Je wast je haar elke ochtend. Maar als de schemering valt, wordt je hoofdhuid vettig! Is dat zo? We begrijpen dat vet haar een veel voorkomende zorg is. En vaak is het niet alleen het gevoel van vet dat je stoort, maar ook de jeuk, roos en andere zorgen die een vette hoofdhuid met zich meebrengt.

Laten we eens nader bekijken wat een vette hoofdhuid veroorzaakt en hoe deze oorzaken te behandelen met thuis en andere remedies.

Wat expert zegt

“Een vette hoofdhuid kan verstopping van de poriën, roos, vuilophoping en ook haaruitval veroorzaken.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Oorzaken van vette hoofdhuid en haar
 • Hoe zich te ontdoen van een vette hoofdhuid en vettig haar?
 • Home Remedies om een vette hoofdhuid te beheren
 • Do’s en don’ts voor een vette hoofdhuid
 • Andere aandoeningen gekoppeld aan een vette hoofdhuid
 • Wanneer moet je naar je dokter?

Oorzaken van vette hoofdhuid en haar

Een vette hoofdhuid is het gevolg van overactieve talgklieren. Je hoofdhuid bevat kleine poriën waaronder de talgklieren liggen. Ze produceren een natuurlijke olie genaamd talg.

Talg is van vitaal belang om een gezonde hoofdhuid en haar te behouden. Maar soms kunnen bepaalde factoren bijdragen aan een overproductie van talg in je huid / hoofdhuid, waardoor je haar vettig wordt.

Laten we eens kijken naar wat mogelijk kan bijdragen aan een vette hoofdhuid:

Genen

Je genen spelen een belangrijke rol bij het bepalen of je al dan niet een vette hoofdhuid zult hebben. Als uw directe familieleden een vette hoofdhuid / huid hebben, is er een mogelijkheid dat u het ook heeft.

A. Je haar te vaak wassen/hard schrobben

Het te hard/vaak wassen van je haar kan bijdragen aan de uitroeiing van je beschermende barrière. Dit kan resulteren in een overproductie van olie door je talgklieren in een poging om je hoofdhuid gehydrateerd te houden.

B. Gebrek aan persoonlijke hygiëne

Als u vermijdt om uw haar voor lange periodes te wassen, op vuile lakens slaapt voor kussenslopen, ongewassen haargereedschap gebruikt, kunt u een vette hoofdhuid ervaren.

C. Ongezonde voeding

Je dieet kan hier ook een rol spelen. Het eten van koolhydraatrijke diëten, vettig en gekruid voedsel en voedingsmiddelen zonder voedingswaarde zijn in verband gebracht met een vette huid en hoofdhuid.

D. Stress

Als uw stressniveaus hoog zijn, is de kans groot dat uw talgklieractiviteit kan toenemen. Dit kan ervoor zorgen dat je hoofdhuid vettig wordt.

E. Haarverzorgingsproducten

Het gebruik van agressieve haarverzorgingsproducten kan de beschermende barrière van uw hoofdhuid beschadigen. Dit kan resulteren in het verlies van essentiële oliën, waardoor uw talgklieren talg overproduceren.

F. Hormonale schommelingen

Zwangerschap, onregelmatige menstruatie, menopauze en puberteit veroorzaken allemaal verschuivingen in hormonen, die een domino-effect kunnen hebben op de vettigheid van je hoofdhuid.

Hoe zich te ontdoen van een vette hoofdhuid en vettig haar?

“Een vette hoofdhuid kan verstopping van poriën, roos, vuilophoping en ook haaruitval veroorzaken,” zegt Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare. Je kunt een vette hoofdhuid echter op eenvoudige manieren bestrijden.

1. Houd bij hoe vaak je je haar wast

De frequentie waarmee je je haar wast, is een belangrijke factor bij het bepalen hoe vettig je hoofdhuid kan worden.

Notitie:

Aandacht besteden aan de oorzaak van je vette hoofdhuid is belangrijk om te bepalen hoe vaak je je haar moet wassen. Als je altijd vet haar en een vette hoofdhuid hebt gehad, is het waarschijnlijk genetisch. Als je het in de loop der jaren hebt ontwikkeld, dragen externe factoren er waarschijnlijk aan bij.

Als je je hoofdhuid niet regelmatig wast/reinigt

Het schoonhouden van je hoofdhuid en het verwijderen van overtollige olie is belangrijk om van dat vet af te komen. Shampoo geven van je haar helpt overtollige olie en vuil te verwijderen. Het houdt je hoofdhuid schoon en bevordert gezond haar. Was je haar minstens 3 keer per week om het schoon en olievrij te houden.

Als je je haar te vaak wast

Als je iemand bent die je haar te vaak wast, is er een mogelijkheid dat te veel wassen ervoor zorgt dat je hoofdhuid vettig aanvoelt. Als je je haar te vaak shampoot, kunnen essentiële oliën en vocht van je hoofdhuid worden verwijderd. Dit kan ervoor zorgen dat je talgklieren olie overproduceren om een uitgedroogde hoofdhuid te maken.

2. Shampoo goed

Vrouw die haar haar wast met shampoo

Soms nemen we het wassen van ons haar voor lief. Alleen wat shampoo inwrijven is niet genoeg. Shampoo verwijdert ongewenst vuil en vuil uit je haar. Het haalt ook overtollige olie uit je hoofdhuid.

Wat is de juiste manier om shampoo te gebruiken?

Vaker wel dan niet, zou je de instructies op de fles van je shampoo hebben.

 • Neem een kleine hoeveelheid shampoo en masseer het in je hoofdhuid.
 • Vermijd schrobben met je nagels. Het kan je huidbarrière uitroeien, waardoor je oliën en vocht verliest.
 • Blijf alleen bij het aanbrengen van je shampoo op je hoofdhuid. De uiteinden van je haar ontvangen het terwijl je het afspoelt.

Wist je dat?

Shikakai, een oude remedie voor gezond haar, verwijdert overtollig talg van de hoofdhuid. Wanneer het op je haar wordt aangebracht, werkt het als een geweldige duidelijkere en ontwarring.

3.Spoel grondig af

U wilt niet dat er een productopbouw plaatsvindt. Als je je haar niet grondig wast nadat je shampoo of conditie hebt gehad, kan dit ervoor zorgen dat je haar extra zwaar aanvoelt. Besteed een extra minuut om ervoor te zorgen dat je alles grondig uit je haar spoelt.

4. Conditioneer je haar selectief

Het gebruik van te veel conditioner op je haar kan je hoofdhuid vettig maken, haaruitval en bacteriegroei bevorderen. Gebruik zoveel conditioner als aanbevolen op de productfles. Breng het aan op de uiteinden van je haar en de gebieden die het echt nodig hebben. Zorg ervoor dat u grondig spoelt.

5. Investeer in producten die bedoeld zijn voor olievrije hoofdhuid en haar

Er zijn producten op de markt die specifiek gericht zijn op vette hoofdhuid. Net als je huid is je haar uniek. Investeer in producten die uw haarproblemen aanpakken.

Zoek naar shampoos die deze ingrediënten bevatten als je een vette hoofdhuid hebt:

 • Benzoylperoxide
 • Natriumlaurylsulfaat
 • Seleniumsulfide
 • Natriumsulfatamide
 • Ketoconazol

6. Reinig je borstels regelmatig

Het vet en vuil dat op je borstel, rollers, kammen, krultangen komt als je het op je haar gebruikt, moet worden schoongemaakt. Uw borstel kan ook productresten bevatten. Wanneer je dezelfde borstel op je haar gebruikt, voeg je gewoon overtollig vet en vuil toe aan je hoofdhuid.

Vergeet niet om schone borstels, kammen, rollers te gebruiken en uw kussenslopen regelmatig te vervangen om contact met vet en andere olieachtige stoffen te minimaliseren. Reinig je borstels een keer per week met een milde reiniger.

7. Schrob of borstel niet te hard

Te hard schrobben of poetsen kan de beschermende laag van je hoofdhuid beschadigen die vocht en essentiële oliën vasthoudt. Dit kan de natuurlijke oliën van je hoofdhuid verwijderen, waardoor je talgklieren overproduceren. Het kan bijdragen aan een vette hoofdhuid en haar.

Notitie:

Als je haar droog is, borstel het dan regelmatig. Maar als het vettig is, poets dan maximaal 3 keer per dag.

8. Grondig uitspoelen

U wilt niet dat er een productopbouw plaatsvindt. Als je je haar niet grondig wast nadat je shampoo of conditie hebt gehad, kan dit ervoor zorgen dat je haar extra zwaar aanvoelt.

9. Vermijd het gebruik van zware producten zoals leave-in conditioners

Deze zorgen ervoor dat je hoofdhuid zwaar en vettig aanvoelt. Je hebt geen extra vocht nodig met een vette hoofdhuid. Vermijd alles wat je haar zal verzwaren of ervoor zorgt dat het zwaar aanvoelt.

10. Was je haar na de work-out

Je hoofdhuid kan te bezweet aanvoelen na een goede oefening. Dit zweet dat zich op je haar en hoofdhuid heeft opgehoopt, kan ervoor zorgen dat het extra vettig aanvoelt en kan behoorlijk vervelend zijn. Maak er een punt van om je haar te wassen met shampoo na je work-outs.

11. Vermijd het gebruik van stylingproducten (degenen die warmte gebruiken)

Vrouw die haarstylingsproducten vasthoudt

Warmte geproduceerd door stylingproducten kan een aanzienlijke hoeveelheid schade aan uw haar veroorzaken. Ze veroorzaken niet alleen breuk, maar kunnen op de lange termijn essentiële oliën uit je haar verwijderen. Dit kan ervoor zorgen dat je hoofdhuid weer olie overproduceert, waardoor je haar vettig wordt en zwaar aanvoelt.

Vermijd trouwens het gebruik van stylingproducten gemaakt met siliconen. Dit kan zich ophopen op het haar en het vettig laten lijken en een gezonde groei in gevaar brengen.

Home Remedies om een vette hoofdhuid te beheren

1. Tea tree olie

Tea tree olie is een geweldige remedie voor thuis om controle te krijgen over de zorgen van een overmatig vette hoofdhuid. Het heeft antibacteriële eigenschappen die u kunnen helpen een gezonde hoofdhuid te behouden door schimmel- en bacteriegroei te voorkomen. Het vermindert ook roos en vettigheid (1).

Om tea tree olie te gebruiken, voeg je een paar druppels ervan toe aan je shampoo. Masseer in je haar en spoel grondig af. Als alternatief kun je er een paar druppels van mengen met elke dragerolie en het ongeveer 5-7 minuten over je hoofdhuid masseren.

2. Appelciderazijn

Appelciderazijn kan nuttig zijn bij het verminderen van productopbouw. Elke keer dat u uw haar verzorgt, bedekt een dunne laag van het product uw hair schacht. Dit is wat je haar de zachte, kroesvrije textuur geeft die gemakkelijk te stylen is.

Wanneer goed verdund, kan een appelciderazijnspoeling helpen uw pH in evenwicht te brengen, de olieproductie te verminderen en opflakkeringen van huidaandoeningen te beperken. Appelciderazijn kan de huid echter verder irriteren, als je eczeem hebt.

Als je het wilt proberen, breng dan een paar druppels appelciderazijn aan op je hoofdhuid en laat het een paar minuten staan voordat je het afspoelt.

3. Toverhazelaar

Toverhazelaar is uiterst nuttig om vet op je hoofdhuid en haar kwijt te raken. Dit ingrediënt kan helpen bij het sluiten van olieproducerende poriën en het verlichten van uw hoofdhuid van jeuk (2).

Als je een gevoelige hoofdhuid hebt, kan toverhazelaar een goede optie voor je zijn (3). Voer echter altijd een patch-test uit voordat u iets op uw huid / hoofdhuid aanbrengt.

Om door de olie te snijden, breng je toverhazelaar rechtstreeks aan op je hoofdhuid met behulp van een grote, schone wattenbol. Laat het 20 minuten zitten en ga dan verder met je normale shampooroutine.

4. Groene thee

Groene thee-extract is effectief in het remmen van de talgproductie (4) (5). Dankzij de antioxiderende eigenschappen. Je kunt het topisch gebruiken of gebruiken om je haar te spoelen na het wassen van shampoo.

5. Zuiveringszout

Zuiveringszout werkt geweldig bij het verwijderen van vuil en vuil van de hoofdhuid en heeft ook milde exfoliërende eigenschappen. Dit helpt het om de oliesecretie onder controle te houden en in het proces de haargroei te verbeteren.

Je kunt eenvoudig een pasta maken door zuiveringszout met water te mengen en het op je haar en hoofdhuid aan te brengen. Was het later na 20 minuten af.

6. Citroensap

Omdat citroen van nature zuur is, helpt het vettigheid op afstand te houden. Bovendien helpt het ook om roosproblemen onder controle te houden.

Om citroensap te gebruiken voor een olieachtige dop, neem je twee eetlepels vers geperst citroensap en voeg je het toe met een kopje water. Spoel je hoofdhuid en haar ermee. Masseer je hoofdhuid met het mengsel en laat het een paar minuten zitten voordat je het zoals gewoonlijk afwast.

7. Eigeel

Eierdooiers zijn rijk aan zwavel- en eiwitgehalte, wat wonderen doet voor een vette hoofdhuid. Ook versterkt het je haar, handhaaft het de pH-balans van je hoofdhuid en vermindert het de oliesecretie.

Maak een haarmasker met 1 eigeel, 1 theelepel kokosolie en een paar druppels citroen. Breng dit gelijkmatig aan op je hoofdhuid en houd het ongeveer 20-25 minuten. Spoel het later grondig af met koud water.

Do’s en don’ts voor een vette hoofdhuid

1. Gebruik koud water in de douche

Kies koud water boven warm water in de douche. Heet water stimuleert de talgklieren, waardoor ze meer talg kunnen produceren. Probeer koel water te gebruiken terwijl je de haarschubben sluit en voorkom dat de klieren in overdrive gaan. Het beste is om een hoofdhuidmassageborstel te gebruiken om de oliën gelijkmatig over je haar te verdelen terwijl je een douche neemt.

2. Vermijd te veel aanrakingen

Door met je haar te rommelen, wordt de olie van je huid overgebracht naar je lokken. Krabben aan je hoofd, vingers door je haar laten lopen, alles kan je hoofdhuid zijn talgproductie laten verhogen en zo bijdragen aan de vette ervaring.

3. Let op wat je eet

Uw dieet speelt een sleutelrol bij het handhaven van de gezondheid van uw hoofdhuid. Je moet vettig en gefrituurd voedsel vermijden als je een vette hoofdhuid hebt. Vervang ook verzadigde vetten door een uitgebalanceerd dieet dat gezonde vetten en koolhydraten bevat. Probeer Omega-3 in uw dieet op te nemen om de gezondheid van uw hoofdhuid te bevorderen en de oliesecretie te verminderen. Voeg meer groene groenten en vers fruit toe, want het zijn natuurlijke haarsupplementen en houd je hoofdhuid gezond.

4. Schrob of borstel niet te hard

Te hard schrobben of poetsen kan de beschermende laag van je hoofdhuid beschadigen die vocht en essentiële oliën vasthoudt. Dit kan de natuurlijke oliën van je hoofdhuid verwijderen, waardoor je talgklieren overproduceren. Het kan bijdragen aan een vette hoofdhuid en haar.

Notitie:

Als je haar droog is, borstel het dan regelmatig. Maar als het vettig is, poets dan maximaal 3 keer per dag.

5. Kies een droogshampoo

Droogshampoos kunnen je te hulp schieten als je een vette hoofdhuid hebt. Wanneer je shampoo elke dag overslaat, zal je haar er in eerste instantie vettig uitzien. Maar dit is gewoon je haar dat zich aanpast aan de hoofdhuid en de afwezigheid van shampoo. Je kunt dan overschakelen naar een droogshampoo. Droogshampoo kan je redder zijn, maar je moet het op de juiste manier gebruiken.

Andere aandoeningen gekoppeld aan een vette hoofdhuid

1. Seborrheic dermatitis

Seborrheic dermatitis, ook bekend als roos, heeft de neiging om voor te komen in die delen van je hoofdhuid met veel olieklieren. De aandoening resulteert in een schilferige en jeukende hoofdhuid. Hoewel het geen ernstige aandoening is, kan seborrheic dermatitis behoorlijk vervelend zijn.

2.rehead acne |

Voorhoofd acne kan het gevolg zijn van een vette hoofdhuid. De olie op je hoofdhuid kan via je haarlokken op je voorhoofd terechtkomen. Dit kan je poriën verstoppen en leiden tot de ontwikkeling van acne.

Wanneer moet je naar je dokter?

Als u deze remedies hebt geprobeerd en geen grote verbetering hebt opgemerkt, praat er dan over met uw dermatoloog. Hij kan een medicinale shampoo aanbevelen, specifiek bedoeld om de productie van talg op je hoofdhuid te reguleren. In het geval van chronische aandoeningen kunt u andere medicijnen nodig hebben.

Inpakken

Een vette hoofdhuid is helemaal niet erg. Hoewel een kleine hoeveelheid olie goed is voor de gezondheid van je haar, kan een teveel eraan ervoor zorgen dat je haar er vettig uitziet en aanvoelt. Balans is dus de sleutel. Verschillende eenvoudige huismiddeltjes en eenvoudige hacks zijn effectief gebleken om vettigheid in je hoofdhuid te beheersen. Probeer deze remedies om zichtbare veranderingen te zien. Als u denkt dat er een onderliggende aandoening kan zijn die een vette hoofdhuid veroorzaakt, raadpleeg dan onmiddellijk een dermatoloog. Het belangrijkste is dat je een gezonde routine en een goed haarverzorgingsregime volgt om je haar gezond te houden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen