Het gebruik van toverhazelaar om verschillende huidaandoeningen te behandelen gaat ver terug in de geschiedenis. De inheemse Amerikanen gebruikten de schors en bloemen van deze plant om medicinale brouwsels te maken. Onze fascinatie voor deze kruidenremedie is nog lang niet voorbij en het is gebruikelijk om dit ingrediënt in verschillende huidverzorgingsproducten te vinden.

Dus als je toverhazelaar hebt gespot tussen andere huidverzorgingsproducten op de markt en je hebt afgevraagd of het voor jou zal werken of niet, dan ben je op de juiste plek. Dit artikel bespreekt de voordelen en risico’s van het gebruik van toverhazelaar en of het goed voor je is of niet.

Hoogtepunten:

 • Is toverhazelaar goed voor je huid?
 • Voordelen van het gebruik van toverhazelaar op uw huid
 • Beste manier om toverhazelaar op het gezicht te gebruiken voor een gezonde huid
 • Hoe vaak moet je toverhazelaar op je gezicht gebruiken?

Is toverhazelaar goed voor je huid?

Hoewel de voorstanders van toverhazelaar het crediteren met een aantal huidverzorgingsvoordelen, moet u het volgende overwegen voordat u het opneemt in uw huidverzorgingstoolset.

 • Ten eerste moet je je huidtype kennen. Als je huid aan de drogere kant is of als je een gevoelige huid hebt, dan is het beter om dit ingrediënt te missen.
 • U moet een spottest doen om te controleren op allergische reacties voordat u toverhazelaar voor de eerste keer gebruikt. Vermijd het helemaal als u bijwerkingen heeft.
 • Experts suggereren dat het het beste is om het gebruik van toverhazelaar te vermijden als je al huidaandoeningen zoals rosacea hebt.
 • Ook zijn er verschillende soorten toverhazelaar in de natuur, waaronder Hamamelis virginiana is degene die goed is voor huidverzorging.

Voordelen van het gebruik van toverhazelaar op uw huid

Toverhazelaar kan vele rollen spelen in huidverzorging zoals hieronder vermeld.

1. Minimaliseert het uiterlijk van huidporiën

Met de leeftijd of als gevolg van milieuschade kan uw huid zijn elasticiteit verliezen. Dit resulteert in verslapping van de huid en uitrekking van je huidporiën. De samentrekkende eigenschappen van toverhazelaar kunnen helpen je huid strakker te maken, waardoor je huidporiën tijdelijk kleiner lijken. Het is dus een voorkeursingrediënt in niet-alcoholische toners.

2. Verzacht irritatie en ontsteking

Toverhazelaar heeft een aantal nuttige fytochemicaliën (plantaardige ingrediënten) zoals hamamelitannine, catechines en galluszuren.[1] Deze chemicaliën geven ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen aan dit kruidenextract.

Lotions of zalven met toverhazelaar kunnen worden gebruikt om irritatie en ontsteking van de huid te kalmeren, zoals in geval van huiduitslag, aambeien, enz. Studies hebben aangetoond dat de fytochemicaliën in toverhazelaar de vrije radicalen bestrijden en zo je huid beschermen tegen kankerachtige gezwellen.[2]

3. Onderhoudt de oliebalans en weert acne af

Toverhazelaar kan de overtollige olie van je gezicht verwijderen. De olie die door je huid wordt afgescheiden, samen met vuil en dode huidcellen, verstopt je huidporiën. Dit kan leiden tot mee-eters, whiteheads of puistjes. Toverhazelaar ruimt niet alleen je gezichtshuid op, maar kalmeert ook ontstekingen en jeuk. Het is dus een veelgebruikt ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten voor acne.[3]

4.Heals Kleine snijwonden en brandwonden

Toverhazelaar werd gebruikt als medicijn in vele oude culturen. Onderzoek heeft de antibacteriële eigenschappen van toverhazelaarextracten aangetoond.[4] Daarom kan toverhazelaar worden gebruikt om kleine snijwonden en brandwonden op de huid te behandelen.

Toverhazelaar helpt ook om scheerbrandwonden te genezen, omdat het niet alleen irritatie kalmeert, maar ook infectie voorkomt. De verkoelende effecten helpen bij de behandeling van een door de zon verbrande huid of kleine chemische brandwonden. Om te gebruiken, week een schone doek of tissue in toverhazelaaroplossing en plaats het voorzichtig over het getroffen gebied, maar wrijf het niet in.

5. Behandelt gevoelige hoofdhuidaandoeningen

Toverhazelaar is niet alleen goed voor je gezichtshuid, het kan ook goed zijn voor je hoofdhuid. Studies hebben aangetoond dat producten die dit kruideningrediënt bevatten de gevoeligheid kunnen kalmeren en roodheid van de hoofdhuid kunnen verminderen.[5]

Je kunt toverhazelaar ook gebruiken om droogheid of bepaalde soorten roos te behandelen. Het aanbrengen van een kleine hoeveelheid toverhazelaar voordat je je haar wast, kan de huid op de hoofdhuid kalmeren en droogheid verminderen. Raadpleeg een arts als u aandoeningen heeft zoals seborrheic dermatitis.

Toverhazelaar, gedroogde bladeren, crème en essence voor zelfgemaakte huidverzorgingscosmetica

Beste manier om toverhazelaar op het gezicht te gebruiken voor een gezonde huid

De manier waarop je toverhazelaar op je gezicht gebruikt, hangt af van de einddoelen die je voor ogen hebt. Hier leggen we een paar manieren uit waarop je toverhazelaar kunt gebruiken op je gezicht:

 • Je kunt toverhazelaar gebruiken als samentrekkend middel of toner. Was je gezicht met een geschikte gezichtsreiniger en dep volledig droog. Neem een paar druppels toverhazelaar en dep het zachtjes over je hele gezicht. Volg dit met uw normale huidverzorgingsroutine.
 • Je kunt toverhazelaar ook gebruiken als een verzachtende lotion om irritatie en ontstekingen te verminderen. Was je handen goed voordat je de lotion op je gezicht aanbrengt. Neem een kleine hoeveelheid en breng aan op een schoon, droog gezicht.
 • Als u toverhazelaar gebruikt om acne te verminderen, kunt u toverhazelaarextract rechtstreeks gebruiken of een anti-acneproduct met dit ingrediënt gebruiken. Als u producten gebruikt, lees dan de instructies zorgvuldig door en raadpleeg uw arts als u twijfelt.

Hoe vaak moet je toverhazelaar op je gezicht gebruiken?

De frequentie van het gebruik van toverhazelaars op uw huid hangt af van zowel het type huid als het doel waarvoor u het gebruikt.

Als je een vette tot normale huid hebt, kun je toverhazelaar dagelijks gebruiken. Als uw huid zich aan de drogere kant van het spectrum bevindt, moet u het zeer matig gebruiken, misschien een of twee keer per week. Vermijd het helemaal als je een extreem droge of gevoelige huid hebt.

Ook bepaalt de vorm waarin je toverhazelaar gebruikt hoeveel of hoe vaak je het moet gebruiken. Als u bijvoorbeeld een toverhazelaarextract als samentrekkend middel gebruikt, kunt u proberen het een of twee keer per week aan te brengen en te controleren hoe uw huid erop reageert. Maar als u een lotion met toverhazelaar gebruikt voor het verzachten van roodheid en irritatie, moet u deze mogelijk dagelijks gebruiken totdat de aandoening afneemt.

Lees de productetiketten zorgvuldig door om de gebruiksaanwijzing te kennen. Als u nog steeds niet zeker bent, bespreek dan met een dermatoloog voor de beste resultaten.

Inpakken

Toverhazelaar wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als een multifunctioneel, medicinaal kruidenextract. Het is nog steeds populair als huidverzorgingsingrediënt vanwege de vele voordelen voor de huid. Maar toverhazelaar past misschien niet bij ieders huid. Houd dus rekening met uw huidtype en raadpleeg een arts voordat u toverhazelaarextract of producten met dit ingrediënt gebruikt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen