Je zit midden in een belangrijke vergadering met collega’s of vrienden, maar je focus ligt ergens anders – op die jeukende en irriterende hoofdhuid! Je hebt een heel sterke drang om je achter de oren te krabben. Maar je controleert jezelf om de publieke schaamte te vermijden.

Dat moment kan extreem frustrerend zijn, toch? En dit is de meesten van ons heel vaak overkomen, nietwaar? Nou, laten we hiermee beginnen – je bent niet de enige. Jeukende hoofdhuid of hoofdhuid pruritus is een veel voorkomende zorg en gelukkig ook gemakkelijk te behandelen.

Het is belangrijk om naar de oorzaak van het probleem te gaan om erachter te komen hoe je je jeukende hoofdhuid kunt verlichten. Dus laten we beginnen.

Hoogtepunten:

 • Waarom jeukt mijn hoofdhuid zo?
 • Hoe zich te ontdoen van jeuk op de hoofdhuid?
 • Wanneer moet je je zorgen maken over jeuk op de hoofdhuid?
 • Hoe kan ik een jeukende hoofdhuid voorkomen?

Waarom jeukt mijn hoofdhuid zo?

1. Roos

Roos [1] is de meest voorkomende oorzaak van een jeukende hoofdhuid. Het wordt seborrheic dermatitis genoemd en bij zuigelingen wordt het cradle cap genoemd.

Wanneer de talgklieren [2] (klieren die talg of olie produceren) raken ontstoken, ze veroorzaken roos. Hoewel de exacte oorzaak van roos onbekend is, geloven artsen dat het een gevolg is van gistovergroei, seizoensgebonden veranderingen (vaak in de winter) en hormonale schommelingen of stress.

Symptomen van roos

 • Jeuk
 • Schilferen
 • Witte of gele vlokken
 • Rode huid

2. Auto-immuunziekte

Psoriasis op de hoofdhuid [3] is een auto-immuunziekte [4] dat zorgt ervoor dat huidcellen veel te snel groeien. Wat volgt is een schilferige en ontstoken hoofdhuid.

Symptomen van psoriasis op de hoofdhuid

 • Rode, schilferige en verhoogde vlekken op de hoofdhuid
 • Jeuk op de hoofdhuid

Alopecia areata | [5] is een andere hoofdhuidaandoening die een auto-immuunziekte is. In deze omstandigheden valt het immuunsysteem je haarzakjes aan. Het resulteert in vlek kaalheid, wat betekent dat haar verloren gaat van bepaalde plekken van de hoofdhuid.

Symptomen van Alopecia

 • Haaruitval
 • Milde jeuk
 • Tintelingen, gevoeligheid of branderig gevoel in het getroffen gebied

3. Schimmelinfecties zoals ringworm

Ringworm [6] of tinea capitis is een schimmelinfectie veroorzaakt door dermatofyten. Deze schimmels leven op een warme en zweterige hoofdhuid. Het is zeer besmettelijk en treft vaak kinderen.

Symptomen van ringworm

 • Rode, jeukende en verhoogde huidvlekken
 • Ontwikkeling van blaren
 • Broos haar

4. Luizen

Hoofdluizen [7] zijn parasieten die op de menselijke hoofdhuid leven om voeding in de vorm van bloed af te leiden. Het zijn kleine, vleugelloze insecten, die worden overgedragen via hoofd-tot-hoofdcontact en komen veel voor bij schoolgaande kinderen.

Symptomen van hoofdluizen

 • Jeuk van de hoofdhuid
 • Het gevoel dat er altijd iets op de hoofdhuid kruipt
 • Roodheid of zweren als gevolg van krabben

5. Neem contact op met Dermatitis

Neem contact op met dermatitis [8] is een huidaandoening die wordt veroorzaakt wanneer een vreemd materiaal de huid irriteert en een allergische reactie veroorzaakt. Allergische contactdermatitis wordt veroorzaakt door een irriterend middel in een nieuw haarverzorgingsproduct. Naast ingrediënten zoals sulfaten, kleurstoffen, geurstoffen in haarverzorgingsproducten, kunnen bepaalde haaraccessoires allergische contactdermatitis veroorzaken.

Fotocontactdermatitis komt niet erg vaak voor. Het treedt op wanneer een actief ingrediënt in een haarverzorgingsproduct wordt blootgesteld aan de zon en resulteert in irritatie.

Symptomen van contactdermatitis

 • Jeuk die lang aanhoudt
 • Droge, schilferige en schilferige huid
 • Huid die brandt
 • Roodheid
 • Blaren, in sommige gevallen

6. Suikerziekte

Suikerziekte [9] kan lokale jeuk op de hoofdhuid veroorzaken als gevolg van een schimmelinfectie, droge huid of slechte bloedcirculatie. Diabetes mellitus is een groep aandoeningen die verhoogde bloedsuikerspiegels in het lichaam veroorzaken. Glucose is een energiebron voor de hersenen, spieren en andere weefsels.

De koolhydraten in uw voedsel worden afgebroken tot glucose die de alvleesklier triggert om een hormoon af te geven dat insuline wordt genoemd. Insuline werkt als een sleutel waardoor de suiker de cellen in je lichaam kan binnendringen.

Wanneer er niet voldoende insuline wordt geproduceerd, manifesteren de symptomen van diabetes zich. Ongecontroleerde diabetes kan leiden tot hartaandoeningen, beroertes, zenuwbeschadiging, oogaandoeningen en nierstoornissen.

Symptomen van diabetes

 • Jeuk vergezeld van tintelingen
 • Droogheid & moet krabben in de nacht
 • Hobbels & patches

7. Stress

Stress kan roos en een jeukende hoofdhuid veroorzaken [10]. Angst kan ook leiden tot een jeukende hoofdhuid, volgens dermatologen. De bovenkant van je hoofd kan een weerspiegeling zijn van wat er in je hoofd gebeurt.

Stress kan ervoor zorgen dat je lichaam pro-inflammatoire chemicaliën afgeeft die de barrièrefunctie van je hoofdhuid verstoren. Wanneer de barrièrefunctie wordt aangetast, is het gemakkelijk voor vocht om te ontsnappen. Wanneer dit gebeurt, kunnen uw reguliere en milde haarverzorgingsproducten de aandoening ook verder verergeren.

Symptomen van stress

 • Jeuk
 • Droge hoofdhuid

Woord van waarschuwing:

Ondanks de sterke drang om te krabben, vermijd dit te allen tijde. Overmatig krabben kan leiden tot een jeuk-krascyclus, waardoor uw toestand verder verslechtert. Probeer een van de onderstaande behandelingen.

Hoe zich te ontdoen van jeuk op de hoofdhuid?

1. Vrij verkrijgbare shampoos

 • Vrij verkrijgbare shampoos die selenium bevatten [11] of zinkpyrithione kan helpen bij het beheersen van roos die gist veroorzaakt. Als u ernstige roos heeft, heeft u mogelijk antischimmelshampoos, medicinale schuimen, crèmes of zalven nodig.
 • Shampoos die koolteer of salicylzuur bevatten, zijn de beste keuze als het gaat om psoriasis op de hoofdhuid.
 • Voor hoofdluizen, shampoos die insecticiden pyrethrine bevatten [12] of permethrin helpen de luizen onder controle te houden.

2. Huismiddeltjes

A. Appelciderazijn

Appelciderazijn is antibacterieel, ontstekingsremmend en schimmelwerend. Het helpt bij het verminderen van jeuk op de hoofdhuid. Meng appelazijn in warm water en spoel je haar met deze verdunde oplossing na het wassen van je haar.

B. Biologische kokosolie

Biologische kokosolie wordt van nature gewonnen uit rijpe kokosnoten. Het heeft een antimicrobieel middel genaamd laurinezuur. Het verlicht een jeukende hoofdhuid.

C. Tea Tree Olie

Tea tree olie heeft ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen. Meng een paar druppels tea tree olie in olijfolie voor hoofdhuidtoepassing, of met je milde shampoo. Tea tree olie kan helpen bij jeuk geassocieerd met roos en hoofdluizen.

Woord van waarschuwing:

Houd tea tree olie uit de buurt van kinderen. Het mag niet worden ingenomen omdat het giftig is wanneer het oraal wordt ingenomen.

D. Pepermuntolie

Pepermuntolie is uiterst effectief tegen roos en kalmeert een jeukende hoofdhuid. Verdun pepermuntolie met een dragerolie zoals olijfolie en breng het aan op je hoofdhuid. Je kunt ook pepermuntthee gebruiken om je hoofdhuid en haar te spoelen na het wassen.

E. Meditatie

Onderschat de kracht van meditatie niet. Het kan stress op afstand houden en jeuk van de hoofdhuid in grote mate beheersen.

Wanneer moet je je zorgen maken over jeuk op de hoofdhuid?

Jeuk op de hoofdhuid is geen ernstige zaak, tenzij er een onderliggende gezondheidstoestand is. Je moet je zorgen maken over jeuk op de hoofdhuid wanneer

 • Vrij verkrijgbare shampoos en huismiddeltjes laten geen resultaten zien.
 • Jeuk houdt je ’s nachts wakker en onderbreekt je routine.
 • Jeukende plekken zijn extreem pijnlijk om aan te raken.

Raadpleeg je dermatoloog als je een jeukende hoofdhuid hebt die weigert te gaan, ongeacht hoeveel shampoos je hebt geprobeerd.

Hoe kan ik een jeukende hoofdhuid voorkomen?

1. Vermijd pittig eten

Gekruid voedsel prikkelt receptoren in de hoofdhuid die reageren op warmte. Er is een verband tussen pittig eten en een jeukende hoofdhuid. Het is het beste om pittig voedsel en prikkelend voedsel zoals knoflook en ui te vermijden.

2. Eet gezond

Eet hoofdhuidvriendelijk voedsel zoals zalm, pindakaas, lijnzaad, avocado, walnoten, eieren en tonijn. Een uitgebalanceerd dieet met gezonde vetten is de sleutel tot een jeukvrije hoofdhuid.

3. Was je hoofdhuid

Je zou een verhelderende shampoo kunnen gebruiken om de opeenhoping van vuil, talg, zweet en dode huidcellen kwijt te raken. Overweeg zachte exfoliërende shampoos als je hoofdhuid niet te gevoelig is.

Inpakken

Hoewel hoofdhuid jeuk thuis effectief kan worden behandeld, is het altijd een goed idee om uw dermatoloog te raadplegen. Blijf uit de buurt van essentiële oliën of actieve ingrediënten in shampoos als u er allergisch voor bent. Houd je aan een goede haarverzorgingsroutine en verbeter je spel.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen