Wist je dat komkommer veel meer kan dan het verlichten van donkere kringen? Het zit boordevol voedingsstoffen, vitamines en mineralen die een verscheidenheid aan huidproblemen kunnen genezen.

Hier leest u hoe u komkommer kunt gebruiken in uw normale huidverzorgingsroutine om de maximale hoeveelheid voordeel te behalen.

Wat expert zegt

“Komkommer heeft een hoog watergehalte dat je huid kalmeert en gehydrateerd houdt. Het werkt als een ontstekingsremmend middel en helpt bij het verminderen van de wallen van uw huid. Ook helpt komkommertoner de vette huid. De toner helpt bij het verkleinen van de poriën, wat resulteert in minder oliesecretie.”

Prajkta Sapre (PG, Cosmetische Technologie), Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat doet komkommer voor je huid?
 • Wat zijn de voordelen van komkommer voor de huid?
 • Wat zijn de beste manieren om komkommer voor de huid te gebruiken?

Wat doet komkommer voor je huid?

Komkommer is een zeer verfrissende en voedingsrijke groente om toe te voegen aan je normale dieet. Het relatief minder bekende feit is echter dat komkommer ook zeer gunstig kan zijn voor je huid. De verkoelende en verfrissende aard van komkommer helpt bij het behandelen van veel huidproblemen zoals hydratatie, roodheid, huidveroudering, ontsteking, irritatie, enz.

Komkommer heeft 96% water[1] inhoud die het een extreem hydraterend ingrediënt voor je huid maakt. Esse Organic Skincare Product Development Executive, Prajkta Sapre zegt zelfs: “Komkommer heeft een hoog watergehalte dat je huid kalmeert en gehydrateerd houdt. Het werkt als een ontstekingsremmend middel en helpt bij het verminderen van wallen van de huid. Ook helpt komkommertoner de vette huid. De toner helpt bij het verkleinen van de poriën, wat resulteert in minder oliesecretie.”

Wat zijn de voordelen van komkommer voor de huid?

1. Hydrateert je huid

Hydratatie van de huid is de sleutel om je huid gezond en gelukkig te houden. Gebrek aan hydratatie zal leiden tot een droge en schilferige huid. Het zal een zichtbaar verschil maken in de textuur en conditie van je huid. Uiteraard neemt de kans op fijne lijntjes en rimpels toe wanneer je huid niet goed gehydrateerd is. Omdat het belangrijkste bestanddeel van komkommer water is, kan het gebruik van komkommer maximale hydratatie behouden en het vocht in uw huid vasthouden.[2]

Esse Organic Skincare Tip:

Komkommer alleen kan mogelijk niet helpen om je huid gehydrateerd te houden. We raden aan om elke dag minstens twee keer een vochtinbrengende crème te gebruiken om een zachte en stralende huid te bereiken.

2. Vermindert huidontsteking

Komkommer heeft ontstekingsremmende eigenschappen die huidontsteking effectief kunnen verminderen. Het verkoelende aspect van komkommer kalmeert de huid en biedt verlichting van huidirritatie. Het aanbrengen van komkommertoner of -gel kan de ochtend wallen van de huid wegnemen en een verfrissend gevoel geven. [3]

3. Behandelt zonnebrand

Komkommer kan worden gebruikt om de zonverbrande huid te kalmeren. Als je lange uren onder de brandende zon hebt doorgebracht, kan komkommer een einde maken aan het branderige gevoel in je huid. Hoewel aloë vera populair is voor het verzachten van de huid, doet komkommer het werk net zo goed.

4. Voorkomt acne

Komkommer kan de olieproductie van je huid regelen. Het werkt als een samentrekkend middel dat je huidporiën strakker maakt en je poriegrootte verkleint. Wanneer je olieproductie onder controle is en de poriën strakker zijn, is er zeer weinig kans op een acne-uitbraak. [4]

5. Vecht tegen vrije radicalen

Komkommer is rijk aan antioxidanten en antioxidanten zijn de enige sterke component die op verschillende manieren het oxidatieproces kan verstoren. Het bestrijdt oxidatieve schade aan je huid veroorzaakt door vrije radicalen. [5]

6. Bevordert de helderheid van de huid

Vitamine C is een prominent element in komkommer. Het verheldert de huidskleur en verlicht alle pigmentatie van je huid. Komkommer helpt ook bij donkere vlekken en vlekken.

7. Voorkomt vroegtijdige veroudering

Komkommer bevat foliumzuur[6] en cafeïnezuur. Deze twee componenten kunnen de collageenproductie in je huid stimuleren. Collageen houdt je huid jeugdig door alle tekenen van veroudering zoals fijne lijntjes, ouderdomsvlekken en rimpels te voorkomen. [7]

Wist je dat?

De fytochemicaliën in komkommer doden de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van een slechte adem. Je hoeft alleen maar een plakje komkommer enkele seconden in je mond te houden, deelt Prajkta.

Wat zijn de beste manieren om komkommer voor de huid te gebruiken?

1. Komkommer Toner voor de vette huid

Stap 1: Schil wat vers gekochte komkommer na het goed wassen.

Stap 2: Snijd de komkommer in kleine stukjes.

Stap 3: Verwarm de stukken in een kom gedurende 5 tot 7 minuten.

Stap 4: Meng de gekookte komkommer in een keukenmachine of blender.

Stap 5: Filter de vloeistof uit met een schone doek om de pulp te verwijderen.

Stap 6: Bewaar de resterende komkommervloeistof in een schone container en gebruik deze als toner.

Notitie:

Je kunt rozenwater mengen met de toner voor betere resultaten. Maar bewaar de toner niet langer dan 4 dagen. Bewaar het in een koele ruimte.

2. Komkommer masker

Er zijn veel manieren waarop je komkommer kunt gebruiken om een perfect gezichtsmasker voor je huid te maken. Je kunt nog een paar natuurlijke ingrediënten toevoegen en je hebt een goedkoop maar effectief gezichtsmasker. Hier zijn een paar manieren om een komkommermasker te maken:

A. Basismasker

 • Was de ongeschilde komkommer en meng deze.
 • Verwijder de vaste stukjes van de gemengde komkommer met een zeef.
 • Was je gezicht met een cleanser en dep het droog.
 • Breng de dikke pasta aan op je gezicht en laat het 10 minuten zitten.
 • Spoel het af met lauw water.

B. Komkommer, Havermout &honing masker

 • Meng een ongeschilde komkommer en verwijder de vaste stukjes met een zeef.
 • Doe de komkommerpuree in een kom.
 • Voeg er een eetlepel havermout en een eetlepel honing aan toe.
 • Meng het goed tot het allemaal goed gemengd is.
 • Breng het aan op je gezicht en laat het minimaal 15 minuten staan.
 • Was het van je gezicht.

C. Komkommer & Aloë Vera Masker

 • Neem komkommerpuree in een kom.
 • Meng 2 lepels aloë vera gel door de puree.
 • Masseer je gezicht een paar minuten met het mengsel.
 • Laat het dan 10 tot 15 minuten staan.
 • Was het af.

3. Komkommer geïnfundeerd water

Stap 1: Snijd een ongeschilde komkommer in plakjes.

Stap 2: Giet wat water in een bakje en voeg de in plakjes gesneden komkommer toe.

Stap 3: Laat de komkommer 2 tot 4 uur weken.

Stap 4: Gebruik het water om je gezicht ’s ochtends af te spoelen. Het is bewezen effectief verfrissend te zijn.

4. Toevoegen aan uw dieet

Komkommer is rijk aan vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Ook is het verrassend laag in calorieën. Het helpt om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden en bevordert gewichtsverlies. Regelmatige inname van komkommer kan ook het cholesterolgehalte verlagen. [8] Het consumeren van een basis komkommersalade of het drinken van komkommersap kan helpen.

5. Vrij verkrijgbare producten

Hoewel de doe-het-zelf maskers en toners geweldig zijn, kun je ook je handen leggen op vrij verkrijgbare producten die komkommer bevatten. Masker, toner, gel, zeep, deodorants en bijna elk huidverzorgingsproduct zijn te vinden met natuurlijke ingrediënten zoals komkommer. Deze zijn ook gemakkelijk verkrijgbaar in de markt.

Woord van waarschuwing

Controleer altijd het etiket tijdens het kopen van vrij verkrijgbare producten. Controleer of u allergisch bent voor een van de ingrediënten die in het product worden gebruikt. Als u het niet zeker weet, doe dan een kleine patchtest en wacht 24 uur. Als je huid er nog steeds goed uitziet en aanvoelt, ga je gang met het product.

6. Ander gebruik

Een. Voor gezwollen ogen &donkere kringen

 • Snijd twee ronde plakjes verse komkommer.
 • Sluit je ogen en plaats de twee plakjes op elk oog.
 • Rust 10 tot 20 minuten met je ogen dicht.
 • Verwijder de plakjes en was je gezicht met water.

B. Komkommer voor het bleken van de huid

 • Extraheer het sap van een komkommer.
 • Meng het met 1 eetlepel citroensap.
 • Voeg er een paar druppels rozenwater aan toe.
 • Masseer je huid met het mengsel en laat het drogen.
 • Spoel je gezicht af met water.

Inpakken

Komkommer is rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmend. Deze eigenschappen maken het de BFF van je huid. Het kan huidpigmentatie verminderen, acne voorkomen en vooral een gezonde huid bevorderen door een grote hoeveelheid nuttige voedingsstoffen te leveren.

U kunt doe-het-zelf gezichtsmaskers of toners maken voor uw normale gebruik of u kunt altijd een kant-en-klaar product krijgen bij uw dichtstbijzijnde winkel. Maar onthoud altijd dat het kennen van je huid de eerste stap is om te beginnen met elke vorm van huidverzorging. Begrijp je huidbehoeften en neem dan genoegen met een oplossing.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen