Heb je ooit vervelende bulten op de achterkant van je arm, been of rug gehad die niet weggaan? Dat is keratosis pilaris. Ook bekend als KP of vaak aangeduid als ‘kippenhuid’, keratosis pilaris is een veel voorkomende huidaandoening die verschijnt als kleine, rode bultjes.

Hoewel er geen remedie is voor keratosis pilaris, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de symptomen te beheersen en het uiterlijk van de bulten te verminderen. Lees verder voor meer informatie over keratosis pilaris oorzaken, symptomen en genezing.

Hoogtepunten:

 • Wat is Keratosis Pilaris?
 • Symptomen van Keratosis Pilaris
 • Wat zijn de oorzaken Keratosis Pilaris?
 • Behandeling van Keratosis Pilaris
 • Wie kan Keratosis Pilaris ontwikkelen?
 • Tips en risico’s van Keratosis Pilaris
 • Hoe lang duurt het voordat Keratosis Pilaris verdwijnt?
 • Hoe diagnosticeren dermatologen Keratosis Pilaris?

Wat is Keratosis Pilaris?

‘Keratosis’ betekent een doornige, taaie groei op de bovenste laag van de huid als gevolg van overtollige keratine en ‘pilaris’ is afgeleid van pilus, het Latijn voor haar.

Keratosis pilaris is een veel voorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door verschillende kleine, ruwe, bruine of rode bultjes die voornamelijk op de billen, benen, bovenarm en soms wangen worden aangetroffen. Het treft mensen van alle leeftijden en lijkt op ‘kippenvel’, ‘kippenvel’ of ‘kippenvel’.

Keratosis pilaris kan cosmetisch onaangenaam zijn, maar medisch gezien is het onschadelijk en niet-besmettelijk. [1]

Symptomen van Keratosis Pilaris

 • De meest opvallende keratosis pilaris symptomen zijn de aanwezigheid van een cluster van bulten op de huid.
 • Soms voelen deze bultjes ruw en droog aan als schuurpapier en kunnen ze prikkelbaar en jeukend zijn en een droge huid veroorzaken, maar ze doen geen pijn.
 • De kleur van deze stippen varieert van uw huidskleur en kan zich manifesteren als huidkleurige, rode, roze, witte of bruinzwarte stippen.
 • Wanneer je keratosis pilaris op het gezicht hebt, ziet je huid er gespoeld uit en lijkt het op acne, maar dat is het niet.
 • Als u keratosis pilaris op de armen of ergens anders heeft, kan dat gebied in vergelijking met de omliggende huid lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie) worden. Soms is deze pigmentatie het gevolg van krabben of het plukken van de bultjes.
 • Wanneer de lucht droger is, zoals in de winter, is er kans dat je bultjes verergeren. Je zult een verbetering merken wanneer de warmte en luchtvochtigheid toeneemt.
 • Meestal zijn de symptomen jeukende of droge huid. Als uw symptomen langer aanhouden dan normaal of als u zich zorgen maakt, is het een goed idee om uw dermatoloog te bezoeken en professioneel advies in te winnen. [2]

Wat zijn de oorzaken Keratosis Pilaris?

Een van de belangrijkste oorzaken van keratosis pilaris is de overmatige opbouw van een eiwit, keratine, dat je in je huid, nagels en haar kunt vinden.

De keratine verstopt de opening van de talgklieren en blokkeert de follikel van opening, wat resulteert in bulten.

Deze aandoening omvat genetische factoren, maar experts blijven kijken naar de reden achter de opbouw. KP bestaat vaak in combinatie met bepaalde niet-gerelateerde huidaandoeningen, zoals eczeem en ichthyosis vulgaris.

De aandoening laait ook op met extreme droogte zoals in de zomer, in zout water of wanneer de luchtvochtigheid laag is. Het kan ook oplaaien wanneer hormonen fluctueren tijdens menstruatie of zwangerschap.

Keratosis pilaris begint meestal in de kindertijd en wordt duidelijker tijdens de adolescentie en op volwassen leeftijd.

Behandeling van Keratosis Pilaris

Zoals eerder vermeld, is er geen remedie voor keratosis pilaris die de aandoening voorgoed weg zapt. Het verschijnt meestal na de leeftijd van tien, verergert tijdens de puberteit en verdwijnt op de leeftijd van dertig. Het is niet ongebruikelijk dat de aandoening uiteindelijk vanzelf verdwijnt.

Als deze kleine bultjes u storen, is behandeling van keratosis pilaris beschikbaar om de symptomen te verlichten en een meer gelijkmatige en gladdere huid te hebben.

Dit is wat u kunt doen om keratosis pilaris symptomen te verminderen: [3]

1. Topische exfolianten

Het proces van exfoliatie helpt dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen. Gebruik een ruw washandje, buff puff of een loofah om te helpen bij het scrubben.

Het is belangrijk om zacht en niet te hard te scrubben, want als het de huid irriteert, kan je keratosis pilaris verergeren. Alles wat voorzichtig overtollig celafval verwijdert, kan helpen de follikels te verwijderen en de huid gladder te maken.

2. Microdermabrasie

Microdermabrasie is een proces dat uw huid zachtjes schuurt met behulp van mild schurende instrumenten om de algehele huidtextuur en t te vernieuwenEen. Het verwijdert de ongelijke dikke buitenlaag.

Deze procedure helpt het uiterlijk van huidgerelateerde aandoeningen zoals verkleuring, littekens, striae, zonneschade, acnelittekens, rimpels, keratosis pilaris en meer te verbeteren.[4]

3. Chemische peelings

Een van de keratosis pilaris behandelingen is chemische peelings. Chemische peelings bestaan uit milde chemische oplossingen. Zodra de chemische stof droogt, pel je het af.

Het is een populaire esthetische techniek die helpt je huid te verjongen, waardoor je er minder gerimpeld en glad uitziet.

4. Retinol Crèmes

Wanneer niets werkt, schakel dan de retinol in als een behandeling van keratosis pilaris. Het is een vorm van vitamine A die de poriën ontstopt en de productie van collageen stimuleert.

Retinol exfolieert ook zachtjes de huid, verwijdert dode cellen en laat de huid er glad en vrij van onvolkomenheden uitzien.

U zou binnen drie tot zes maanden resultaten moeten zien. Pas wel op dat je niet te veel gebruikt. Overmatig gebruik van deze medicinale crèmes kan uw huid irriteren.

Esse Organic Skincare Tip:

Om je huid de kans te geven om te acclimatiseren, breng je om de dag een klodder ter grootte van een erwt aan op de droge huid. Zodra het gebied tekenen van verbetering in textuur en toon vertoont, gebruik het dan elke nacht.

5. Laserbehandelingen

Laserbehandeling omvat het doorgeven van intense lichtflitsen aan een specifiek deel van uw lichaam. Deze behandeling is een van de keratosis pilaris remedies die de aandoening verminderen.

Afhankelijk van de manier waarop uw huid reageert, kunt u herhaalde sessies nodig hebben die zich over een paar weken of maanden uitstrekken.

6. Huismiddeltjes

 • Krab niet aan de bulten
 • Gebruik alleen warm water en milde zeep op het getroffen gebied. Blijf uit de buurt van agressieve zeep en heet water
 • Het is belangrijk om je huid voorzichtig te behandelen en geen producten te gebruiken die je huid uitdrogen
 • Lange douches hebben de neiging om je huid droog te maken. Het is beter om één keer per dag korte, snelle douches te nemen met warm water
 • Vermijd wrijving door strakke kleding
 • Dep of dep om je huid te drogen en breng regelmatig moisturizer aan

7. Keratosis Pilaris Dieet

Een keratosis pilaris dieet kan helpen de symptomen te verlichten, vooral als u dieetbeperkingen combineert met actuele behandelingen.

Sommige mensen schrappen gluten en zuivel als onderdeel van dit dieet. Anderen vermijden specerijen en oliën. Soms kan keratosis pilaris ook ontstaan door een tekort aan vitamine B, magnesium, zink of andere vitamines. Het is het beste dat u uw arts raadpleegt om het probleem aan te pakken en de beste manier te bepalen om verder te gaan.

Hoewel anekdotisch bewijs dit dieet ondersteunt, is er niet zoveel wetenschappelijk bewijs. Toch merk je een verbetering.

Wie kan Keratosis Pilaris ontwikkelen?

Keratosis pilaris wordt op jonge leeftijd gezien en neemt toe tegen de tijd dat je in de puberteit komt. Maar je hebt meer kans om keratosis pilaris te krijgen als: [5]

 • Uw familie heeft een voorgeschiedenis van astma, allergieën, ichthyosis vulgaris of eczeem
 • Je hebt een lichte of lichte huid
 • U bent zwaarlijvig of te zwaar

Tips en risico’s van Keratosis Pilaris

Een belangrijke tip voor keratosis pilaris is om niet te kiezen voor je KP. Plukken leidt tot littekens en kan uiteindelijk leiden tot hyperpigmentatie.

Mensen die vatbaar zijn voor KP kunnen meer uitbraken hebben wanneer de huid de neiging heeft droger te zijn. Droge, koude klimaten kunnen KP ook erger maken. Voorkom dat je je huid meer uitdroogt dan nodig is. Gebruik geen overmatige, agressieve zeep op de getroffen gebieden, douche in lauw water en hydrateer onmiddellijk na een douche.

Hoe lang duurt het voordat Keratosis Pilaris verdwijnt?

In de meeste gevallen is keratosis pilaris slechts een tijdelijk probleem, terwijl er een paar mensen zijn die het het grootste deel van hun leven hebben. Vaak vervaagt deze aandoening met de tijd, hoewel het moeilijk te voorspellen is hoe lang het daarvoor duurt. Behandelingen kunnen helpen.

Keratosis pilaris kan zich op elke leeftijd en op verschillende delen van het lichaam ontwikkelen en de symptomen kunnen van tijd tot tijd beter of slechter worden. De aandoening kan ook volledig verdwijnen. Helaas is er geen manier om te weten wie keratosis pilaris helder zal zien. U kunt verschillende opties proberen die uw dermatoloog voorstelt. [6]

Hoe diagnosticeren dermatologen Keratosis Pilaris?

Dermatologen diagnosticeren deze aandoening door goed te kijken en uw huid te onderzoeken om te zien of deze tekenen van keratosis pilaris vertoont zoals hierboven vermeld. Meestal heeft het geen verder onderzoek nodig. [7]

Inpakken

Gelukkig is keratosis pilaris niet besmettelijk, gevaarlijk of pijnlijk. Maar dat betekent niet dat het minder een schoonheidsbreker is! Raadpleeg een dermatoloog die een behandeling op maat kan uitwerken voor een optimaal effect. Je zult niet van de ene op de andere dag veranderingen zien. Het is dus recommended dat u zich aan een consistent regime houdt om een verbetering van het gevoel en het uiterlijk van keratosis pilaris te zien en ook het optreden van toekomstige opflakkeringen te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen