Met de groeiende coronapandemie hebben we allemaal het advies gekregen om ons gezicht niet aan te raken. Maar wist je dat je het niet moet aanraken, zelfs als je gezichtshuid jeukt of geïrriteerd is?

Een jeukend gezicht kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals een droge huid of een allergische reactie op iets dat je hebt gegeten, contact met een plant of zonnebrand. Maar maak je geen zorgen, er zijn veel manieren om het probleem op te lossen naast medicatie. We vertellen je wat je wel en niet moet doen als je gezicht jeukt.

Hoogtepunten:

 • Wat veroorzaakt jeuk op het gezicht en hoe te behandelen?
 • Home Remedies om een jeukend gezicht te kalmeren
 • Wat moet je niet doen als je gezicht jeukt?
 • Tips om jeuk in het gezicht te voorkomen
 • Wanneer naar een dokter?

Wat veroorzaakt jeuk op het gezicht en hoe te behandelen?

Jeuk op het gezicht is ook bekend als Pruritus [1]. Het is het afweermechanisme van de huid tegen irriterende stoffen – extern of intern. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van jeuk:

1. Zonnebrand

Overmatige blootstelling aan de zon kan zonnebrand veroorzaken en de huid verschrompelt. Naarmate het droogt en zich uitstrekt, begint het te pellen en leidt het tot jeuk.

Hoe te behandelen:

Topische toepassing van een calamine-oplossing helpt de jeuk te kalmeren. Een havermoutbad helpt ook om de jeuk te verzachten. Voor mensen met een gevoelige of acnegevoelige huid zal een hypoallergene vochtinbrengende lotion helpen.

2. Jeukend gezicht en acne

Soms veroorzaken acne of puistjes jeuk. Krabben kan de bacteriën verspreiden, wat op zijn beurt de jeuk en acne verhoogt. Het kan ook worden veroorzaakt door cosmetica, verstopte poriën of een allergische reactie op een topisch aangebrachte cosmetica.

Hoe te behandelen:

Als het een ernstig geval is, is het het beste om een arts te raadplegen. Zelfs het plaatsen van een nat schoon stuk mousselinedoek kan de drang om te jeuken verminderen en de huid kalmeren. Topische toepassing van calamine of hypoallergene vochtinbrengende crèmes kan ook helpen. [2]

3. Jeukend gezicht met uitslag

Als je uitslag hebt en je gezicht wilt krabben, kan dit een reactie zijn op een irriterend middel of iets waar je allergisch voor bent. Huidaandoeningen zoals psoriasis [3] en rosacea [4] het is bekend dat het jeuk op het gezicht veroorzaakt. Het kan ook te wijten zijn aan warmte, wat we stekelige warmte noemen.

Hoe te behandelen:

Toepassing van een generiek antihistaminicum [5] crème kan de jeuk en de uitslag verminderen. Zelfs een calamine lotion kan helpen. Als u echter geen verbetering ziet na een paar keer aanbrengen, raadpleeg dan een arts. Soms een steroïde crème met hydrocortison [6] kan worden voorgeschreven.

4. Jeukend gezicht zonder uitslag

Als u een jeukend gezicht heeft en geen uitslag of andere symptomen, kan dit een allergische reactie zijn op iets dat u hebt gegeten of aangeraakt; droge huid of zelfs een ijzertekort [7] in je bloed. Soms kan zelfs hard water ervoor zorgen dat je huid jeukt.

Hoe te behandelen:

Als het een allergische reactie is, kan een antihistaminicum helpen. Een droge huid kan worden behandeld met een hypoallergene of verzachtende rijke vochtinbrengende crème. Als het te wijten is aan hard water, gebruik dan een vochtinbrengende body wash of zeep die natuurlijke oliën bevat.

5. Voedselallergie

Als je iets eet dat een allergische reactie veroorzaakt, zoals uitslag of jeuk, betekent dit dat je een voedselallergie hebt voor die specifieke stof. Pinda’s, schaaldieren, soja, tarwe (de gluten in tarwe), eieren en zeevruchten zijn algemeen bekende voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Hoe te behandelen:

Een anti-allergie tablet helpt meestal. Maar als de reactie ernstig is, zoals zwelling op het gezicht of de ledematen, misselijkheid of ademhalingsmoeilijkheden, is het het beste om onmiddellijk een arts te raadplegen.

6. Zwangerschap

Niet vaak voorkomt jeuk in het gezicht tijdens een zwangerschap. Er is meestal geen uitslag, maar als het ook op andere delen van uw lichaam is, kan het een aandoening zijn die verloskundige cholestase wordt genoemd [8], die meestal de lever beïnvloedt.

Hoe te behandelen:

Omdat het een aandoening is die optreedt tijdens een zwangerschap, is het het beste om meteen naar je verloskundige of gynaecoloog te gaan.

7. Insectenbeet

Of het nu een mug, een bedwants of een beet van een insect is, als het in het gezicht wordt gebeten, is er een sterke drang om te jeuken. Als de beet leidt tot uitslag, kan het jeukende gevoel lang aanhouden en soms ook steken. Soms is er een klein bultje of zwelling op de plek waar gebeten wordt.

Hoe te behandelen:

De meeste huismiddeltjes zoals het aanbrengen van honing of een havermoutpasta of zelfs een ijspak kunnen de drang om te jeuken onderdrukken en zelfs de ontsteking. Aloë vera gel en honing kunnen de jeuk vrijwel onmiddellijk kalmeren.

8. Allergische reacties

Sommige medicijnen veroorzaken bijwerkingen zoals jeuk, met of zonder uitslag. Antibiotica, pijnmedicatie en schimmelwerende medicijnen kunnen jeuk veroorzaken. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor zwavel, kun je het beste wegblijven van medicijnen die zwavel bevatten.

Hoe te behandelen:

Voor een medicijngerelateerde jeuk of uitslag is het het beste om een arts te raadplegen. Topische huismiddeltjes die worden gebruikt, indien aanwezig, kunnen tijdelijke verlichting van de jeuk bieden. Maar als u besluit om het geneesmiddel te staken, moet dit worden gedaan op advies van de arts die het heeft voorgeschreven.

9. Neurale stoornissen

Wanneer de zenuwuiteinden op je gezicht een trigger of een irriterend middel voelen dat jeuk kan veroorzaken, staat dit bekend als een neuropathische jeuk [9] veroorzaakt door een sensorische hallucinatie. Het wordt meestal geactiveerd wanneer u zenuwgerelateerde gezondheidsproblemen heeft, zoals multiple sclerose of zelfs gordelroos.

Hoe te behandelen:

We raden u aan een arts te raadplegen als u deze aandoening heeft, omdat de voorgeschreven medicatie gekoppeld is aan de aandoening die u heeft. Vermijd zelfmedicatie.

Home Remedies om een jeukend gezicht te kalmeren

 • Maal havermout tot een fijne pasta opgelost in water en breng aan op de huid. Het zal de huid kalmeren en de drang om te jeuken beheersen.
 • Dompel een dun stuk katoenen doek onder, groot genoeg om je gezicht in koud water te bedekken. Breng aan op het gezicht om de jeuk te kalmeren. Herhaal het proces gedurende maximaal tien minuten.
 • Als het een slecht geval van zonnebrand is, breng dan koude melk aan op het zonverbrande gebied. Het kalmeert de jeuk en hydrateert de droge huid. Dit is alleen voor mensen met een droge huid, niet voor mensen met een vette of gevoelige huid.
 • Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng aan op het jeukende deel van het gezicht. Of u kunt een kwart kopje toevoegen aan een emmer warm water en baden met deze oplossing.

Wat moet je niet doen als je gezicht jeukt?

Wanneer je gezicht jeukt, mag je er niet aan krabben. Krabben kan het verder verergeren en leiden tot een jeuk-krascyclus. Als je acne hebt en je krabt aan je gezicht, kan dit leiden tot een puistjesuitbarsting, die de bacteriën zal verspreiden. Sommige jeuken zoals die van een insectenbeet kunnen zelfs bloeden als je krabt. Vermijd de triggers die jeuk op het gezicht veroorzaken zoveel mogelijk.

Tips om jeuk in het gezicht te voorkomen

 • Houd je huid gehydrateerd. Gebruik voor de droge en jeukende huid een vochtinbrengende crème op oliebasis die hypoallergeen van aard is. Dit voorkomt jeuk en verlicht een droge huid door deze te voeden met het broodnodige vocht.
 • Douche altijd met lauw water en gebruik producten die zacht zijn en geen sterke geur hebben. Vermijd het wassen van kleding met wasmiddelen die sterke chemicaliën bevatten.
 • Als uw dermatoloog een actueel medicijn heeft voorgeschreven, breng het dan altijd aan voordat u uw vochtinbrengende crème aanbrengt. Dit verhoogt de werkzaamheid van de medicinale crème omdat deze beter wordt opgenomen in de vers gewassen huid.
 • Als je gestrest bent vanwege examens of werkdruk, zoek dan wegen om je stressniveaus te verminderen, omdat stress je drang om te jeuken zal vergroten. [10]
 • Vermijd overmatige temperatuurveranderingen, zoals in een kamer met airconditioning zijn en constant in de hitte stappen.
 • Om jeuk als gevolg van insectenbeten te voorkomen, gebruik je een beschermende crème als je buiten bent; en houd uw huis vrij van muggen en andere stekende insecten om het probleem te minimaliseren.
 • Drink veel water en blijf te allen tijde gehydrateerd.

Wanneer naar een dokter?

 • Als je jeuk erger wordt over een periode van tien dagen of meer.
 • Als u geen verlichting krijgt ondanks het gebruik van OTC-crèmes en lotions, inclusief steroïde.
 • Als de jeuk begon zonder uitslag en nu is uitgezaaid naar een uitslag.
 • Als de jeuk andere symptomen heeft, zoals koorts, gewichtsverlies of vermoeidheid.
 • Als constant krabben leidt tot een gebroken huid die geïnfecteerd kan raken.

Inpakken

Zoals met elke andere huidaandoening die aanhoudt, als uw drang om te jeuken op het gezicht niet binnen een paar dagen afneemt, raadpleeg dan een gekwalificeerde professional. Hoewel de onderliggende oorzaken meerdere kunnen zijn, zijn de meeste behandelbaar en verdwijnen ze met de juiste behandeling.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen