Wat was je reactie toen je dat eerste grijs in je lokken ving? Laat je het gewoon zijn of kom je in de verleiding om het op het eerste gezicht te ontwortelen?

We hebben allemaal het verhaal van de oude vrouw gehoord over hoe het plukken van één wit haar meer wit haar zal veroorzaken! Maar zit er een zweem van waarheid in? Blijf lezen om erachter te komen hoe je haar wit wordt en wat er gebeurt als je het witte haar uit je hoofd trekt.

Hoogtepunten:

  • Zorgt het plukken van wit haar ervoor dat er meer groeit?
  • Hoe wordt je haar grijs?
  • Wat gebeurt er met het haarzakje na het plukken van wit haar?
  • Bijwerkingen van het plukken van wit haar
  • Tips om voortijdige vergrijzing van het haar te voorkomen

Zorgt het plukken van wit haar ervoor dat er meer groeit?

Het enige woord antwoord op deze vraag is “nee”! Het plukken van wit haar geeft je niet meer wit haar. Elk van je haarlokken groeit uit een enkel haarzakje. Dus als je het witte haar eruit trekt, kan er maar één haar op zijn plaats teruggroeien en mogelijk zal het ook wit zijn. In uiterst zeldzame gevallen kan het nieuwe haar dat uitgroeit echter donkerder of glanzender zijn dan zijn voorganger.

Vergrijzing van het haar wordt veroorzaakt door vele factoren zoals veroudering, genetica, make-up en stress om er maar een paar te noemen. Dus wanneer je haar grijs begint te worden, ongeacht of je het hebt geplukt of niet, kunnen er ook andere haren zijn die hun kleur beginnen te verliezen. Dus hoewel het je misschien lijkt dat plukken meer wit haar heeft gebracht, is dat zeker niet het geval.

Bovendien is het witte haar meestal iets grover dan je natuurlijke gekleurde haar, waardoor de nieuwe streng wit haar prominenter is dan de rest van je haar. Dit komt door de vermindering van de oliesecretie rond de haarzakjes van wit haar.

Hoe wordt je haar grijs?

Een haarzakje is een bolachtige structuur aan de wortel van je haar die ingebed ligt in je hoofdhuid. Het is uit deze follikel dat je haar uitgroeit en de melanocyten rond de haarzakjes melanine produceren. Melanine is het pigment dat je haar zijn natuurlijke kleur geeft.

Wanneer er een vermindering van de melanineproductie is, verliest het haar door factoren zoals veroudering, stress, etc. je haar zijn natuurlijke pigmentatie en wordt het grijs. [1] Melanocyten, de pigmentproducerende cellen, kunnen door veroudering wegtrekken van de haarzakjes. Vrije radicalen geproduceerd als gevolg van oxidatieve stress kunnen ook de cellen in uw hoofdhuid beschadigen en leiden tot vroegtijdige vergrijzing. [2]

het tonen van verouderingsproces door grijs haar

Wat gebeurt er met het haarzakje na het plukken van wit haar?

Het haarzakje is getraumatiseerd als je een haar uittrekt. Maar het geneest langzaam en er komt een nieuwe haarlok uit de follikel tevoorschijn. Maar als je steeds weer op dezelfde plek blijft plukken, zal het haarzakje uiteindelijk beschadigd raken. De cellen rond de follikel zullen afsterven en de follikel zal helemaal krimpen. Je krijgt dus geen nieuw haar op die plek en het zal leiden tot een kale plek op je hoofdhuid.

Dus de volgende keer dat je een wit haar ziet en de drang om er vanaf te komen niet kunt weerstaan, knip het dan voorzichtig af met een schaar in plaats van het te plukken. Of neem je toevlucht tot andere middelen, zoals het gebruik van haarkleuren om het te bedekken.

Bijwerkingen van het plukken van wit haar

Het oordeel van de experts is: pluk je witte haar niet omdat het je geen goed doet, maar kan zeker bepaalde ongewenste effecten veroorzaken, zoals:

1. Schade aan je hoofdhuid

Herhaaldelijk plukken van dat witte haar doet pijn aan de cellen in je hoofdhuid en kan littekens of zelfs infecties veroorzaken.

2. Dunner worden van je haar

Als je op dezelfde plek blijft plukken, zullen de haarzakjes krimpen of uitsterven. Er zal dus geen nieuw haar op die plek zijn, wat uiteindelijk leidt tot dunner worden van je haar. Wat heb je liever, een paar grijze haren of helemaal minder haar?

3. De haartextuur veranderen

Plukken kan de natuurlijke textuur van je haar veranderen. Het nieuwe haar dat groeit na het plukken kan draadachtig en grof zijn.

Afbeelding waarop te zien is dat hij niet kaal is, plukt hij gewoon

Tips om voortijdige vergrijzing van het haar te voorkomen

Vergrijzing is een onomkeerbaar proces. Dus haar dat zijn natuurlijke kleur al heeft verloren, kan niet worden teruggezet naar hun normale kleuring. Maar je kunt zeker enkele stappen ondernemen om bepaalde vormen van voortijdige vergrijzing te voorkomen.

1. Voedingssupplementen

Tekorten aan bepaalde vitamines zoals vitamine B12, B6, vitamine D en E kunnen verantwoordelijk zijn voor voortijdige vergrijzing van je haar. [3]. Ook lage niveaus van ijzer en het goede cholesterol HDL-C worden geassocieerd met voortijdige vergrijzing.

Dus als u jonger bent dan 30 en al bent begonnen met het opmerken van de grijzen, kan het een goed idee zijn om uw arts te raadplegen en te beginnen met voedingssupplementen om voortijdige vergrijzing te voorkomen.

2. Vermijd psychologische stress

Mentale stress kan een belangrijke factor zijn die bijdraagt aan voortijdige vergrijzing. Het leven zal curveballen gooien en je kunt ze misschien niet helemaal ontwijken. Maar je kunt zeker wat zelfzorg doen, zoals ’s nachts voldoende slaap krijgen en elke dag een paar minuten meditatie om je geestelijke gezondheid te verbeteren.

3. Bescherm je haar tegen externe factoren

Externe factoren zoals zonlicht en vervuiling kunnen de veroudering van je haar versnellen, waardoor ze sneller loskleuren. Draag een sjaal of hoed wanneer je buiten bent om te voorkomen dat je kostbare lokken hun kleur verliezen.

4. Vermijd agressieve chemicaliën

Bepaalde chemicaliën in je shampoos en haarverf zoals ftalaten, ammoniak, waterstofperoxide kunnen de boosdoener zijn voor het verlies van je haar pigmenten. Overweeg zorgvuldig voordat u een haarproduct kiest en kies merken die het gebruik van agressieve chemicaliën zoals Esse Organic Skincare vermijden.

5. Stoppen met roken

Wetenschappelijk onderzoek heeft roken geassocieerd met zowel haaruitval als voortijdige vergrijzing van het haar [4]. Het is dus een goed idee om die puf weg te gooien als je niet wilt dat je lokken hun kleur verliezen.

Inpakken

Wit haar is onvermijdelijk met het vorderen van de leeftijd. Het plukken van wit haar van je hoofd brengt niet meer wit haar naar boven. Toch moet je geen haar op je kruin plukken om schade aan je hoofdhuid te voorkomen. Het is helemaal aan jou of je ervoor kiest om met je grijzen met gratie te pronken of het voor de lol te bedekken. Maar laat het je niet minder van jezelf laten voelen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen