Wilgenschorsextract is een van de vele geschenken die de natuur te bieden heeft voor uw huidverzorging. Hoewel er verschillende soorten wilgen zijn, is het extract van de witte wilg (Salix alba) degene die traditioneel wordt gebruikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen.

Als u nieuwsgierig bent naar alle voordelen van dit veelzijdige ingrediënt en hoe het u kan helpen een vlekkeloze huid te bereiken, lees dan dit artikel tot het einde.

Hoogtepunten:

 • Wat is wilgenschorsextract ? Waarom is het zo goed voor je huid?
 • Voordelen van wilgenschorsextract in huidverzorging
 • Hoe wilgenschors te gebruiken in huidverzorging?
 • Aanbevolen hoeveelheid wilgenbast in huidverzorging
 • Wie moet willow bark extract gebruiken?
 • Met welke combinaties werkt Willow Bark wel/niet goed?
 • Voorzorgsmaatregelen tijdens het gebruik van Willow Bark
 • Wilgenschors extract vs. salicylzuur

Wat is wilgenschorsextract ? Waarom is het zo goed voor je huid?

Hoewel de witte wilg de meest populaire keuze is als het gaat om huidverzorging, worden de andere variëteiten zoals de zwarte of paarse wilg ook gebruikt om wilgenschorsextract te bereiden. De schors van de volwassen wilg wordt meestal in het voorjaar geoogst en in repen gesneden. Het binnenste deel van de schors wordt vervolgens verwerkt om het waterige extract te verkrijgen dat verschillende medicinale en cosmetische eigenschappen heeft.

Het wilgenbastextract zit boordevol verschillende huidvriendelijke ingrediënten die zijn antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen weergeven.[1] Hier is een lijst van enkele van de belangrijke ingrediënten in het wilgenbastextract:

1. Salicine

Salicine ontleent zijn naam aan Salix, de wetenschappelijke naam van de wilgenboom. Het is de natuurlijke bron van salicylzuur, een huidverzorgingsingrediënt met meerdere voordelen. Salicine vermindert irritatie en ontsteking bij ernstige acne aandoeningen. Deze natuurlijke exfoliant verjongt niet alleen je huid, het helpt ook om de tekenen van veroudering te bestrijden.[2]

2. Tannines

Tannines zijn samentrekkende stoffen die je huid strakker maken en helpen om de grootte van je huidporiën te verkleinen. Ze controleren ook de overtollige olieproductie die de mee-eters en whiteheads op uw huid vermindert. Ze helpen ook bij het beheersen van overmatige zweetafscheiding.

3. Polyfenolen

Deze fytochemicaliën (afgeleid van planten) zijn krachtige antioxidanten die de vrije radicalen in de huid opruimen, waardoor DNA-schade wordt voorkomen, wat kan leiden tot huidkanker.[3] Polyfenolen doden ook ziektekiemen en bestrijden ontstekingen, waardoor ze veel huidaandoeningen helpen verlichten.

4. Flavonoïden

Dit is een speciale groep polyfenolen die aanwezig zijn in het wilgenbastextract. Flavonoïden beschermen uw huid tegen fotoschade veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de UV-stralen van de zon. UV-stralen verhogen de oxidatieve stress in de huid, wat resulteert in vroegtijdige tekenen van veroudering zoals rimpels en hyperpigmentatie.[4]

Wist je dat?

Wilgenschorsextract staat ook bekend als ‘de aspirine van de natuur’ vanwege zijn pijnstillende of pijnstillende eigenschappen. Het werd gebruikt als een medicijn in de oude beschavingen van Europa en Azië om aandoeningen zoals verkoudheid, koorts, bloedingen, enz. Te behandelen.

Voordelen van wilgenschorsextract in huidverzorging

 • Wilgenschorsextract is een zachte exfoliant die de dode huidcellen en overtollige olie van het huidoppervlak verwijdert. Het bevordert ook de celvernieuwing, dat wil zeggen de productie van nieuwe huidcellen. Dit maakt je huidoppervlak glad en geeft je een egale teint.
 • Dit extract werkt ook als een toner die helpt om je huid strakker te maken, de poriën van de huid te verkleinen en het verschijnen van lijntjes en rimpels te verminderen. Hierdoor ziet je huid er jong en stevig uit.
 • Wilgenschorsextract hydrateert ook je huid en verbetert de barrièrefunctie, waardoor je huid wordt beschermd tegen de externe omgeving.
 • De krachtige antioxidanten in dit extract bestrijden de vrije radicalen die schade aan uw huid veroorzaken. Zo beschermt het je huid tegen degeneratieve aandoeningen.
 • Dit antibacteriële en ontstekingsremmende extract ruimt je verstopte poriën op en vermindert rode en jeukende acne-opflakkeringen. Het helpt ook om andere huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea te behandelen.

Hoe wilgenschors te gebruiken in huidverzorging?

Je kunt wilgenbastextract direct op je huid gebruiken, net zoals je een salicylzuurserum gebruikt. Salicylzuur is een lipide oplosbare BHA die de lipiderijke buitenste lagen van uw huid kan binnendringen en een superieure exfoliërende ervaring kan geven.

Vanwege het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenlijketies, dit extract wordt ook gebruikt als ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten zoals face wash, face packs, moisturizers, toners, etc.

Bereiding van kruidentinctuur uit wilgenschors

De meeste huidverzorgingsproducten op de markt gebruiken een concentratie van 2,5 tot 5 procent wilgenschorsextract in hun formuleringen. Salicylzuur kan ook worden verwerkt uit salicine en andere salicylaten die aanwezig zijn in dit kruidenextract.

Maximaal 2% salicylzuur kan worden gebruikt in een gezichtsreiniger of gezichtsverpakking die in korte tijd wordt afgewassen, een percentage van 1,5 wordt het meest gebruikt. Terwijl voor een leave-on product zoals moisturizer of serum meestal 1% salicylzuur wordt gebruikt.

Wie moet willow bark extract gebruiken?

Wilgenschorsextract wordt geleverd met een overvloed aan huidverzorgingsvoordelen en kan door de meeste mensen effectief worden gebruikt. U kunt profiteren van het gebruik van dit ingrediënt als u het volgende heeft:

 • Gevoelige huid
 • Vette of gecombineerde huid
 • Acne
 • Vroegtijdige tekenen van veroudering
 • Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, rosacea.

Met welke combinaties werkt Willow Bark wel/niet goed?

Wilgenschorsextract heeft uitstekende keratolytische eigenschappen, dat wil zeggen dat het de dode huidcellen en olie op het oppervlak van uw huid kan oplossen. Zo kan het worden gebruikt in combinatie met AHA’s (alfahydroxyzuren) zoals melkzuur, glycolzuur enz. om hun exfoliërende eigenschappen te stimuleren.

Deze combinatie verwijdert niet alleen de beschadigde toplaag van de huid, maar stimuleert ook verse cellen om aan de oppervlakte te komen. Het stimuleert ook de productie van huidverstevigende eiwitten zoals elastine, collageen, enz.

Er is een gemengde mening onder experts over welke ingrediënten wel of niet samen met wilgenbastextract moeten worden gebruikt. Over het algemeen moeten ingrediënten die niet goed samengaan met salicylzuur echter ook met dit extract worden vermeden. Het is het beste om retinol en vitamine C samen met wilgenbastextract te vermijden.

Voorzorgsmaatregelen tijdens het gebruik van Willow Bark

U moet de volgende waarschuwingen in gedachten houden bij het gebruik van wilgenbastextract:

 • U mag geen formulering met dit ingrediënt gebruiken als u allergisch bent voor salicylaten [5]. Ook mensen met een bekende overgevoeligheid voor aspirine moeten het gebruik van dit extract vermijden. Raadpleeg onmiddellijk uw arts als u een overgevoeligheidsreactie vermoedt.
 • Zorg er wel voor dat het bij jouw huidtype past. Wilgenschorsextract kan uw huid drogen als u het als een leave-on product gebruikt. Dit is vooral relevant als je al een droge huid hebt. Experts raden het gebruik van een vochtinbrengende crème aan, gevolgd door de toepassing van wilgenschorsextract.
 • Het is beter om het gebruik van dit ingrediënt te vermijden als u zwanger bent of een zogende moeder.

Wilgenschors extract vs. salicylzuur

Wilgenschorsextract heeft salicine, de kruidenbron van salicylzuur. Maar het proces van het produceren van salicylzuur uit salicine kan vervelend en commercieel niet-levensvatbaar zijn. Zo is het meeste in de handel verkrijgbare salicylzuur chemisch afgeleid.

Hoewel salicylzuur krachtiger kan zijn als ingrediënt in vergelijking met het extract van wilgenbast, heeft het ook enkele nadelen. Salicine aanwezig in het extract is niet-irriterend, zelfs bij 100% concentratie, terwijl een concentratie van 1 tot 2% salicylzuur nadelige effecten zoals drogen, roodheid of irritatie kan veroorzaken.

Omdat salicine veel zachter is voor de huid, kan het zelfs worden gebruikt door mensen met een gevoelige huid. Het kan minder sterk zijn dan salicylzuur, maar wilgenschorsextract is nog steeds effectief in het exfoliëren van de huid en het verminderen van acne.

Inpakken

Wilgenschorsextract is een krachtige kruidenremedie voor veel huidproblemen. Het kan je huid exfoliëren, overtollige olie verminderen, je poriën opruimen en helpen om je huid gehydrateerd te houden. Dit zachte maar krachtige extract kan acne genezen en toekomstige opflakkeringen voorkomen. Het kan ook worden gebruikt om eczeem, psoriasis en rosacea te behandelen. Maar zorg ervoor dat u controleert op allergieën voordat u dit ingrediënt in uw huidverzorgingsroutine opneemt om nadelige bijwerkingen te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen