Heb je vlekken op je huid die een teint lichter zijn dan je normale huidskleur? Hypopigmentatie kan de onderliggende reden zijn.

Hypopigmentatie is een veel voorkomende huidaandoening, maar meestal zijn de oorzaken niet ernstig en is het gemakkelijk te genezen. Maar het is belangrijk om de onderliggende oorzaken te identificeren voordat u een behandeling zoekt.

Laten we eens nader bekijken wat hypopigmentatie veroorzaakt, hoe wordt deze aandoening gediagnosticeerd en wat de verschillende beschikbare behandelingsopties zijn.

Hoogtepunten:

 • Wat is hypopigmentatie?
 • Gaat hypopigmentatie vanzelf over?
 • Wat zijn de oorzaken hypopigmentatie?
 • Hoe hypopigmentatie te diagnosticeren?
 • Hoe hypopigmentatie te behandelen?
 • Risico’s verbonden aan hypopigmentatie
 • Tips om hypopigmentatie te voorkomen
 • Hoe lang duurt hypopigmentatie als bijwerking van de behandeling?

Wat is hypopigmentatie?

Hypopigmentatie is de afname van de hoeveelheid melanine in de huid. De natuurlijke kleuring van uw huid is te wijten aan de aanwezigheid van het pigment dat bekend staat als melanine. Melanine wordt geproduceerd door gespecialiseerde cellen genaamd melanocyten die aanwezig zijn in de epidermislaag van de huid. [1] Verlies van melanine in een bepaald deel van uw huid resulteert in vlekken die lichter of witter zijn dan uw basale huidskleur. Hypopigmentatieplekken zijn vooral prominent bij mensen met een donkere huid, maar het treft ook mensen met een lichte huid.

Hypopigmentatie kan gelokaliseerd of gegeneraliseerd zijn. [2]

1. Gelokaliseerde hypopigmentatie

Dit resulteert in de vorming van vlekken van lichtere huid, van verschillende vormen en maten, gelokaliseerd in een of meerdere gebieden op het lichaam. Gelokaliseerde hypopigmentatie kan worden veroorzaakt door gedeeltelijk of volledig verlies van melanine. Het is ook bekend als leucoderma of achromodermie. Je kunt deze vorm van hypopigmentatie krijgen door de geboorte of je kunt het tijdens je leven krijgen. Een paar medische aandoeningen die kunnen leiden tot gelokaliseerde hypopigmentatie zijn:

1. Halo naevus (een moedervlek met een ring of halo van witte huid eromheen)

2. Vitiligo

3. Pityriasis

4. Idiopathische guttaat hypomelanose

5. Macula hypomelanosis

6. Post inflammatoire hypopigmentatie of littekens

7. Korstmos sclerosus

8. Lepra

2. Gegeneraliseerde hypopigmentatie

Ook bekend als diffuse hypopigmentatie, beïnvloedt gegeneraliseerde hypopigmentatie het hele lichaam. U kunt gegeneraliseerde hypopigmentatie hebben als gevolg van uw genetische samenstelling of als gevolg van medische aandoeningen zoals albinisme. Slecht functioneren van de hypofyse kan leiden tot de vermindering van het melanocytstimulerend hormoon (MSH), wat resulteert in een zeldzame vorm van verworven gegeneraliseerde hypopigmentatie.

generatie van melanine

Gaat hypopigmentatie vanzelf over?

Post inflammatoire hypopigmentatie, dat wil zeggen verlies van kleuring als gevolg van littekens, verdwijnt meestal vanzelf. Maar het kan een paar weken tot een paar maanden duren om volledig te verdwijnen, afhankelijk van de omvang van het litteken.

Congenitale hypopigmentatie zoals vitiligo of albilinisme gaat niet vanzelf. Als uw witte vlekken het gevolg zijn van een bacteriële of schimmelinfectie, zullen ze niet verdwijnen totdat u de infectie heeft.

Wat zijn de oorzaken hypopigmentatie?

Hypopigmentatie als gevolg van afname van melanine kan worden aangedreven door onderdrukking van de melanineproductie of afname van de melanocyten zelf. Een paar veel voorkomende oorzaken van hypopigmentatie zijn:

 • Normale veroudering leidt tot de beweging van melanine naar de bovenste lagen van de huid.
 • Omgevingsfactoren zoals zonlicht, andere stress op de huid.
 • Letsel of trauma aan de huid zoals snijwonden, brandwonden, blaren, enz.
 • Voedingstekort van vitamine B12, koper of ijzer.
 • Bacteriële of schimmelinfecties zoals bij macula acne of pityriasis versicolor respectievelijk.
 • Gebruik van cosmetische producten die lood of bleekmiddelen bevatten.
 • Bepaalde medicijnen zoals imatinib mesylaat kunnen leiden tot hypopigmentatie.[3]
 • Post inflammatoire hypopigmentatie –

  Deze vorm van hypopigmentatie wordt gevolgd door een eerder huidprobleem, zoals het volgende:

  (i) Inflammatoire huidziekten zoals atopische dermatitis, korstmos striatus, enz.

  (ii) Eerdere infecties zoals Herpes zoster, syfilis, enz.

  (iii) Procedures zoals dermabrasie, cryotherapie, enz. kunnen soms ook leiden tot hypopigmentatie. [4]

 • In zeer zeldzame gevallen hypopigmentaation kan worden geassocieerd met bepaalde vormen van kanker.

Hoe hypopigmentatie te diagnosticeren?

De eerste stap naar het diagnosticeren van hypopigmentatie is lichamelijk onderzoek van de lichtere plekken op de huid. Uw arts kan een Wood’s lamponderzoek uitvoeren om het specifieke type hypopigmentatie te bepalen. U kunt ook een dermatoscopie ondergaan waarbij een microscoop van het huidoppervlak wordt gebruikt om de pigmentafwijkingen van uw huid te evalueren.

De arts kan u verder vragen om voor een huidbiopsie te gaan als lepra, sarcoïdose of andere maligniteiten worden vermoed. Huidschrapen worden gebruikt voor het opsporen van schimmelinfecties zoals Tinea versicolor.

Uw leeftijd, ras en familiegeschiedenis zullen ook worden overwogen door uw beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voor een beoordeling van uw huidaandoening. Genetica speelt een belangrijke rol bij aandoeningen zoals vitiligo, die soms in families voorkomen. [5]

Hoe hypopigmentatie te behandelen?

Behandeling van uw hypopigmentatie zal afhangen van de onderliggende oorzaak, daarom is een juiste diagnose van uw aandoening in wezen de eerste stap naar de behandeling ervan. De meeste post-inflammatoire hypopigmentaties verdwijnen meestal vanzelf, maar het kan enige tijd duren. Gecontroleerde blootstelling aan zonlicht kan helpen bij de productie van melanine, die de huidskleur egaliseert.

Voor hypopigmentatie als gevolg van huiduitslag moet u ervoor zorgen dat u de infecties behandelt die de huiduitslag in de eerste plaats hebben veroorzaakt. Voor schimmel- of bacteriële infecties worden geschikte antischimmel- of antibioticamedicijnen voorgeschreven door uw arts.

1. Actuele crèmes

A. Topische steroïden kunnen door uw arts worden voorgeschreven om verkleuring te verminderen of om kleur toe te voegen aan de lichtere huid. In sommige gevallen kan een vochtinbrengende lotion worden gebruikt wanneer er sprake is van droogheid en irritatie samen met hypopigmentatie.

B. Een actuele formulering met koolteer is geregistreerd om vitiligo patiënten te helpen bij dagelijks gebruik. Het moet echter worden voorgeschreven door een gecertificeerde zorgverlener.

C. U kunt een hydrochinon met gel proberen voor het uitbannen van huidverkleuring.

2. Cosmetische ingrepen

A. Laserbehandeling kan effectief zijn bij het verwijderen van hypopigmentatie als gevolg van littekens. Een combinatie van psoralen en lichttherapie is soms effectief bij de behandeling van vitiligopatiënten. Psoralen moet worden vermeden door kleine kinderen en zwangere vrouwen.

B. Gefractioneerde resurfacing kan helpen de teint glad te strijken bij patiënten met een mix van hypo- en hyperpigmentatie als gevolg van schade door de zon.

C. Huidtransplantatie kan worden gebruikt bij patiënten met verkleuring als gevolg van ernstige brandwonden.

3. Huismiddeltjes

A.Maak een pasta van 5 theelepels kurkuma in voldoende hoeveelheid mosterdolie en breng tweemaal daags aan op het getroffen gebied. Dit kan tot een jaar duren om zichtbare resultaten te laten zien.

B. Gembersap, vooral de wortels van gember, zijn effectief bij de behandeling van hypopigmentatie. Rasp wat gember of de wortels ervan en wrijf het op je littekens met hypopigmentatie. Doe dit twee keer per dag voor het beste resultaat.

C. Je kunt bakuchizaden in poedervorm mengen in kokosolie en op je hypogepigmenteerde pleisters aanbrengen om ze na verloop van tijd te laten vervagen.

blanke mannen met hypopigmentatie

Risico’s verbonden aan hypopigmentatie

De meeste gevallen van hypopigmentatie zijn onschadelijk en verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. Maar in zeldzame gevallen kan hypopigmentatie worden geassocieerd met huidkanker, vooral bij patiënten met albinisme. Het vermijden van direct zonlicht en het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge spf kan helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van zonnestralen.

Bepaalde vormen van hypopigmentatie kunnen wijzen op de aanwezigheid van een systemische aandoening. Bijvoorbeeld het verschijnen van asbladvlekken op het lichaam zijn vaak de eerste indicatoren van tuberculose sclerose bij zuigelingen die onmiddellijke medische aandacht vereist. [6]

Last but not least beïnvloedt de ongelijke huidskleur en witte vlekken het uiterlijk van een persoon. Dit veroorzaakt vaak mentale stress en angst, en soms zelfs sociaal stigma tegen de persoon met hypogepigmenteerde huidlaesies.

Tips om hypopigmentatie te voorkomen

 • Bepaalde vormen van hypopigmentatie zoals vitiligo, albinisme etc. zijn aangeboren (verworven door geboorte) en kunnen daarom niet worden voorkomen. Het vermijden van directe blootstelling aan zonlicht voorkomt verergering van de huidconditie.
 • Voor hypopigmentaties als gevolg van infecties moet voorzichtigheid worden betracht om mogelijke herinfectie te voorkomen. U moet de volledige antibiotica- of antischimmelkuur voltooien om resistentie tegen de medicijnen te voorkomen.

Hoe lang duurt hypopigmentatie als bijwerking van de behandeling?

Bepaalde cosmetische behandelingen zoals lasertherapie kunnen leiden tot hypopigmentatiepleisters, vooral in people met donkere huidtinten. Normaal gesproken verschijnen dergelijke pleisters binnen een paar weken na de behandeling en kunnen ze tot een paar maanden blijven. In uiterst zeldzame gevallen kunnen dergelijke patches permanent worden. [7]

Inpakken

Hypopigmentatie is meestal onschadelijk en de meeste vormen van huidverkleuringen verdwijnen vanzelf na een bepaalde periode. Maar de ongelijke huidskleur kan bij sommige mensen een reden zijn voor psychologische stress, die daarom kiezen voor verschillende behandelingsstrategieën om een meer gelijkmatige teint te krijgen. U moet echter grondig met uw arts bespreken en de voor- en nadelen van een bepaalde behandelingsoptie begrijpen voordat u begint. In zeldzame gevallen kan hypopigmentatie de voorloper zijn van ernstige ziekten die onmiddellijke medische aandacht kunnen vereisen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen