Gaan, gaan, weg – dat is de waarheid over haaruitval naarmate je ouder wordt. Je eens weelderige haar kan geleidelijk dunner worden, totdat je op een dag eindelijk kale plekken opmerkt. Wat meer is, als je een roker bent en je haar dunner wordt, kunnen de twee met elkaar verbonden zijn.

Zoals je al weet, draagt roken bij aan vaatziekten, longkanker, vroegtijdige veroudering van de huid en hartaandoeningen. Dat is genoeg reden om af te kicken van de gewoonte, maar wist je dat roken ook haaruitval kan veroorzaken?

Blijf lezen om te begrijpen hoe roken verband houdt met haaruitval en voortijdige vergrijzing.

Hoogtepunten:

 • Veroorzaakt roken haaruitval?
 • Hoe veroorzaakt roken haaruitval?
 • Helpt stoppen met roken de haargroei?
 • Zal mijn haar teruggroeien als ik stop met roken?
 • Kan ik beginnen met roken na een haartransplantatie?

Veroorzaakt roken haaruitval?

Hoewel er verschillende factoren zijn die verantwoordelijk zijn voor haaruitval, waaronder stress, genetica en hormonen zoals DHT, kunnen levensstijlgewoonten zoals nicotineconsumptie net zo schadelijk zijn voor de gezondheid van je haar.

De bloedstroom is van vitaal belang voor de haarfollikel (kleine gaatjes of poriën op je huid die haar produceren) voor een gezonde groei, en nicotine heeft aangetoond dat het de bloedstroom door het lichaam vermindert terwijl het je bloedvaten vernauwt.

Beperkte bloedstroom over de hoofdhuid kan de haargroei negatief beïnvloeden, omdat de follikels niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen ontvangen om een gezonde groeicyclus te ondersteunen.

Een studie gepubliceerd in de Archives of Dermatology, bestudeerde een groep van 740 mannen in de leeftijd van 40 tot 91 in Taiwan [1]. Er werd onthuld dat degenen die 20 of meer sigaretten per dag rookten twee keer zoveel kans hadden op haaruitval als gevolg van roken, vergeleken met degenen die nooit rookten, ondanks de familiegeschiedenis.

Effecten van roken op je haar

 • Roken put collageen uit, berooft het haar van oliën, waardoor het uitgedroogd raakt[2]
 • Het veroorzaakt opbouw op de hoofdhuid, waardoor de wortels vettig worden
 • Het kan voortijdige vergrijzing veroorzaken [3]
 • Roken brengt veranderingen teweeg in het endocriene systeem, wat het vermogen van de klier om gezonde hormonen te produceren belemmert
 • Het vermindert vitamine A en C in het lichaam die nodig zijn voor de productie van collageen
 • Roken verzwakt je immuniteit, waardoor je vatbaar bent voor ziektes

Hoe veroorzaakt roken haaruitval?

Man kammen en haaruitval vertonen

1. Slechte bloedcirculatie

Je follikels hebben een overvloedige voorraad mineralen, voedingsstoffen en zuurstof nodig om gezond haar te produceren. De gifstoffen in een sigaret kunnen uw bloedsomloop beïnvloeden, bloedvaten doen krimpen en de bloedstroom belemmeren.

De groeicyclus van je haar kent vier fasen: de groeifase, de overgangsfase, de rustfase en de afstotende fase.

Zonder voldoende voeding raken je follikels gestrest en komen ze in een langdurige of permanente rustfase. Als gevolg hiervan blijven de strengen in een vergelijkbaar tempo vallen, maar de follikels kunnen ze niet vervangen.

Een onderbreking van de haargroeicyclus vanwege onvoldoende bloed voor voeding resulteert in haaruitval. [4]

2. Een verzwakt immuunsysteem

Roken verlaagt de immuunrespons van het lichaam, waardoor je kwetsbaarder wordt voor infecties. Die kou die je niet van je af kunt schudden, kan blijven hangen vanwege je rookgewoonte.

Je immuunsysteem is wat je beschermt tegen infecties en ziekten zoals de gewone griep of kanker. Wanneer u rookt, zijn uw witte bloedcellen altijd actief om de schade die tabak veroorzaakt te bestrijden.

Wanneer uw immuunsysteem zwak is, wordt de kans op bacteriële of schimmelinfecties op de hoofdhuid groter, waardoor uw follikels geen nieuw, gezond haar produceren. [5]

3. Omgevingsfactoren

Je haar kan ook uitdunnen door omgevingsfactoren. [6] Vervuiling zapt je haar van zijn eiwit dat de haargroei in de follikel voedt. De aanwezigheid van verontreinigende stoffen en kankerverwekkende stoffen in de lucht kan zelfs genetisch haarverlies verergeren.

4. Stress

Je hebt misschien gehoord dat stress kan leiden tot haaruitval, en het is waar. Roken verhoogt de stress in je lichaam. Het veroorzaakt ook een stijging van de bloeddruk, hartslag en gespannen spieren.

Hunkeren naar nicotine voelt stressvol omdat je lichaam zich begint terug te trekken.

5. Roken verstoort het endocriene systeem

Roken kan een tol eisen van het endocriene systeem van het lichaam, wat kan resulteren in hogere DHT-niveaus, het hormoon dat verantwoordelijk is voor mannelijke kaalheid. [7]

DHT kan t makende follikels krimpen totdat ze stoppen met het produceren van haar. Het kan er ook voor zorgen dat follikels haar produceren dat broos en zwak is, waardoor je haar dunner lijkt.

Esse Organic Skincare Tip:

Het is essentieel om een uitgebalanceerd, voedzaam dieet te eten, zodat je lichaam beschadigde cellen en haarzakjes kan aanvullen en herstellen.

Helpt stoppen met roken de haargroei?

De beste manier om de effecten van roken op het haar om te keren, is door te stoppen.

Het goede nieuws is dat zodra u alle verontreinigingen uit uw lichaam hebt verwijderd, haaruitval als gevolg van roken omkeerbaar en behandelbaar is. Zodra je stopt, groeit het haar terug, omdat je lichaam begint te genezen en normaal functioneert.

Langdurige rokers kunnen echter een aanvullende behandeling nodig hebben om haar te helpen regenereren, zoals een graft of haartransplantatie.

Zal mijn haar teruggroeien als ik stop met roken?

Zodra u stopt met roken, zal uw algehele gezondheid en het welzijn van uw haar verbeteren. Als roken de primaire oorzaak van uw haaruitval was, zal stoppen met vroegtijdige veroudering en uitdroging van uw hoofdhuid stoppen, waardoor de kans op fall-out afneemt.

Hoewel je de schade veroorzaakt door roken niet kunt terugdraaien, is stoppen een manier om je lichaam terug te brengen naar een staat waarin er een mogelijkheid is om gezond haar opnieuw te laten groeien.

Het kost tijd voordat het haar zichzelf herstelt en terugkeert naar zijn gezonde staat. Wees dus geduldig, vooral als je een langdurige roker bent.

Als je haaruitval blijft ervaren nadat je lang bent gestopt, is het essentieel om naar andere mogelijkheden te kijken en deze aan te pakken. Een gecertificeerde professional kan u in de juiste richting begeleiden.

Esse Organic Skincare Tip:

Wanneer je rookt, verliest je lichaam vitamine C. Consumeer een voldoende hoeveelheid vitamine C om je immuunsysteem te verbeteren.

Kan ik beginnen met roken na een haartransplantatie?

Als u van plan bent om een haartransplantatie te ondergaan, wilt u een 100% kans op succes. Voor het beste resultaat, rook niet ten minste een week voor de operatie en twee weken na het transplanteren van uw haar. [8]

Open wonden zijn vatbaarder voor infecties en hoe langer het duurt voordat ze genezen, hoe groter de kans op infecties. Infecties kunnen een bedreiging vormen voor een succesvolle haartransplantatie omdat er kans is dat korstjes en korsten langer dan nodig op de huid blijven, wat resulteert in de vorming van littekenweefsel.

Inpakken

Er zijn verschillende redenen voor haaruitval en ze kunnen vaak met elkaar in verband worden gebracht. Als u last heeft van haaruitval, dunner worden of voortijdige vergrijzing, moet u gezonde gewoonten opnemen in uw dagelijkse routines, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een goed uitgebalanceerd dieet. Onderbreek je leven niet met een sigaret.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen