Heb je al een van de meest essentiële stoffen, ceramiden, in je huidverzorgingsroutine opgenomen? Als je dat niet hebt gedaan, kunnen je anti-aging en huidverzorgingsinspanningen nutteloos worden. Dermatologen over de hele wereld benadrukken het belang van hydratatie voor een zachtere, jongere en stralende huid en ceramiden zijn de beste keuze. Laten we eens kijken waarom.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn ceramiden? Waarom zijn ze belangrijk?
 • Wat doen ceramiden voor uw gezicht of huid?
 • Wat zijn de voordelen van ceramiden?
 • Hoe ceramiden te gebruiken?
 • Hoe weet ik of een product ceramiden bevat?
 • Wat te weten over de verpakking van ceramiden?
 • Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan ceramiden?
 • Hoe lang duurt het voordat ceramiden werken?

Wat zijn ceramiden? Waarom zijn ze belangrijk?

Ceramiden zijn lipiden of vetmoleculen in je huid die de huidbarrière in stand houden. [1] en houd zijn vocht vast. Ze behoren tot een klasse van lipiden die sfingolipiden worden genoemd.

In eenvoudiger bewoordingen zijn ceramiden als het cement van je huid, dat fungeert als een beschermende barrière en de huidcellen vasthoudt. Ze voorkomen wateruitstroom en schade door milieu-agressors. Het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten, vervuiling, UV-licht, roken, veroudering of extreme temperaturen kan echter leiden tot uitputting van ceramiden in uw huid.

Phytosphingosine en sphingosine zijn verbindingen die worden gebruikt in huidverzorging om de huid in staat te stellen zijn natuurlijke ceramiden te reproduceren.

Wat doen ceramiden voor uw gezicht of huid?

Ceramiden houden je huid zacht en soepel. Zonder hen kan uw huid TEWL (transepidermaal waterverlies) ondergaan [2]. Dit kan je huid droog, gerimpeld en uitgedroogd maken. Ceramiden herstellen je huidbarrière, herstellen hydraterende middelen en voorkomen verder waterverlies van de huid.

Ceramiden, cholesterol en vetzuren werken beter samen om de huidbarrière te versterken.

Wat zijn de voordelen van ceramiden?

Van ceramiden is bewezen dat ze gunstig zijn voor veel huidproblemen. Laten we er een paar bekijken:

1. Veroudering

Een droge huid is een van de redenen voor een sneller verouderende huid. In een studie die werd uitgevoerd bij 20 vrouwen, hielpen actuele ceramiden de functie van de huidbarrière te versterken, waardoor de huid er zachter en jonger uitzag.

2. Eczeem

Eczeem of atopische dermatitis is een huidprobleem waarbij de huid geïrriteerd en ontstoken raakt. Volgens een studie hebben ceramiden geholpen het verloren vocht van de huid aan te vullen, waardoor de droogheid en schilferigheid worden verminderd. Het aanvullen van de huid met actuele ceramiden bij patiënten met eczeem hielp omdat ze lagere niveaus van natuurlijke ceramiden in hun huid hadden.

3. Psoriasis

Patiënten met psoriasis, een huidaandoening met verhoogde rode vlekken op de huid, rapporteerden lage niveaus van ceramiden [3]. Het gebruik van ceramiden door dergelijke patiënten verminderde de symptomen van psoriasis.

4. Gevoelige huid

Een gevoelige huid is een huidtype dat droog en uitgedroogd is en reageert op huidverzorgingsproducten. Een van de belangrijkste oorzaken van een gevoelige huid is het ontbreken van een sterke huidbarrière. Ceramiden zijn als mortel voor bakstenen gemaakt van huidcellen in de barrière. Ze kunnen het vocht vasthouden en de gevoeligheid van de huid verminderen.

5. Acne

Bacteriën, overtollige olie en vuil verstoppen de poriën en veroorzaken acne [4]. Een gezonde huidbarrière zou niet toestaan dat bacteriën de diepere lagen van je huid binnendringen. Ceramiden kunnen de huidbarrière versterken en het binnendringen van bacteriën en andere vreemde stoffen voorkomen.

Hoe ceramiden te gebruiken?

 • U kunt ceramiden in uw moisturizers opnemen [5], serums, maskers en behandelingen.
 • Vrij verkrijgbare ceramiden bevatten geen ceramiden in concentraties die effectief kunnen blijken te zijn voor de huid. Deze formuleringen zijn niet goedgekeurd door de FDA. Praat met uw dermatoloog voor ceramiden op recept.
 • Ceramiden kunnen twee keer per dag worden gebruikt in de ochtend- en avondreinigingsroutines.
 • Ceramidereinigers worden niet als impactvol beschouwd omdat ze worden weggespoeld.
 • Ceramiden zijn uiterst veilig in gebruik en zijn geschikt voor alle huidtypes.
 • Als u een huidaandoening heeft, raadpleeg dan uw dermatoloog voordat u ceramiden gaat gebruiken.
 • Overweeg een patchtest voordat u ceramideproducten gaat gebruiken.

Hoe weet ik of een product ceramiden bevat?

De meeste fabrikanten gebruiken het woord “ceramiden” op de etiketten van huidverzorgingsproducten. Zoek bij de aankoop naar termen als ceramide AP, NP, EOP, NG en NS die commo zijnn ceramiden kun je herkennen op huidverzorgingslabels.

Wat te weten over de verpakking van ceramiden?

Ceramiden kunnen worden afgebroken wanneer ze worden blootgesteld aan zon en licht. Zoek naar ceramideproducten die zijn verpakt in ondoorzichtige, luchtdichte containers of flessen. Wijd open deksels die het grootste deel van het product aan lucht en licht onthullen, kunnen het product na een tijdje gebruik ineffectief maken.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan ceramiden?

Voedingsmiddelen zoals sojabonen, zuivel, eieren, zoete aardappelen, tarwekiemen [6], maïs en bruine rijst zijn goede bronnen van ceramiden.

Notitie:

Vermijd het gebruik van orale ceramiden omdat ze kunnen knoeien met uw lipidenprofiel.

Hoe lang duurt het voordat ceramiden werken?

Het duurt slechts 5 dagen voordat ceramiden op je huid beginnen te werken als het gaat om hydratatie. Met religieus gebruik van ceramiden gedurende ongeveer 1-3 maanden, kunt u eigenlijk anti-aging voordelen en een gladdere, vollere huid zien.

Ceramiden zijn niet alleen barrièreherstellend, maar zijn ook ongelooflijke anti-aging ingrediënten. Ze zijn zo’n skin-saver dat je ze niet kunt missen in je huidverzorgingsroutine. Wat zijn je favoriete ceramideproducten? Laat het ons weten.

In een notendop

 • Ceramiden zijn lipiden of vetten die van nature in de huid voorkomen. Ze herstellen de huidbarrière door waterverlies te voorkomen.
 • Ideaal voor huidproblemen zoals acne, psoriasis, eczeem, veroudering, droge en gevoelige huid.
 • Ceramiden zijn veilig en geschikt voor alle huidtypes.
 • Ze zijn verkrijgbaar als moisturizers, serums, maskers en behandelingen.
 • Ceramide AP, NP, EOP, NG en NS zijn veel voorkomende ceramide-ingrediënten om naar te zoeken in huidverzorgingsproducten.
 • Zon en licht kunnen ceramiden afbreken. Zoek daarom naar een stabiele verpakking.
 • Sojabonen, zuivel, eieren, zoete aardappelen, tarwekiemen, maïs en bruine rijst zijn rijk aan ceramiden.
 • Ceramiden hebben 1-3 maanden nodig om zichtbare resultaten te laten zien.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen