pick Littekens?

Ice pick littekens zijn een soort atrofische acne littekens [1] vaak gevormd door ernstige cystische acne. Dit zijn meestal smal (≥2 mm in diameter), punctiform en diepe littekens die op je wangen verschijnen.

Meestal heeft dit type litteken relatief kleinere openingen en een dieper infundibulum dat een ”V” vorm vormt. [2]. Ice pick acne litteken is het meest voorkomende type atrofisch acne litteken. Ongeveer 60% – 70% van de totale littekens zijn van het type ice pick [3].

Ice pick acne littekens zijn erg moeilijk te verwijderen vanwege hun eigenaardige vorm. De littekenverwijderingsbehandelingen kunnen tijdrovend zijn; en vereisen vaak een aanhoudende, agressieve en dure behandeling.

Waarom vormen zich ice pick littekens?

Meestal worden ijsprik acnelittekens veroorzaakt door inflammatoire acne zoals cysten en papels die diep in je poriën doordringen. Als je je acne doorboort of je comedonen onbehandeld laat, kan dat een ijspriklitteken vormen.

In vergelijking met andere acnelittekens zijn ijspriklittekens smaller en dieper. Ze zien eruit als smalle, ontpitte vormen in de huid en voor zo’n unieke vorm zijn deze littekens vaak meer merkbaar voor het blote oog. Ernstige acne kan een diepere plek vormen en je collageen beschadigen. Het wordt dus moeilijk om ijspluklittekens op natuurlijke wijze te genezen.

Ice pick acne littekens kunnen voorkomen op verschillende delen van het gezicht, waaronder je neus, voorhoofd en bovenwangen. Om acnelittekens te genezen, moet u op zijn vroegst uw dermatoloog raadplegen om de meest geschikte ijspriklittekenbehandelingsoptie voor u te vinden.

Wist je dat?

Ice pick acne littekens kunnen tot een paar millimeter diep zijn en zich uitstrekken tot in de tweede laag van de huid. Zo’n verschijning van het litteken zorgt ervoor dat de huid eruitziet alsof deze is doorboord door een ijspriem of een ander scherp instrument. Dit is de reden achter de naam van het litteken.

Is een ijspriem litteken diep of oppervlakkig?

Ice pick acne littekens zijn diepe en smalle littekens. Deze zijn het gevolg van ontstoken en geïnfecteerde acne veroorzaakt door diep verstopte poriën. Ice pick acne littekens hebben steile zijkanten die een ‘V-vormige punctie in je huid vormen.

Hoe ziet een ice pick litteken eruit?

Visueel zien ijspriklittekens eruit als kleine gaatjes over de wangen, neus of voorhoofd. Ze hebben een klein diafragma, maar kunnen tot een paar millimeter diep in je huid reiken. Meestal zijn de littekens minder dan 2 millimeter breed en zien ze er net zo uit als kleine puncties op een gladde huid.

Welke behandelingsopties zijn beschikbaar om ice pick littekens te behandelen?

Ice pick acne littekens zijn te diep om op natuurlijke wijze te genezen na verloop van tijd of door middel van traditionele huismiddeltjes. Maar u kunt uw dermatoloog raadplegen voor de beste optie op basis van uw huidtype en de intensiteit van uw ijspriklittekens.

1. Punch Excisie

Volgens een studie over effectieve behandelingen van atrofische acnelittekens, is punch-excisie een van de meest efficiënte behandelingen voor ijsprik acnelittekens. In dit littekenbehandelingsproces gebruiken chirurgen een klein koekjessnijderachtig hulpmiddel om het litteken uit te snijden en vervolgens wordt de opening aan elkaar genaaid of aan elkaar gelijmd en toegestaan om te genezen.

Hoewel deze methode ook een klein litteken achterlaat in plaats van de depressie, is het bijna onzichtbaar. Het nieuwe litteken zal kleiner zijn, zonder enige verkleuring van de omliggende huid. Ook zal het op gelijke hoogte zijn met de omliggende huid, waardoor het minder opvalt dan het originele ijspriklitteken.

2. Ponsen enten

Sommige dermatologen beschouwen punch enten als de beste oplossing voor ice pick acne littekens [4]. Hier verwijderen chirurgen het litteken en vervangen het door een huidtransplantatie van een onopvallende plaats, zoals achter je oren. Deze behandelmethode verhoogt het niveau van het litteken en matcht het met de omliggende huid.

Punch enten vult gegarandeerd de diepte en npijl acne littekens, maar het kan zijn dat je meerdere grafts moet doorlopen voor een enkel litteken. Ook wordt het als meer geschikt beschouwd voor het behandelen van grote of intense ijspriklittekens. Net als punch excisie laat deze entmethode minder opvallende littekens achter dan het origineel.

Notitie:

Punch excisie en punch grafting worden vaak gedaan door plastisch chirurgen in het gezicht. Ze gebruiken lokale anesthesie om het specifieke gebied van de procedure te verdoven [5].

Shot van schoonheidsspecialist die mesotherapie-injectie maakt met dermapen op het gezicht voor verjonging

3. Microneedling

Deze methode staat ook bekend als collageeninductietherapie[6]. Hier gebruiken plastisch chirurgen een hulpmiddel met meerdere fijne naalden om de bovenste laag van de huid (epidermis) te doorboren. Als gevolg hiervan worden tal van microscopische gaten op de huid gecreëerd die helpen om de opperhuid en het midden van de dermis te pellen.

Het triggert de productie van collageen en elastine. U kunt binnen 6 tot 12 weken na de behandeling een resultaat waarnemen. In vergelijking met andere ijsprik littekenbehandelingskosten, is deze relatief betaalbaar. Microneedling heeft ook minder risico op bijwerkingen.

4. Microdermabrasie

Dit is een soort huidvernieuwingsbehandeling waarbij dermatologen kleine kristallen of een handstuk met diamantpunt op de huid gebruiken om de opperhuid voorzichtig te verwijderen. Als gevolg hiervan wordt een gladdere en strakkere huid onthuld, waardoor het verschijnen van acnelittekens wordt geminimaliseerd.

5. Laser resurfacing

Dit is een standaardbehandeling voor littekens waarbij dermatologen hoogfrequente laserstralen op het beoogde gebied gebruiken. De procedure verwijdert de huidlagen en stimuleert de productie van collageen en elastine. Je huidlagen groeien dus weer aan en bieden je een verbeterde huid met een egale teint.

De diepte van ijspriklittekens kan laserresurfacing of dermale fillers echter ongeschikt maken. Neem dus contact op met uw dermatoloog, omdat deze maatregelen vaak niet in staat zijn om het litteken van de ijsprikker volledig te verwijderen.

Vergelijking van de huid voor en na laser resurfacing

6. Hyaluronzuur injecties

In sommige gevallen suggereren dermatologen ook hyaluronzuurinjecties om ontpitte acnelittekens zoals ijspriklittekens te behandelen. Het kan een effectieve behandeling zijn, maar er is een nadeel. De fixatie zal niet permanent zijn en de effecten van hyaluronzuurinjecties kunnen binnen ongeveer een jaar verdwijnen.

7. Chemische peelings

Chemische peelings zijn een andere populaire optie om het uiterlijk van acnelittekens te verminderen door de opperhuid van de huid te verwijderen. Verschillende chemische peelingstoffen bevatten verschillende chemicaliën, zoals glycolzuur, trichloorazijnzuur (TCA), alfahydroxy, enz. De meeste chemicaliën kunnen hard zijn voor je huid, waardoor deze rood en geïrriteerd raakt.

Esse Organic Skincare Tip:

De meeste littekenverwijderingsbehandelingen hebben mogelijke bijwerkingen, zoals brandwonden, irritatie, roodheid, huidpeeling, bleek van de huid en zelfs veranderingen in de huidtextuur. Mensen met een donkerder huidtype hebben een hoger risico op de bijwerkingen van littekenverwijdering. Raadpleeg dus altijd uw dermatoloog over de waarschijnlijke bijwerkingen van de door u gekozen behandelingsmaatregel.

8. OTC Crèmes

Omdat ijspriklittekens behoorlijk diep zijn, zijn vrij verkrijgbare crèmes of zalven niet sterk genoeg om ze te behandelen. Maar u kunt OTC-opties gebruiken om een gezonde huid te behouden. Dit zal helpen om de aandacht af te leiden van littekens en ook het risico op toekomstige acne-uitbraken en littekens te verminderen.

9. Natuurlijke remedies

Natuurlijke remedies zijn meestal niet erg effectief bij de behandeling van ijsprik acne littekens. Maar er zijn enkele ingrediënten zoals honing, kaneel, rozenbottelolie en toverhazelaar die je als doe-het-zelfmaskers op je huid kunt aanbrengen.

Deze kunnen helpen om verkleuring te verminderen en de algehele huidtextuur te verbeteren. Hoewel deze ingrediënten niet in staat zouden zijn om de diepe putten te verwijderen, zijn ze verzachtend en kunnen ze het uiterlijk van je huid verbeteren.

Hoe ice pick littekens te voorkomen?

 • Neem de hulp van een dermatoloog om comedonen te genezen als ze verschijnen, omdat ze ijspriemlittekens kunnen veroorzaken.
 • Vermijd plukken, knallen, krabben of aanraken van acne.
 • Reinig je huid voorzichtig en vermijd krachtig scrubben dat je acne-laesies kan verergeren.
 • U moet zonnebrandcrème dragen voordat u naar buiten gaat om te voorkomen dat de huid donkerder wordt, waardoor uw acnelittekens beter zichtbaar kunnen worden.
 • Houd je huid goed gehydrateerd om het genezingsproces van je huid te verbeteren.
 • Gebruik olievrije en niet-comedogene cosmetica en huidverzorgingsproducten.

Veelgestelde vragen over Ice Pick Scars

1. Hoe lang gaan ice pick littekens mee?

Ice pick acne littekens zijn als diepe putten in de huid, die de opperhuid en soms de dermis beschadigen. Ze vervagen niet met de tijd en je moet de hulp van je dermatolo inroepengist om hun zichtbaarheid te verminderen.

2. Zullen ice pick littekens verdwijnen?

Nee, deze acnelittekens gaan niet vanzelf over. U moet een dermatoloog raadplegen en verschillende behandelingsprocedures overwegen om ze zichtbaar te verminderen.

3. Hoe ice pick littekens te verbergen?

Je kunt een concealer gebruiken om acnelittekens te verbergen. Voor effectievere en permanente oplossingen, overweeg de hierboven genoemde huidbehandelingen. U kunt ook ponsverhoging, chemische reconstructie, huidvullers of lasertherapie overwegen om die littekens minder zichtbaar te maken.

Inpakken

 • Ice pick littekens zijn diepe, V-vormige acne littekens met kleine openingen.
 • Deze hardnekkige littekens herstellen niet na verloop van tijd.
 • Deze littekens zijn te diep om te genezen met OTC crèmes of huismiddeltjes.
 • U moet uw dermatoloog raadplegen om die littekens minder zichtbaar te maken door chirurgische procedures, lasertherapie of chemische peeling.

Verwijzingen