Zit je in een dilemma tussen harsen en scheren voor ontharing? Maak je geen zorgen, we zijn er om je het gedoe te besparen.

Ontharing is een belangrijk onderdeel van je huidverzorgingsroutine. Onder een overvloed aan beschikbare technieken voor glad en probleemloos ontharen, blijft harsen en scheren de meest populaire. Elke techniek heeft zijn voor- en nadelen.

In dit artikel vertellen we je de voordelen van harsen en scheren, zodat je de beste methode kunt kiezen op basis van je huidtype.

Laten we beginnen.

Hoogtepunten:

 • Snelle vergelijking tussen scheren versus harsen
 • Proces en hulpmiddelen voor scheren versus harsen
 • Voor welke delen van je lichaam werkt scheren of harsen het beste?
 • Wat zijn de voordelen van scheren versus harsen?
 • Bijwerkingen van scheren vs harsen
 • Wanneer moet je scheren of harsen heroverwegen?
 • Hoe bereid je je huid voor op scheren of harsen?
 • Hoe lang duren de resultaten?
 • Welke van de methoden is duurder?

Snelle vergelijking tussen scheren versus harsen

Factoren

Scheren

Waxing

Proces

Verwijdert de bovenste laag van je haar met een scherp scheermes

Verwijdert je haar van de wortels, met behulp van een combinatie van ingrediënten die een zachte of harde wax vormen.

Benodigde tools

Scheergereedschap zoals een scheermes samen met scheerschuim of een ander glijmiddel.

Zachte was of harde was. Als je zachte wax gebruikt, heb je ook strips nodig. Je hebt ook een kachel nodig om de was te verwarmen en een metalen spatel om het te verspreiden.

Gedaan door

Eenvoudig proces dat door u kan worden gedaan

Kan worden gedaan door een technicus of door u.

Voordelen

Minder pijn en makkelijk te doen. Minder duur dan waxen.

Langdurige resultaten, lichte exfoliatie van uw huid en verwijdering van haar uit wortels.

Pijnniveau

Laag pijnniveau, maar kan leiden tot snijwonden als het verkeerd wordt gedaan.

Het pijnniveau kan matig tot hoog zijn.

Tijdsbesteding

Het kan een paar minuten duren en kan oplopen tot een half uur.

Hangt af van het te waxen gebied. Kan tot een uur duren in het geval van een full body wax, soms langer.

Hoe lang duren de resultaten?

Haar groeit meestal in een dag.

Duurt tot 2-4 weken, omdat het haar uit de wortels wordt verwijderd.

Kosten

Goedkoop, kosten alleen gemaakt van scheermes en smeermiddel

Duurder dan scheren. De kosten zijn afhankelijk van het type wax en de kosten voor technici / salons.

Geschiktheid voor huidtype

Als uw huid zeer gevoelig is, kunt u meer pijn ervaren.

Als uw huid zeer gevoelig is, kunt u huidirritatie ervaren.

Proces en hulpmiddelen voor scheren versus harsen

Waxing

schoonheidsspecialiste harsen vrouwenbenen spa

Harsen houdt in dat je haarlokken uit de wortels worden verwijderd. Het kan gaan om het gebruik van zachte was of harde was.

Zachte was maakt gebruik van een warm mengsel van hars, oliën en enkele andere ingrediënten. Dit wordt opgewarmd op een kachel en met een spatel op je huid aangebracht. Een strip wordt op de natte wax gelegd en afgepeld, in de richting tegenovergesteld aan je haargroei. De onlangs geïntroduceerde harde was is gemaakt van hars, oliën en bijenwas. Het wordt op uw huid aangebracht en te drogen gelaten totdat het vanzelf kan worden verwijderd zonder strips te gebruiken.

Scheren

Scheren is een eenvoudigere methode van ontharing. Het verwijdert alleen haar over de bovenste laag van je huid. De benodigde hulpmiddelen zijn scheerapparaten en smeermiddelen zoals scheerschuim of gel.

Er is tegenwoordig een breed scala aan scheerapparaten op de markt verkrijgbaar. Deze omvatten veiligheidsscheermesjes, die meestal wegwerpbaar zijn en verkrijgbaar zijn bij uw nabijgelegen drogisterij. Je krijgt ook scheermesjes met rechte randen die er meestal uitzien als een blootgesteld mes. Elektrische scheerapparaten zijn online verkrijgbaar, maar zijn iets duurder.

Voor welke delen van je lichaam werkt scheren of harsen het beste?

schoonheidsspecialiste die jonge vrouwen gezichtswas ontleedt

De voorkeur voor harsen of scheren hangt vaak af van het deel van het lichaam dat je wilt scheren/waxen. Hoewel beide methoden even effectief zijn, komt het allemaal neer op het gemak om het proces zelf te doen, de gevoeligheid van de huid en de pijn die ermee gepaard gaat.

Veel rijdt ook op persoonlijke voorkeur. Vrouwen onderweg wenden zich meestal tot scheren, omdat het minimale tijd en de minste moeite kost. Voor degenen die langer durende resultaten willen, kunnen ze ook kiezen voor het waxen van hun armen, benen, oksels en bikinilijnen.

Wat Are de voordelen van scheren versus harsen?

Waxing

1. Basis exfoliatie:

Harsen verwijdert dode huidcellen, waardoor de huid zachter, gladder en helderder wordt.

2. Verwijdert haar van wortels:

Het proces verwijdert haarlokken van hun wortels. Vandaar dat haar op je huid pas na een paar weken na je vorige afspraak weer zal groeien.

3. Voorkomt ontstekingen:

Het voorkomt ontstekingen en jeuk veroorzaakt door scheermesjes. Omdat harsen exfolieert en de bovenste laag van de huid verwijdert, is de huid niet geïrriteerd.

4. Vermindert het risico op bezuinigingen:

Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van scherp gereedschap, zoals messen die betrokken zijn bij het scheren, zijn er geen bezuinigingen in het harsen.

5. Helderdere huid:

De huid ziet er helderder uit en is niet verkleurd. Frequent scheren kan de huid donkerder maken.

Scheren

1. Lichte exfoliatie:

Dit biedt lichte exfoliatie door dode huidcellen te verwijderen wanneer je je scheermes over je huid laat lopen. Het is echter niet zo effectief als harsen.

2. Pijnloos:

Scheren is meestal niet pijnlijk. Het is een gemakkelijke manier om zich te ontdoen van prominente haarlokken.

3. Snel en gemakkelijk:

Voor het scheren hoeft u de salon niet regelmatig te bezoeken. Het kan zelfs worden gedaan als je haar erg kort is. Je hoeft niet te wachten tot je haar weer tot een bepaalde lengte is gegroeid.

4. Economisch:

Het is niet zo duur als harsen. Het enige wat je hoeft te kopen is een goed scheermes en glijmiddel.

5. Snelle resultaten:

Scheren duurt niet erg lang om het eindresultaat te bereiken.

6. Geen huidallergieën.

Scheren maakt je niet ongerust dat je huid reageert op ingrediënten. U kunt echter jeuk en een geïrriteerde huid ervaren als u geen crème gebruikt.

Bijwerkingen van scheren vs harsen

Waxing

1. Pijn:

Omdat harsen gepaard gaat met het verwijderen van haar uit de wortels, kan het proces pijnlijk zijn. Het niveau van pijn varieert echter van persoon tot persoon.

2. Roodheid of irritatie:

Harsen kan tot op zekere hoogte roodheid, zonde-irritatie en ontsteking veroorzaken. Als je een zeer gevoelige huid of dik haar hebt, kan dit een bijwerking zijn die bij elke afspraak vaak voorkomt.

3. Puistjes:

Je kunt ook puistjes of een paar puistjes zien. Omdat open haarzakjes gevoelig zijn voor bacteriële infecties, kan een gebrek aan pre- en posthygiënemaatregelen puistjes op de huid achterlaten.

4. Ingegroeide haarlokken:

Harsen verwijdert het haar van zijn wortels, maar soms, in plaats van er volledig uit te komen, kan het haar afbreken en een bepaald deel ervan achterlaten.

5. Brandmerken:

U kunt ook een paar brandplekken of verwijdering van de huid opmerken. Dit kan gebeuren als de gebruikte was erg heet was of als u een product gebruikte dat interactie had met de was, wat leidde tot de reactie.

6. Pigmentatie:

Naarmate harsen de huid exfolieert, kan de bovenste laag gevoelig worden voor zonlicht, wat leidt tot hyperpigmentatie.

Wist je dat?

Scheren en harsen kan leiden tot een verminderde dikte van het stratum corneum (buitenste laag van de opperhuid) en huidbarrièrefuncties (1).

Scheren

1. Snijwonden en schaafwonden:

Dit is een veel voorkomende bijwerking die wordt veroorzaakt door scherpe gereedschappen die betrokken zijn bij het scheerproces. (2) Hoewel scheren minder pijnlijk is dan harsen, kunnen snijwonden leiden tot pijn.

2. Scheermes brandwonden:

Deze kunnen optreden als je te snel scheert of geen glijmiddel gebruikt. Dit kan op zijn beurt leiden tot pigmentatie of verdonkering van de huid.

3. Huidverduistering:

Frequent scheren kan melanocyten activeren die bijdragen aan de productie van een pigment genaamd melanine in de huid. Omdat melanine je huid en haar hun kleur geeft, kan een hogere hoeveelheid ervoor zorgen dat je huid er donkerder uitziet.

4. Huidirritatie:

Veroorzaakt door de ontsteking van haarzakjes, kan dit worden veroorzaakt door het dragen van kleding die de huid irriteert. Een dof of vooraf gebruikt scheermes kan leiden tot ontstekingen (3) en ook scheerbrandwonden veroorzaken.

5. Ingegroeid haar:

Geschoren haar kan teruggroeien in de huid waardoor ingegroeid haar ontstaat.

Wanneer moet je scheren of harsen heroverwegen?

1. Als je een gevoelige huid hebt

Harsen heeft de neiging om pijnlijker te zijn voor mensen met een extreem gevoelige huid. Misschien wilt u ook voorkomen dat u een waxsessie ondergaat als uw huid allergisch is voor ingrediënten. Scheren kan de huid irriteren en snijwonden en bultjes veroorzaken die kunnen leiden tot littekens.

Meer informatie over uw huidtype. U kunt een patchtest uitvoeren voordat u een van de methoden kiest.

2. Als u medicijnen gebruikt

Een paar soorten medicatie kunnen je huid gevoelig maken. Misschien wilt u harsen en scheren vermijden als u antibiotica gebruikt, hormoonvervangingstherapie. (HST), crèmes op basis van retinol, accutane of hormonale anticonceptie

3. Ervaringen uit het verleden

Als je in het verleden gevallen hebt gehad waarin je huid reageerde op harsen of scheren, vermijd dit dan. U kunt een patchtest overwegen voordat u een nieuwe methode probeert.

4. Uw pijntolerantieniveau

Scheren veroorzaakt geen pijn. Milde snijwonden kunnen echter optreden als u zich niet goed scheert of geen crème gebruikt. Als u een bepaalde hoeveelheid pijn kunt verdragen, kunt u kiezen voor harsen.

5. Uw tijdsbestek

Als je snel de gladde look moet krijgen en geen tijd hebt, kun je je haar scheren. Dit wordt ook aanbevolen wanneer je haar te kort is voor een waxsessie. Als je meer tijd hebt en langer durende resultaten wilt, plan dan in plaats daarvan een waxsessie.

6. Haarlengte

U kunt een technicus bezoeken om te harsen of het alleen doen als uw haar minstens een halve centimeter lang is. In het geval van zeer dik en lang haar, trim het voordat je scheert of harst voor een gladdere en probleemloze ervaring.

Hoe bereid je je huid voor op scheren of harsen?

Pre-Waxing Tips

1. Bereid je voor op de afspraak door,

Tips voor het waxen

 • Exfoliëren van je huid om dode huidcellen en vuil te verwijderen. Het voorkomt ook ingegroeide haarlokken na het harsen.

 • Hydrateer je huid door voldoende water te drinken om huiduitslag te voorkomen.
 • Vermijd het gebruik van lotions of crèmes om opbouw te voorkomen en te zorgen voor een betere waxsessie.

2. Laat het harsen niet doen,

Tips voor het waxen

 • Rond je menstruatiedatum. Je zenuwuiteinden hebben de neiging om gedurende deze tijd gevoeliger te zijn, waardoor je waxsessie pijnlijk wordt.
 • Als je merkt dat het gebied dat je wilt laten waxen pijnlijk is of een nieuwe uitbraak vertoont. Harsen kan leiden tot scheuren van de huid.
 • Als het je eerste keer waxen is, en je krijgt het gedaan voor een groot evenement. Je moet weten hoe de huid reageert, dus probeer het een paar weken eerder uit.
 • Als je onlangs een kleurtje hebt gekregen of je huid hebt blootgesteld aan de zon. UV-stralen kunnen de huid aantasten en gevoelig maken.

3. Vraag uw arts om een allergietest om te begrijpen hoe uw huid reageert op wax. Plan dit een paar weken voor je waxafspraak voor een beter begrip.

4. U kunt ook vóór uw sessie een pijnverlichtingstablet innemen om een pijnlijke ervaring te voorkomen.

Tips voor het waxen

 • Vermijd elke vorm van lichaamsbeweging direct na uw afspraak om te voorkomen dat bacteriën uw poriën binnendringen.
 • Vermijd het gebruik van huidverzorgingsproducten, omdat deze jeukende en brandende gevoelens kunnen veroorzaken.
 • Exfolieer de huid niet tot 2 dagen na het harsen, omdat je huid gevoelig is.

close view jonge vrouw scheert been

Pre-Shave Tips

 • Maak het te scheren gebied schoon voordat u begint. Een schone huid helpt verstopte poriën en ingegroeide haarlokken te voorkomen. Het zal ook helpen om de vuilophoping en overtollige olie op het huidoppervlak te verwijderen, voor een soepelere scheerervaring.
 • Je kunt ook kiezen voor een pre-shave olie om je huid gesmeerd te houden.
 • Als je haar te lang is voor een gladde scheerbeurt, kun je een trimmer over je huid laten lopen voordat je scheert.

Tips voor na het scheren

 • U kunt vochtinbrengende crème aanbrengen om uw huid te verlichten van jeuk en uitdroging.
 • Vermijd het gebruik van producten die hard kunnen zijn voor uw huid. Dit kan ervoor zorgen dat uw huid jeukt en kan ook bijdragen aan een branderig gevoel.
 • Breng zonnebrandcrème aan wanneer u uitstapt. Uw huid kan gevoelig zijn als u te vaak wordt blootgesteld aan UV-licht. Dit kan het geïrriteerd maken en een branderig gevoel veroorzaken na je scheerbeurt.

Hoe lang duren de resultaten?

In het geval van scheren, kunt u merken dat uw haarlokken binnen 2-3 dagen opnieuw groeien. Omdat harsen echter het verwijderen van haar uit de wortels inhoudt, zal de haargroei na 2-4 weken merkbaar zijn. Omdat haar een levenscyclus heeft zoals je huid, zal het uit de wortels trekken de resultaten langer laten duren.

Welke van de methoden is duurder?

Je huid laten waxen door een technicus kan duurder zijn dan scheren. Dit komt door de verschillende tools die erbij komen kijken en de servicekosten. Als u echter een waxset koopt, hoeft u mogelijk niet constant te investeren in melkstaldiensten. Scheren is veel goedkoper op zak, omdat je alleen de kosten van het scheermes en het glijmiddel maakt.

Inpakken

Scheren en harsen zijn twee verschillende ontharingsmethoden. Terwijl scheren alleen het zichtbare deel van je lichaamshaar verwijdert, verwijdert harsen haarlokken van hun wortels. Met elk zijn eigen voor- en nadelen, either van de methoden kan door iedereen worden gebruikt. Omdat scheren zuiniger is, duren de resultaten van het harsen langer. Ook moet uw beslissing gebaseerd zijn op de gevoeligheid van uw huid, het pijntolerantieniveau en de tijd die voorhanden is. Weet alles over de voor- en nadelen en kies wat voor u het beste werkt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen