We begrijpen dat psoriasis veel schaamte en huidirritatie kan veroorzaken, of het nu mild of ernstig is. Klopt dat niet? Hoewel u mogelijk OTC of voorgeschreven medicijnen voor de aandoening gebruikt, is het cruciaal om uw dieet in de gaten te houden.

Er zijn voedingsmiddelen die psoriasis flare-ups kunnen veroorzaken en dan zijn er voedingsmiddelen die de aandoening kunnen voorkomen en helpen bij het genezen van je huid. Lees hieronder in detail.

Hoogtepunten:

  • Psoriasis begrijpen
  • Welke voedingsmiddelen te vermijden als je psoriasis hebt?
  • Wat is het beste dieet voor psoriasis?

Psoriasis begrijpen

Psoriasis [1] is een inflammatoire huidaandoening die de opbouw van huidcellen veroorzaakt en verschijnt als dikke, rode en schilferige vlekken op de huid. Het is een auto-immuunziekte [2] – een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Psoriasis beïnvloedt de hoofdhuid, ellebogen, knieën, handen, voeten en gezicht.

De aandoening kan worden veroorzaakt door factoren zoals extreem weer, stress en bepaalde voedingsmiddelen [3]. Hieronder vindt u een lijst met voedingsmiddelen die u moet vermijden om psoriasis-opflakkeringen te voorkomen.

Welke voedingsmiddelen te vermijden als je psoriasis hebt?

1. Eieren, Zuivel &rood vlees

Al deze voedingsmiddelen bevatten meervoudig onverzadigde arachidonzuur [4]. Bijproducten van dit zuur kunnen psoriatische schubben op het lichaam produceren.

2. Gluten

Gluten [5] is een eiwit waarvan wordt aangenomen dat het het risico op psoriasis verhoogt. Het is aanwezig in voedingsmiddelen zoals tarwe, gerst, mout, rogge, bier, pasta, noedels en bepaalde gebakken, bewerkte voedingsmiddelen en sauzen.

3. Bewerkte voedingsmiddelen

Het eten van bewerkte voedingsmiddelen kan obesitas, vertraagd metabolisme en ontsteking in het lichaam veroorzaken, direct gerelateerd aan psoriasis. Vermijd verwerkt vlees, ingeblikte groenten en fruit, voorverpakt voedsel en alles met veel suiker, zout en vetten.

4. Alcohol

Huidverzorgings- en haarverzorgingsexperts raden aan om alcohol op te geven voor een gezonde huid en haar. Alcohol heeft een negatief effect op je lichaam als je te maken hebt met psoriasis. Het kan je immuunsysteem verpesten en opflakkeringen veroorzaken.

5. Alkaloïden of nachtschade

Nachtschade is een familie van voedingsmiddelen die alkaloïden bevatten. Nachtschade zoals tomaten, aardappelen, aubergines en paprika’s bevatten solanine [6], die psoriatische opflakkeringen kan veroorzaken naast het veroorzaken van spijsverteringsproblemen.

Wat is het beste dieet voor psoriasis?

1. Ontstekingsremmend en antioxidant dieet

Een ontstekingsremmend dieet kan helpen bij psoriasis. Groenten en fruit zoals broccoli, bloemkool, spruiten, bessen, druiven, groene bladgroenten en donker fruit zijn ontstekingsremmend en antioxidanten.

Dus, waarom heb je antioxidanten nodig? [7] Het is omdat ze helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress in het lichaam. Deze stress wordt veroorzaakt door factoren als zonlicht, vervuiling, roken en mentale stress. Wat volgt is een stel vrije radicalen (moleculen met ongepaarde elektronen) die in de war raken en schade aan het lichaam veroorzaken.

Sommige plantaardige oliën zoals olijfolie, lijnzaadolie, saffloerolie, kokosolie en vette vis zijn bronnen van omega 3-vetzuren. Deze zuren zijn geweldige ontstekingsremmende middelen.

2. Glutenvrij dieet

Gluten is een mix van twee eiwitten die verantwoordelijk is voor de elastische textuur van granen zoals tarwe. Mensen die al gevoelig zijn voor gluten en psoriasis hebben, kunnen merken dat hun opflakkeringen toenemen met een glutendieet. Een kleine studie [8] bleek dat een glutenvrij dieet kan helpen de kans op opflakkeringen te verminderen.

3. Veganistisch dieet

Veganistisch dieet [9] is degene met vegetarisch eten minus de zuivel. Het is rijk aan ontstekingsremmend fruit, groenten en gezonde oliën. Als je iemand bent met een zoetekauw en je zorgen maakt over het missen van desserts, zijn er veel veganistische desserts gemaakt met zuivelvrije ingrediënten die even goed smaken. Meer goed nieuws? Je spaart veel dieren door veganist te worden!

Woord van waarschuwing

Je kunt bepaalde voedingsstoffen missen tijdens een veganistisch dieet. Praat met uw arts als u vitamine- of mineralensupplementen moet gebruiken.

4. Paleo dieet

Klinkt mooi? Paleo dieet [10] legt de nadruk op het eten van hele, traditionele voedingsmiddelen en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, cola, koekjes enzovoort. Hele voedingsmiddelen bevatten ontstekingsremmende middelen die helpen tegen psoriasis.

5. Keto Dieet

Keto dieet [11] is de afgelopen tijd enorm populair geworden als middel om af te vallen. Het r requires u om een koolhydraatarm dieet te eten. Het is nuttig wanneer je psoriasis hebt omdat je lichaam niet meer hunkert naar bewerkte voedingsmiddelen, terwijl het minimale of geen koolhydraten krijgt.

Notitie: Pas op voor de voedingsmiddelen in een keto-dieet die verantwoordelijk kunnen zijn voor uw psoriasis.

6. Dr Pagona Dieet

Dit dieet is vernoemd naar Dr. Pagano [12], die psoriasis hielp genezen door middel van een dieet. Hij beveelt een dieet aan dat rijk is aan groenten en fruit. Hij legt de nadruk op het vermijden van rood vlees, zuivel, eieren, nachtschade, citrusvruchten en bewerkte voedingsmiddelen.

7. Mediterraan dieet

Mediterraan dieet richt zich op verse groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, volle granen, aardappelen, brood, kruiden en gezonde oliën zoals olijfolie. Mediterraan dieet helpt niet alleen bij psoriasis, maar kan ook het risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen verminderen.

8. Auto-immuun Protocol Dieet (AIP Dieet)

Het auto-immuunprotocoldieet is gebaseerd op het elimineren van voedingsmiddelen die vervolgens ontstekingen en opflakkeringen kunnen veroorzaken [13]. Je wordt verondersteld weg te blijven van zuivel, geraffineerde suikers, eieren, gom, tomaten, paprika’s, aubergines, aardappelen en bewerkte voedingsmiddelen om er maar een paar te noemen. Je kunt kokosproducten, olijfolie, fruit en groenten eten.

Inpakken

Psoriasis is een huidaandoening zonder permanente genezing. Veranderingen in het dieet kunnen echter de opbouw van huidpleisters verminderen. Houd rekening met wat er in uw bord gaat en blijf uit de buurt van voedingsmiddelen die allergische reacties in uw lichaam kunnen veroorzaken en de aandoening kunnen verergeren. Beoefen ook yoga- en ademhalingsoefeningen om je geest gelukkig en gezond te houden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen