Droom je ervan om van nature zacht, zijdeachtig en gezond haar te hebben dat gemakkelijk vocht absorbeert en vasthoudt? Dan moet je de porositeit van je haar kennen en begrijpen. Het bepaalt hoe je voor je haar moet zorgen.

De porositeit van je haar beïnvloedt hoe gemakkelijk vocht in en uit de nagelriem kan gaan – de buitenste laag van je haar. Als je haar met een hoge porositeit hebt, zijn de nagelriemen ver uit elkaar geplaatst. Aan de andere kant, als je haar met een lage porositeit hebt, liggen de nagelriemen dicht bij elkaar.

Blijf lezen om te leren hoe u een haarporositeitstest kunt uitvoeren en hoe u haar met een lage porositeit kunt behandelen.

Hoogtepunten:

  • Wat is haar met een lage porositeit?
  • Hoe kun je zien of je haar met een lage porositeit hebt?
  • Low Porosity Hair Care: Do’s en Don’ts

Wat is haar met een lage porositeit?

Voordat we begrijpen wat haar met een lage porositeit is, laten we het haar en de structuur ervan eens nader bekijken. Haar bestaat uit drie lagen – de cuticula, de cortex en de medulla.

De nagelriem is de buitenste beschermende laag van het haar. Het bestaat uit overlappende cellen.

De cortex vormt het lichaam en pigment van je haar. Het bestaat uit vezelige eiwitten en keratinefilamenten.

De medulla vormt de binnenste laag van het haar. Het bestaat uit een dunne kern van transparante cellen en luchtruimtes.

Wanneer je haar met een lage porositeit hebt, zijn de nagelriemen dicht opeengepakt zonder ruimtes ertussen, waardoor het moeilijk is voor water, oliën of conditionermoleculen om naar binnen te dringen. Kortom, het haar is niet in staat om vocht vast te houden.

Aan de andere kant, wanneer het haar zeer poreus is, is er een grote ruimte tussen de nagelriemen. Water en andere productmoleculen kunnen dus gemakkelijk het haar binnendringen en hydrateren.

Hoe kun je zien of je haar met een lage porositeit hebt?

Wanneer je je haar wast, merk je dan dat watermoleculen oprollen om kralen te vormen en vervolgens je haar naar beneden rollen in plaats van geabsorbeerd te worden? Het meest voorkomende kenmerk van haar met een lage porositeit is dat je het moeilijk vindt om je haar nat te maken.

Hier zijn drie methoden om te bepalen of je haar met een lage porositeit hebt:

1. Zink- of vlottertest

Je hebt een paar haarlokken nodig die op natuurlijke wijze zijn afgeworpen en een kopje water bij kamertemperatuur. Als het water te heet is, zal de porositeit van het haar veranderen en krijg je geen nauwkeurig resultaat.

Neem nu de haarlokken en laat ze in het water vallen. Als je de lokken ziet zinken, betekent dit dat de porositeit hoog is omdat zeer poreus haar meer water absorbeert, geladen raakt en zinkt.

Als het haar een lage porositeit heeft, kan er geen watermolecuul binnenkomen, waardoor het waterbestendig is. Vandaar dat het haar bovenop zal drijven. Als het haar er ergens tussenin zit, dan heeft het haar een gemiddelde porositeit en is het goed in het vasthouden van vocht.

2. Spuitfles test

Dit is een eenvoudige manier om erachter te komen of je haar met een lage porositeit hebt. Neem een deel van je haar en spray het met water. Observeer nu. Als je ziet dat de waterdruppels na enige tijd omhoog en naar beneden rollen, weet je dat je haar met een lage porositeit hebt.

Spray fles test voor lage porositeit haar

3. Diatest

Je kunt ook een diatest doen om de porositeit van je haar te bepalen. Neem een haarlok en schuif je vingers omhoog langs de schacht naar je hoofdhuid. Als je er meerdere bultjes tussen vindt, kun je concluderen dat je haar met een hoge porositeit hebt.

Diatest voor haarporositeit

Notitie:

Voordat u de floattest uitvoert, shampoot u uw haar en droogt u het zoals u dat doet. Schoon haar geeft je de meest nauwkeurige resultaten.

Low Porosity Hair Care: Do’s en Don’ts

Wanneer u haar met een lage porositeit heeft, zult u merken dat de meeste van uw haarverzorgingsproducten de neiging hebben om op het oppervlak van uw haar te zitten in plaats van te worden geabsorbeerd.

Dit betekent niet dat je je haar met meer producten moet laden. Kies in plaats daarvan haarproducten met een lage porositeit die de juiste formulering hebben om je haar te penetreren.

Hier zijn enkele do’s en don’ts voor haarverzorging met een lage porositeit.

Dos

1. Breng haarmasker aan

Je kunt haar met een lage porositeit behandelen door een voedend haarmasker te gebruiken. Maak je haar nat, breng het masker royaal aan en werk zachtjes om ervoor te zorgen dat het in het haar doordringt. Hydraterende diepe conditioneringsbehandelingen werken goed op haar met een lage porositeit.

2. Investeer in een hooded steamer

Wist je dat warmte helpt bij het openen van de nagelriem? Door je haar te stomen terwijl je een haarmasker op hebt, zal het product in je haar opnemen. Spoel het af met koud water om de nagelriem af te dichten.

3. Investeer in hydraterende haarverzorgingsproducten

Haar met een lage porositeit heeft veel liefde en aandacht nodig. Het is een goed idee om te investeren in haarverzorgingsproducten die speciaal zijn geformuleerd om je haar te voorzien van vocht en hydratatie.

Don’ts

1. Vergeet shampoo niet

Als je haar met een lage porositeit hebt, zul je waarschijnlijk meer opbouw hebben omdat er niets wordt opgenomen. Voeg een verhelderende shampoo toe aan je haarreinigingsroutine, omdat de formule de hoofdhuid helpt zuiveren zonder het te ontdoen van essentiële voedingsstoffen. Vermijd ook producten op basis van alcohol.

2. Gebruik geen zware boter

Zware boter en oliën kunnen zich snel ophopen op haar met een lage porositeit. Als je je haar tussen de wasdagen door wilt verjongen, ga dan voor lichtere oliën.

3. Gebruik geen Leave-In Conditioners

Blijf uit de buurt van traditionele conditioners die vol zitten met eiwitten om het haar te versterken. Als je haar met een lage porositeit hebt, kan een overdosis eiwit je haar te stijf maken. Kies in plaats daarvan voor lichtgewicht conditioners die gemakkelijk af te spoelen zijn.

Inpakken

Omdat ieders haar anders is, kan hun haarverzorging niet hetzelfde zijn. Uw haarporositeitsniveau kan en moet uw haarverzorgingsregime bepalen, zodat het de juiste verzorging en behandeling krijgt. Je haar zal je er dankbaar voor zijn!

Esse Organic Skincare biedt een op maat gemaakt haarverzorgingsregime voor uw unieke behoeften.

Begin met het kennen van je huid