Heb je puistjes op je lichaam die weigeren te gaan ondanks het volgen van een goede huidverzorgingsroutine? Er is een grote kans dat je schimmelacne hebt.

Ook als je het nog niet hebt meegemaakt, is het verstandig om te weten waar het allemaal om draait. Dit zorgt ervoor dat je altijd voorbereid bent op onverwachte huidaandoeningen. We vertellen u hoe u schimmelacne kunt onderscheiden van gewone acne en manieren om het te voorkomen en te behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat is schimmelacne?
 • Hoe weet je of je acne schimmel is?
 • Veel voorkomende oorzaken van schimmelacne
 • Hoe kun je zich ontdoen van schimmelacne?
 • Hoe lang duurt het om zich te ontdoen van schimmelacne?
 • Behandeling van verschillende soorten acne

Wat is schimmelacne?

vrouwen met schimmelinfectie

Schimmelacne is een veel voorkomende huidaandoening die vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd. Het wordt veroorzaakt door de overgroei van een gist die aanwezig is in de follikels van het haar.

Het gedijt op het zweet dat door de huid wordt geproduceerd. In wetenschappelijke termen staat het bekend als malassezia (pityrosporum) folliculitis [1].

Hoe weet je of je acne schimmel is?

Schimmelacne doet je huid jeuken, in tegenstelling tot gewone acne. Het kan ook de huid irriteren in de mate dat deze rood wordt. Schimmelacne kan in omvang toenemen en zelfs pus bevatten.

Ze zien eruit als kleine whiteheads, meestal verschijnend op de borst,
schouders, haarwortels en rug en verschijnen in clusters. [2]

vrouwen met een huidaandoening

Woord van waarschuwing:

Antibiotische crèmes die worden gebruikt voor bacteriële acne kunnen de aandoening verergeren en reguliere anti-acne crèmes zullen niet effectief zijn bij de behandeling van schimmelacne.

Veel voorkomende oorzaken van schimmelacne

De gist die schimmelacne veroorzaakt, is aanwezig in elk menselijk lichaam. Het komt echter vaker voor bij adolescenten, mogelijk als gevolg van de toename van de productie van talg (natuurlijke oliën) in de talgklieren tijdens de puberteit.

Hier zijn enkele van de belangrijkste triggers voor schimmelacne:

 • Overmatig zweten kan schimmelacne veroorzaken. Vandaar dat mensen die in warme en vochtige klimaten leven er meer vatbaar voor zijn, omdat de gist gedijt op zweet. Zware trainingen kunnen het ook veroorzaken.
 • Omdat schimmelacne besmettelijk kan zijn en gist de neiging heeft zich te verspreiden, kan het worden verspreid door nauw lichaamscontact met anderen.
 • Het dragen van beperkende kleding of zweten onder onze kleding en niet douchen om het zweet af te wassen kan ook een trigger zijn.
 • Het gebruik van antibiotica (topisch of oraal) en immunosuppressiva zijn ook een oorzaak.

Hoe kun je zich ontdoen van schimmelacne?

Het bezoeken van een dermatoloog is noodzakelijk als u vermoedt dat u schimmelacne heeft. Enkele van de behandelingsopties die hij kan voorschrijven zijn:

1. Medische behandelingen

Aangezien schimmelacne in feite een gistovergroei in de follikels van het haar is, orale antischimmelmedicijnen zoals Fluconazol en Ketoconazol kunnen worden voorgeschreven, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

De medicijnen kunnen diep in de follikel doordringen en voorkomen dat de gist verder groeit.

2. OTC of crèmes

OTC-behandelingen omvatten meestal antischimmelshampoos die zwavel bevatten. Je kunt zelfs antibacteriële shampoos gebruiken. Ze moeten op de hoofdhuid worden aangebracht, worden ingesmeerd en een paar minuten worden bewaard voordat ze worden afgespoeld.

Soms worden orale antischimmelbehandelingen voorgeschreven, samen met actuele zalven.

3. Huismiddeltjes

Lactobacillus produceert melkzuur dat de productie van de gist kan regelen. Dus, heb meer yoghurt in uw dieet en u kunt ook lactobacillus supplementen nemen.

Honing heeft antimicrobiële eigenschappen. Breng het dus aan op het getroffen gebied en houd het zo lang mogelijk aan, zelfs een paar uur als dat mogelijk is.

Tea tree olie is een andere antimicrobiële die kan worden gebruikt. Verdun het met water en breng het alleen aan op de acne, omdat het de huid kan irriteren als het overal wordt aangebracht.

Hoe lang duurt het om zich te ontdoen van schimmelacne?

Schimmelacne kan verdwijnen met adequate behandelingen, afhankelijk van de ernst ervan, maar het kan nooit echt volledig verdwijnen. Het kan terugkeren met de wisseling van seizoenen en levensstijlgewoonten.

De Do’s en Don’ts

Je kunt schimmelacne niet echt voorkomen, maar het nemen van voorzorgsmaatregelen helpt het op afstand te houden.

Dos:

 • Houd je huid droog en schoon tijdens en na een training.
 • Gebruik minstens één keer per week een antischimmel body wash.
 • Gebruik producten die vaseline, salicylzuur of glycolzuur bevatten.
 • Reverwissel je gebruikelijke shampoo met een antischimmel om schimmelacne te voorkomen.
 • Douche twee of drie keer per dag op warme en vochtige dagen.

Don’ts:

 • Vermijd het dragen van zeer strakke kleding, vooral synthetische stoffen, die het zweet blokkeren en je huid niet laten ademen.
 • Verwijder zweterige kleding meteen en draag ze geen tweede keer zonder te wassen.
 • Vermijd producten die benzoylperoxide, vetzuren zoals laurinezuur bevatten [coconut oil], linolzuur en elk product dat de droge huid helpt herstellen.

Inpakken

Schimmelacne wordt niet vaak correct gediagnosticeerd. Dus als je acne op je nek, borst of schouders hebt, ga dan naar een dermatoloog. Het vereist verschillende behandelprotocollen en preventie werkt op de lange termijn beter.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen