Merk je de laatste tijd bosjes haar op je kussensloop of in je doucheputje? Hormonale onbalans kan een van de belangrijke redenen zijn achter overmatig haarverlies gedurende een langere periode.

Om dit type haaruitval aan te pakken, moet je eerst de onderliggende oorzaak aanpakken. In dit artikel vertellen we je welke hormonen het verlies van je kostbare lokken veroorzaken en wat je kunt doen om het te beheren.

Hoogtepunten:

 • Welke hormonen zijn verantwoordelijk voor haaruitval?
 • Inzicht in het verband tussen hormonen en haaruitval
 • Hoe behandel je hormonale haaruitval?
 • Is hormonale haaruitval omkeerbaar?

Welke hormonen zijn verantwoordelijk voor haaruitval?

Hormonen zijn als chemische boodschappers die door de endocriene klieren rechtstreeks in je bloed worden afgescheiden. [1]. Hormonen spelen een cruciale rol bij het handhaven van verschillende metabole functies van het lichaam. Een abnormale toename of afname van de hormonale niveaus kan de metabole functie die het controleert nadelig beïnvloeden.

Hier noemen we enkele van de hormonen die vaak verantwoordelijk worden bevonden voor haaruitval bij mannen en vrouwen.

1. Androgenen

Dit zijn een groep mannelijke geslachtshormonen, waaronder testosteron, DHEA, androstenedione, androstenediol, enz. In normale omstandigheden zijn androgenen in grotere hoeveelheden aanwezig bij mannen en dragen ze bij aan de mannelijke kenmerken zoals lichaams- en gezichtshaar.

Jonge vrouwen hebben meestal zeer lage niveaus van androgenen in hun lichaam. Maar wanneer het niveau van de vrouwelijke geslachtshormonen daalt, beginnen de androgenen ook het vrouwelijk lichaam te beïnvloeden.

Toename van het niveau van het androgeen DHT leidt tot het krimpen van de haarzakjes, wat leidt tot haaruitval en kaalheid. Het is een van de gemeenschappelijke factoren die verantwoordelijk zijn voor androgene alopecia, die mannen en vrouwen anders beïnvloedt. Bij mannen resulteert het haarverlies in een patroon of kale plek, maar bij vrouwen is er een diffuse verdunning van het haar over de hele hoofdhuid [2].

2. Oestrogeen en progesteron

Dit zijn vrouwelijke geslachtshormonen die in overvloedige hoeveelheden aanwezig zijn bij menstruerende vrouwen. Zowel oestrogeen als progesteron hebben een positieve invloed op de haarzakjes en zijn essentieel voor je lange, weelderige lokken.

Dus afname van het niveau van deze hormonen, zoals tijdens de menopauze of na de zwangerschap, kan leiden tot een toename van haaruitval. Een daling van de niveaus van de vrouwelijke geslachtshormonen zorgt er ook voor dat dht-niveaus toenemen en haaruitval veroorzaken.

3. Prolactine

Het hormoon prolactine wordt in hoge concentraties uitgescheiden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Verschillende studies hebben aangetoond dat prolactine de haargroei en haaruitval beïnvloedt [3]. Verhoogde niveaus van prolactine voor langere perioden kunnen leiden tot verhoogd haarverlies. Prolactine kan ook de productie van androgenen induceren, wat leidt tot haaruitval.

4. Hormonen uitgescheiden door de schildklier

De schildklierhormonen zijn cruciaal in de regulatie van het metabolisme van je hele lichaam. Het is geen wonder dat toename of afname van deze hormonen je haar beïnvloedt. Ernstige hoge of lage niveaus van deze hormonen leiden tot dunner worden van het haar bij zowel mannen als vrouwen [4]. Dit type haaruitval komt vaak voor bij ouderen, net als de verstoring van de normale werking van de schildklier.

5. Melatonine

Dit hormoon wordt in kleine hoeveelheden in de huid afgescheiden door de haarzakjes. Melatonine werkt als een antioxidant en beschermt de haarzakjes tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Het reguleert ook de activiteit van andere hormonen zoals oestrogeen en prolactine en reguleert en moduleert zo haaruitval. Er zijn echter meer studies nodig om de rol van melatonine bij haaruitval te begrijpen.

Inzicht in het verband tussen hormonen en haaruitval

Elk haar op je lichaam groeit uit een kleine zakachtige structuur die de haarfollikel wordt genoemd en die in je huid aanwezig is. De haarzakjes hebben verschillende cellen die bijdragen aan de groei van nieuw haar en de vervanging van de verloren haar. Het is normaal om elke dag 50 tot 100 strengen haar te verliezen in een normale haarcyclus, die uiteindelijk wordt vervangen door nieuw haar.

Stadia van de haargroeicyclus

Het is het haarzakje dat wordt aangetast wanneer de hormonale balans in je lichaam wordt verstoord.[5] Dit verstoort op zijn beurt de haarcyclus, wat leidt tot verhoogd haarverlies of verminderde vervanging door nieuw haar.

Het is normaal om getuige te zijn van wat ups en downs in de hormonale niveaus in verschillende stadia van je leven. Sommige tieners kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met haaruitval als gevolg van de fluctuerende hormonen, maar het is meestal omkeerbaar met dieet- en levensstijlveranderingen. Maar als je mannelijke of vrouwelijke kaalheid hebt, zul je haaruitval blijven ervaren, zelfs als je ouder wordt.

Ook kunnen sommige vrouwen te maken krijgen met verhoogd haarverlies na de bevalling (postpartum alopecia), menopauze, enz. Leeftijd speelt ook een rol bij afname van bepaalde hormonen en toename van andere, wat je haarcyclus kan beïnvloeden. Aandoeningen van de schildklier en PCOS zijn ook veel voorkomende factoren die verantwoordelijk zijn voor hormonale onbalans die leidt tot haaruitval.

Hoe behandel je hormonale haaruitval?

Als u continu of overmatig haarverlies heeft dat na verloop van tijd niet wordt vervangen, kan hormonale onbalans verantwoordelijk zijn voor uw haaruitval. Hier zijn een paar tips om hormonale haaruitval te bestrijden.

 • Eerst en vooral moet u een arts bezoeken als u twijfelt aan hormonale stoornissen voor uw haaruitval om grotere gezondheidsproblemen te voorkomen. Uw arts zal medicijnen of hormoonvervangende therapieën voorstellen om de aandoening te beheersen, wat ook zou moeten helpen het haarverlies te verminderen.
 • Houd stress op afstand. Stress kan de hormonale onbalans in je lichaam verergeren, wat leidt tot meer haaruitval. Je kunt yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of counselingsessies proberen om met chronische stress om te gaan.
 • Naast gezond eten is ook voldoende slaap essentieel. Dus terwijl je een voedzaam dieet consumeert dat verrijkt is met groene groenten en fruit, zorg er ook voor dat je goed slaapt. Gebrek aan voldoende slaap kan leiden tot hogere stressniveaus, wat op zijn beurt kan leiden tot haaruitval.
 • Vermijd het gebruik van hitte of agressieve chemicaliën op uw haar als u te maken heeft met ernstig haarverlies. Doe de AI-quiz van Esse Organic Skincare om je haar beter te leren kennen en aangepaste haarproducten te krijgen die vrij zijn van agressieve chemicaliën.
 • U kunt in overleg met uw dermatoloog kiezen voor PRP of plaatrijke plasmatherapie om de effecten van hormonaal haarverlies om te keren.
 • Topische toepassing van Minoxidil kan helpen bij de haargroei in aandoeningen zoals androgene alopecia.
 • Een andere therapie die beschikbaar is voor haargroei is mesotherapie. Dit omvat directe injectie van voedingsstoffen en vitamines in uw hoofdhuid om de haargroei te bevorderen.

Is hormonale haaruitval omkeerbaar?

Hormonale haaruitval is in de meeste gevallen omkeerbaar. Als u bijvoorbeeld te maken heeft met haaruitval als gevolg van hypo- of hyperthyreoïdie, zal de behandeling van de onderliggende aandoening haaruitval stoppen en ook resulteren in nieuwe haargroei.

In het geval van vrouwen in de menopauze kan hormoonvervangingstherapie of topische toepassing van medicijnen zoals minoxidil enkele effecten hebben op de haargroei, maar de effectiviteit van deze behandelingen neemt af met toenemende leeftijd.

Als uw haaruitval te wijten is aan genetische factoren, wordt het omkeren van haaruitval moeilijker.

Inpakken

Hormonen zijn belangrijk bij het reguleren van verschillende metabole reacties in ons lichaam. Veranderingen in de niveaus van hormonen kunnen dus de haargroei nadelig beïnvloeden en haaruitval beïnvloeden. Vroege diagnose van hormonale onevenwichtigheden zal niet alleen helpen haaruitval te verminderen, maar ook u redden van toekomstige gezondheidscomplicaties.

Eet een uitgebalanceerd dieet, beweeg regelmatig en leid een gezond, stressvrij leven om hormonale onevenwichtigheden in je lichaam te voorkomen. Raadpleeg ook onmiddellijk een zorgverlener als u twijfelt of hormonale stoornissen verantwoordelijk zijn voor uw plotselinge of langdurige haaruitval.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen