Als u een fitnessliefhebber bent en geniet van regelmatige lichaamsbeweging, kunt u uw normale dieet aanvullen met wei-eiwit als uw trainingssupplement. Maar veroorzaakt het acne?

Wei-eiwit biedt een overvloed aan unieke voordelen met betrekking tot uw gezondheid, naast het helpen van u met spiergroei en het beheersen van het gewicht. Maar het is ook bekend dat het acne veroorzaakt.

Laten we eens nader bekijken wat wei-eiwit is en hoe u acne veroorzaakt door wei-eiwit kunt voorkomen.

Hoogtepunten:

 • Wat is wei-eiwit?
 • Wat zijn de voordelen van wei-eiwit?
 • Waarom veroorzaakt wei-eiwit acne?
 • Mogelijke bijwerkingen van wei-eiwit
 • Aanbevolen dosering voor wei-eiwit
 • Wat zijn de alternatieven voor wei-eiwit?
 • Welk eiwit veroorzaakt geen acne?
 • Hoe te voorkomen acne puistjes veroorzaakt door wei-eiwit?

Wat is wei-eiwit?

Wei-eiwit is in feite een mengsel van eiwitten dat wordt aangetroffen in wei, de vloeistof die overblijft nadat melk is gezeefd of gestremd tijdens het maken van kaas. Het is een natuurlijk bijproduct van de kaasproductie en is een sterke bron van eiwitrijk die alle essentiële aminozuren bevat. Wei-eiwit is de sleutel tot het opbouwen en herstellen van je spierkracht, vandaar dat het vaak wordt gebruikt als voedingssupplement. Het is ook bekend dat het gewichtsverlies ondersteunt. In vergelijking met andere eiwitten is wei-eiwit licht verteerbaar. Het heeft ook bepaalde effecten op je immuunsysteem [1]. Wei-eiwit is verkrijgbaar in verschillende smaken. Je kunt het echter ook mengen met melk of water.

Soorten wei-eiwit

Er zijn meerdere soorten wei-eiwit beschikbaar op de markt, waaronder:

1. Wei-eiwitconcentraat

Wei-eiwitconcentraat is het meest voorkomende type wei-eiwit. Het is ook het meest aanbevolen wei-eiwit voor bodybuilding en lekkerder dan de anderen.

Wei-eiwitconcentraat heeft ongeveer 80% eiwit en lage niveaus van vet en koolhydraten in vergelijking met andere soorten wei-eiwitten. Het bevat aminozuren die uiterst belangrijk zijn voor je lichaam. Het eiwitpercentage hangt af van hoeveel wei-eiwit je consumeert. Een laag consumptieniveau zal 30% van de eiwitten hebben en een hoge consumptie zal tot 90% van de eiwitconcentratie hebben. [2]

2. Wei-eiwithydrolysaat

Wei-eiwithydrolysaat is licht verteerbaar. Het is een voorverteerde vorm van eiwit die gemakkelijk wordt opgenomen. Meestal wordt het gebruikt in voedingsformules voor zuigelingen en andere medische supplementen. Dit type wei-eiwit beïnvloedt uw insulineniveau en verhoogt het tot 28% tot 43% [3].

3. Wei-eiwit isolaat

Het heeft 90% van de eiwitconcentratie en een kleinere hoeveelheid vet en lactose. Veel belangrijke voedingsstoffen die vaak worden aangetroffen in wei-eiwitconcentraat zijn afwezig in wei-eiwitisolaat.

Wat zijn de voordelen van wei-eiwit?

1. Bouwt spierkracht op

Wei-eiwit is populair onder bodybuilders en gewichtstrainers omdat het helpt bij het opbouwen en herstellen van spierkracht. Het geeft anabole hormonen vrij die je spiergroei kunnen stimuleren. Hoge eiwitconcentratie en essentiële aminozuren beïnvloeden je spierkracht. Veel gezondheidswerkers geven toe dat wei-eiwit de spiergroei sneller kan stimuleren dan andere eiwitsupplementen. Het voorkomt ook spierverlies, verbetert je uithoudingsvermogen en zorgt ervoor dat je lichaam er strak en fit uitziet.

2. Bevordert gewichtsverlies

Een eiwitrijk dieet eiwit kan gewichtsverlies ondersteunen. Wanneer je meer eiwitten eet, vermindert het je eetlust en natuurlijk eet je minder calorieën. Het verhoogt je metabolisme en verbrandt uiteindelijk calorieën en helpt je je spiermassa te behouden op het moment van afvallen. Volgens een rapport, [4] gedurende 12 weken werd een dubbelblind onderzoek met parallelle armen uitgevoerd. De proefpersonen kregen voedingssupplementen van wei-eiwit om gewichtsverlies te bereiken. De proefpersonen verloren een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsvet aan het einde van de onderzoeksperiode. Wei-eiwit kan ook werken om het gewicht bij HIV-patiënten te verminderen, volgens een studie.

3. Verlaagt cholesterol

Wei-eiwit heeft ook een positieve rol te spelen bij het verlagen van uw cholesterolgehalte. Een studie werd uitgevoerd om het effect van wei-eiwit op lipide en insuline te bepalen. 70 mensen met overgewicht (zowel mannen als vrouwen) kregen wei-eiwitsupplementen gedurende 12 weken en experts merkten een daling van hun all-over cholesterolgehalte op. [5]

4. Controleert astma

Van wei-eiwit is bekend dat het de immuunrespons verbetert bij kinderen die lijden aan astma. Een rapportdat kinderen met astma gedurende ten minste één maand twee keer per dag 10 gram wei-eiwit kregen. Al snel vertoonden hun immuunresponsen verbeteringen [6].

5. Behandelt diabetes type 2

Wei-eiwit kan diabetes type 2 genezen, een chronische ziekte die wordt herkend door een hoge bloedsuikerspiegel en hoog functionerende insulinehormonen. Wei-eiwit reguleert je bloedglucosewaarden. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel op een gezonde grens blijft. [7]

6. Effectief in het verminderen van ontstekingen

Wanneer een van uw lichaamsdelen gewond of beschadigd raakt, reageert uw lichaam door tekenen van ontsteking en anderen zoals roodheid, bloedingen enz. Te vertonen. Hoewel het gemakkelijk is om zich te ontdoen van kortdurende ontsteking, kan chronische ontsteking wijzen op een ernstige onderliggende aandoening. Een enquête suggereert dat de juiste doses wei-eiwitsupplementen zeer effectief zijn voor het verlagen van niveaus van lichaamsontstekingen. [8]

7. Verlaagt de bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) komt zeer vaak voor bij volwassenen. Het maakt plaats voor verschillende hartziekten. Veel studies hebben bevestigd dat de consumptie van zuivelproducten helpt om hoge bloeddruk te verlagen. Zuivelproducten hebben bioactieve peptiden genaamd ACE-remmers (angiotensine-converterende-enzymremmers) die helpen om de bloeddruk te verlagen. Wei-eiwit heeft lactokinines die ace-remmers zijn en uw bloeddruk aanzienlijk regelen.

8. Anti-kanker voordelen

Hoewel er niet veel onderzoek is gedaan naar de anti-kanker eigenschappen van wei-eiwit, heeft een studie vastgesteld dat wei-eiwitconcentraat wordt gebruikt bij de behandeling van kanker. [9]

Vrouw met acne probleem

Waarom veroorzaakt wei-eiwit acne?

Veel mensen hebben geklaagd over acne breakout na het consumeren van wei-eiwit supplementen. Zoals eerder vermeld, bevat wei-eiwit een hoog gehalte aan aminozuren. Melk bevat 9 essentiële aminozuren en zuivelproducten zijn altijd in verband gebracht met acne-uitbraak. Omdat het een bijproduct van melk is, wordt wei-eiwit ook geassocieerd met acne. Het komt omdat wei-eiwit de productie van IGF-1 verhoogt, een hormoon dat opnieuw de neiging heeft om je talgproductie te verhogen, waardoor acne-puistjes ontstaan.

Bovendien kan het ook de productie van hormonen (androgenen) initiëren die je olieklieren in overmatige mate stimuleren. Zodanig dat het je poriën verstopt, wat leidt tot acne-puistjes. Ook kunnen de melkeiwitten interfereren met het bloedsuikerverwerkingsvermogen van uw lichaam, waardoor huidontsteking ontstaat. Natuurlijk neemt de talgproductie toe, wat resulteert in acne.

Recente studies hebben een sterk verband gelegd tussen wei-eiwit en acne vulgaris [10].

Mogelijke bijwerkingen van wei-eiwit

 • Allergische reactie (als u allergisch bent voor koemelk)
 • Maagpijn
 • Nierproblemen
 • Verlies van eetlust
 • Misselijk gevoel
 • Constante vermoeidheid
 • Ongewenste vetaanwinst
 • Jicht
 • Zwelling van gezichtsdelen
 • Osteoporose (botziekte)
 • Ketose (verhoogde ketonlichamen in uw bloed)

Meestal raden gezondheidsexperts slechts 1-2 schepjes aan, wat ongeveer 25-50 gram per dag is na uw training. Zorg er echter voor dat u het etiket van uw wei-eiwitsupplement controleert om de geïnstrueerde dosering te krijgen. Als uw normale dieet uit meer eiwitten bestaat, hoeft u mogelijk geen supplement toe te voegen. Wei-eiwit biedt een hoge eiwitinname, gebruik alleen als uw dagelijkse voeding het mist.

Wat zijn de alternatieven voor wei-eiwit?

1. Erwteneiwitpoeder

2. Caseïne eiwit poeder

3. Soja-eiwit

4. Eiwit eiwit

5. Bruine rijst eiwit

6. Linzen

7. Noten

8. Vette vis

Welk eiwit veroorzaakt geen acne?

Meestal veroorzaken plantaardige eiwitten geen acne. Bovendien wordt gezegd dat plantaardige of veganistische eiwitten gezonder en rijker zijn aan voeding in vergelijking met dierlijke eiwitten of wei-eiwitten.

Hoe te voorkomen acne puistjes veroorzaakt door wei-eiwit?

1. Verminder de hoeveelheid wei-eiwitconsumptie als u acne ervaart.

2. Als de toestand niet verbetert, stop dan volledig met het consumeren van wei-eiwit.

3. Zoek naar alternatieven. Ga voor plantaardige of op eieren gebaseerde eiwitpoeders.

4. Als je een sportschoolmens bent, probeer dan geen extreem strakke kleding te dragen tijdens het sporten of zwaar gewichtheffen. Je doek zal hard tegen je huid wrijven, wat kan leiden tot rode jeukende acne-puistjes.

5. Douche onmiddellijk na het joggen, gymmen, zwemmen of elke vorm van gewichtheffen om te stoppen met het veroorzaken van acne.

6. Vermijd het gebruik van dirty handdoeken, het opnieuw dragen van vuile sportkleding of het delen van helmen. Er is kans op ophoping van bacteriën of olie die je poriën kunnen verstoppen.

7. Om acne te stoppen moet je je huid effectief hydrateren. Drink voldoende hoeveelheden water om je huid gehydrateerd en acnevrij te houden.

8. Gebruik een medicinale acne behandeling zalf geformuleerd met benzoylperoxide om puistjes te voorkomen.

9. Als u iemand bent met een acnegevoelige huid, vermijd dan het consumeren van voedsel met een hoog suikergehalte of koolhydraten.

Inpakken

Het toevoegen van wei-eiwitsupplement aan uw dieet is op veel manieren gezond en gunstig, vooral als u van bodybuilding, sport en krachttraining houdt. Het doet wonderen om je spierkracht op te bouwen en te herstellen. Het is zelfs handig voor mensen die een paar kilo van hun lichaamsgewicht willen afvallen. Het is echter ook bekend dat het acne-puistjes veroorzaakt. Weet alles wat nodig is over wei-eiwit voordat je ervoor kiest. Als u het niet zeker weet, neem dan eerst contact op met uw arts. Volg hun instructies over de dosering of ga door het productetiket. Als het overmatige acne veroorzaakt, schakel dan over naar de alternatieven. Leer ook eenvoudige hacks die u kunnen helpen uw acneproblemen veroorzaakt door wei-eiwit te beheersen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen