Geloof je in het algemene idee dat het afscheren van haar ervoor zorgt dat ze dikker teruggroeien? Velen van jullie hebben misschien de ervaring gehad van een volledig kaalgeschoren hoofd als kind, in de hoop sterker en volumineuser haar te worden.

Maar heeft afscheren echt effect op je haargroei? Wat zegt onderzoek? Lees dit artikel om meer te weten te komen over de waarheden en mythes van het scheren van haar.

Hoogtepunten:

 • Wat scheren eigenlijk doet?
 • Hoe scheer je je hoofd veilig?
 • Zorgt het afscheren van haar ervoor dat het dikker wordt?
 • Wat zijn de andere voordelen van het scheren van het hoofd?
 • Zijn er bijwerkingen?
 • Groeit je haar gezonder terug als je je hoofd scheert?

Wat scheren eigenlijk doet?

Al het haar op je lichaam heeft twee verschillende delen:

1. Haarwortel

Dit bevat het levende deel van het haar en gaat diep onder je huid. Haarwortel wordt omgeven door het haarzakje, dat zenuwen en bloedvaten eromheen heeft. Het is in de follikel dat nieuwe haarcellen worden gevormd, die bijdragen aan de groeiende lengte van je haar.

2. Haarschacht

Alleen dit deel van je haar wordt blootgesteld boven het oppervlak van je huid en het bestaat uit dode en verharde cellen gesmeerd door de talgklieren rond de haarzakjes. [1]

Wanneer je een deel van je lichaam scheert met een scheermes, verwijder je alleen de haarschacht, dat is het deel dat boven je huid blijft plakken. Het haarzakje met de actief delende haarcellen is nog steeds aanwezig in je huid, wat leidt tot de hergroei van het haar na het scheren. Aangezien het uitgroeien van het haar slechts een verlengstuk is van het haar in de follikel, kan er logischerwijs geen verandering zijn in het hergroeide haar.

structuur-van-de-huid-en-ontharing-door-scheren

Hoe scheer je je hoofd veilig?

Als je thuis helemaal alleen je hoofd scheert, zijn hier een paar tips van de experts die je moet volgen:

1. De beste tijd om te scheren is direct na het douchen. Hierdoor is je haar makkelijker te knippen en krijg je een gladde scheerbeurt.

2. Je moet je haar tot een kortere, hanteerbare lengte trimmen met een trimmer, voordat je een scheermes gebruikt.

3. Gebruik altijd een scheergel of crème. Dit verzacht je haar en voorkomt irritaties of scheerbrandwonden.

4. Controleer of je scheermesjes scherp genoeg zijn. Als je meerdere keren over een gebied moet gaan om een schone scheerbeurt te krijgen, is het tijd om de mesjes te vervangen.

5. Werk langs de contouren van je hoofd en oefen niet te veel druk uit om inkepingen en snijwonden op je hoofd te voorkomen. Schuif het scheermes erdoorheen en het zal zijn werk doen als het scherp genoeg is.

6. Ga voor het eerst met de nerf van het haar, dat is scheren van achter naar voren op de bovenkant van je kruin en naar beneden naar de zijkanten en de achterkant. De nerf van het haar is de richting waarin je haar op natuurlijke wijze valt.

7. Als je een nauwere scheerbeurt wilt, kun je het scheermes tijdens de tweede pas tegen de nerf van je haar gebruiken. Vergeet niet om de scheergel of crème opnieuw aan te brengen voor de tweede pas.

8. Leg een hand over het geschoren gebied om er zeker van te zijn dat je hier en daar geen stukje haar hebt gemist.

9. Het is een absolute must om je hoofd te hydrateren met een aftershave gel of lotion om infecties te voorkomen en je hoofdhuid gehydrateerd te houden.

Zorgt het afscheren van haar ervoor dat het dikker wordt?

Ondanks de populaire overtuiging dat het afscheren van je haar je haar dikker zal laten groeien, is er geen bewijs om het te bewijzen. Wetenschappelijk onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat er geen significante verandering is in de breedte van het haar of de snelheid van haargroei nadat je hebt geschoren. Een klinische studie uitgevoerd in het jaar 1928 bewees precies dat scheren geen effecten heeft op de haargroei, omdat het haar groeit uit de follikel die al in uw huid aanwezig is. [2]

Ons natuurlijke haar heeft dunne, taps toelopende uiteinden. Maar wanneer we scheren, worden de uiteinden stomp, waardoor het haar breder kan lijken. Ook het nieuw opkomende haarpaal scheren ligt dicht bij het huidoppervlak waardoor het donkerder lijkt in tegenstelling tot de huidskleur. Dit wordt vaak ten onrechte gezien als dikkere haargroei na het scheren.

Ook het nieuw ontstane deel van het haar is nog niet blootgesteld aan de schadelijke effecten van zonlicht en verontreinigende stoffen, wat een andere reden kan zijn waarom het donkerder lijkt dan je haar was voor het scheren.

Als u overmatig haar op uw lichaam krijgt ondanks regelmatig scheren, kan dit wijzen op hormonale onbalans of andere medische aandoeningen, vooral in het geval van vrouwen. Misschien wilt u een arts raadplegen om op dee veilige kant.

4 maanden baby krijgt zijn haar voor het eerst geknipt

Wat zijn de andere voordelen van het scheren van het hoofd?

Hoewel het scheren van je hoofd je haar niet volumineuzer kan maken, kan het een heleboel andere voordelen hebben:

 • Het geeft je de mogelijkheid om het vuil en de verontreinigende stoffen van de hoofdhuid te verwijderen en te exfoliëren.
 • Een geschoren hoofdhuid is toegankelijker voor toepassing van actuele geneesmiddelen, als u een huidaandoening heeft die uw hoofdhuid heeft aangetast.
 • Scheren kan ook helpen om ernstige roos te voorkomen als gevolg van aandoeningen zoals seborrheic dermatitis.
 • Last but not least bespaar je veel tijd en geld besteed aan het onderhouden en stylen van je haar. Ook met een schoon geschoren hoofd hoef je je niet constant zorgen te maken over haaruitval. Een volledig geschoren hoofdhuid is een behoorlijke modetrend onder mannen en vrouwen over de hele wereld.

Zijn er bijwerkingen?

Als je je hoofd voor de allereerste keer volledig scheert, heb je misschien wat tijd nodig om te wennen aan de look en feel ervan. Enkele nadelige effecten van het scheren van je hoofd kunnen zijn:

 • Je hoofdhuid kan droog of jeukend aanvoelen. Gebruik een geschikte vochtinbrengende crème zoals een hoofdhuidboter of wat virgin kokosolie om je hoofdhuid gehydrateerd en beschermd tegen infecties te houden.
 • U kunt enkele inkepingen en snijwonden ervaren tijdens het scheren van uw hoofd. Gebruik een antiseptische lotion om het risico op infectie of ontsteking te minimaliseren.
 • Je kunt een paar ingegroeide haren of bultjes op je hoofd waarnemen na een paar scheerbeurten. Geschikte pre-shave gels of schuimen en een scherp scheermesje is een must om ze te voorkomen.
 • Uw blote hoofd als u lang aan de elementen wordt blootgesteld, kan nadelige bijwerkingen op de huid van uw hoofdhuid veroorzaken. Draag een hoed of bandana om je hoofdhuid te beschermen tegen constante blootstelling aan de zon, uitdroging of verontreinigende stoffen.

Groeit je haar gezonder terug als je je hoofd scheert?

Als het scheren ervoor zorgde dat je haar elke keer dikker werd, had het probleem van dunner wordend haar en kaalheid kunnen worden opgelost door simpelweg je hoofd meerdere keren te scheren. Maar we weten zeker dat dat niet het geval is. Daarom is het scheren van je hoofd of niet volledig een persoonlijke keuze.

Je genen spelen de grootste rol bij het bepalen hoeveel haar je op je kruin hebt en hoeveel je in de loop van de tijd verliest. Een complex samenspel van je genetische samenstelling, hormonale niveaus en omgevingsfactoren zijn degenen die je haargroei bepalen.

Leeftijd kan ook een belangrijke factor zijn die de dikte en het volume van het haar bij zowel mannen als vrouwen bepaalt. Je lichaamshaar kan bijvoorbeeld donkerder worden als je in de puberteit komt. Aan de andere kant ervaren vrouwen op de leeftijd van de menopauze vaak overmatig haarverlies van hun hoofd en kunnen voedingssupplementen nodig hebben om dit te voorkomen. [3]

Esse Organic Skincare Tip:

Minimaliseer het gebruik van stylingtools zoals krultangen of föhn om schade aan het haar als gevolg van hitte te voorkomen. Eet goed omdat je haar een hoog gehalte aan eiwitten heeft. Dus om het gezond te houden, moet je voldoende vers fruit, groenten, peulvruchten, vis, enz. Consumeren. U kunt proberen met behulp van Minoxidil na overleg met uw arts. Minoxidil stimuleert de haarzakjes wat resulteert in verbeterde haargroei en vermindering van haaruitval. [4]

Inpakken

Hoewel je misschien al die tijd hebt geloofd dat het scheren van je hoofd je enige reis is om dikkere manen te krijgen, is dit duidelijk niet het geval. Je haar lijkt misschien alleen dikker na een scheerbeurt door een groeiende stoppels van stompe uiteinden. Maar het is helemaal een persoonlijke keuze als je toch voor een volledige scheerbeurt van je kroon wilt gaan. Het is tenslotte een groeiende modetrend over de hele wereld! Dus als je lokken wild worden of als je een dappere nieuwe look wilt, ga je gang en laat je je volledig scheren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen