Wist je dat je favoriete koffie ook je haar ten goede kan komen?  Of het nu gaat om het stimuleren van je haargroei of het op natuurlijke wijze verven van je haar, koffie doet het allemaal.

Dit is de reden waarom veel mensen hun haar wassen met het koude brouwsel om voordelen te verkrijgen. Vandaag delen we informatie over hoe koffie je haar precies ten goede kan komen en of er bijwerkingen aan zijn. Laten we graven in!

Wat expert zegt

“Koffie is zuur van aard. Het helpt dus om de pH-waarden van het haar en de hoofdhuid opnieuw in evenwicht te brengen. Het gebruik van zachte koffiescrubs op de hoofdhuid kan je ook helpen om van de dode hoofdhuid af te komen.”

Prutha Nawale, Senior R&D Executive, Esse Organic Skincare

pictogrambalk

Hoogtepunten:

 • Wat doet koffie met je haar?
 • Is koffie drinken goed of slecht?
 • Wat zijn de voordelen van het gebruik van koffie voor haar?
 • Alternatieve manieren om koffie te gebruiken voor haargroei
 • Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen voordat u koffie aanbrengt?
 • Zijn er bijwerkingen van het gebruik van koffie voor haar?

Wat doet koffie met je haar?

Koffie bevat voedingsstoffen en vitamines die je haar op vele manieren ten goede kunnen komen.

 • Koffie heeft het potentieel om de algehele gezondheid van je haar te verbeteren.
 • Koffietoepassing wordt geassocieerd met de stimulatie van uw haargroei. De antioxidanten en andere chemicaliën die in koffie aanwezig zijn, staan bekend als geweldige stimulerende middelen voor de hoofdhuid en bevorderen zo de haargroei.
 • Koffie geeft je haar een natuurlijke glans zonder het te beschadigen.
 • Het helpt bij het donkerder maken van je haarkleur en het verbeteren van de textuur.
 • Het werkt als een kleurstof die bijdraagt aan je haarkleur en het een goede hoofdhuidbehandeling geeft.
 • U kunt koffie aan bijna elk product toevoegen om de effectiviteit ervan te vergroten.

Is koffie drinken goed of slecht?

Koffie drinken is niet slecht voor je gezondheid zolang je het binnen een limiet consumeert. Koffie heeft meerdere voordelen te bieden, zoals het verhogen van uw energieniveau, het leveren van waardevolle voedingsstoffen aan uw lichaam en ook het verminderen van het risico op vele dodelijke ziekten.

Het regelmatig consumeren van grote hoeveelheden cafeïne kan echter leiden tot veel gezondheidsproblemen. In feite wordt overmatige koffie-inname beschouwd als de tweede belangrijkste reden achter kanker. Volgens de Federal Drug Administration is de consumptie van cafeïne veilig tot 400 mg per dag. Het overschrijden van de veiligheidshoeveelheid kan schadelijk zijn. [1]

Wat zijn de voordelen van het gebruik van koffie voor haar?

1. Stimuleert de haargroei

Matrix keratinocyten vermenigvuldigen zich tijdens de vorming en groei van de haarschacht. [2] Koffie stimuleert de matrixcellen om de haargroei te stimuleren. [3]

Bovendien helpen de antioxidanten in koffie om vocht in je haar vast te houden en epidermaal waterverlies te voorkomen. Dit leidt tot de productie van gezonde haarcellen.

Omdat het een stimulerend middel is, verbetert koffie de bloedcirculatie naar je haarzakjes, waardoor het haar sneller groeit. Studies hebben aangetoond dat het drinken van koffie het aantal haarzakjes in je hoofdhuid verhoogt.

2. Vermindert haaruitval

Overmatig haarverlies en kaalheid is een sterke indicator van zwakke haarzakjes. Met de leeftijd worden de haarzakjes zwak en ongeacht het geslacht begint het haar te verharen. Topische toepassing van cafeïne op het haar is bewezen dat het haaruitval vermindert en ook de haargroei stimuleert. [4]

Een veel voorkomende reden voor kaalheid bij mannen is het geslachtshormoon dihydrotestosteron, algemeen bekend als DHT. Het beschadigt de haarzakjes en veroorzaakt haaruitval. Vrouwen met DHT kunnen ook extreme haaruitval ervaren. Een studie suggereert dat koffie de aandoening kan omkeren door haaruitval te verminderen. [5]

3. Bevordert zachter haar

Koffie is verrijkt met flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die bekend staan om hun rol in haarregeneratie. Dof en droog haar is een gevolg van vochtverlies. Koffie helpt het vocht in je haar vast te houden en de haarregeneratie te stimuleren. Als je kroesheid in je haar hebt, zal een eenvoudige wasbeurt met koffie je helpen zachter en gladder haar te krijgen. [6]

4. Scrubben van je hoofdhuid

Koffiepoeder werkt ook geweldig als exfoliant. Als je haar vettig of vettig aanvoelt en exfoliatie nodig heeft, kan een koffiemasker je oplossing zijn. Het gebruik van een zelfgemaakt koffiemasker zal je hoofdhuid exfoliëren en de dode huidcellen verwijderen. Je hoofdhuid en haar zouden ook een perfecte oliebalans hebben.

Prutha Nawale, Senior R&D Executive bij Esse Organic Skincare zegt: “Koffiedik is goed voor het haar. Koffie is zuur van aard. Het helpt dus om de pH-waarden van de haar en hoofdhuid. Het gebruik van zachte koffiescrubs op de hoofdhuid kan je ook helpen om van de dode hoofdhuid af te komen.”

5. Maakt de haartextuur donkerder

Koffie kan je grijze haar donkerder maken. Het werkt als een natuurlijke haarkleur. Als je koffie op je haar aanbrengt, zal de koffievlek je haar kleuren en de schaduw van je haarlokken donkerder maken. Technisch gezien is dit een natuurlijke manier om je grijze haar gemakkelijk te verbergen.

natuurlijk mooi haar en biologische cosmetica koffie en kokosnoot

Wist je dat?

Diy koffieproducten voor het haar zouden het beste zijn om de natuurlijke kenmerken van je haar te behouden.

Alternatieve manieren om koffie te gebruiken voor haargroei

Over The Counter producten

Haarverzorgingsproducten op basis van cafeïne zijn gemakkelijk verkrijgbaar over de toonbank. Je vindt er shampoo op basis van cafeïne, conditioner en zelfs haarserum. Deze producten zijn geformuleerd met koffiebonen om u de voordelen te bieden die koffie biedt. Deze kunnen het uiterlijk van je haar verbeteren en het volumineus maken. De meeste shampoos op basis van cafeïne bevatten hyaluronzuur en biotine die de haargroei stimuleren.

Doe-het-zelf methoden

Als u zich niet op uw gemak voelt bij het gebruik van vrij verkrijgbare producten en doe-het-zelfmethoden betrouwbaarder vindt, dan hebben we enkele handige doe-het-zelfmethoden voor u.

1. Haar wassen met koffie

Ingrediënten

1. Koud gezette koffie (2 tot 4 kopjes)

2. Plastic douchemuts

3. Spuitfles

Te volgen stappen

1. Giet de koude koffie in de spuitfles.

2. Spray de koffie op je haar. (Bij voorkeur nat haar)

3. Masseer je hoofdhuid met je vingers.

4. Bind je haar vast en draag een douchemuts.

5. Laat de koffie minstens 20 minuten staan.

6. Was je haar met lauw water.

2. Koffie Haarmasker

Ingrediënten

1. 2 theelepels koffiepoeder

2. 1 eetlepel dragerolie (olijf/ kokosnoot / amandel)

3. 1 eetlepel honing

4. Douchemuts

Te volgen stappen

1. Meng de ingrediënten in een kom.

2. Breng het aan op je haar en hoofdhuid met een borstel.

3. Draag de douchemuts en laat het masker 20 minuten staan.

4. Spoel het koffiemasker af met water.

3. Koffie Scrub

Ingrediënten

1. Gemalen koffiebonen

2. Poedersuiker

Te volgen stappen

1. Meng koffiedik en kristalsuiker goed.

2. Breng dit aan op een natte hoofdhuid om te exfoliëren.

3. Masseer je hoofdhuid zachtjes gedurende ongeveer 15 minuten.

4. Laat het een half uur staan.

5. Was het later af met een milde shampoo en koud water.

4. Koffie conditioner

Ingrediënten

1. Koud gezette koffie

2. Container

Te volgen stappen

1. Giet de koud gezette koffie in een bakje.

2. Was je haar met een natuurlijke shampoo.

3. Breng de koffie aan op je haar en masseer.

4. Laat het 5 tot 10 minuten staan.

5. Reinig met water.

5. Koffie olie

Ingrediënten

1. 2 kopjes dragerolie (olijf / kokosnoot / amandel)

2. 1/4e kopje gebrande koffiebonen

3. Etherische olie (rozemarijn/ pepermunt)

Te volgen stappen

1. Verwarm de dragerolie in een pan.

2. Voeg de gebrande koffiebonen toe en kook de bonen op een laag vuur.

3. Het duurt ongeveer 7-8 uur voordat de olie eruit komt.

4. Laat de olie afkoelen en giet het vervolgens in een glazen bakje.

5. Bewaar het op een koele plaats en breng het aan op je hoofdhuid voordat je naar bed gaat.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen voordat u koffie aanbrengt?

 • De koffie moet volledig worden afgekoeld voordat je hem op je haar aanbrengt.
 • Je haar kan licht gekleurd raken met koffie, vooral als je iemand bent met lichtgekleurd haar. Als je dat wilt voorkomen, kun je in plaats daarvan shampoo en conditioner gebruiken die cafeïne bevatten.
 • Probeer niet-gearomatiseerde koffie te gebruiken voor haardoeleinden. Als de koffie andere toegevoegde stoffen bevat, is het misschien niet erg effectief.

Zijn er bijwerkingen van het gebruik van koffie voor haar?

Alles vereist een balans en dit geldt ook voor het koffiegebruik. Ondanks alle voordelen die koffie biedt voor je haar, kan overmatig gebruik averechts werken. Dit geldt niet alleen voor het actuele gebruik van koffie, maar ook in het geval van overconsumptie, wat uw haargroei negatief kan beïnvloeden.

Kies ook versgemalen koffiebonen boven oploskoffie. Oploskoffie geeft mogelijk geen gunstige resultaten in vergelijking met vers koffiedik. Dat is want oploskoffie wordt verwerkt en bevat conserveringsmiddelen die niet geschikt zijn voor je haar. Overmatig gebruik van koffie voor je haar, hetzij in de vorm van scrubben of het aanbrengen van maskers, kan zelfs leiden tot haaruitval. In sommige gevallen kan overmatig gebruik ervoor zorgen dat uw haar negatief reageert op andere producten.

Inpakken

Wie dacht dat koffie een natuurlijke remedie kan zijn voor zoveel haarproblemen? Het kan haaruitval verminderen, de haargroei bevorderen, grijs haar verwijderen en ook vele andere voordelen bieden. Of u nu genoegen neemt met vrij verkrijgbare producten op basis van cafeïne of uzelf overgeeft aan een aantal doe-het-zelf-methoden, het zou enige tijd duren om het gewenste resultaat te leveren. Vergeet niet om uw haartype in gedachten te houden, voordat u kiest voor een product of behandeling.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen