Dankzij cosmetische technologie kun je er nu jonger uitzien dan je bent. Een dergelijke niet-invasieve procedure is microdermabrasie.

Microdermabrasie wordt gedaan om vlekken, littekens te verwijderen en u een jeugdige huid te geven. Er zijn echter enkele zeer specifieke voorzorgsmaatregelen die u moet nemen en bijwerkingen die u moet kennen, als u een microdermabrasiesessie overweegt.

Wij geven u het complete beeld over microdermabrasie, van procedure tot mislukkingen, alternatieven voor do’s en don’ts.

Hoogtepunten:

 • Wat is microdermabrasie?
 • Microdermabrasie Behandeling Procedure
 • Beste alternatieven voor microdermabrasie:
 • Microdermabrasie voordelen
 • Bijwerkingen van microdermabrasie
 • Microdermabrasie Mislukkingen
 • Hoe zorg je voor je huid na een microdermabrasiebehandeling?
 • Chemische peeling versus microdermabrasie
 • Micro-needling versus microdermabrasie
 • Hoe lang duren de effecten van microdermabrasie?
 • Wie moet microdermabrasiebehandeling vermijden?

Wat is microdermabrasie?

De cosmetische procedure waarbij een gekwalificeerde professional uw epidermis (bovenste laag van de huid) verwijdert met een handheld-apparaat staat bekend als microdermabrasie. Het wordt gedaan om de huid een egale toon te geven, een jonger uiterlijk en om littekens te verwijderen.

Microdermabrasie geeft geen permanente resultaten en heeft meerdere sessies nodig om effect te laten zien. Het is niet pijnlijk omdat het niet-invasief is.

Volgens de American Academy of Dermatology duurt één sessie, indien correct uitgevoerd door een expert, ongeveer een uur. De expert duurt meestal ongeveer 35-40 minuten voor het gezicht en 20 minuten voor de nek [1].

Als u microdermabrasie ondergaat voor een jonger uitziende huid en om rimpels te verminderen, heeft u mogelijk iets van 5-16 zittingen nodig voordat u zichtbare resultaten ziet. Er zijn tegenwoordig ook doe-het-zelf kits voor thuis beschikbaar. Het laten doen door een dermatoloog is echter een veiligere optie voor uw huid.

Microdermabrasie Behandeling Procedure

Er zijn verschillende soorten microdermabrasieprocedures [2] beschikbaar in de markt. Afhankelijk van het gebied waaraan wordt gewerkt, zal de toverstaf de bovenste laag van de huid voorzichtig wegschuren.

1. Een handstuk met een diamantpunt:

Hier wordt microdermabrasie gedaan om tegelijkertijd dode cellen van de huid te exfoliëren en te verwijderen. Dit handstuk wordt meestal gebruikt voor de meer delicate delen van het gezicht, zoals de dunne huid bij de ogen.

2. Hydradermabrasie:

Dit is een meer recente methode voor microdermabrasie waarbij de huid wordt geëxfolieerd en tegelijkertijd hydraterende ingrediënten in de onderste lagen van de huid worden toegediend. De procedure is gericht op het verhogen van de bloedstroom naar de huid en het stimuleren van de productie van collageen.

3. Kristal Microdermabrasie:

Deze procedure maakt gebruik van een handstuk dat zeer minuscule kristallen op de huid spritz om de bovenste laag en dode cellen te verwijderen, die ook door het handstuk worden aangezogen. Het soort kristallen dat bij deze behandeling wordt gebruikt, omvat natriumbicarbonaat en aluminiumoxide.

microdermabrasie diamant dermabrasie procedure reparatie gezichtshuid

Beste alternatieven voor microdermabrasie:

1. Doe het zelf Home Kits:

Voor degenen onder u die het liever zelf doen, zijn er microdermabrasiekits online of OTC beschikbaar. Deze doe-het-zelf kits geven u mogelijk niet zo goede of diepgaande resultaten als de procedure die door een dermatoloog wordt uitgevoerd.

De twee soorten kits in het doe-het-zelfsegment omvatten een crème of een lotion met een exfoliërende chemische stof als onderdeel van de formulering. De gebruikte chemicaliën zijn natriumbicarbonaat of aluminiumoxidekristallen, die ook worden gebruikt in de kristalmicrodermabrasieprocedure.

De tweede optie is een microdermabrasie handstuk identiek aan wat een dermatoloog zou gebruiken. Maar het is belangrijk om de juiste techniek te kennen om deze machines te gebruiken. Dat komt omdat als je het thuis doet, je er mis mee kunt gaan en littekens of andere huidaandoeningen kunt krijgen.

2. Dermabrasie:

Dermabrasie [3] optie is ideaal voor diegenen die de voorkeur geven aan resultaten die langer duren en de hoeveelheid tijd kunnen besteden die nodig is om te herstellen. Het is ook een chirurgische ingreep die lokale of algemene anesthesie vereist. Het belangrijkste voordeel is de bijna permanente resultaten.

Bij dermabrasie zal de chirurg een hulpmiddel gebruiken dat zachtjes op de huid draait en vlekken, acnelittekens en dode cellen verwijdert. Het werkt op diepere lagen van de huid en niet alleen de bovenste layer zoals microdermabrasie. De procedure kan tot enkele uren duren.

Dermabrasie kan echter bloedingen of zwellingen en roodheid veroorzaken in het gebied waaraan is gewerkt. De huid kan een paar weken tot drie maanden verkleurd blijven, in tegenstelling tot microdermabrasie die geen hersteltijd nodig heeft.

Microdermabrasie voordelen

 • Verwijdering van acne littekens
 • Egale en gladde huidskleur
 • Helderdere teint en jonger uitziende huid
 • Geen ouderdomsvlekken
 • Gladdere huidtextuur
 • Vlekken als gevolg van acne kunnen worden verwijderd
 • Effectief voor de behandeling van melasma [4]
 • Kan worden gebruikt om de absorptie van anti-aging of huidverlichtingsproducten te verbeteren door de penetratie in de diepere lagen van de huid te verbeteren
 • Kan helpen bij het verwijderen van verstopte poriën, whiteheads en mee-eters.

Bijwerkingen van microdermabrasie

Microdermabrasie kan leiden tot bijwerkingen zoals roodheid, door de zon verbrande huid, gezwollen huid, blauwe plekken of vlekken, verhoogde gevoeligheid voor de zon en soms zelfs een gevoel zoals een steek of een brandwond. Dit kan enkele dagen na de procedure gebeuren.

Volgens een rapport [5], statistieken tonen aan dat microdermabrasiebehandelingen niet zo populair zijn als vroeger. Van microdermabrasie is ook bekend dat het bijwerkingen heeft, wanneer de procedure geen resultaten heeft opgeleverd en in plaats daarvan huidbeschadiging heeft veroorzaakt.

Microdermabrasie Mislukkingen

Microdermabrasie als procedure heeft ook gevallen gehad waarin de behandeling door verschillende oorzaken verkeerd is gegaan. Omdat het apparaat kristallen gebruikt om de dode huidcellen tegelijkertijd te exfoliëren en te stofzuigen, kan het vacuüm soms meer verwijderen dan de dode cellen.

Een 36-jarige vrouw kreeg na een microdermabrasiebehandeling laesies en krasplekken. De procedure ontdeed zich meer dan de bovenste laag van haar huid en de peeling die daarna werd aangebracht, zorgde ervoor dat het stekende gevoel erger werd.

Een 65-jarige vrouw met een zeer dunne en door de zon beschadigde huid had gebroken haarvaten aan het einde van de microdermabrasieprocedure. Toen het vacuüm werd aangebracht na kristalexfoliatie, trok het de bloedvaten aan het oppervlak, wat leidde tot gebarsten haarvaten!

schoonheidsspecialist maakt de procedure microdermabrasie voor vrouwen met een probleemhuid

Hoe zorg je voor je huid na een microdermabrasiebehandeling?

 • Het schoon en gehydrateerd houden van je huid is erg belangrijk na een microdermabrasiebehandeling.
 • Dep direct na de behandeling je huid voorzichtig met een zachte natte doek. Dep vervolgens je huid met een hydraterende toner om eventuele resten van dode huid te wissen.
 • Om uitdroging en peeling van de huid te voorkomen, gebruik je elke dag een rijke, hydraterende vochtinbrengende crème gedurende ten minste een week.
 • Het is noodzakelijk om minimaal acht dagen binnen te blijven, omdat uw huid beschadigd kan raken door de UV-stralen van de zon en kan resulteren in hyperpigmentatie.
 • Na een week uit de zon te zijn gebleven, of je nu binnen bent of naar buiten stapt, breng je een zonnebrandcrème aan met een hoge SPF. Doe dit zelfs als er minimaal zonlicht en regenachtig weer is, omdat je huid gevoelig wordt voor de zon na microdermabrasie.
 • Hydrateer jezelf van binnenuit door de hele dag door veel water te drinken. Eet fruit en groenten met een hoog watergehalte, zoals komkommers en watermeloenen.
 • Raak de huid van uw gezicht niet aan; als het jeukt of hobbels vormt, krab of pluk dan niet op het gebied.
 • Vermijd het gebruik van producten die sterke en agressieve chemicaliën als ingrediënten bevatten, zoals exfoliërende scrubs en bruiningsoplossingen.
 • Wax de huid van je gezicht niet, gebruik geen ontharingscrèmes of een andere procedure om gezichtshaar te verwijderen gedurende minimaal twee weken na een microdermabrasieprocedure.
 • Als u pijn voelt in een deel van uw gezicht, of als de roodheid niet afneemt, kan het zijn dat uw huid is geïnfecteerd en moet worden gecontroleerd door een dermatoloog.

Chemische peeling versus microdermabrasie

Afhankelijk van het probleem dat u wilt oplossen – acnelittekens, rimpels, doffe huid of ouderdomsvlekken en kraaienpootjes – kunt u alternatieve opties voor microdermabrasie overwegen. Deze komen ook tegemoet aan uw zorgen over effectiviteit en budgetten; hersteltijd en bijwerkingen.

Een effectieve optie om littekens of andere huidvlekken te behandelen is een chemische peeling [6]. Het is niet-invasief en een chemische stof wordt gebruikt om de huid te behandelen en sproeten, ouderdomsvlekken, acnelittekens en vlekken te verwijderen.

 • Een chemische peelingbehandeling wordt in drie fasen uitgevoerd en de dermatoloog zal u begeleiden wat het beste is voor uw huid op basis van het resultaat dat u zoekt.
 • Een chemische peeling, zoals microdermabrasie, vereist ook herhaalde sessies om resultaten te zien.
 • Een lichte chemische peeling moet eenmaal per maand worden gedaan en de procedure duurt ongeveer 10-15 minuten.
 • Een medium chemische peeling laat betere resultaten zien. Het kan eens in de zes maanden of misschien zelfs een keer per jaar worden gedaan. Bij deze behandeling duurt het minstens zes weken voordat de huid er normaal uitziet.
 • Een diepe chemische peeling vereist lokale verdoving en pijnstillers na de behandeling. De roodheid in de huid en andere bijwerkingen kunnen tot drie maanden duren om te verdwijnen.
 • De resultaten van een diepe chemische peeling kunnen tot een decennium duren, waardoor het een haalbare keuze is voor de lange termijn, in vergelijking met de lichte en middelgrote chemische peelings.

Micro-needling versus microdermabrasie

Micro-needling [7] stimuleert de huid om zichzelf te regenereren en meer collageen aan te maken. Het apparaat heeft rijen zeer kleine naalden die gaten in de opperhuid creëren, waardoor de onderste lagen van de huid elastine en collageen produceren om de micropuncties te genezen.

Micro-needling wordt ook wel collageentherapie of percutane collageenproductie genoemd. Het is effectief bij de behandeling van littekens als gevolg van brandwonden, trauma, hypertrofie, striae, melasma, androgenetische alopecia, rimpels, kraaienpootjes en fijne lijntjes [8].

Het wordt niet aanbevolen voor mensen met rosacea [9]vitiligo [10], bloedstollingsstoornissen en die chemotherapie ondergaan. Microneedling is verder veilig voor alle huidtypes. Het is echter het beste om uw dermatoloog te raadplegen voor de juiste procedure voor uw huid.

Hoe lang duren de effecten van microdermabrasie?

Je huid heeft een maand nodig om zichzelf te regenereren met dode cellen die worden vervangen door nieuwe. Microdermabrasiebehandelingen moeten om de twee of vier weken worden herhaald voor aanhoudende resultaten.

De effecten van microdermabrasie zijn tijdelijk en je hebt minstens 6-12 sessies nodig om substantiële verbetering te zien.

Wie moet microdermabrasiebehandeling vermijden?

 • Microdermabrasie kan niet worden gedaan om het uiterlijk van ernstige acne te verminderen. Het is niet effectief voor dermatitis [11]eczeem [12] of rosacea.
 • Als u gevoelig bent voor een koortslip of als u een gevoelige huid heeft die gemakkelijk blauwe plekken kan krijgen, wordt aanbevolen om microdermabrasie te vermijden. Mensen met diabetes worden ook geadviseerd om af te zien van een microdermabrasiebehandeling.
 • Als u medicatie heeft gebruikt voor de behandeling van acne zoals isotretinoïne, nog maar zes maanden voordat u een behandeling voor microdermabrasie wilt, wordt u geadviseerd enige tijd te wachten, omdat u meer risico loopt op bijwerkingen zoals littekens.

Voor iedereen die een microdermabrasiebehandeling wil ondergaan, moet u uw huidverzorgingsspecialist vragen naar het volgende:

1. De resultaten die u kunt verwachten op basis van het probleem dat u probeert te laten corrigeren.

2. De zorg na de sessie, risico-elementen en bijwerkingen die kunnen optreden.

3. Het aantal benodigde sessies en de kosten die ermee gemoeid zijn.

4. U kunt de dermatoloog ook vragen om u foto’s van eerdere klanten te laten zien met een foto voor en na de behandeling om de resultaten te zien; of spreek met een van hun eerdere klanten om te weten wat het inhoudt.

Inpakken

Microdermabrasie is een procedure die u ook thuis professioneel of op een niet-zo-effectieve manier kunt laten uitvoeren. Maar u moet uw dermatoloog raadplegen om te controleren of u ervoor in aanmerking komt. Je moet weten wat het inhoudt en hoe het werkt voordat je een beslissing neemt. Omdat het een geschiedenis van mislukkingen en bijwerkingen heeft gehad, moet u voorzichtig zijn.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen