Ben je moe van donkere vlekken, verstopte huidporiën of frequente puistjes? Om aan de ellende toe te voegen, is je huid gevoelig voor de meeste huidverzorgingsproducten?

Het opnemen van mandelic acid in uw huidverzorgingsregime kan de zachte oplossing zijn voor veel van uw huidproblemen.

Benieuwd hoe een zuur goed kan zijn voor je gevoelige huid? Lees verder om meer te weten te komen over mandelic acid. Leer hoe je het effectief kunt opnemen in huidverzorging voor een gezonde, stralende huid.

Hoogtepunten:

 • Wat is mandelic acid?
 • Voordelen van Mandelic Acid
 • Hoe mandelic acid te gebruiken?
 • Voorzorgsmaatregelen tijdens het gebruik van Mandelic Acid
 • Bijwerkingen van Mandelic Acid
 • Hoe lang duurt het voordat mandelic acid werkt?
 • Kun je mandelic acid elke dag gebruiken?
 • Wat is beter: mandelic acid vs. glycolzuur?

Wat is mandelic acid?

Mandelic Acid is een van de Alpha Hydroxy Acids, algemeen bekend als AHA’s. AHA’s worden veel gebruikt in huidverzorgingsproducten voor exfoliatie en hydratatie. [1] Enkele voorbeelden van AHA’s die vaak worden gebruikt in de huidverzorging zijn glycolzuur, melkzuur en salicylzuur.

Mandelic acid is een zachte exfoliator en helpt dode cellen van het buitenoppervlak van de huid te verwijderen. Dit helpt bij het uitrusten van de huidskleur en bevordert de groei van nieuwe huidcellen.

Het wordt gewonnen uit de olie van bittere amandelen (Prunus amygdalus var. amara). Bittere amandelolie werd traditioneel gebruikt voor medicinale doeleinden vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, hoewel hiervoor niet voldoende wetenschappelijk bewijs beschikbaar is.

Voordelen van Mandelic Acid

1. Beste voor de gevoelige huid

Het molecuulgewicht van mandelic acid is groter dan de meeste andere AHA’s zoals glycolzuur of melkzuur. Door de grotere omvang van mandelic acid moleculen dringt het langzaam de huid binnen en is het dus veel zachter voor de huid. Dit is vooral gunstig als je een gevoelige huid hebt die niet bestand is tegen agressieve chemicaliën.

2. Vermindert hyperpigmentatie en verkleuring

Mandelic acid helpt dode huidcellen van het buitenoppervlak te verwijderen, wat je huid opfleurt. Het helpt ook om de huidskleur te egaliseren. Het helpt melasma te verminderen, wat donkere, verkleurde vlekken op de huid veroorzaakt, die vrij vaak voorkomen na de zwangerschap.

3. Anti-comedogeen

Mandelic acid verwijdert verstopte poriën voorzichtig, door de overtollige olie, vuil en celresten te verwijderen. Dit vermindert niet alleen uw acneprobleem, maar vergemakkelijkt ook een betere penetratie van andere huidverzorgingsproducten.

4.Anti-veroudering

Mandelic acid stimuleert de collageenproductie waardoor je huid stevig wordt en fijne lijntjes en rimpels verminderen. Collageen is een eiwit dat overvloedig in de huid voorkomt, waardoor het stevigheid en hydratatie krijgt. Het gebruik van 40% mandelic acid peelings kan leiden tot een verbeterde talgafscheiding die de huid hydrateert, waardoor deze er jeugdig uitziet. [2].

Experts raden echter aan om om te beginnen een 25% mandelic acid peeling te proberen, zodat u ervoor kunt zorgen dat mandelic acid goed wordt verdragen door uw huid.

structurele chemische formule van mandelic acid

Wist je dat?

Mandelic acid werd voor het eerst geëxtraheerd door Ferdinand Ludwig Winckler, een Duitse apotheker. ‘Mandel’ betekent in het Duits amandel, vandaar de naam Mandelic acid.

Hoe mandelic acid te gebruiken?

Wie moet het gebruiken?

Mandelic acid kan worden gebruikt door mensen met elk huidtype, vanwege de vele voordelen. Het is vooral geschikt voor mensen met een gevoelige huid of rosacea, omdat het meestal geen irritatie of roodheid veroorzaakt.

Mandelic acid kan ook helpen, als u genetisch vatbaar bent voor hyperpigmentatie en melasma.

Wat zijn de rollen in huidverzorging?

1. Exfoliërend middel

Mandelic acid verbreekt de binding tussen de dode huidcellen, waardoor hun verwijdering van het huidoppervlak wordt versneld. Het is een zachter exfoliërend middel dan fysieke exfoliatiemethoden zoals schrobben.

Mandelic acid kan op de volgende manieren als exfoliator worden gebruikt:

 • Direct gebruik – Neem een paar druppels mandelic acid en wrijf het lichtjes op de gereinigde huid totdat het is geabsorbeerd. Volg dit met een vochtinbrengende crème.
 • Mandelic acid peeling – Koop een vrij verkrijgbare chemische peeling voor zachte exfoliatie en gebruik deze volgens de instructies op het product. De winkel kocht mandelic acid peelings zijn er in verschillende concentraties. De duur van het gebruik moet dienovereenkomstig worden bepaald. Afspoelen met warm water en opvolgen met een vochtinbrengende crème.

Vrouw brengt crème aan op haar elleboog

2. Huidverheldering

Crèmes die mandelic acid bevatten, helpen donkere vlekken op de huid te verlichten door de dode huidlagen voorzichtig te verwijderen en het uiterlijk van nieuwe huidcellen te bevorderen. Je kunt de Esse Organic Skincare knie- en elleboogverhelderende crème met mandelic acid proberen voor zachtere en helderder uitziende knieën en ellebogen.

Sommige AHA’s kunnen de huid irriteren tijdens exfoliatie, waardoor de melanineproductie toeneemt. Maar omdat mandelic acid mild van aard is, vermindert hyperpigmentatie binnen een paar weken na gebruik.

3. Vertraagt photoaging

Mandelic acid verhoogt de celvernieuwing van de huid. Het gebruik hiervan onthult verse cellen op het huidoppervlak en bevordert de collageenproductie. Dit helpt de verouderingsverschijnselen in de huid om te keren die worden veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling.

Hoe werkt het samen met andere ingrediënten?

Mandelic acid werkt goed met het volgende:

 • Het kan worden gebruikt met hyaluronzuur of andere dergelijke vochtinbrengende middelen voor een jeugdige en verfrissend uitziende huid.
 • Het kan effectief worden gebruikt in combinatie met salicylzuur om cystische acne (grote, pijnlijke zwellingen veroorzaakt door infectie en ontsteking) te behandelen.

Vermijd het gebruik van mandelic acid in bepaalde combinaties. Dit zijn:

 • Vermijd het gebruik van retinol of zijn derivaten gedurende ten minste 3- 5 dagen voordat u mandelic acid gebruikt.
 • Het is ook raadzaam om geen andere AHA’s of producten te gebruiken die deze bevatten tijdens het gebruik van mandelic acid.
 • Vermijd het gebruik van andere chemische peelings tijdens het gebruik van een mandelic acid peeling, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Wat is de aanbevolen dosis?

De dosering van mandelic acid of een product dat het bevat, hangt af van het volgende:

 • Concentratie van mandelic acid in het huidverzorgingsproduct
 • Huidproblemen moeten worden aangepakt
 • Cosmetica die je huid irriteren
 • Individueel huidtype

Experts raden aan om in het begin een lager percentage mandelic acid te gebruiken voor exfoliatiebehandelingen thuis en het langzaam op te voeren volgens uw behoefte. Aan de andere kant bevatten professionele peelings die worden gebruikt voor de behandeling van hyperpigmentatie of melasma een hoger percentage mandelic acid en moeten ze bij voorkeur worden gebruikt onder toezicht van een dermatoloog.

Voorzorgsmaatregelen tijdens het gebruik van Mandelic Acid

 • Zoals bij het gebruik van elk nieuw huidverzorgingsingrediënt, moet u een kleine patchtest uitvoeren op de minder gevoelige delen van de huid voordat u voor de allereerste keer mandelic acid gebruikt.
 • Gebruik geen mandelic acid als u zonnebrand heeft of na een kunstmatige bruiningsbehandeling. Ook moet u een hoge SPF zonnebrandcrème aanbrengen na het gebruik van mandelic acid.
 • Experts adviseren ook om niet deel te nemen aan activiteiten die overvloedig zweten kunnen veroorzaken na gebruik van mandelic acid, omdat het uw huid nadelig kan beïnvloeden.

Bijwerkingen van Mandelic Acid

Mandelic acid wordt meestal goed verdragen door de meeste mensen. Als u echter roodheid, irritatie of huiduitslag ervaart, moet u onmiddellijk uw arts raadplegen.

Hoe lang duurt het voordat mandelic acid werkt?

De exfoliatie-effecten van mandelic acid zijn vrijwel direct na de behandeling zichtbaar. Het afschilferen van de dode huidcellen maakt plaats voor frissere en helderder uitziende cellen.

Het kan echter tot 2 tot 4 weken gebruik duren, voor het verlichten van de donkere vlekken of het bereiken van een gladdere teint.

Kun je mandelic acid elke dag gebruiken?

Lagere concentratie mandelic acid formuleringen kunnen worden gebruikt op een dagelijkse basis. Ze moeten worden gebruikt tussen het reinigende en hydraterende deel van uw huidverzorgingsroutine. Als u aanhoudende jeuk of roodheid ontwikkelt, verlaag dan de frequentie tot elke alternatieve dag. U kunt ook uw huidverzorgingsprofessional vragen om de juiste dosering.

Houd er echter rekening mee dat mandelic acid een exfoliërend middel is. Overmatig gebruik van exfoliators kan uw huid droog en geïrriteerd maken en kan de problemen in uw huid veroorzaken die u ermee probeerde te behandelen.

Wat is beter: mandelic acid vs. glycolzuur?

Glycolzuur afgeleid van suikerriet is de kleinste van AHA’s. Glycolzuur kan door zijn kleine molecuulgewicht snel en diep in de huid doordringen en kan dus irritatie veroorzaken.

Mandelic acid daarentegen is milder, dringt langzaam door de huid en veroorzaakt geen irritatie. Mandelic acid kan worden gebruikt op de gevoelige huid en ook voor ouderen.

Het resultaat van mandelic acid peelings heeft meer tijd nodig om te verschijnen dan dat van glycolzuur peelings. Maar mandelic acid peelings kunnen vaker worden gebruikt en vertonen zichtbare resultaten binnen 3 tot 5 dagen na de behandeling. [3]

Mandelic acid is bijzonder nuttig bij de behandeling van acne, en it helpt ook bij het verminderen van acne littekens en donkere vlekken op lange termijn. [4]

Inpakken

Mandelic acid is een van de mildste AHA’s die momenteel worden gebruikt in huidverzorging. Afgeleid van een plantaardige bron, is het veganistisch van oorsprong. Mandelic acid kan door iedereen worden gebruikt, maar is vooral gunstig voor mensen met een gevoelige of acnegevoelige huid. Het kan worden gebruikt om een overvloed aan huidproblemen aan te pakken, zoals hyperpigmentatie, acne of photoaging van de huid. U moet echter rekening houden met uw huidtype en gebruiksdoel terwijl u mandelic acid in uw huidverzorgingsregime opneemt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen