Veroorzaakt de auto-immuunziekte lupus overmatig haarverlies? Welnu, lupus heeft een groot verband met haaruitval. In feite ervaren een paar mensen die lupus doormaken, ontstekingen op hun hoofdhuid, wat kan leiden tot haaruitval.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om deze haaruitval te behandelen. Lees verder om te weten hoe je haaruitval als gevolg van lupus kunt beheren en behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat is Lupus Haaruitval?
 • Wat zijn de oorzaken Lupus?
 • Wat zijn de symptomen van lupus?
 • Hoe lupus haaruitval te behandelen?
 • Dieet tips voor lupus
 • Hoe lupus haaruitval te voorkomen?

Wat is Lupus Haaruitval?

Lupus is een bekende auto-immuunziekte op lange termijn. Net als andere auto-immuunziekten maakt dit ook je immuunsysteem hyperactief. Als gevolg hiervan valt uw eigen immuunsysteem gezonde lichaamscellen aan. [1]

Mensen met lupus ervaren vaak gewrichtspijn, ontsteking, schade aan de nieren en longen. Velen ontwikkelen huidproblemen, laesies en jeukende huiduitslag op de hoofdhuid. Het haar begint dunner te worden en leidt in veel gevallen tot haaruitval. Daarom hebben deskundigen deze aandoening lupus haaruitval genoemd.

Hoewel haaruitval een prominente bijwerking van lupus is, kan het ook een vroeg symptoom zijn. Als u extreme haaruitval heeft, kan dit het eerste teken zijn van deze onderliggende ziekte. Haaruitval bij lupus kan worden veroorzaakt door een van de onderstaande redenen.

huidziekten psoriasis dermatitis

1. Laesies

Huidlaesies zijn abnormale groei rond de huid die een persoon vanaf de geboorte kan krijgen. De belangrijkste reden voor huidlaesies kunnen ook huidinfecties zijn zoals acne, schurft, steenpuisten, atopische dermatitis enz. Wrattenvirus en herpes simplexvirus zijn ook verantwoordelijk voor huidlaesies.

Auto-immuunziekten zoals lupus kunnen ook huidlaesies veroorzaken. Laesies kunnen eruit zien als rode met pus gevulde blaren of kunnen schilferige huidvlekken zijn die extreem jeuken. Deze laesies laten littekens achter op je hoofdhuid en beschadigen je haarzakjes permanent. Omdat je haarzakjes zwak en kwetsbaar worden, begin je haar te verliezen. [2]

2. Huidontsteking

Ontsteking is het meest voorkomende teken van lupus en kan overal in het lichaam voorkomen. Wanneer de ontsteking zich verspreidt naar je gezicht en hoofdhuid, worden de haarzakjes aangetast en begin je haaruitval op te merken. Haaruitval als gevolg van ontsteking stopt niet bij de hoofdhuid, omdat het ook wenkbrauwen en wimpers beïnvloedt.

3. Lupus medicatie

Wanneer de diagnose lupus wordt gesteld, wordt het essentieel om medicatie te nemen om de aandoening te behandelen. Maar de medicatie is erg sterk en werkt om een hyperactief immuunsysteem te onderdrukken. Als bijwerking van de sterke medicatie kunt u overmatige haaruitval ervaren.

Wat zijn de oorzaken Lupus?

1. Omgeving

Lupus kan worden veroorzaakt door uw omgeving. De weersomstandigheden in uw omgeving en de sfeer waarin u verblijft, zijn van groot belang als het gaat om uw gezondheid. Stoffige, droge en mistige gebieden zijn niet goed voor uw gezondheid en langdurige blootstelling aan een dergelijke omgeving kan leiden tot lupus.

2. Abnormale hormoonsecretie

Studies tonen aan dat veel lupuspatiënten plotseling een abnormaal niveau van bepaalde hormonale veranderingen hebben ervaren. Experts ontdekten dat een hoog oestrogeengehalte in het lichaam lupus kan veroorzaken.

3. Genetica

Net als veel persoonlijkheidskenmerken, geeft het hebben van een familiegeschiedenis van lupus je een hoog risico om het te krijgen. In feite is bekend dat veel gevallen van lupus zijn veroorzaakt door genetische redenen, volgens onderzoek.

4. Geneesmiddel-geïnduceerde lupus

Langdurige consumptie van bepaalde medicijnen kan ook lupus veroorzaken. Procaïnamide en hydralazine zijn twee van dergelijke geneesmiddelen. Procaïnamide wordt voorgeschreven voor onregelmatige hartslagen en hydralazine wordt voorgeschreven om hoge bloeddruk onder controle te houden. Een paar mensen ontwikkelden lupus na langdurige consumptie van deze geneesmiddelen. Maar het betekent niet dat u zeker lupus zult krijgen als u deze medicijnen gebruikt. [3]

5. Infecties

Onderzoekers hebben gestudeerd om erachter te komen of infecties op de een of andere manier verband houden met lupus. Twee namen die naar voren zijn gekomen in de bevindingen zijn cytomegalovirus en Epstein-Barr. Er is echter nog steeds geen concreet bewijs om het directe verband tussen deze twee infecties en lupus te bewijzen. [4]

Wat zijn de symptomen van lupus[5]?

 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Haaruitval
 • Hoofdpijn
 • Pijn op de borst
 • Moeite met ademhalen
 • Vermoeidheid
 • Huidontsteking
 • Gewrichtspijnen
 • Plotselinge zwelling in verschillende delen van het lichaam
 • Gezwollen klieren
 • Jeukende huiduitslag
 • Zweren in de mond
 • Gevoeligheid voor de zon
 • Hoge koorts
 • Artritis
 • Anemie
 • Bloedstolling
 • Problemen met het gezichtsvermogen

Hoe lupus haaruitval te behandelen?

1. Bescherm tegen zonlicht

Lupus maakt je lichaam zongevoelig, waardoor je hoofdhuid nog jeuker kan worden en de huiduitslag kan verergeren. Het is beter om je hoofd te bedekken als je onder de verzengende hitte gaat. Het beschermt u niet alleen tegen zonlicht, maar bespaart u ook constant contact met vuil en stof. Schoner haar zal de behandeling gemakkelijker maken.

2. Controleer uw dieet

Uw voedselinname is belangrijk voor uw algehele gezondheid. Maar wanneer je al door een zware conditie gaat, heeft je lichaam meer kracht nodig. Gezond en voedzaam voedsel is je beste optie om voor jezelf te zorgen. Voeg vitamines en eiwitten toe aan uw dieet om de haargroei ten goede te komen. Vitamine C en D, zink, ijzer en biotine inname kan u helpen haaruitval te verminderen.

3. Vrij verkrijgbare behandeling

Bepaalde vrij verkrijgbare geneesmiddelen kunnen helpen bij de behandeling van lupus haaruitval. Wees echter op uw hoede voor misleidende informatie van mensen, omdat het gebruik van willekeurige producten uw haaraandoening kan verergeren. We raden u aan uw arts te raadplegen voor de juiste medicatie als u te maken heeft met extreme haaruitval.

4. Verandering van medicatie

Als u haaruitval ervaart na het nemen van de medicatie van lupus, dan is het misschien een bijwerking van de medicatie. In dit geval kunt u met uw arts praten om de medicatie indien mogelijk te veranderen. De arts zou uw aandoening beter begrijpen en iets voorstellen dat u zal helpen uw lupus te behandelen en het haarverlies te verminderen.

5. Beheers je stress

Het hebben van een auto-immuunziekte is stressvol. Maar deze stress zou niets oplossen, het kan eerder je problemen verdubbelen. Haaruitval gebeurt meer als je gestrest bent. Probeer je stress zoveel mogelijk onder controle te houden. Probeer indien mogelijk meditatie om wat verlichting van stress te krijgen.

6. Verleng je rustperiode

Het rusten van je lichaam en geest is net zo belangrijk, samen met de juiste medicatie. Lupus kan veel complicaties veroorzaken. Dit in combinatie met uw sterke medicatie kan zwaar zijn voor zowel lichaam als geest. Om alles aan te kunnen, is het een must dat je elke nacht minimaal acht tot negen uur rust krijgt.

gezond-veganistisch-en-vegetarisch-eten

Dieet tips voor lupus

1. Voedsel dat u aan uw dieet moet toevoegen

A. Omega 3 Rijk Voedsel:

Omega 3-rijk voedsel zal helpen de ontsteking veroorzaakt door lupus te verminderen. Vis zoals zalm, garnalen, makreel worden aanbevolen voor lupuspatiënten. Walnoten, bruine bonen en zeewier bevatten ook een behoorlijk deel van omega 3.

B. Calciumrijk voedsel:

Donkere groene bladgroenten, tofu, bonen en zuivelproducten bevatten veel calcium. Calciuminname wordt sterk aanbevolen voor lupuspatiënten, omdat ze botaandoeningen kunnen ontwikkelen.

C. Antioxidanten:

Antioxidanten helpen ontstekingen te verminderen en celbeschadiging te voorkomen. Vitamine A, B en E zijn de beste optie voor lupus behandeling. Voeg fruit, groenten, haver en noten toe aan je maaltijden. Ook kan groene thee geweldig zijn als je op zoek bent naar antioxidanten.

2. Voedingsmiddelen die je moet vermijden

A. Knoflook:

Knoflook heeft allicine, ajoene en thiosulfaat die geweldig zijn om de witte bloedcellen te stimuleren om ziekten te bestrijden. Maar bij lupus kan zelfs een kleine hoeveelheid knoflook schadelijk zijn. In deze toestand zal uw hyperactieve immuunsysteem opflakkeringen veroorzaken.

B. Alfalfa Spruiten:

Alfalfa-spruiten zijn rijk aan een aminozuur genaamd L-canavanine. Het beïnvloedt het immuunsysteem en maakt het nog actiever, wat niet goed is voor een lupuspatiënt.

C. Echinacea:

Het is een bekend ingrediënt in supplementproducten om uw immuunsysteem te stimuleren. Als u supplementen gebruikt, zorg er dan voor dat ze vrij zijn van echinacea.

Hoe lupus haaruitval te voorkomen?

1. Gebruik milde en zachte haarverzorgingsproducten als u lupus heeft en te maken krijgt met overmatige producten.

2. Gebruik geen haarstylingsproducten en -hulpmiddelen omdat deze verdere schade kunnen veroorzaken.

3. Houd je haar en hoofdhuid gehydrateerd, omdat droog haar de neiging heeft om meer te vallen.

4. Gebruik een satijnen kussensloop voor je kussen. Het vermindert haarwrijving en voorkomt breuk.

5. Kies een zachte borstel om je haar te kammen.

6. Bind je haar niet te strak vast. Zorg ervoor dat je knot of pony je haar laat ademen.

Inpakken

Lupus haaruitval klinkt misschien beangstigend, maar met de juiste zorg en behandeling, u wizal zich uiteindelijk beter voelen. Omdat haaruitval meestal een gevolg is van de ontsteking veroorzaakt door lupus, kan het worden teruggedraaid zodra uw gezondheid begint te verbeteren. Maar haaruitval als gevolg van laesies is meestal permanent omdat ze littekens achterlaten.

Negeer de toestand van lupus haaruitval niet. Zoek medische hulp. Gebruik haarverzorgingsproducten na overleg met uw arts als u laesies op uw hoofdhuid heeft. Volg de tips die we hierboven hebben genoemd om een gezond leven te leiden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen