Kijk je naar ingrediënten op de etiketten van verzorgingsproducten? Als dat zo is, heb je misschien de term ‘dimethicone’ gezien. Dit op siliconen gebaseerde polymeer is een synthetisch ingrediënt en een controversieel ingrediënt.

Na sulfaten, parabenen en vaseline is dimethicon nieuw op de lijst van giftige ingrediënten in de schoonheidswereld. De meeste argumenten eromheen zijn gekoppeld aan haarbeschadiging en -verlies. Dimethicone is echter al een integraal onderdeel van ons leven, in de vorm van shampoos, haarstylingproducten, huidverzorgingsproducten, babyoliën, enz.

Lees verder om te leren of dimethicone echt haaruitval kan veroorzaken en alle veilige ingrediënten die u in uw haarproducten moet zoeken.

Hoogtepunten:

 • Wat is Dimethicone?
 • Wat doet Dimethicone met je haar?
 • Kan Dimethicone echt invloed hebben op haaruitval?
 • Studies over Dimethicone and Hair Loss
 • Wat zijn de alternatieven voor Dimethicone?
 • Hoe dimethicone gerelateerd haarverlies te identificeren?
 • Welke soorten producten omvatten Dimethicone?

Wat is Dimethicone?

Dimethicone is een polymeer op siliconenbasis dat niet oplosbaar is in water. Het is aanwezig in een breed scala aan producten met betrekking tot haarstyling, cosmetica en persoonlijke verzorging. Dimethicon wordt gebruikt als emulgator in stylingproducten en geeft ook een gladde en zijdeachtige textuur aan haar- en huidproducten.

Producten die dimethicone bevatten, creëren een coating die hydratatie vasthoudt, waardoor huid en haar gehydrateerd blijven. Het helpt ook om het haar kroesvrij te houden. Dimethicone in cosmetica kan de huid helpen om gladder te voelen of eruit te zien door de fijne lijntjes en rimpels te vullen. Het geeft je make-up ook een matte finish en zorgt ervoor dat het er egaal uitziet.

Wist je dat?

Dimethicone is een niet-comedogeen ingrediënt, wat betekent dat het je poriën niet verstopt.

Wat doet Dimethicone met je haar?

Er is meerdere onderzoeken gedaan om de effecten van op siliconen gebaseerde producten op het haar te bestuderen. Sommige studies suggereren het gebruik van siliconenvrije haarproducten om de natuurlijke gezondheid van je haar te behouden.

In feite kunt u veel bewijswaarschuwingen vinden [1]over het gebruik van producten met siliconen. Er is echter een conflict. Over het algemeen is siliconen of dimethicone niet altijd slecht voor je haar. Ze zijn gewoon niet geschikt voor bepaalde haartypes.

Dimethicone helpt je haar een strakke, gladde en zijdeachtige look en feel te geven. Het maakt ontwarren gemakkelijker en geeft ook een super geconditioneerde en gezonde uitstraling. Dimethicone komt ook veel voor in frizz-smoothing en split-end-minimaliserende producten, omdat het helpt de nagelriemen te ‘lijmen’ en een glad en glanzend effect creëert. Om haarschade te minimaliseren, wordt het ook aanbevolen om een hittebeschermend product met dimethicon te gebruiken voordat u een stijltang gebruikt[2].

Aan de andere kant creëert dimethicone een fysieke barrière op je lokken en voorkomt het dat water je haarschubben binnendringt. Gebrek aan vocht laat het haar droog en beschadigd achter [3]. In vergelijking met de huid is het moeilijker om dimethicone uit het haar te verwijderen.

U moet een siliconenvrije en met sulfaat gevulde reiniger of shampoo aanbrengen om ophopingen te verwijderen. Regelmatige gebruikers van siliconenhoudende producten moeten eens in de twee weken gaan voor het klaren van shampoowassingen.

Notitie:

Wanneer u dimethicone-bevattende producten back-to-back gebruikt, kunt u veel opbouw op uw strengen ervaren. Om je gezonde, weelderige lokken terug te krijgen, gebruik je een verhelderende shampoo, appelciderazijn, enz. Vergeet niet om je haar na het wassen te hydrateren met een siliconenvrije moisturizer.

Kan Dimethicone echt invloed hebben op haaruitval?

Volgens een rapport is dimethicone geen directe oorzaak van haaruitval. Maar de opbouw van deze op siliconen gebaseerde component kan leiden tot haaruitval. De basisaard van siliconen is om water af te stoten.

Bovendien wordt dimethicone gebruikt om nagelriemen te coaten en vocht vast te houden om het haar een glad, zijdeachtig uiterlijk te geven. Maar deze coating voorkomt ook dat vocht binnendringt en resulteert in droge, broze uiteinden die gevoelig zijn voor breuk.

Omdat dimethicon onoplosbaar is in water, breekt het niet gemakkelijk af of spoelt het niet gemakkelijk weg zoals in water oplosbare moleculen dat doen. Dimethicone-opbouw kan er dus voor zorgen dat fijner haar vettig aanvoelt en een ongezonde hoofdhuidomgeving creëert, waardoor het haar broos en dof wordt. Als u krullend haar heeft, kan regelmatig gebruik van dimethicon-bevattende producten resulteren in droger en broos haar [4].

Na verloop van tijd kunnen siliconenophopingen het haar verzwaren, waardoor regelmatige haarstyling moeilijker wordt en je haar een kreupele uitstraling krijgt.

Frustated Jongevrouwen

Studies over Dimethicone and Hair Loss

Een onderzoek uit 1992 onder 404 gezonde Thaise vrouwen analyseerde hun haaruitvalpatronen. Het idee was om erachter te komen of dimethicone haaruitval beïnvloedt. De resultaten toonden echter aan dat afgezien van de ingrediënten van shampoo, verschillende andere factoren van invloed waren op haaruitval en dimethicone was geen primaire boosdoener die haaruitval veroorzaakte.

Een andere studie toonde aan dat het gebruik van dimethicon in een beperkte hoeveelheid veilig is voor cosmetica en haarverzorgingsproducten. Een beoordeling uit 2019 door het Cosmetic Ingredient Review Expert Panel toonde aan dat de meeste vrij verkrijgbare haarverzorgings- en cosmetische producten minder dan 15% dimethicon bevatten. Deze hoeveelheid dimethicon in cosmetische producten is veilig te gebruiken.

Esse Organic Skincare Tip:

Het is verstandig om op regelmatige tijdstippen een verhelderende shampoo te gebruiken om dimethicone-ophopingen te verwijderen. Anders voorkomt het niet alleen dat vocht en voedingsstoffen binnenkomen, maar verzamelt het ook vuil en residu. Het kan zelfs de poriën op de hoofdhuid verstoppen, waardoor huidirritatie ontstaat.

Wat zijn de alternatieven voor Dimethicone?

De EU beschouwt dimethicone als een veilig ingrediënt. Het kan zonder enige wettelijke beperking worden gebruikt. Het belangrijkste probleem met het gebruik ervan is echter de niet-oplosbaarheid in water en het vermogen om een niet-penetreerbare coating te creëren. Dus, een paar alternatieven voor dimethicone [5] die dit onderdeel kunnen vervangen, worden hieronder uitgewerkt.

A. Siliconenvrije alternatieven

1. Butyleenglycol dicaprylaat/dicapraat

Omdat het een verzadigde en niet-oxiderende neutrale olie is, wordt het meestal gebruikt in hypo-allergene cosmetica als een niet-sensibiliserende oliecomponent.

2. Coco-Caprylaat/Capraat

Het is een medium verspreidend verzachtend middel. Het is ook geschikt om te gebruiken in verschillende cosmetische producten.

3. Alkanen

Deze bezitten eigenschappen die sterk lijken op siliconen. Kokosalkanen zijn bijvoorbeeld goede vervangers voor een paar soorten dimethicon.

4. Andere alternatieven

Dimethicone kan worden gewisseld met andere laagvormende elementen zoals:

 • C12-15 Alkylbenzoaat isopropylmyristaat
 • PPG-3 Benzylether Myristate

Deze twee zijn wat duurdere alternatieven. Natuurlijk alternatief zoals broccolizaadolie is ook geïdentificeerd als een opmerkelijke optie. Broccoli olie is het zogenaamde natuurlijke dimethicon.

B. Op siliconen gebaseerde alternatieven

Sommige siliconenderivaten vertonen vergelijkbare kwaliteiten, zoals uitstekende haarconditionerende eigenschappen en het vermogen om een zijdezacht gevoel te creëren. Omdat ze in water oplosbaar zijn, vertonen deze siliconenderivaten niet dezelfde nadelen als dimethicon. Een paar van dergelijke ingrediënten zijn:

 • Dimethicone copolyolen
 • Behenyl dimethicone

Zoals hierboven vermeld, is het de opbouw van dimethicone die kan leiden tot haaruitval. Haaruitval kan worden waargenomen na langdurig gebruik van een shampoo, conditioner of haarstylingproduct met dimethicone.

U kunt ruw en droog haar ervaren, samen met frequente breuk. Als je krullend of kronkelig haar hebt, kan dimethicone je haartextuur droger en brozer maken. In het geval van fijn haar zorgt het ervoor dat je haar er slap en vettig uitziet.

Gespleten haarpunten

Als je haar kwetsbaar wordt, kan het breken en afvallen. U kunt dus beschadigde uiteinden en gebroken strengen waarnemen.

Welke soorten producten omvatten Dimethicone?

Dimethicone is een veel voorkomend ingrediënt dat aanwezig is in sommige specifieke soorten producten, zoals,

1. Cosmetica

Veel make-up items zoals primer, foundation etc., bevatten dimethicone vanwege het vermogen om een glad uiterlijk te bieden. Het bedekt ook fijne lijntjes en rimpels door een beschermende barrière te creëren.

2. Moisturizers &crèmes

Dimethicone vormt een vochtafdichtende barrière op de huid en het haar, die helpt bij het vasthouden van vocht en het verminderen van waterverlies.

3. Shampoo, Conditioner, & Haar styling producten

Dimethicone jassen op je haarlokken helpen om de nagelriemen glad te strijken en een slanke en glanzende look te creëren. Het sluit ook vocht af en beschermt je haar tegen hitte.

4. Anti-jeuk producten

De vochtvasthoudende capaciteit van dimethicone maakt het ook een effectief onderdeel van anti-jeukproducten. Het helpt om de droge en jeukende huid te kalmeren.

Inpakken

Hoewel dimethicone een controversieel ingrediënt is in veel producten voor persoonlijke verzorging, is er geen echt nadeel aan het gebruik van dit op siliconen gebaseerde product in een gecontroleerde hoeveelheid. Het is helemaal prima om dimethicone-bevattende haarverzorgings- en stylingproducten te gebruiken.

Vermijd echter overmatig gebruik van dergelijke producten en overlaad je haar er niet mee. Bij correct gebruik, kan dit product op siliconenbasis je haar zacht, glad en gehydrateerd laten aanvoelen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen