Wist je dat een keto-dieet dat zich richt op het consumeren van voedingsmiddelen met weinig koolhydraten en veel vet, zijn eigen reeks ongewenste bijwerkingen heeft?

Het ketogeen dieet, als principe, geeft meer belang aan ketonen afgeleid van vet. Ketonen zijn een bron van energie voor je lichaam, geproduceerd door de lever. In een keto-dieet vertrouwt het lichaam op de energie van ketonen met zeer weinig koolhydraatconsumptie.

Omdat een keto-dieet zo beperkend is, suggereren gezondheidsexperts dat het geen geschikt plan is om op lange termijn te volgen. De reden zijn bijwerkingen zoals vermoeidheid, diarree, keto-griep, een duidelijke keto-adem en zelfs keto-huiduitslag. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

  • Wat is Keto-uitslag?
  • Hoe ziet Keto-uitslag eruit?
  • Symptomen van Keto-uitslag
  • Waar verschijnt Keto-uitslag?
  • Stadia van Keto-uitslag
  • Wat zijn de oorzaken Keto-uitslag?
  • Hoe zich te ontdoen van Keto-uitslag?
  • Hoe lang duurt keto-uitslag?
  • Preventie &Care

Wat is Keto-uitslag?

Keto-uitslag, ook bekend als Prurigo Pigmentosa, is een inflammatoire huidaandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan ketonen in het lichaam. Het wordt beschouwd als een zeldzame huidaandoening.

Afgezien van mensen die een dieet volgen met een tekort aan koolhydraten, kan keto-huiduitslag ook voorkomen bij mensen die vasten, mensen met diabetes en mensen die een post-bariatrische operatie ondergaan.

Hoe ziet Keto-uitslag eruit?

Een keto-uitslag zal zich manifesteren in de vorm van rode, jeukende, papels op je lichaam. Het verschijnt meestal op de nek, borst en rug in een reticulair patroon. [1]

Hoewel keto-huiduitslag er in eerste instantie rood uitziet, kunnen ze naarmate ze vorderen een donkerdere tint krijgen en er in de laatste stadia vaak bruinachtig uitzien.

Keto-huiduitslag wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als tekenen van eczeem, omdat ze zich beide in dezelfde fysieke vorm manifesteren.

Symptomen van Keto-uitslag

Pas op voor jeukende, rode vlekken of bultjes op je borst, rug en nek. Vergeet niet dat keto-uitslag een netachtig patroon om zich heen heeft. Hoewel ze in het begin rood lijken, worden ze langzaam donker, waardoor pigmentatie achterblijft in de vorm van bruine vlekken waar de rode vlekken vroeger waren.

Als u huiduitslag hebt opgemerkt die irritatie veroorzaakt en langer dan een week aanhoudt, raadpleeg dan een arts om de exacte oorzaak correct te diagnosticeren.

Waar verschijnt Keto-uitslag?

Een keto-uitslag verschijnt meestal als rode, jeukende papels in de nek, borst en rug in een net- of webachtig patroon. Ze kunnen ook op je bovenrug, buik en oksels verschijnen.

Stadia van Keto-uitslag

1. Vroege laesie

Prurigo pigmentosa evolueert of vordert door drie stadia in een tijdspanne van ongeveer twee weken. Je ziet rode, jeukende bultjes met een net- of webachtig patroon eromheen in de eerste fase. Negeer dit symptoom niet, vooral als je diabetes hebt of een koolhydraatarm dieet volgt, omdat dit een teken kan zijn van het vroege stadium van een keto-uitslag.

2. Volledig ontwikkelde laesie

In de tweede fase ontwikkelt prurigo pigmentosa zich tot gezwollen, lichtrode bultjes. Deze fase gaat ook gepaard met veel huidirritatie.

3. Laesie in een laat stadium

De jeukende, gezwollen lichtrode bultjes evolueren verder en je zult zowel papels (bultjes zonder vloeistof) als bulten opmerken die pus of vloeistof gevuld zijn.

Na het late stadium komt de periode na de ontsteking, waarin de papels en blaasjes (met vloeistof gevulde bulten) opdrogen en korst worden, waardoor bruine verkleuring of pigmentatie achterblijft.

Wat zijn de oorzaken Keto-uitslag?

Wanneer je een keto-dieet volgt, consumeer je heel weinig koolhydraten. Het is belangrijk om hier te onthouden dat het lichaam glucose uit koolhydraten gebruikt om de energie te produceren die het nodig heeft.

In een scenario waarin de inname van koolhydraten minimaal is, vertrouwt het lichaam in plaats daarvan op de ketonen die zijn afgeleid van vet.

Wanneer overtollige ketonen worden geproduceerd, leidt dit tot een aandoening die bekend staat als ketose, wat een van de gevolgen is van een koolhydraatarm dieet dat vaak wordt aangetroffen bij mensen met diabetes. Een keto-uitslag is een van de meest voorkomende bijwerkingen van ketose.

Hoe zich te ontdoen van Keto-uitslag?

Een voor de hand liggende eerste stap zou zijn om uw koolhydraatinname te verhogen door wijzigingen in uw dieet aan te brengen. Door je koolhydraatinname te stimuleren, heb je een kans om ketose onder controle te houden. Verschillende studies hebben het verband aangetoond tussen keto-huiduitslag en een koolhydraatarm dieet. [2]

Onderzoek toont ook aan dat prurigo pigmentosa kan worden opgelost met de hervatting van een koolhydraatrijk dieet. [3]

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, ook bekend als de good koolhydraten, omvatten volle granen zoals quinoa, en bruine rijst, noten zoals hazelnoten, walnoten, amandelen, pinda’s en peulvruchten zoals erwten, linzen, bruine bonen en fruit zoals appels en aardbeien.

Raadpleeg een arts om voedselallergenen of voedingstekorten uit uw huidige dieet te identificeren en te elimineren.

Hoe lang duurt keto-uitslag?

Keto-uitslag vordert in de loop van de tijd. Meestal kunnen ze tot twee weken duren. Als u rode, jeukende papels in uw nek, borst of bovenrug opmerkt die al meer dan een week aanhouden, is het tijd om een afspraak te maken met een dermatoloog.

Preventie &Care

Behandeling is de beste manier om ervoor te zorgen dat keto-huiduitslag niet terugkeert. Naast het stimuleren van uw koolhydraatinname door veranderingen in het dieet, kunnen bepaalde antibiotica ook keto-huiduitslag effectief behandelen, vooral in de vroege, ontstoken stadia. Er is echter geen behandeling voor de verkleuring of fragmentarische pigmentatie die achterblijft door de inflammatoire huidaandoening.

Probeer inspannende activiteiten te vermijden die je kunnen laten zweten, en warme douches, omdat deze activiteiten de huiduitslag soms erger kunnen maken. Gebruik alleen zachte producten voor uw huid en laat ze goedkeuren door een gecertificeerde professional voordat u ze gebruikt.

Inpakken

Vergeet niet dat je lichaam tot nu toe afhankelijk was van koolhydraten voor energie. Het is dus nooit aan te raden om koolhydraten cold turkey te snijden. Van andere diëten, zoals het Paleo-dieet, dat rijk is aan eiwitten en weinig koolhydraten, is ook bekend dat het prurigo pigmentosa induceert. [4] Het is cruciaal om altijd een diëtist te raadplegen voordat u aan een dieetplan begint, zoals het koolhydraatarme, vetrijke keto-dieet.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen