Wist je dat het vervelende huidprobleem van acne kan worden gekoppeld aan je testosteronniveaus? Hoewel acne kan worden veroorzaakt door meerdere factoren zoals een bacteriële infectie, vitamine D-tekort [1] etc, een onbalans in hormoonspiegels is vaak ook verantwoordelijk gebleken.

Dit artikel zal u helpen begrijpen of schommelingen in uw testosteronniveau uw huid kunnen irriteren, wat leidt tot acne, en hoe u uw hormonale acne kunt behandelen.

Hoogtepunten:

 • Hoe veroorzaakt testosteron acne?
 • Veroorzaakt het hebben van een hoog testosteron acne?
 • Wat zorgt ervoor dat testosteronniveaus dalen / verhogen?
 • Hoe testosteronniveaus stabiel te houden
 • Hoe testosteron acne te behandelen
 • Hoe lang duurt testosteron acne

Hoe veroorzaakt testosteron acne?

Hormonale onbalans en een hoog niveau van testosteronhormoon kunnen acne veroorzaken[2] bij zowel mannen als vrouwen vanaf de adolescentie tot de volwassenheid. Dit [3]geslachtshormoon wordt geproduceerd door de teelballen (bij mannen) en eierstokken (bij vrouwen in een kleine hoeveelheid).

Het speelt een vitale rol bij het ontwikkelen van mannelijke kenmerken bij mannen, het reguleren van geslachtsdrift en vruchtbaarheid voor beide geslachten en het beïnvloeden van de stemming van een persoon [4].

Testosteron kan acne veroorzaken door de talgproductie te stimuleren. Talg is een olieachtige substantie die wordt geproduceerd in de talgklieren van je huid. Je gezicht bevat een groot aantal talgklieren, dus de overmatige afscheiding van talg[5] blokkeert je huidporiën.

Deze verstopte poriën kunnen dode huidcellen, vuil, bacteriën en andere deeltjes vangen, waardoor ontstekingen en roodachtige bulten ontstaan die algemeen bekend staan als acne.

Daarom kan overmatige testosteronproductie leiden tot overmatige talgproductie, wat op zijn beurt een uitbraak van gezichtsbuizen kan veroorzaken.

Notitie:

Verschillende soorten acne die zich kunnen ontwikkelen zijn whiteheads (gesloten, geblokkeerde poriën), mee-eters (open, verstopte poriën), puisten (roze of roodachtige bulten gevuld met pus), cysten en knobbeltjes.

Veroorzaakt het hebben van een hoog testosteron acne?

Aangezien overproductie van testosteron overmatige talgproductie kan beïnvloeden, is er een grote kans dat een groter niveau van dit steroïde hormoon talgklieren kan ontsteken. Dit kan op zijn beurt een acne-uitbraak veroorzaken.

Ook terwijl een laag testosteronniveau geen invloed heeft op acne, kan behandeling met testosteronsupplementen acne als bijwerking veroorzaken [6].

Een studie uit 2011 getiteld Een update over de rol van de talgklier in de pathogenese van acne toonde aan dat acnepatiënten hogere percentages testosteron in de huid produceren dan gezonde personen. Resultaten van een andere studie die zich afvroeg Is acne een teken van androgeenoverschotstoornis of niet?, ondersteunden ook het feit.

Hier observeerden onderzoekers de hormoonspiegels van 207 vrouwen met acne (van 18 tot 45 jaar oud) en ontdekten dat 72% van de proefpersonen overtollige androgeenhormonen had, waaronder testosteron.

Wist je dat?

Veel tieners ervaren frequente acne-puistjes tijdens de puberteit. Een van de meest waarschijnlijke redenen hiervoor is het testosteronhormoon, waarvan de niveaus op deze leeftijd beginnen te stijgen.

Laag testosteronniveau

Wat zorgt ervoor dat testosteronniveaus dalen / verhogen?

Net als andere geslachtshormonen fluctueren de testosteronniveaus ook gedurende het hele leven als gevolg van verschillende factoren zoals leeftijd, omgevingsfactoren, enz.

Terwijl testosteronniveaus bij zowel jongens als meisjes de neiging hebben om te stijgen tijdens de adolescentie, beginnen ze te dalen na de leeftijd van 30. Andere redenen die de daling en stijging van testosteron beïnvloeden, worden hieronder vermeld:

Oorzaken voor daling van testosteron

Meestal daalt het testosteronniveau bij mannen met de leeftijd. Volgens een rapport van de American Urological Association heeft ongeveer 40% van de mannen van 45 jaar of ouder een laag testosterongehalte. Hier zijn enkele andere factoren die een daling van het testosteronniveau bij mannen kunnen veroorzaken.

 • Letsel, zoals trauma, onderbroken bloedtoevoer naar de teelballen [7]
 • Infectie van de teelballen (orchitis)
 • Chemotherapie
 • Hormoontherapie gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker
 • Alcoholmisbruik
 • Bepaalde medicijnen, zoals pijnstillende medicijnen, steroïden (zoals prednison) etc.
 • Metabole stoornissen zoals hemochromatose
 • Disfunctie in de hypofyse
 • Obesitas of extreem gewichtsverlies

Hoewel een laag testosteronniveau niet resulteert in een uitbraak, zijn er meerdere andere problemen zoals seksuele disfunctie, erectiestoornissen, hair verlies, stemmingswisselingen, vermoeidheid, verhoogd lichaamsvet, etc kunnen gebeuren.

Oorzaken voor verhoging van testosteron

Voor sommige mannen is de toename van testosteronspiegels erfelijk van aard. Mensen met zo’n genetische aanleg hebben een verhoogd risico op een beroerte, hart- en vaatziekten, enz. Een andere waarschijnlijke oorzaak van overtollig testosteron bij mannen is een testiculaire of bijniertumor.

Zelfs een goedaardige tumor in die lichaamsdelen kan de testosteronspiegel drastisch verhogen. Langdurig gebruik van bepaalde steroïden kan ook uw testosteron verhogen tot ongezonde niveaus.

Bij vrouwen, polycysteus ovarium syndroom [8] kan de testosteronspiegel verhogen. Naast het veroorzaken van acne, kunnen hoge testosteronspiegels verschillende kritieke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals het ontwikkelen van bloedstolsels, hartaandoeningen en verschillende cardiovasculaire problemen.

Hoe testosteronniveaus stabiel te houden

Ten eerste moet je een gezonde levensstijl aannemen om je testosteronniveau stabiel te houden. Een paar eenvoudige veranderingen in levensstijl die een aanzienlijk verschil kunnen maken, zijn onder meer:

 • Slaap minstens 7 – 8 uur per nacht. Dit is essentieel voor een goed herstel van het lichaam en stressvermindering.
 • Regelmatige lichaamsbeweging en ademwerk houden je hele lichaam actief, helpen een optimaal zuurstofgehalte in het bloed te behouden en stellen je in staat om met stressvolle situaties om te gaan.
 • Stressvermindering en stressmanagement verbeteren iemands gezondheid
 • Veranderingen in voedingsgewoonten hebben ook invloed op de testosteronniveaus. Beperk de inname van geraffineerde koolhydraten, zuivelproducten en hoog glycemisch of suikerhoudend voedsel. Introduceer bovendien gezonder voedsel zoals fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten, voedingssupplementen, enzovoort.

U moet ook corticosteroïden en anabole steroïden vermijden om uw testosteronniveau stabiel te houden.

Esse Organic Skincare Tip:

Mogelijk heeft u testosterontherapie nodig als u lijdt aan lage testosteronspiegels. Uw lichaam kan de vereiste hormonale dosis op verschillende manieren krijgen, zoals pleisters, injecties of gels. U moet uw arts raadplegen voor de juiste diagnose en een geschikte behandeling om uw hormoonspiegels in evenwicht te brengen.

Hoe testosteron acne te behandelen

Elke testosteronbehandeling om het hormoonniveau in evenwicht te brengen, kan tijdrovend zijn en heeft enige tijd nodig om effecten te laten zien. In de tussentijd moet u stappen ondernemen om de symptomen van hormonale acne te verminderen. Om dit te doen, moet u

1. Breng veranderingen aan in je levensstijl

Veranderingen in uw dieet:

Consumptie van verse groenten en fruit, volle granen, visolie [9], enz., Kan helpen om hormonale acne te onderdrukken. U moet olieachtig voedsel, chocolade, zuivelproducten, fastfood, voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6-vetten, geraffineerde granen en suikers, enz. Beperken.

Verminder stress:

Probeer je stressniveau onder controle te houden door middel van meditatie, ademwerk, delen met een vertrouwde vriend of familielid en jezelf betrekken bij positieve activiteiten. U kunt ook overleggen met een professionele counselor of therapeut.

Slapen:

Probeer je slaapkwaliteit te verbeteren en de slaapduur te verlengen.

Close-up-van-jonge-Kaukasische-man-kijk-in-spiegel-aanbrengen-hydraterend

2. Behandelingen gericht op hormonale acne

Topische behandelingen:

Ga voor crèmes, gels of zalven die retinoïden, salicylzuur of benzoylperoxide bevatten om je acne te helpen verbeteren.

Orale anticonceptiva:

Voor vrouwen kunnen pillen met ethinylestradiol helpen om acne veroorzaakt door hormonale onbalans te minimaliseren.

Anti-androgeen geneesmiddelen:

Het gebruik van anti-androgeengeneesmiddelen kan de testosteronniveaus stabiliseren en helpen de talgproductie te minimaliseren.

3. Verandering in huidverzorgingsroutine

 • Reinig je gezicht twee keer per dag met een zachte gezichtsreiniger
 • Vermijd het gebruik van ruwe scrubs
 • Vermijd het plukken van je puistjes en raak je gezicht niet onnodig aan.
 • Stoppen met roken [10].
 • Als je make-up draagt, gebruik dan niet-comedogene make-upproducten op waterbasis. Deze zouden je poriën niet verstoppen.
 • Reinig je gezicht goed en verwijder make-upresten voor het slapengaan.
 • Je kunt concealer tools gebruiken om puistjes minder zichtbaar te maken op je huid, maar verwijder ze voordat je naar bed gaat.

Hoe lang duurt testosteron acne

Er is geen vaste tijd voor acne om te genezen; omdat het elke persoon anders beïnvloedt. Voor sommige mensen kan acne een korte periode aanhouden, zoals een paar dagen; maar voor sommige mensen kan het een paar weken aanhouden. Als het niet goed wordt behandeld, kan acne zelfs maanden duren om te herstellen.

Inpakken

 • Hoge niveaus van testosteron kunnen leiden tot een acne uitbraak en andere kritieke gezondheidsproblemen ook.
 • Verhoogde testosteronspiegels kunnen talgproductio verhogenn, die puistjes kan veroorzaken.
 • Als hormonale onbalans uw acne veroorzaakt, raadpleeg dan een dermatoloog voor oplossingen.

Verwijzingen