Als alle magische ingrediënten van de huidverzorgingsindustrie tegen elkaar zouden worden opgezet in een race, zou niacinamide zeker naar voren komen als een van de topkandidaten. Benieuwd waarom?

Niacinamide is aanwezig in de meeste effectieve huidverzorgingsproducten en heeft zoveel populariteit gewonnen omdat het kan worden gebruikt om bijna elk huidprobleem te behandelen en geschikt is voor alle huidtypen. Het is echter belangrijk om te weten hoe het te gebruiken en in welke concentraties.

Hoogtepunten:

 • Wat is Niacinamide?
 • Waarom is niacinamide belangrijk voor je huid?
 • Behandeling van verschillende soorten acne
 • Hoe lang duurt het voordat niacinamide resultaten laat zien?
 • Heeft niacinamide bijwerkingen?
 • Niacinamide als supplement
 • Kan niacinamide worden gecombineerd met vitamine C?
 • Niacinamide en retinol
 • Wat is het verschil tussen niacinamide en niacine?

1. Wat is Niacinamide?

Niacinamide is een vorm van vitamine B3, die je lichaam verrijkt met twee belangrijke moleculen: NAD+ en NADP+. Deze moleculen zijn van vitaal belang om uw cellen te helpen hun functies goed uit te voeren, waardoor een goede gezondheid van de huid wordt gegarandeerd.

Vitamine B3 wordt niet op natuurlijke wijze in je lichaam opgeslagen. Het consumeren ervan in de vorm van voedingsbronnen en lokaal gebruik voor een betere gezondheid van de huid is dus essentieel.

De natuurlijke voedselbronnen van vitamine B3 zijn:

 • Noten en zaden
 • Groente
 • Dierlijke producten zoals vlees
 • Sommige medicijnen

2. Waarom is niacinamide belangrijk voor je huid?

Niacinamide is een krachtpatser op zich. Dit wonderingrediënt werkt bij de behandeling van bijna elk huidprobleem. Langdurig gebruik verhoogt het tempo van de celvernieuwing en maakt de weg vrij voor nieuwe huidcellen. Hierdoor ziet je huid er helderder en gezonder uit.

Het helpt ook bij het bestrijden van bepaalde huidaandoeningen. Laten we eens kijken naar wat deze zijn:

A. Tekenen van veroudering

Onderzoek suggereert dat topische niacinamide kan worden gebruikt om tekenen van veroudering te behandelen. Het verbetert ook de elasticiteit van de huid. (1)

B. Acne

Niacinamide is effectief gebleken bij de behandeling van niet-inflammatoire acne (2). De ontstekingsremmende eigenschappen maken het een geschikte actuele optie bij de behandeling van puistjes.

C. Hyperpigmentatie

Niacinamide wordt ook gebruikt in verschillende huidverlichtende crèmes en serums. Studies suggereren dat niacinamide bij gebruik in concentraties van 5% donkere vlekken kan verlichten en hyperpigmentatie kan behandelen door de overdracht van melanocyten (pigmentvormende cellen) naar het huidoppervlak te blokkeren. (3)

D. Verbetert de huidbarrièrefunctie

Je huid heeft een beschermende barrière die voorkomt dat waterverlies en externe agressors binnendringen. Soms kan deze barrière breken, met dank aan alkalische producten, agressieve chemicaliën, droge klimaten en andere factoren. Dit resulteert in vroegtijdige huidveroudering.

Topische niacinamide herstelt de gebroken barrière en voorkomt vochtverlies, waardoor de huid zacht en gehydrateerd blijft. (4)

E. Verbetert de huidtextuur

Niacinamide verhoogt de cellulaire omzet om nieuwe huidcellen op het oppervlak van uw huid bloot te leggen. Dit helpt een gelijkmatige textuur te behouden en vermindert ruwheid.

F. Minimaliseert roodheid

Niacinamide heeft ontstekingsremmende eigenschappen die helpen de roodheid veroorzaakt door acne, eczeem en andere huidaandoeningen te verminderen (5).

G. Vrije Radicalen aaseter

Vrouw met halve gezichten

Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron hebben verloren of gewonnen. Deze elektronen scharrelen door je lichaam en beschadigen je DNA en andere belangrijke componenten. Niacinamide stuurt een extra elektron naar deze moleculen, waardoor ze geen ravage aanrichten in je lichaam.

3. Hoe kun je niacinamide toevoegen aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine?

Het wordt aanbevolen om niacinamide te gebruiken in concentraties van 5% of minder. Alles meer dan dat kan huidirritatie veroorzaken en mag alleen op bepaalde gebieden worden gebruikt.

Topische vormen van niacinamide zijn verkrijgbaar als crèmes, gels, lotions en serums. Als je een gevoelige huid hebt, begin dan met een lagere concentratie.

Niacinamide crèmes of gels kunnen ’s nachts voor het slapengaan worden gebruikt. Overdag kunt u een zonnebrandcrème aanbrengen die dit krachtingrediënt bevat.

Hoewel het meestal veilig is om het elke dag te gebruiken, breng topische niacinamide aan zoals aanbevolen door uw arts.

Notitie: Het maakt niet uit wat uw huidtype is, het is altijd beter om een patchtest uit te voeren voordat u het product op uw gezicht aanbrengt. Gebruik topische niacinamide om tekortkomingen alleen aan te pakken als het medisch aan u is voorgeschreven.

4. Hoe lang duurt het voordat niacinamide resultaten laat zien?

U kunt enkele veranderingen onmiddellijk opmerken. Het duurt echter meestal 8-12 weken voordat niacinamide resultaten laat zien.

5. Heeft niacinamide bijwerkingen?

Topische niacinamide in hoge concentraties kan leiden tot huidirritatie en roodheid. Zoek naar producten die 5 procent of lagere concentraties niacinamide bevatten, wat meestal als veilig wordt beschouwd, tenzij u reeds bestaande allergieën heeft.

Voor individuele huidproblemen, breng niacinamide crème / lotion in concentraties aanbevolen door uw arts.

6. Niacinamide als supplement

Niacinamide capsules en supplementen kunnen u op de volgende manieren helpen:

A. Voorkomt huidkanker

Orale niacinamide supplementen blijken het risico op melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, te verminderen door het verbeteren van DNA-herstel. (6) (7)

B. Vermindert ontstekingen

Van orale vormen van niacinamide is aangetoond dat ze roodheid en ontstekingen verminderen die worden veroorzaakt door bepaalde huidaandoeningen zoals acne en rosacea. (8) (9)

7. Kan niacinamide worden gecombineerd met vitamine C?

Niacinamide en vitamine C hebben antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die goed werken om je huid lichter te maken en een verscheidenheid aan andere huidproblemen aan te pakken.

Het is een veel voorkomende angst dat deze twee ingrediënten die samen worden gebruikt elkaars chemische functies kunnen opheffen. Mensen hebben ook de neiging om te geloven dat niacinamide in combinatie met vitamine C, kan hydrolyseren in niacine, een component die blozen in het gezicht kan veroorzaken.

De Waarheid: Studies suggereren dat niacinamide, gecombineerd met elk zuur, alleen bij hoge temperaturen gedeeltelijk kan worden omgezet in niacine. Dit betekent dat je niacinamide alleen maar in een koelere omgeving hoeft op te slaan! (10).

Vitamine C is van nature in overvloed aanwezig in de huid. Als het niet goed ging met niacinamide, zouden we niet zoveel studies hebben gehad die de voordelen ervan benadrukten. Niacinamide en vitamine C werken goed samen om pigmentvlekken te verlichten, ontstekingen te behandelen en droogheid te verminderen.

8. Niacinamide en retinol

Retinol is essentieel om uw algehele gezondheid te behouden. Het komt echter met zijn aandeel van bijwerkingen, waaronder huidirritatie en droogheid. Niacinamide helpt de huidbarrièrefuncties te verbeteren en vocht vast te houden dat de huidirritatie veroorzaakt door retinol kan verminderen.

9. Wat is het verschil tussen niacinamide en niacine?

Niacine is een andere vorm van vitamine B3. Het wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals gist, vis, melk, eieren, granen en groenten. Het wordt ook van nature in het lichaam geproduceerd.

Niacine heeft de neiging om te zetten in niacinamide wanneer een overmatige hoeveelheid ervan aanwezig is in het lichaam.

Niacine kan worden gebruikt om hartaandoeningen of een hoog cholesterolgehalte te behandelen, waarbij niacinamide mogelijk geen rol speelt bij de behandeling van deze aandoeningen. Niacinamide wordt gebruikt om een groot aantal andere problemen met betrekking tot uw lichaam en huid te behandelen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen