Fronslijnen worden vooral veroorzaakt door veroudering. Met de leeftijd verliest de huid zijn elasticiteit en begint te zakken, uit te rekken en dunner te worden. Ze ontwikkelen zich als gevolg van herhaalde bewegingen van spieren die verband houden met uw gezichtsuitdrukkingen.

Als je fronslijnen een droevige of boze blik creëren die afbreuk doet aan een aangename gezichtsuitdrukking, kunnen verschillende methoden helpen hun uiterlijk te minimaliseren. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn Frown Lines?
 • Wat zijn de eerste tekenen van fronslijnen?
 • Waarom heb ik fronslijnen?
 • Waar bevinden zich fronslijnen?
 • Hoe zich te ontdoen van fronslijnen?
 • Do’s &Don’ts van het voorkomen van fijne lijntjes
 • Zijn Fronslijnen Permanent?
 • Op welke leeftijd verschijnen fronslijnen?
 • Hoe maak je fronslijnen minder opvallend?

Wat zijn Frown Lines?

Fronslijnen, ook wel rimpels, zorglijnen, voorhoofdgroeven, glabellar-lijnen of ‘de 11s’ genoemd, zijn diepe verticale lijnen die zich op het voorhoofd ontwikkelen. Ze kunnen zich ook ontwikkelen op de mondhoeken.

Fronslijnen treden meestal op als gevolg van dunner wordende huid, schade door de zon en herhaalde bewegingen van de spieren op je gezicht.

Wat zijn de eerste tekenen van fronslijnen?

Je dertiger jaren zijn meestal wanneer fijne lijntjes tussen de wenkbrauwen, glimlachlijnen, kraaienpootjes en horizontale voorhoofdslijnen prominenter beginnen te worden. Het verschijnen van zichtbare fronslijnen in rust, geeft vaak aan dat andere aspecten van gezichtsveroudering beginnen.

Waarom heb ik fronslijnen?

1. Veroudering

Veroudering is de primaire oorzaak van fronslijnen. Naarmate je ouder wordt, begint de huid zijn elasticiteit te verliezen. Bovendien zorgt de herhaalde beweging van de spieren door gezichtsuitdrukkingen er niet voor dat de huid gemakkelijk terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm.

2. Blootstelling aan de zon

Een andere veel voorkomende reden voor het hebben van fronslijnen is overmatige blootstelling aan zonlicht. De UV-stralen van de zon breken de elastine en het collageen van de huid af, wat leidt tot fronslijnen.

3. Genetica

Je DNA speelt een belangrijke rol bij het bepalen of je huid zijn oorspronkelijke vorm kan behouden of gevoelig is voor het ontwikkelen van fronslijnen.

4. Stress

Als je onder repetitieve stress staat die je dwingt om repetitieve gezichtsuitdrukkingen te maken, kun je fronslijnen ontwikkelen.

5. Roken

Regelmatig roken kan ertoe leiden dat je fronslijnen ontwikkelt rond de hoek van je mond. Bovendien vernauwt roken ook de bloedvaten. Hierdoor wordt er minder zuurstof naar de weefsels getransporteerd, wat er verder toe bijdraagt dat de huid zijn elasticiteit verliest.

Waar bevinden zich fronslijnen?

Fronslijnen zijn de verticale lijnen tussen je ogen. Een andere reeks lijnen, bekend als glabellar-lijnen, ontwikkelt zich boven je wenkbrauwen en loopt horizontaal.

Hoe zich te ontdoen van fronslijnen?

meisje fronst haar voorhoofd

1. Chirurgische behandeling

Fronslijnen kunnen eenvoudig operatief worden verwijderd. Voorhoofdslift [1] is een chirurgische ingreep die helpt bij het elimineren van fijne lijntjes op het voorhoofd. Het is een eenvoudige procedure die kan worden uitgevoerd in de kliniek van de chirurg of op een polikliniek in een ziekenhuis. Een voorhoofdslift gaat vaak gepaard met een faceliftoperatie.

2. Injecties voorgeschreven door een arts

Botulinetoxine [2] is de meest voorkomende injectie die cosmetisch chirurgen voorschrijven om zich te ontdoen van fronslijnen en rimpels.

Het is een neurotoxine dat de afgifte van acetylcholine op de neuromusculaire overgang remt. Wanneer geïnjecteerd in kleine doses, ontspannen de overactieve spieren en maken ze de bovenliggende huid glad, waardoor fronslijnen worden verminderd.

Uw arts kan ook absorbeerbare injecteerbare fillers voorschrijven [4] om je fronslijnen te corrigeren. Deze fillers zijn gemaakt van hyaluronzuurgel, collageen, Poly-L-melkzuur (PLLA) en hydroxylapatiet. Het resultaat duurt meestal ongeveer zes maanden met milde bijwerkingen.

Notitie

Injecteerbare dermale fillers zijn niet voor u als u bloedingsstoornissen of specifieke allergieën heeft. Het wordt sterk aanbevolen om uw arts te raadplegen voordat u voor deze behandeling kiest.

3. Huismiddeltjes

Het is cruciaal om je huid te allen tijde gehydrateerd te houden om de huid te helpen zijn elasticiteit te behouden. Drink veel water en eet gezond. Als u een niet-vegetariër bent, neem dan zeevisolie op in uw dieet. Als u vegetariër bent, neem dan omega-3 vetzuursupplementen zoals lijnzaadolie op in uw dieet.

Houd de dode cellen weg door je gezicht regelmatig te scrubben en te scrubben. U kunt use in de winkel gekochte exfoliators of maak thuis een scrub met ingrediënten die beschikbaar zijn in uw voorraadkast.

Doe geen concessies aan de slaap. Je huid vult zich aan tijdens het slapen, dus het is van vitaal belang om elke nacht voldoende slaap te krijgen. Vergeet niet om op je rug te slapen, want slapen op je gezicht kan de elasticiteit van de huid verminderen.

Draag zonnebrandcrème en een zonnebril voordat je naar buiten stapt. Vergeet niet dat je je huid moet beschermen tegen de UV-stralen als je fronslijnen wilt voorkomen.

Hydrateren is essentieel om je huid gehydrateerd te houden en de elasticiteit te behouden. Hydrateer dagelijks met een voedende moisturizer.

Je kunt je huid ook behandelen met een doe-het-zelf gezichtsmasker om het mollig en jeugdig te maken.

gezonde voedingssamenstellingen

1. Meng yoghurt, amandelolie en kokosolie. Breng aan op je gezicht en laat het drogen. Spoel het af en dep het droog.

2. Avocado’s kunnen wonderen doen voor fronslijnen. Pureer wat avocado en breng het aan op je gezicht. Laat het 15-20 minuten intrekken en spoel het af.

3. Je kunt ook eiwit gebruiken om je huid strakker te maken. Laat het drogen op het gezicht en spoel het af met koud water.

Do’s &Don’ts van het voorkomen van fijne lijntjes

Wat te doen

 • Houd je huid gehydrateerd en gehydrateerd
 • Drink voldoende water
 • Niet scheel kijken
 • Zorg voor een volledige nachtrust
 • Eet voedzaam voedsel

Wat te vermijden

 • Stop met roken als je een roker bent.
 • Vergeet je zonnebril, hoed en zonnebrandcrème niet als je in de zon gaat.

Zijn Fronslijnen Permanent?

Overmatige en repetitieve gezichtsuitdrukkingen zoals fronsen kunnen leiden tot permanente fronslijnen. Indien onbehandeld, kunnen fronslijnen permanent in de huid worden geëtst.

Zonlicht en veroudering spelen een verdere rol bij het maken van fronslijnen diep in de huid.

U kunt ze echter verwijderen met botulinuminjectie of een voorhoofdsliftoperatie. Een succesvolle faceliftoperatie kan permanente resultaten opleveren, maar u kunt niet voorspellen hoe u er na de operatie uit zou zien.

Op welke leeftijd verschijnen fronslijnen?

Fronslijnen kunnen in je veertiger jaren beginnen te verschijnen, omdat dit is wanneer je huid minder gehydrateerd is en minder talg en olie begint te produceren. Het begint tegen die tijd ook zijn elasticiteit te verliezen.

Fronslijnen kunnen zich echter ook veel eerder ontwikkelen als je je vaak gestrest voelt, een onjuist dieet volgt en je slaap- of huidverzorgingsroutine verwaarloost.

Hoe maak je fronslijnen minder opvallend?

Niemand houdt ervan om fronslijnen te hebben. En de beste manier om ze minder opvallend te maken, is door te voorkomen dat ze zich voordoen. Maar als je al fronslijnen hebt, zijn hier enkele snelle tips om ze minder opvallend te maken.

1. Hydrateer je huid veel. Houd ze zo gehydrateerd als je kunt. Als je al in de 40 bent, gebruik dan een serum en leg het in laagjes met een moisturizer.

2. Neem retinoïden op in uw regime. Studies [3] hebben aangetoond dat retinoïden helpen bij het opbouwen van collageen. Collageen vermindert verouderingsverschijnselen zoals fronslijnen.

3. Gebruik een siliconen primer voordat je make-up draagt. Het kan helpen om je fronslijnen voor een groot deel te verbergen.

Inpakken

Fronslijnen zijn een natuurlijk onderdeel van veroudering. Hoewel veel mensen zich wenden tot behandelingen zoals Botox om hun fronslijnen te verminderen, moet u weten dat er andere dingen zijn die u kunt doen om fronslijnen te wissen. Een paar veranderingen in levensstijl, vergezeld van een goed huidverzorgingsregime, kunnen een lange weg gaan in het behoud van een jeugdige huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen