Als je ooit huidproblemen hebt gehad, moet je inmiddels genoeg behandelingen hebben geprobeerd. Er is echter één stof waar huidverzorgingsexperts bij zweren vanwege de effectiviteit tegen een verscheidenheid aan huidproblemen – benzoylperoxide. Laten we eens kijken waarom het goed is voor je huid, de bijwerkingen en gebruiksinstructies in de blog van vandaag.

Hoogtepunten:

 • Wat is benzoylperoxide?
 • Toepassingen van benzoylperoxide voor de huid
 • Hoe gebruik je benzoylperoxide op je gezicht?
 • Doe je benzoylperoxide over je hele gezicht?
 • Bijwerkingen van benzoylperoxide
 • Welke bacteriën doodt benzoylperoxide?
 • Hoe vaak per dag moet u benzoylperoxide gebruiken?
 • Verbrandt benzoylperoxide de huid?
 • Hoe lang duurt het voordat benzoylperoxide werkt?
 • Hoeveel benzoylperoxide is te veel?
 • Benzoylperoxide Vs Salicylzuur

Wat is benzoylperoxide?

Benzoylperoxide is een antisepticum dat wordt gebruikt om bacteriën op het huidoppervlak te doden. Het is een organisch peroxide [1] met oxiderende activiteit, wat betekent dat het het vermogen heeft om zuurstof op de huid af te geven om bacteriën te doden.

De structuur van benzoylperoxide is vergelijkbaar met waterstofperoxide, dat vaak wordt gebruikt om snijwonden en wonden te behandelen. Naast de antimicrobiële eigenschappen is benzoylperoxide ontstekingsremmend en kan het verstopte poriën op de huid openen.

Toepassingen van benzoylperoxide voor de huid

1. Benzoylperoxide voor acne

Benzoylperoxide is een actueel medicijn voor acne. Het wordt gevonden in reinigingsmiddelen, lotions, gels, crèmes en toners [2]. Het is een OTC (over-the-counter) behandeling, maar is ook verkrijgbaar in recept sterkte.

OTC benzoylperoxide behandeling werkt goed voor milde acne, terwijl recept sterkte benzoylperoxide werkt voor matige acne. Het is een van de actieve ingrediënten in veel combinatie recept behandelingen voor acne zoals BenzaClin, Benzamycine, Acanya, Duac, Epiduo, enz. [3]

2. Benzoylperoxide voor donkere vlekken of littekens

Inflammatoire acne zoals papels, puisten, knobbeltjes en cystische acne laten littekens of donkere vlekken achter op de huid. Het maakt niet uit hoeveel je de drang om ze te plukken weerstaat, het is gebruikelijk om donkere vlekken of littekens na acne te zien.

Sommige huidverzorgingsexperts zijn van mening dat benzoylperoxide dode huidcellen kan afstoten en de donkere vlekken of littekens minder prominent kan laten lijken [4]. De functie van benzoylperoxide als exfoliant is echter niet wetenschappelijk bewezen.

3. Benzoylperoxide voor wratten

Wratten zijn kleine, platte of ronde bultjes die op het gezicht, de benen en de achterkant van de handen verschijnen. Benzoylperoxide wordt voorgeschreven voor wratten omdat het de huid kan irriteren en ervoor kan zorgen dat de huid schilfert, wat resulteert in het verwijderen van wratten. 5% benzoylperoxide wordt meestal aanbevolen door uw dermatoloog die beschikbaar is als een OTC-behandeling.

4. Benzoylperoxide voor hoofdhuid

Haarverzorgingsproducten kunnen een reden zijn achter je hoofdhuiduitbraken. Acne op de hoofdhuid kan worden behandeld met benzoylperoxide vanwege de antibacteriële en ontstoppende eigenschappen. Het nadeel van benzoylperoxide voor de hoofdhuid is dat het je haar kan bleken.

5. Benzoylperoxide voor steenpuisten

Steenpuisten worden veroorzaakt door bacteriën en ontstoken follikels. Benzoylperoxide kan worden gebruikt om steenpuisten te behandelen, omdat het de pathogene bacteriën kan doden wanneer het topisch wordt aangebracht.

6. Benzoylperoxide voor rosacea

Benzoylperoxide kan worden gebruikt om rosacea te behandelen [5] maar is niet goedgekeurd door de FDA voor de behandeling van rosacea. Rosacea is een huidaandoening die zichtbare bloedvaten op de huid veroorzaakt. Benzoylperoxide kan de huid irriteren bij patiënten met rosacea. Raadpleeg dus uw dermatoloog voordat u met de behandeling begint.

7. Benzoylperoxide voor het bleken van de huid

Benzoylperoxide is een bleekmiddel en kan de huid witter maken. Terwijl u actuele benzoylperoxide gebruikt, kunt u merken dat uw huid na langdurig gebruik een tint lichter wordt. Het is om deze reden dat benzoylperoxide niet wordt geadviseerd voor hoofdhuidacne, omdat het het haar wit kan maken.

8. Kan benzoylperoxide worden gebruikt voor Milia

Milia of melkvlekken zijn met keratine gevulde vlekken die op het gezicht verschijnen. Benzoylperoxide is geen effectieve behandeling voor milia.

Hoe gebruik je benzoylperoxide op je gezicht?

Benzoylperoxide kan worden gebruikt in de concentraties van 2,5 – 10 % [6].

Notitie:

Raadpleeg uw arts voordat u benzoylperoxide gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

1. Benzoylperoxide Gezichtswassingen en reinigingsmiddelen

Kies ongeveer 4% concentratie van benzoylperoxide en verhoging tot 10% op basis van hoe goed uw huid het opneemt.

Hoe te gebruiken:

 • Maak je gezicht nat en masseer de cleanser zachtjes in cirkelvormige bewegingen.
 • Spoel grondig af met water na een minuut of twee.
 • Dep droog met een schone en zachte handdoek.

2. Benzoylperoxide Acne Crèmes, Gels En Spot Behandelingen

Kies een mildere concentratie zoals 2,5% en ga naar 5% omdat dit leave-on producten zijn.

Hoe te gebruiken:

 • Reinig je gezicht met een milde reiniger en dep droog.
 • Breng benzoylperoxidecrème of -gel aan op de getroffen gebieden of het hele gezicht.
 • Gebruik de gel of crème in je ochtend- en nachtroutines voor huidverzorging.

Woord van waarschuwing:

Houd benzoylperoxide uit de buurt van je ogen. Was met lauw water als je oogirritatie hebt.

Doe je benzoylperoxide over je hele gezicht?

Dermatologen raden aan om benzoylperoxide over het hele gezicht te gebruiken. Dit is de enige manier om de puistjes op te ruimen en verdere ontwikkeling van acne te voorkomen.

Bijwerkingen van benzoylperoxide

Benzoylperoxide kan extreme droogte veroorzaken [7] of huidpeeling bij sommige mensen. De huid kan soms schilferig en schilferig worden. Gebruik het minimaal tijdens de eerste één of twee weken en verhoog geleidelijk de frequentie. Volg het op met een goede moisturizer.

Lichte roodheid, verbranding of jeuk kunnen ook enkele van de bijwerkingen van benzoylperoxide zijn.

Benzoylperoxide kan je huid gevoelig maken voor schade door de zon. Het wordt cruciaal om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken voordat je naar buiten stapt.

Woord van waarschuwing:

Als u ernstige roodheid, zwelling en blaren opmerkt, kunt u allergisch zijn voor benzoylperoxide. Raadpleeg onmiddellijk uw dermatoloog voor begeleiding. Benzoylperoxide wordt niet aanbevolen voor mensen met een gevoelige huid, eczeem of dermatitis. Het kan ook vlekken maken op je haar en kleding. Zorg ervoor dat u uw handen wast na elke toepassing.

Welke bacteriën doodt benzoylperoxide?

Benzoylperoxide dringt de huid binnen om Propionibacterium acnes (P. Acnes) bacteriën te doden [8]. Het produceert zuurstof op de huid en deze bacterie kan niet overleven in een zuurstofrijke omgeving. Na het doden van P.acnes-bacteriën ontstopt benzoylperoxide de poriën en houdt ze gezond.

Hoe vaak per dag moet u benzoylperoxide gebruiken?

Huidverzorgingsexperts raden aan dat u benzoylperoxide een of twee keer per dag gebruikt [9]. Je kunt beginnen met een sterkte van 4% en naar hogere sterktes gaan. Als u droogheid vindt, schakel dan over naar een zwakkere formule zoals 2,5% sterkte. Vermijd het gebruik van benzoylperoxide in de ochtend als uw huid extreem gevoelig is voor de zon.

Verbrandt benzoylperoxide de huid?

Benzoylperoxide kan in de eerste dagen van de behandeling een beetje verbranden of steken. Dit is een veel voorkomende bijwerking en verdwijnt met de tijd. Uw huid kan ook jeuken of rood aanvoelen, maar als u ernstige reacties opmerkt, raadpleeg dan uw dermatoloog.

Hoe lang duurt het voordat benzoylperoxide werkt?

Wacht 8-10 weken om een zichtbare verandering in je huid te zien. Laat je niet verleiden om een verhoogde hoeveelheid benzoylperoxide toe te passen om je acne sneller te genezen. Het kost tijd om acne te vervagen met benzoylperoxide, net als elke andere acnebehandeling.

Als u al meer dan 12 weken patiënt bent met OTC benzoylperoxide behandeling en nog steeds geen verschil ziet in uw acne, is het tijd om een bezoek te brengen aan het kantoor van de dermatoloog [10]. Uw arts kan een andere behandeling voor uw acne voorschrijven.

Hoeveel benzoylperoxide is te veel?

Benzoylperoxide kan worden gebruikt in concentraties variërend van 2,5% – 10%. Begin met de laagste concentratie omdat ze soms acne kunnen vervagen zonder zelfs de huid uit te drogen. Gebruik geen afspoelproducten of leave-on producten gedurende meer dan twee keer per dag tijdens de behandeling van 8-10 weken.

Benzoylperoxide Vs Salicylzuur

Salicylzuur kan worden gebruikt voor niet-inflammatoire acne zoals mee-eters en whiteheads. Het is een uitstekende exfoliant die dode huidcellen kan afwerpen en acne kan wegvegen.  In tegenstelling tot benzoylperoxide maakt salicylzuur geen vlekken op je haar of kleding.

Net als benzoylperoxide kan salicylzuur uitdrogend zijn voor de huid. Begin in het begin met minimale toepassing en schakel over op het gebruik ervan elke dag.

Benzoylperoxide wordt al meer dan vijf decennia gebruikt als een gouden standaard om acne te behandelen. Het is bewezen dat het gunstig is voor je huid, op voorwaarde dat je een goede vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème gebruikt. Ben je klaar om je huidproblemen tegen te gaan met benzoylperoxide?

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen