Ervaart u overmatige haaruitval direct na uw haarwas? Een bepaalde hoeveelheid haaruitval tijdens het douchen is normaal. Maar het opmerken van bosjes haar in de doucheput kan een beschadigde gezondheid van het haar betekenen.

Meestal zijn de ‘smell good’ shampoos die je gebruikt beladen met schadelijke chemicaliën die kunnen leiden tot dunner wordend haar en uiteindelijk haaruitval. U moet dus de ingrediëntenetiketten van uw haarproducten controleren om haaruitval te voorkomen en schade te minimaliseren.

In dit artikel vertellen we je hoe een paar shampoos haaruitval kunnen veroorzaken en hoe je dit kunt voorkomen.

Hoogtepunten:

  • Kunnen sommige shampoos haaruitval veroorzaken?
  • Valt haar normaal uit tijdens het wassen?
  • Lijst met shampoo-ingrediënten die haaruitval kunnen veroorzaken
  • Hoe haaruitval veroorzaakt door shampoo te voorkomen?
  • Is het slecht om je haar elke dag te wassen?
  • Kan het veranderen van uw shampoo vaak haaruitval veroorzaken?

Kunnen sommige shampoos haaruitval veroorzaken?

Meestal zijn shampoos geformuleerd met conserveermiddelen, alcohol en verdikkingsharsen die je direct in je hoofdhuid masseert. Sommige van deze ingrediënten zijn moeilijk af te spoelen en ze hebben de neiging om aan je hoofdhuid te kleven, wat uiteindelijk leidt tot haaruitval. Deze ingrediënten bouwen zich op op je hoofdhuid en veroorzaken ontstekingen.

De ontsteking rond je haarzakjes maakt je haarwortels los en kwetsbaar. Ook voorkomt het de groei van nieuw haar. Vanwege de angst voor haaruitval kiezen veel mensen voor no-poo (no-shampoo) of low-poo methoden. Op deze manier gebruiken ze alternatieven van shampoo voor het wassen van hun haar.

Maar het is waar dat niet alle shampoos haaruitval veroorzaken. Veel milde en natuurlijke shampoos op basis van ingrediënten worden aanbevolen voor dagelijkse haarwas. Haarexperts suggereren dat het gebruik van een milde haarreiniger voor het wassen van haar de beste manier is om gezond haar te bereiken en ook de gezondheid van je hoofdhuid te behouden. Ook het aanbrengen van een hydraterende conditioner is een must.

Valt haar normaal uit tijdens het wassen?

Volgens studies is het normaal dat we 100 haarlokken per dag verliezen. De dagen dat je je haar wast, varieert je normale haaruitval tussen de 10-250 haarlokken. Het kan echter variëren, afhankelijk van de frequentie van uw haar wassen en de methode die u gebruikt om uw haar te ontwarren.

Deze haaruitval veroorzaakt geen haaruitval. Het is een natuurlijk proces van haaruitval en regeneratie van nieuwe haarlokken. Naarmate je haar verliest, begint er ook nieuw haar te groeien.

Meestal, wanneer je je haar shampoo geeft, helpt het je om de rustende haarlokken los te laten die wachten om af te werpen. Zo groeien je nieuwe haarlokken. Maar als je merkt dat je meer haarlokken afwerpt dan normaal, dan kan dit een probleem betekenen.

Maar haaruitval mag je er niet van weerhouden om je haar te wassen. Het schoonhouden van je hoofdhuid en haar is uiterst belangrijk, vooral om vuil, vuil en elk type productopbouw te verwijderen. Als je je hoofdhuid niet reinigt, zouden vuil en dode huidcellen zich ophopen, wat uiteindelijk zal leiden tot roos en haaruitval.

Lijst met shampoo-ingrediënten die haaruitval kunnen veroorzaken

1. Natriumlaurylsulfaat (SLS)

SLS of natriumlaurylsulfaat is een oppervlakteactieve stof die meestal wordt gebruikt als industriële detergentia. Maar verdunde vorm van SLS wordt gebruikt in shampoos en andere huidverzorgings- of haarverzorgingsproducten als reinigings- en verdikkingsmiddel. De reden dat je shampoo schuim veroorzaakt is het sulfaat. Het schuim doet je haar geen goed. In plaats daarvan verwijderen ze de natuurlijke oliën uit je haar en stoppen ze de haargroei door de essentiële eiwitten af te breken. Dit veroorzaakt droog haar en vervolgens haaruitval [1].

2. Natriumchloride

De chemische samenstelling van natriumchloride zou een tol eisen van de gezondheid van je haar. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in shampoos. Als u een vette hoofdhuid heeft, kan natriumchloride gunstig voor u zijn. Maar wanneer een shampoo zowel SLS als natriumchloride bevat, droogt het je hoofdhuid nog meer uit. Een droge hoofdhuid zal haaruitval veroorzaken.

3. Propylparaben

Propylparaben is een soort parabeen dat in shampoos wordt gebruikt als conserveermiddel. Maar elke vorm van parabeen is niet gezond voor je haar. Het verhoogt de droogheid van je hoofdhuid en beïnvloedt je hormonale balans. Het stimuleert ook haaruitval en vermindert de haargroei [2].

4. Alcohol

Veel merken gebruiken een soort alcohol in hun haarproducten. Alcohol beïnvloedt het natuurlijke oliepeil van je hoofdhuid en maakt het droog. Maar niet elke vorm van alcohol is slecht voor je haar. Vetalcohol zoals stearylalcohol, cetearylalcohol, cetylalcohol helpen om je haarlokken te conditioneren. Echter, hoge concentratie alcohol in yonze haarproducten kunnen leiden tot uitdroging in je haar.

5. Ftalaten

Ftalaten worden gebruikt in shampoo en cosmetica als oplosmiddelen en parfumfixatiemiddelen. Maar het heeft schadelijke effecten op je hoofdhuid en je gezondheid. Ftalaten interfereren met uw hormonale systemen en kunnen overmatige haaruitval veroorzaken. Het heeft een slechte reputatie als kwaadaardig voor het milieu.[3]

6. Geuren

Kunstmatige geurstoffen worden gebruikt in shampoo en andere haarverzorgingsproducten om de merkwaarde te verhogen. Maar kunstmatige geurstoffen zijn geformuleerd met giftige chemicaliën die leiden tot verschillende problemen zoals allergische reacties, astma-aanval, haaruitval enz.

vrouw die haar haaruitval vasthoudt tijdens het douchen

Hoe haaruitval veroorzaakt door shampoo te voorkomen?

1. De eerste en belangrijkste stap om haaruitval te stoppen is door je haartype te kennen.

2. Bouw een goed haarverzorgingsregime op basis van uw haartype en zorgen.

3. Kies een sulfaatvrije shampoo die mild en zacht is voor je hoofdhuid.

4. Vergeet nooit om na elke wasbeurt een hydraterende haarconditioner te gebruiken.

5. Zorg ervoor dat je conditioner ingrediënten bevat zoals natuurlijke olie, gehydrolyseerde keratine en boterachtige mangoboter, sheaboter enz.

6. Controleer ook of uw haarverzorgingsproducten vitamine E en vitamine B5 bevatten.

7. Masseer je hoofdhuid met hete olie. Je kunt jojoba-olie, kokosolie, amandelolie, arganolie etc. gebruiken.

8. Minimaliseer het gebruik van stylingtools en producten op je haar.

9. Vermijd het dragen van strakke kapsels die een trek aan je haar uitoefenen.

10. Gebruik een zachte borstel om je haar te kammen.

Is het slecht om je haar elke dag te wassen?

Shampoos zijn bedoeld om de extra talg, vuil en productophoping op je hoofdhuid te reinigen. Het regelmatig wassen van je haar met agressieve reinigingsmiddelen kan natuurlijke oliën van je hoofdhuid verwijderen, waardoor het droog wordt.

De meeste mensen shampoo twee of drie keer per week, wat ideaal is. Maar niet iedereen zou zich comfortabel voelen met hetzelfde schema. Mensen die trainen, dansen of zich overgeven aan regelmatige fysieke activiteiten zoals fietsen, sporten, moeten mogelijk hun haar dagelijks wassen. Ze hebben de neiging om veel te zweten, waardoor hun haar vettig wordt.

Daarom hebben veel merken milde shampoos geïntroduceerd die dagelijks kunnen worden gebruikt. Dergelijke shampoos bevatten geen agressieve chemicaliën. Als u een van die mensen bent die hun haar regelmatig moet wassen, kies dan een shampoo die geen schadelijke chemicaliën bevat en, nog belangrijker, overeenkomt met uw haartype. U kunt ook overschakelen naar natuurlijk geformuleerde alternatieven voor shampoo om uw doel te dienen.

Kan het veranderen van uw shampoo vaak haaruitval veroorzaken?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat bewijst dat het veranderen van shampoo haaruitval kan veroorzaken. Je hoofdhuid raakt niet gewend aan de ingrediënten van je shampoo. Of de ingrediënten passen bij je haartype of ze passen niet. Dus als je doorgaat met een andere shampoo, is het helemaal prima.

Maar als uw nieuwe shampoo een ingrediënt heeft dat niet bij uw haar past of als u allergisch bent voor bepaalde ingrediënten, dan kan de shampoo uw hoofdhuid beschadigen en leiden tot haaruitval.

Inpakken

Voor de meesten van ons is ons haar onze trots. Ieder van ons heeft een andere haartextuur die op zijn eigen manier mooi is. Maar je haar heeft ook bepaalde beperkingen. De meesten van jullie zullen het erover eens zijn dat je haaruitvalproblemen eindeloos lijken te zijn. En soms is het je shampoo die kan leiden tot haaruitval. Het is dus belangrijk om de juiste shampoo voor je haar te kiezen. Meestal bevatten de meeste shampoos agressieve chemicaliën die uiteindelijk haaruitval kunnen veroorzaken, maar u kunt kiezen voor chemicaliënvrije milde shampoo of natuurlijke alternatieven voor shampoo om uw haar te reinigen zonder de gezondheid te beschadigen.

Blijf bij natuurlijke ingrediënten als het gaat om shampoo en conditioner. Als uw haaruitval niet stopt en overmatig optreedt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen