Terwijl veel mensen tijdens de zomers zonnebrandcrème smeren, is de realiteit dat je, ongeacht het weer, elke dag van het jaar SPF moet dragen. UV-stralen die huidkanker en schade door de zon veroorzaken, nemen geen pauze, en dat zou je ook niet moeten doen.

In dit artikel leggen we het echte verschil uit tussen zonnebrandcrème en zonnebrandcrème om u te helpen het juiste product voor uw huid te kiezen. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat is zonnebrandcrème?
 • Wat is Sunblock?
 • Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème en zonnebrandcrème?

Wat is zonnebrandcrème?

Zonnebrandcrème is een chemische afweer die de huid binnendringt en de UV-stralen absorbeert voordat deze de huidlagen bereikt en schade veroorzaakt.

Een van de belangrijkste factoren achter huidveroudering en huidkanker zijn UVA-stralen. Wist je dat UVB-stralen goed zijn voor bijna 95 procent van de straling die de ozonlaag binnendringt?

Zon is een bron van ultraviolette straling en de UVA- en UVB-straling is schadelijk voor je huid. Wanneer de UV-stralen je huid raken, beïnvloeden ze de groeisnelheid van je huidcellen en het uiterlijk van je huid.

UV-stralen zijn van twee soorten – kortere stralen of UVB-stralen en langere stralen of UVA-stralen. Langdurige blootstelling aan UVB-stralen kan oppervlakkige schade aan de buitenste laag van de huid of de opperhuid veroorzaken, zoals zonnebrand.

Omdat UVA-stralen langer meegaan, kunnen ze dieper in de dermis doordringen en meer permanente schade veroorzaken.

Onbeschermde blootstelling aan UV-straling kan een groot aantal fysieke kwalen veroorzaken. Het kortetermijneffect kan pijnlijke zonnebrand zijn. Op de lange termijn kan het leiden tot rimpels of huidbeschadiging en, in het ergste geval, huidkanker.

Ongeacht het tijdstip van de dag of het seizoen, UVA-stralen zijn altijd aanwezig. Aan de andere kant zijn UVB-stralen zeldzaam tijdens ochtenden, avonden en winters.

Ingrediënten in zonnebrandcrème

Om de schadelijke UV-stralen te absorberen, zijn enkele van de actieve ingrediënten in zonnebrandcrème:

 • Octinoxaat
 • Mexoryl SX
 • Tinosorb S en M
 • Avobenzone
 • PABA en trolamine salicylaat PABA
 • Oxybenzone
 • Homosalaat
 • Octisalaat
 • Octocrylene

Wat doet zonnebrandcrème?

Een brede of full-spectrum zonnebrandcrème beschermt uw huid tegen zowel UVA- als UVB-stralen. De ingrediënten in het product reageren met straling voordat het de huid binnendringt, de stralen absorbeert en de energie als warmte vrijgeeft.

Je hebt de actie van zowel blokkeren als absorberen nodig als je UVA- en UVB-stralen wilt bestrijden.

Een ander essentieel element van zonnebrandcrème is de SPF (Sun Protection Factor). SPF betekent niet de sterkte van de bescherming. Het is een beschermingsmaatregel tegen de hoeveelheid UVB-blootstelling.

Esse Organic Skincare Tip

Zoek naar een zonnebrandcrème met een SPF van 15 of hoger en een die UVA- en UVB-bescherming biedt.

Wat is Sunblock?

Sunblock is een fysieke manier om je te verdedigen tegen UV-stralen. Het is ook bekend als een fysieke zonnebrandcrème of minerale zonnebrandcrème. Het zit bovenop de huid en fungeert als een barrière.

Het wordt zonnebrandcrème genoemd omdat het letterlijk een fysiek schild vormt om de UV-stralen te blokkeren.

In chemische zonnebrandcrème absorberen de ingrediënten in het product de UV-stralen voordat uw huid dat kan. De formulering van een minerale zonnebrandcrème is ontworpen om de schade veroorzaakt door UVB-stralen te belemmeren.

Hoewel het woord zonnebrandcrème heel losjes wordt gebruikt om een chemische of fysieke zonbeschermer te beschrijven, beschrijft “zonnebrandcrème” altijd fysieke UV-beschermingsproducten.

Ingrediënten in Sunblock

De actieve ingrediënten in een zonnebrandcrème zijn titaniumoxide of zinkoxide, waardoor het een dikkere, meer ondoorzichtige consistentie krijgt.

Je zult merken dat mensen zonnebrandcrème dragen op het strand, omdat ze vaak een streep zonnebrandcrème op hun neus of andere delen van hun lichaam hebben.

Wat doet Sunblock?

Sunblock blokkeert en verstrooit de stralen voordat ze je huid binnendringen.

Omdat het de fysieke soort is, een paar producten die het achterlaat met witte strepen, waar je ook solliciteert. Tegenwoordig zijn er ook degenen beschikbaar die transparant van toepassing zijn. Maar het goede is dat je niet vaak opnieuw hoeft te solliciteren. Het blijft lang op de huid.

Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème en zonnebrandcrème?

De termen sunblock en zonnebrandcrème lopen vaak door elkaar. Er is een groot verschil tussen chemische zonnebrandcrème en fysieke zonnebrandcrème. Je moet iets specifieker worden over de twee om ze allemaal te begrijpen.

Hier zijn een paar verschillen tussen een chemische zonnebrandcrème en een fysieke sunblock, zodat je weet welke voor jou geschikt is.

1. Toepassing

Omdat zonnebrandcrème een fysieke barrière biedt, is het prima om het gewoon op je lichaam te smeren. Het is ook niet nodig om te wachten tot je huid het product absorbeert, omdat het bedoeld is om een fysieke barrière te vormen.

Met zonnebrandcrème is zelfs aanbrengen de sleutel, zodat u bepaalde delen van uw lichaam niet mist en het risico loopt ze bloot te stellen.

Omdat chemische zonnebrandmiddelen geen fysieke barrière op je huid vormen, is zelfs het aanbrengen geen probleem. Hoe dan ook, wachten is cruciaal met dit type zonwerend middel. Voordat je de zon in stapt, geef je je huid minstens 30 minuten om het te absorberen.

De hoeveelheid zonnebrandcrème of zonnebrandcrème die je op je hele gezicht moet aanbrengen is minimaal 1/2 theelepel.

2. Wanneer toe te passen

Chemische zonnebrandmiddelen vereisen constante hertoepassing. Als u een uur voordat u naar buiten gaat zonnebrandcrème aanbrengt, moet u het idealiter een uur nadat u naar buiten bent gegaan opnieuw aanbrengen. Als u op zoek bent naar continue bescherming, moet u het product elke twee of drie uur opnieuw aanbrengen.

Een fysieke zonnebrandcrème werkt vrijwel onmiddellijk en u kunt deze direct voor blootstelling aan de zon aanbrengen. U hoeft niet steeds opnieuw fysieke zonnebrandcrème aan te brengen. Vanwege de ondoorzichtigheid en dikte, probeer het product in te wrijven totdat je het niet kunt zien.

Wat zijn de plekjes op het lichaam die mensen vaak missen?

Huidkanker, rimpels, donkere vlekken en andere huidgerelateerde problemen kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, zelfs delen die niet zijn blootgesteld aan UV-stralen. Breng dus overal zonnebrandcrème aan.

Je zou de rug en de uiteinden van de oren, de toppen van de handen en voeten, de achterkant van de nek en de blootgestelde hoofdhuid kunnen vergeten.

Esse Organic Skincare Tip

Een uitstekende waterdichte manier om zelfs toepassing te garanderen, is door zonnebrandcrème aan te brengen voordat je je aankleedt. Als je eenmaal gekleed bent, kun je opnieuw aanbrengen op alle blootgestelde delen die je hebt gemist.

3. Bescherming

Zonnebrandmiddelen zijn dikker en speciaal geformuleerd om te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

Zonnebrandmiddelen zijn bedoeld om te beschermen tegen UVA-stralen, de belangrijkste reden achter rimpels.

U kunt producten vinden die zowel UVA- als UVB-stralen bieden, bekend als full-spectrum bescherming. Zoek samen met full-spectrum bescherming naar een product met een SPF van 30 of hoger.

4. Voordelen

A. Beschermt tegen schadelijke UV-stralen

Een uitstekende bron van vitamine D is de zon, maar overmatige blootstelling aan de zon zonder adequate bescherming kan uw gezondheid in gevaar brengen. Zonnebrandmiddelen en zonnebrandmiddelen helpen je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van schadelijke UV-stralen.

B. Voorkomt vroegtijdige veroudering

We willen allemaal een gezonde, stralende en jonger uitziende huid. Zonder de juiste bescherming is de kans op vroegtijdige veroudering groter.

C. Verlaagt het risico op huidkanker

De beschermende laag van uw huid zal beginnen uit te putten als u wordt blootgesteld aan UV-stralen, waardoor uw huid vatbaar is voor verschillende kwalen zoals melanoom, een vorm van huidkanker. Zonnebrandcrème en zonnebrandcrème bieden de bescherming die uw huid nodig heeft en verlagen het risico op het ontwikkelen van huidkanker.

C. Voorkomt zonnebrand

Buiten in de zon zijn zonder enige bescherming kan zonnebrand veroorzaken, wat resulteert in jeuk, vlekkerigheid, roodheid en schilfering van de huid.

D. Vermindert vlekkerigheid

De kans om uitbarsting van rode aderen en huidirritatie op afstand te houden is groter met een royale hoeveelheid zonnebrandcrème. De zonnestralen maken deze symptomen erger en een goede bescherming beschermt je huid tegen de UV-stralen.

E. voorkomt een kleurtje

Je hebt de zonnestralen nodig om die perfecte bronzy gloed te krijgen, maar zonnebaden kan je huid in gevaar brengen. Geniet van zonnebaden met een beetje hulp van een zonnebrandcrème of zonnebrandcrème met een SPF van 20 of hoger.

5. Welke moet je gebruiken?

Enkele van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen tussen zonnebrandcrème en zonnebrandcrème zijn uw gewoonten, behoeften en activiteitsniveaus.

Als je van activiteiten houdt waarbij je veel moet bewegen, werkt een sneldrogende oplossing het beste.

Mensen met een gevoelige huid zijn beter af met zonnebrandcrème omdat ze minder irriterende ingrediënten bevatten. Daarnaast zijn er tal van niet-vette opties beschikbaar.

Vergeet niet dat als je veel zwemt of zweet, zonnebrandcrème of zonnebrandcrème waterbestendig is, niet waterdicht, dus je moet het elke twee uur opnieuw aanbrengen. Kies er een met een SPF van minimaal 50.

Als u naar het strand gaat of watersporten beoefent, hebt u zonnebrandcrème of zonnebrandcrème nodig die UVA- en UVB-bescherming biedt.

Een uitstekende tip voor strandgangers is om niet-giftige, milieuvriendelijke zonbeschermingsproducten te kiezen.

Kies voor dagelijks gebruik een product met een SPF van minimaal 30.

6. Bijwerkings

Bij correct gebruik moeten de bijwerkingen minimaal zijn.

De nadelen van chemische zonnebrandcrème

De aanwezigheid van chemicaliën kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Je moet het juiste product kiezen voor je huidtype, vooral als je een gevoelige huid hebt.

De nadelen van minerale zonnebrandcrème

Er zijn kansen op puistjes met minerale zonnebrandmiddelen voor de acnegevoelige huid, omdat deze dik is en bovenop de huid zit.

Een gecombineerde huid of een acnegevoelige huid kan baat hebben bij een combinatie van zowel chemische als minerale ingrediënten.

Inpakken

Hoewel zonnebrandcrème een cruciale stap is voor bescherming tegen de zon, is het op zichzelf niet genoeg. Er zijn tal van manieren om je huid te beschermen, behalve zonnebrandcrème en zonnebrandcrème.

Draag een UV-blokkerende zonnebril en een hoed met een rand om je hoofdhuid te beschermen. Vermijd naar buiten te stappen tijdens de uren dat de zonnestralen het sterkst zijn. Voor korte uitstapjes naar de supermarkt of ergens in de buurt is het gebruik van een paraplu een chemicaliënvrije methode om je huid tegen de zon te beschermen.

Begin met het kennen van je huid