Wat is erger dan de zomerse hitte? De vette huid die het met zich meebrengt, natuurlijk. En wanneer die zweterige, vettige film op je gezicht al je make-up en zonnebrandcrème afdoet, kan het des te vervelender zijn.

Dus met de hulp van onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetic Surgeons of India, hebben we deze zomer enkele huidverzorgingstips samengesteld om de olie onder controle te houden.

Wat zijn de oorzaken vette huid in de zomer?

Voordat we naar de tips gaan, laten we de redenen achter de overproductie van talg in je huid bespreken. Je huid bestaat uit kleine poriën, waaronder de talgklieren liggen. Deze klieren produceren een olie genaamd talg die nodig is om een gezonde huid te behouden.

Maar bij warm en vochtig weer hebben de talgklieren de neiging om talg te overproduceren, waardoor de vette en vette blik op je gezicht achterblijft. Andere factoren zoals hormonale schommelingen en genen leiden er ook toe dat de talgklieren talg overproduceren in een poging om je huid gehydrateerd te houden. Dit kan leiden tot acne puistjes.

6 tips om deze zomer voor de vette huid te zorgen

1. Gebruik een lichte moisturizer

Moisturizers zijn een must voor elk huidtype. Maar als je een vette huid hebt, beveelt Dr. Harish een lichte vochtinbrengende crème op basis van gel aan om te voorkomen dat je gezicht halverwege de dag overmatig vettig wordt. Vraag je je af waarom moisturizer belangrijk is als je al genoeg olie op je gezicht hebt? Moisturizers hydrateren je huid. Ze voorkomen overproductie van talg, wat ook acne-puistjes kan helpen voorkomen.

2. Houd je vloeipapieren bij de hand

Meisje dat gezicht schoonmaakt met vloeipapier

Dit betekent niet dat je af en toe alles uit de kast haalt met vloeipapier. Als je ze te veel gebruikt, kan dit de nodige oliën die je huid nodig heeft eruit halen en talgklieractiviteit veroorzaken. Dep het papier voorzichtig een of twee keer per dag op de vettige delen van je huid om overtollig talg kwijt te raken.

3. Probeer Micellair Water

Deze nieuwe toevoeging aan de schoonheidsindustrie heeft het zomerleven veel gemakkelijker gemaakt. Het kan worden meegenomen en hoeft niet te worden afgespoeld. Micellair water is een goede optie om die overtollige olie en vuil die zich op je huid heeft opgebouwd te reinigen en af te vegen.

4. Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème aanbrengt

Zonnebrandcrème moet op elk moment van het jaar een verplicht onderdeel zijn van uw huidverzorgingsregime. UV-stralen van de zon kunnen je huid beschadigen. Gebruik zonnebrandcrème als u een te vette of acnegevoelige huid heeft. Dit voorkomt schade door de zon en puistjes.

Zoek naar een breedspectrum, olievrije zonnebrandcrème om schade door de zon en verstopte poriën te voorkomen. Dr. Harish raadt aan om in de zomers een zonnebrandcrème of zonnebrandcrème met een SPF hoger dan 30 te gebruiken. Hij stelt voor om elke twee uur opnieuw aan te brengen.

5. Blijf je gezicht niet wassen

Als je je gezicht te vaak wast, kan de beschermende laag van je huid worden uitgeroeid. Deze laag beschermt je huid tegen agressors uit de omgeving en houdt het ook gehydrateerd. Overmatig wassen kan deze laag beschadigen, waardoor essentiële oliën en vocht van je huid worden verwijderd. Dit kan talgklieractiviteit veroorzaken, waardoor het talg overproduceert.

6. Scrub, maar niet te hard!

Scrub je gezicht een of twee keer per week. Dit zal helpen bij het verwijderen van dode huidcellen die je poriën kunnen verstoppen, waardoor acne-puistjes worden voorkomen. Het overmatig scrubben van je gezicht kan echter de beschermende laag van je huid beschadigen. Dit kan ervoor zorgen dat uw talgklieren te veel talg produceren.

Nu u weet hoe u in de zomer met de overtollige olie moet omgaan, probeert u onze tips en laat u ons weten wat voor u werkte.

Begin met het kennen van je huid