De huid is het grootste orgaan van het lichaam en vervult vele functies. Ongeacht je geslacht heeft de huid zorg en aandacht nodig om gezond te zijn.

Wist je dat de mannelijke huid een andere huidverzorgingsaanpak vereist dan de vrouwelijke huid? Mannelijke en vrouwelijke huid verschillen niet alleen in hun uiterlijk, maar ook in kenmerken. Vandaar dat de huidverzorgingsproducten die voor vrouwen worden gebruikt, mogelijk niet ideaal zijn voor mannen.

In dit artikel bespreken we de verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke huid en geven we nuttige huidverzorgingstips voor een gezonde huid. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

  • Uw huid begrijpen
  • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke huid?
  • Huidverzorging voor mannen versus huidverzorging voor vrouwen

Uw huid begrijpen

Het kennen van je huidtype is noodzakelijk voor alle geslachten. Als u wilt dat uw huid er gezond uitziet en aanvoelt, moet u huidproblemen oplossen zoals gevoeligheid, acne, veroudering, donkere vlekken, enz.

De mannelijke huid heeft bepaalde kenmerken die verschillen van de vrouwelijke huid. Het is vaak ruw van textuur en vereist een op maat gemaakte aanpak die alleen geschikt is voor de mannelijke huid.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke huid?

Testosteron [1] is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke kenmerken bij mannen. Evenzo, bij vrouwen, oestrogeen [2] speelt een rol bij de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken.

Hieronder volgen enkele belangrijke verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke huid [3] :

close man vrouw die hun huid controleert

1. Huiddikte

Dermatologen hebben ontdekt dat de mannenhuid ongeveer 25% dikker is dan de vrouwelijke huid. Hoewel het percentage van persoon tot persoon varieert, blijft het algemene tarief hetzelfde. Daarom ontwikkelen mannen en vrouwen rimpels anders.

Mannen krijgen meestal minder fijne lijntjes dan vrouwen. Mannen hebben echter de neiging om meer vatbaar te zijn voor diepe rimpels als gevolg van herhaalde gezichtsuitdrukkingen.

Collageen in de mannelijke huid vermindert in een gestaag tempo terwijl de vrouwelijke huid wordt aangetast, vooral na de menopauze.

2. Talg

De kleine openingen in je huid staan bekend als poriën. Poriën zijn cruciaal omdat ze het lichaam in staat stellen om zweet, olie en gifstoffen door de huid af te geven.

Door actieve talgklieren hebben mannen poriën die groter en prominenter zijn dan vrouwen. Zo is de talg(olie)productie bij mannen bijna het dubbele van die van vrouwen.

Als je het goed opmerkt, ziet de mannelijke huid er vetter en glanzender uit dan de vrouwelijke huid. De talgproductie blijft hetzelfde voor mannen gedurende hun hele leven, terwijl de olieproductie bij vrouwen afneemt naarmate ze ouder worden.

3. Veroudering

Mannen hebben een hogere collageendichtheid, ongeacht hun leeftijd. Collageen speelt een sleutelrol bij het bepalen van de dikte van de huid bij mannen en vrouwen.

Onderzoekers geloven dat collageendichtheid verantwoordelijk is voor vrouwen die sneller verouderingsverschijnselen ontwikkelen dan mannen van dezelfde leeftijd.

De tekenen van veroudering verschijnen laat bij mannen, maar zodra ze beginnen, treden ze sneller op. Mannen worden vaak gezien met een slappe huid, gezwollen ogen en donkere kringen, waardoor ze er moe en ongezond uitzien.

Blootstelling aan de zon is een kritieke factor bij huidveroudering en zeer zelden zien we mannen voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van zonnebrandcrème of beschermende handschoenen. UV-straling telt nog een paar jaar op voor de mannenhuid.

4. Gezichtshaar

Een aanzienlijk verschil tussen het algehele uiterlijk van mannen en vrouwen is gezichtshaar. Bijna elke volwassen man heeft gezichtshaar, als gevolg van testosteron. Scheren kan zowel positieve als negatieve resultaten voor de mannelijke huid bevorderen. Het kan huidirritatie of ontsteking veroorzaken.

Soms kan de aftershave leiden tot roodheid, droogheid en zelfs overgevoeligheid. Scheren verwijdert de bovenste huidbarrière en laat de huid onbeschermd. Daarom kan elk product gemakkelijk in uw huid worden opgenomen.

Vitamine A helpt bij het creëren van een beschermende barrière over de huid en het versnellen van de vernieuwing van huidcellen. Regelmatig gebruik van vitamine A kan helpen de natuurlijke afweer van uw huid in de loop van de tijd te behouden.

5. Hydratatie

Mannen hebben hogere hoeveelheden melkzuur in hun zweet dan vrouwen. Melkzuur is een natuurlijk bevochtigingsmiddel voor de huid, bekend om zijn vermogen om vocht vast te houden.

De mannelijke huid lijkt dus vaak meer gehydrateerd te zijn dan de vrouwelijke huid. Verrassend genoeg hebben mannen een lagere pH-waarde dan vrouwen en zweten ze twee keer zoveel.

6. Pigmentatie

Onderzoekers hebben waargenomen dat volwassen vrouwen consequent lichtere huidpigmentatie hebben dan mannen van dezelfde populatie.

Het verschil in pigmentatie is because vrouwtjes hebben voornamelijk grote hoeveelheden calcium nodig tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Natuurlijke selectie kan erop hebben gewezen dat vrouwen in sommige populaties een lichtere huid hebben dan mannen, omdat vrouwen tijdens de zwangerschap voldoende vitamine D en calcium voor de foetus moeten krijgen.

7. PH van de huid

Een studie [4] meldde dat de pH van de huid lager en zuurder is bij mannen dan bij vrouwen. Maar Zlotogorski’s onderzoek (1987) [5] toonde aan dat de pH van de huid niets met geslacht te maken heeft.

De pH van de huid is het hoogst op de wangen voor beide geslachten. Het voorhoofd van vrouwen en de handen van mannen hebben de laagste pH-waarde. De pH-waarde bij mannen neemt toe met de leeftijd.

8. Huid textuur

Vrouwen hebben een zachtere en gladdere huid in vergelijking met mannen. Gezichtshaar en wekelijks scheren kunnen de mannenhuid ruw en droog laten aanvoelen.

Zoals hierboven vermeld, is de mannelijke huid dikker dan de vrouwelijke huid, waardoor deze een andere textuur krijgt. Testosteron maakt de mannelijke huid nog harder als teken van mannelijkheid.

Ook volgen slechts een paar mannen een goede huidverzorgingsroutine om hun huidgezondheid te ondersteunen.

jong stel dat badjassen draagt

Huidverzorging voor mannen versus huidverzorging voor vrouwen

Huidverzorging is niet alleen voor vrouwen. Mannen moeten ook acne bestrijden en olie onder controle houden. Je huidverzorgingsroutine hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een eenvoudige en consistente routine kan ervoor zorgen dat je huid er fris en jeugdig uitziet.

Huidverzorgingstips voor mannen

1. Gebruik kwaliteitsproducten voor glad en veilig scheren. Zorg ervoor dat het product bij uw huidtype past voor een rustgevende ervaring.

2. Gebruik elke keer dat je scheert een antibacteriële reiniger.

3. Scheer altijd met een schoon, scherp scheermes om brandwonden en bultjes van het scheermes te voorkomen.

4. Neem reiniging en hydratatie op in je huidverzorgingsroutine.

5. Overweeg om zonnebrandcrème aan te brengen wanneer je naar buiten stapt.

6. Drink voldoende water.

7. Vermijd het drinken van alcohol en stop met roken om de beste versie van je huid te krijgen.

8. Investeer in huidverzorgingsproducten die passen bij uw huidtype en tegemoetkomen aan uw specifieke behoeften.

Huidverzorgingstips voor vrouwen

1. Verwijder altijd je make-up voordat je naar bed gaat.

2. Was je gezicht met een zachte reiniger en volg met een toner.

3. Vitamine C kan de helft van je huidproblemen oplossen, probeer een serum dat ermee verrijkt is.

4. Vergeet nooit om je zonnebrandcrème op je gezicht, handen en nek te gebruiken om schade door de zon te voorkomen

5. Het aanbrengen van een moisturizer is essentieel, ongeacht wat voor huid je hebt.

6. Vermijd roken en alcohol drinken voor een gezonde huid.

7. Eet voedzaam voedsel en drink veel water.

Inpakken

Mannen hebben een dikkere, vettere en dichtere huid dan vrouwen. Vanwege de anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen, moeten huidverzorgingsproducten voor mannen idealiter specifiek worden geformuleerd om tegemoet te komen aan hun huidbehoeften.

Esse Organic Skincare biedt een aanpasbare huidverzorgingsroutine voor mannen en vrouwen. Het personaliseert producten op basis van de unieke behoeften en kenmerken van uw huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen