Heb je ooit rugacne gehad? Nou, het komt veel vaker voor dan je had gedacht. Volgens wetenschappelijke studies heeft de helft van de mensen over de hele wereld met acne het op hun rug!

Hoewel het misschien geen invloed heeft op uw uiterlijk, is het noodzakelijk om er in een vroeg stadium vanaf te komen. Dit voorkomt dat het zich verspreidt naar andere delen van je lichaam. Het enige wat je nodig hebt is een hygiënische huidverzorgingsroutine en een aantal effectieve producten.

Maar is het behandelen van acne op de rug hetzelfde als het behandelen van acne op het gezicht? We vertellen je alles over hoe je het kunt behandelen en voorkomen dat het terugkeert.

Hoogtepunten:

 • Wat is rug acne?
 • Waar is rugacne een teken van?
 • Wie en welke leeftijdsgroep is meer vatbaar voor rugacne?
 • Hoe ziet rugacne eruit?
 • Wat zijn de oorzaken rug acne?
 • Hoe acne op de rug te verwijderen?
 • Tips om rugacne te voorkomen

Wat is rug acne?

Rugacne is vergelijkbaar met de acne die je op je gezicht krijgt; behalve dat het op je rug ligt. Wanneer olie aanwezig in de huid van je rug en dode cellen poriën blokkeren bij accumulatie, kan het acne veroorzaken in combinatie met een huidbacterie genaamd Cutibacterium acnes [1].

Waar is rugacne een teken van?

Rugacne is een teken van overmatige olie en talg die de poriën van de huid verstoppen, samen met dode huidcellen. Het kan ook wijzen op een slechte persoonlijke hygiëne. Het is meestal gekoppeld aan het frequent dragen van strakke kledingstukken die wrijving, zweet en vuil veroorzaken. Het kan ook voorkomen als u niet regelmatig doucht.

Wie en welke leeftijdsgroep is meer vatbaar voor rugacne?

Iedereen kan acne terugkrijgen. Vaak komt het voor bij tieners en volwassenen. Volgens studies, over 90% van adolescenten en 12-14% van de volwassenen kan acne krijgen en de helft van hen krijgt waarschijnlijk acne terug.

Studies tonen aan dat acne vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen [2]. Onder adolescenten zijn mannen meer vatbaar voor acne en als volwassenen hebben vrouwen de neiging om meer acne op de rug te krijgen.

Hoe ziet rugacne eruit?

Rugacne kan verschijnen als witte bultjes (whiteheads) of roze bultjes of abcessen die enigszins pijnlijk zijn om aan te raken, maar geen pus (papule) bevatten.

Als het een mee-eter is, kan de punt zwart worden wanneer de talg op je huid reageert met de lucht.

Rugpuistjes kunnen ook witachtig geel van kleur en roodachtig zijn aan de onderkant (puisten). Knobbeltjes en cysten op de rug kunnen groot zijn, vol pus en extreem pijnlijk [3].

Wat zijn de oorzaken rug acne?

 • Hormonale veranderingen tijdens de puberteit en adolescentie bij mannen en vrouwen. In het geval van vrouwen kan rugacne optreden tijdens hun menstruatie of tijdens de zwangerschap.

 • Genetica en factoren bepalen het uiterlijk van acne. Als uw familieleden rugacne hebben, heeft u dit waarschijnlijk ook.
 • Zweet: Wanneer je transpireert en je huid niet kan ademen vanwege de synthetische stoffen die je mogelijk draagt, kan dit acne veroorzaken.
 • Sommige medicijnen zoals antidepressiva kunnen bijwerkingen hebben zoals acne. Stress is een veel voorkomende trigger voor een acne uitbraak.
 • Koolhydraatrijke en glutenvrije voedingsmiddelen zoals aardappelwafels en wit brood kunnen volgens onderzoek een factor zijn die bijdraagt aan het verschijnen van acne in de rug. In sommige gevallen kunnen zuivelproducten een trigger zijn.
 • Contact met producten zoals shampoos en conditioners die over je rug lopen; of haarolie aangebracht op het haar (als je lang haar hebt) kan ook rugacne veroorzaken.
 • Als je traint met een sportbeha (vrouwen) en zonder een singlet of een shirt (mannen), kan direct huidcontact met een vuile vloer of eerder gebruikte zweterige fitnessapparatuur leiden tot acne.

Wist je dat?

 • Rugacne komt vrij vaak voor; minstens 50% van de mensen die acne hebben, hebben het waarschijnlijk op de rug.
 • Rugacne wordt in de dermatologische kringen ook wel bacne genoemd.

Hoe acne op de rug te verwijderen?

1. OTC Crèmes

Als de acne op je rug niet zo ernstig is, kun je een OTC-crème gebruiken die alfa-liponzuur of zwavel, salicylzuur bevat [4], benzoylperoxide [5] of resorcinol [6]. Deze voorkomen verse acne en verwijderen littekens veroorzaakt door hun uiterlijk.

Alfa Liponzuur exfolieert dode huid en voorkomt dat poriën verstopt raken. Retinoïde crèmes die worden gebruikt met benzoylperoxide kunnen u betere resultaten geven, omdat het retinoïde de poriën zal ontstoppen en de werkzaamheid van het benzoylperoxide zal verbeteren.

2. Pillen

Als je een adu bentLt vrouw die rug acne heeft, vraag uw arts om anticonceptiepillen voor te schrijven. Ze helpen bij het reguleren van hormonen en verminderen het uiterlijk van rugacne. Als je van plan bent zwanger te worden of zwanger bent, moet je ze natuurlijk vermijden.

3. Laserbehandelingen

Als uw rug acne ernstig is, is de kans groot dat het littekens en laesies veroorzaakt. U kunt kiezen voor door dermatologen aanbevolen en uitgevoerde procedures zoals laserbehandelingen om de acne en littekens te verminderen.

4. Chemische peelings

Dezelfde chemische peelingbehandelingen die worden voorgesteld voor acne op het gezicht kunnen worden gebruikt om acne op de rug te behandelen. Peelings die hydroxylzuren zoals glycolzuur of salicylzuur bevatten, kunnen acne en littekens behandelen. Eén sessie van een chemische peelingbehandeling kan het uiterlijk van acnelittekens bijna verminderen 90% [7].

5. Gepulseerde kleurstofbehandeling

Een laserbehandeling die bekend staat als pulsed-dye-behandeling kan worden gebruikt om de ontsteking op uw rug acne te verminderen. Deze laser egaliseert de huidcellen, maakt ze flexibeler en vermindert de littekens.

6. Exfoliatie

Het helpt om een milde exfoliator te gebruiken die salicylzuur bevat om overtollige olie en vuil van de huid te verwijderen. Het verwijdert de dode huidcellen die ook de poriën kunnen verstoppen. Een exfoliator met benzoylperoxide kan acne helpen verminderen door de bacteriën die het veroorzaken te doden.

7. Eet goed

Verhoog uw inname van voedingsmiddelen met veel zink, zoals spinazie, tarwegerm en pompoenpitten, volle granen, fruit en voedingsmiddelen met een lage GI zoals noten en bonen. Verminder de zuivelinname en eet ook bonen en bessen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

8. Huismiddeltjes

A. ruwe honing en suiker

Maak een natuurlijke scrub door een eetlepel rauwe honing en suiker te mengen. Meng goed en wrijf met een droge borstel zachtjes over je rug. Dit zal dode huidcellen verwijderen die acne veroorzaken. Gebruik dit alleen om acne te voorkomen als het eenmaal is verdwenen. Het zal zich niet ontdoen van reeds bestaande acne.

B. Hydraterende oliën en gels

Vermijd het gebruik van synthetische vochtinbrengende crèmes en kies voor natuurlijke plantaardige oliën die zachter zijn voor de huid en niet-comedogeen. Je kunt kiezen tussen arganolie, neemolie, aloë vera gel of duindoornolie.

C. Tea Tree Olie

De tea tree is inheems in Australië. De olie gemaakt van de bladeren heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen die acne helpen verminderen en voorkomen. U kunt shampoos, lichaamswassingen, zeep en reinigingsmiddelen gebruiken die tea tree olie bevatten om de kans op acne in de rug te minimaliseren.

Je kunt ook een paar druppels tea tree olie nemen en deze mengen met je badwater en douche. Dit kan ook helpen bij het verminderen van acne. Breng na het drogen van je huid aloë vera gel aan.

Tips om rugacne te voorkomen

1. Douche altijd na het sporten. Het zweet en vuil dat lang op je huid blijft, vooral na het sporten, kan leiden tot acne in de rug. Vergeet ook niet om je trainingsuitrusting te wassen voordat je deze opnieuw draagt. Regelmatig douchen, zelfs twee keer per dag, helpt.

2. Draag losse en schone kleding. Als je strakke kleding draagt, in synthetische stoffen die je huid niet laten ademen, kan dit acne veroorzaken. Dat komt omdat zweet, oliën en vuil vast komen te zitten tussen de stof en je huid.

3. Als je lang haar hebt, houd het dan vastgebonden in een knot of klem, zodat het tijdens trainingen niet tegen je rug borstelt. Het vuil of de olie uit het haar kan acne verhogen, vooral als het tegen je huid schuurt. Was je haar regelmatig en vermijd dat het je rug raakt.

4. Als je je rug blootstelt aan de zon, bijvoorbeeld op een strand of in een zwembad, gebruik dan een zonnebrandcrème die niet vettig, op waterbasis en niet vettig is. Dat komt omdat op olie gebaseerde of zware zonnebrandmiddelen de poriën op de rug kunnen verstoppen, waardoor acne ontstaat.

5. Eet gezond, en geen voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken. Voedingsmiddelen met een hoge GI zoals pasta, rijstaardappelen en wit brood kunnen uw bloedsuikerspiegel verhogen, wat leidt tot acne. Consumeer meer van fruit en groenten, volle granen en magere eiwitten.

6. Als u medicijnen gebruikt en supplementen (lithium [8] of mannelijke hormonen zoals androgenen [9]), kunnen deze je kwetsbaarder maken voor acne. Raadpleeg uw arts over het staken ervan of het vinden van mildere alternatieven met minder bijwerkingen.

7. Gebruik geen vochtinbrengende crèmes of bodylotions voor je rug die op oliebasis zijn. Ze kunnen acne-puistjes veroorzaken. Zoek altijd naar niet-comedogene formuleringen, omdat ze zijn gemaakt op een manier die je poriën niet verstopt wanneer ze worden aangebracht.

8. Vermijd het dragen van een zware rugzak. Zelfs zware sportuitrusting zoals schoudervullingen kan rugacne veroorzaken die bekend staat als acne mechanica. Draag altijd een rugzak die licht is en een goede pasvorm heeft.

9. Hoewel het op je rug ligt, iemand een puistje laten plukken of openklappen ceen het erger maken en leiden tot littekens. Het is beter om een effectieve OTC-crème te gebruiken als een spotbehandeling om ze kwijt te raken.

10. De UV-stralen van de zon kunnen je acne donkerder maken, wat later littekens kan veroorzaken. Draag zonnebrandcrème die niet vettig is als je buiten bent en je rug wordt blootgesteld aan de zon.

11. Als u rugacne heeft, verschoon uw lakens dan minstens één of twee keer per week en was ze voor het volgende gebruik. Door ze regelmatig te wassen, kunnen de bacteriën en dode huidcellen die op de lakens achterblijven worden verwijderd, wat op zijn beurt je poriën verder kan blokkeren, wat leidt tot meer acne.

12. Als je niemand hebt om de zalf voor je aan te brengen, kies dan voor acne-verminderende lichaamswasbeurten, hoewel ze langer duren om resultaten te laten zien.

13. Wanneer je je haar wast, buig je je haar naar voren om de shampoo en conditioners af te spoelen. Sommige ingrediënten in deze producten kunnen je poriën verstoppen wanneer de shampoo of conditioner langs je rug loopt.

14. Als u een douchegel moet gebruiken, zorg er dan voor dat het een medicinale gel is en salicylzuur, glycolzuur en melkzuur bevat om te helpen met uw rugacne.

15. Als u merkt dat een OTC-behandeling met benzoylperoxide uw huid uitdroogt, gebruik het dan alleen als een spotbehandeling waar u de acne heeft. Kies de sterkte van het product zoals voorgeschreven door uw arts. Alles wat te sterk is, kan verdere schade aan uw huid veroorzaken.

16. De menthol in muntblaadjes en muntsap heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het kalmeren van je rugacne.

Inpakken

Als je worstelt met acne, heb je het waarschijnlijk ook op je rug. Maar er zijn verschillende manieren waarop u hun uiterlijk kunt verminderen en preventieve maatregelen kunt nemen om ervoor te zorgen dat ze niet terugkeren. Als u een goede persoonlijke hygiëne volgt en de juiste producten gebruikt, kunt u acne op afstand houden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen