Die vette blik weigert de hele dag je gezicht te verlaten? We begrijpen uw bezorgdheid en kunnen u helpen deze aandoening in detail te begrijpen.

Hier zijn een paar remedies, tips en informatie over de vette huid. (1)

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken vette huid?
 • Heb ik een vette huid?
 • Hoe zich te ontdoen van een vette huid
 • Behandelingsopties Beoordeeld door dermatologen
 • Systemische behandelingen voor de vette huid
 • Home Remedies voor de vette huid
 • Hoe een vette huid gedurende de dag te voorkomen

1. Wat zijn de oorzaken van de vette huid?

Een vette huid is geen ongewoon dermatologisch probleem. De talgklieren van je huid produceren een bepaalde hoeveelheid natuurlijke oliën om gezond te blijven. Wanneer het echter overtollig talg (olie) produceert, lijkt het glanzend en vettig. Dit is het eerste symptoom om een vettig huidtype te bepalen. (2)

verschillende menselijke huidtypes vette en droge huid

2. Heb ik een vette huid?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of je een vette huid hebt.

 • Vette huid/uiterlijk
 • Frequente puistjes
 • Directe familieleden hebben een vette huid
 • Constante zweterige/plakkerige huid
 • Vergrote poriën
 • Make-up “glijdt af”

jong meisje met huidproblemen en het vasthouden van vergrootglas gezicht huid close-up

3. Hoe zich te ontdoen van een vette huid?

A. Was je gezicht regelmatig

Het minstens twee keer per dag wassen van je gezicht moet deel uitmaken van je huidverzorgingsroutine. Dit reinigt verstopte poriën en verwijdert vuil en bacteriën van je huid, terwijl ook puistjes worden voorkomen.

Was je gezicht niet te veel. Te veel wassen kan je huid opdrogen en ervoor zorgen dat de talgklieren overtollig talg produceren. (3)

B. Drink veel water

Je lichaam moet te allen tijde gehydrateerd blijven. Als het geen water heeft, kan het lichaam te veel olie produceren om je huid gehydrateerd te houden. Minimaal 2-3 liter water per dag is ideaal om je huid gezond te houden.

C. Vermijd directe blootstelling aan de zon

Directe blootstelling aan de zon droogt je lichaam en huid uit. Dit kan ervoor zorgen dat uw lichaam te veel olie produceert. Draag zonnebrandcrème voordat je uitstapt. (4)

D. Zeg hallo tegen moisturizers!

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt om moisturizers op de vette huid aan te brengen, is het een nuttig product. Moisturizers houden je huid gehydrateerd en voorkomen dat deze overtollig talg produceert.

Een moisturizer houdt je huid vochtig, zacht en soepel. Kies een olie-controlerende moisturizer als je een vette huid hebt. Gebruik een lichtgewicht vochtinbrengende crème op basis van lotion om te voorkomen dat je huid te zwaar aanvoelt.

E. Voeg een toner toe aan uw huidverzorgingsregime

Toners reinigen je poriën en voegen vocht toe aan je huid, waardoor deze goed gehydrateerd blijft. Het kan worden gebruikt als een diepe reiniger. Toners helpen bij het verwijderen van olie en vuil van je huid. Het herstelt ook de pH-balans van je huid en verfrist deze.

F. Vloeipapier

Het vloeipapier is een goede optie om van je vette uiterlijk halverwege de dag af te komen.

Je moet echter oppassen dat je deze vellen niet te hard op de huid drukt. Je wilt je huid niet beroven van noodzakelijke oliën.

Een deel van je vel hergebruiken op een ander deel van je huid is ook een slecht idee. Het duwt het vuil dat je eerder hebt verzameld door je poriën.

Aziatische vrouw met behulp van gezichtsolie schone film om vettig op gezicht voor gezicht te verwijderen

G. Volg een huidverzorgingsroutine

Het is altijd gezond om een basis huidverzorgingsregime te volgen om je huid te laten ademen. Doe geen concessies aan uw producten.

Het kopen van de juiste producten (zelfs als ze iets boven uw budget liggen) zal uw huid ten goede komen. Voer een patchtest uit voordat u een product op uw gezicht gebruikt. Koop alleen dermatologisch geteste producten.

H. Dep Droog je gezicht

Te hard wrijven kan ervoor zorgen dat je huid de talgproductie stimuleert. Nadat je je gezicht hebt gewassen, dep je het voorzichtig droog met een schone handdoek.

I. Reinig je make-uptools regelmatig

Maak er een punt van om je make-upapparatuur minstens één keer per week schoon te maken. Vuil gereedschap kan leiden tot verstopte poriën.

J. Gebruik olievrije make-upproducten

Als je gevoelig bent voor een vette huid, koop dan olievrije make-upproducten. Producten op oliebasis kunnen je poriën verstoppen en resulteren in huidaandoeningen zoals acne. Maak er altijd een punt van om je make-up te verwijderen voor het slapengaan.

4. Behandelingsopties voor een vette huid Beoordeeld door dermatologen

A. Topische retinoïden

Deze komen in de vorm van lotions, crèmes en gels. Retinoïden zijn rijk aan vitamine A, een goede bron voor het behoud van de gezondheid van de huid.

Studies suggereren dat sommige retinoïden de poriegrootte verminderen. Dr. Harish Kautam zegt: “Retinoïden werken in op retinoïdereceptoren in de kern van de huidcel, wat helpt bij het reguleren van celproliferatie en ontsteking. Maar ze hebben geen effect op de talgproductie.” (5)

Sommige mensen geloven dat alle retinoïden hetzelfde zijn. Dit gaat echter niet op. Retinoïden zijn er in verschillende soorten en de sterkte van elk varieert.

Waar u rekening mee moet houden voordat u een retinoïde gebruikt

 • Het is altijd ideaal om te beginnen met een retinoïde op crèmebasis om irritatie te voorkomen
 • Als je een gevoelige huid hebt, draag het dan niet te lang aan. Het kan irritatie en roodheid veroorzaken

B. Cosmeceuticals

Cosmeceuticals zijn cosmetische producten die beweren medisch gunstig te zijn. Deze producten zijn gemaakt met bioactieve ingrediënten. Ze zijn echter puur evidence-based. Er is geen garantie dat cosmeceuticals zullen waarmaken waar ze voor staan.

Studies suggereren dat bepaalde bioactieve ingrediënten zoals groene thee helpen bij de behandeling van een vette huid.

5. Systemische behandelingen voor de vette huid

A. Isotretinoïne

Isotretinoïne is een oraal retinoïde. Het is rijk aan vitamine A. Het is bewezen dat het de talgproductie in de huid aanzienlijk onderdrukt. (6)

Het komt echter met secundaire huidproblemen en bijwerkingen zoals een droge huid en schrale lippen. Isotretinoïne mag alleen worden geconsumeerd na overleg met een professional.

B. Spironolacton

Studies tonen aan dat Spironolacton direct de talgproductie in de huid vermindert. In het recente verleden hebben dermatologen zich tot dit medicijn gewend om een vette huid en acne bij vrouwen te behandelen. (7)

Bepaalde tijdelijke bijwerkingen zoals onregelmatige menstruatiecycli moeten echter in gedachten worden gehouden voordat spironolacton wordt gebruikt. Al met al wordt deze beschouwd als een veilig systemisch medicijn voor gezonde vrouwen.

C. Orale anticonceptiva

Orale anticonceptiva kwamen in beeld nadat actuele crèmes en orale antibiotica voor sommige mensen niet werkten.

De eierstokken en bijnieren van een vrouw produceren androgenen. Hoge niveaus van androgenen kunnen overmatige talgproductie veroorzaken. Orale anticonceptiva bevatten oestrogeen en progesteron, die de talgproductie reguleren.

De FDA heeft slechts drie orale anticonceptiva goedgekeurd om de vette huid te behandelen. Nadelige effecten hiervan zijn droogheid, strakheid en roodheid.

6. Home Remedies voor de vette huid

Deze ingrediënten worden al jaren gebruikt om een vette huid te behandelen. Ze zijn echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

A. Aloë Vera

Een vette huid is gevoelig voor verschillende huidgevaren, waaronder acne. De plant van onsterfelijkheid (aloë vera) helpt de opbouw van bacteriën in je poriën te voorkomen. De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen versnellen het genezingsproces na een uitbraak.

Als je een gevoelige huid hebt, is aloë vera misschien niet de beste optie voor jou.

B. Olijfolie

Het klinkt misschien een beetje ongebruikelijk om te zeggen dat olijfolie een vette huid bestrijdt. Het kan je huid echter op verschillende manieren ten goede komen.

 • Olijfolie is rijk aan antioxidanten die de opbouw van bacteriën in je poriën voorkomen
 • Het is een geweldige manier om je huid te hydrateren en de hele dag gehydrateerd en zacht te houden
 • De antibacteriële eigenschappen minimaliseren puistjes
 • Olijfolie is niet-comedogeen en verstopt je poriën niet. Het helpt bacteriën en overtollig talg op te lossen

C. Multani Mitti

Dit is een traditie gevolgd door onze moeders en oma’s. Een multani mitti (voller aarde) face pack is een uitstekende manier om bacteriën en dode huidcellen aan te pakken. Het werkt als natuurlijke klei en absorbeert de overtollige olie op je gezicht.

Multani mitti is rijk aan zink, wat van vitaal belang is voor de behandeling van een vette en acnegevoelige huid. Het bevat ook ijzer, silica, magnesium en oxiden. Multani mitti gezichtspakketten kunnen ook helpen om vlekken te verlichten en hebben geen bijwerkingen.

Hoe maak je een Multani-Mitti Face Pack

Multani mitti kan worden gecombineerd met een aantal ingrediënten om een vette huid te behandelen, zoals tomaat en citroen, rozenwater, wrongel en kurkuma. Wrongel, kurkuma, tomaat en citroen helpen de vettigheid te verminderen en de talgproductie te reguleren. Rozenwater helpt bij het in evenwicht brengen van de pH-waarden.

D. Honing

Een van de meest voorkomende natuurlijke ingrediënten die worden gebruikt om gezichtsverpakkingen te maken, is honing. Het bevat antibacteriële en antiseptische eigenschappen, terwijl het ook vocht aan de huid toevoegt. Honing voorkomt ook dat de huid te veel olie produceert. Een dun laagje honing over je gezicht zou het moeten doen!

E. Havermout

Havermout absorbeert niet alleen overtollige olie, maar is ook een geweldige natuurlijke exfoliator! Het kan worden gecombineerd met wrongel en honing om een rustgevende face-pack te creëren.

F. Eiwit maskers

Een eiwit, honey en bloempasta kunnen worden gebruikt als een face-pack. Dit zal de olie van je huid opnemen en bijdragen aan de stevigheid ervan.

G. Voeding

Gezonde voeding en veel water spelen een grote rol bij het opbouwen van je algehele immuniteit. Is er iets dat je misschien eet dat niet helemaal bij je huid past?

Vermijd diëten die rijk zijn aan koolhydraten. Rauwe groenten, peulvruchten, fruit en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A en vezels zijn een goede optie voor mensen met een vette huid.

Schakel over op het eten van pure chocolade als je een zoetekauw bent. Het smaakt niet alleen heerlijk, maar doet ook geweldig werk bij het voorkomen van ontstekingen en regelt de olieproductie in de huid.

7. Hoe een vette huid gedurende de dag te voorkomen

 • Vermijd ruwe handdoeken – Ruwe handdoeken kunnen de talgproductie stimuleren en het probleem verergeren.
 • Gebruik geen agressieve chemische zepen – Te veel chemicaliën kunnen de talgproductie verhogen. Het is altijd een beter idee om milde huidverzorgingsproducten te gebruiken.
 • Vermijd ongezond voedsel – Diëten die rijk zijn aan koolhydraten zijn misschien voor niemand een goed idee. Wat betreft het probleem waar het om gaat, dragen voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten bij aan de talgproductie in de huid. (8)
 • Olievrije producten zijn een must – Zorg ervoor dat je make-up- en huidverzorgingsproducten het label ‘olievrij’ hebben. (9)
 • Verwijder je make-up voordat je gaat slapen – Huidhygiëne is een ding en moet worden gehandhaafd. Verwijder je make-up en reinig je gezicht elke avond voordat je gaat slapen. Je huid moet ook ademen, net als jij! Slapen met make-up op kan leiden tot verstopte poriën.
 • Scrub niet te veel – Exfoliëren is geweldig, maar is geen goed idee voor mensen met een vette huid. Eens in de paar dagen je huid zachtjes scrubben zou voldoende moeten zijn. Je wilt je huid niet stimuleren om talg te overproduceren door het constant te scrubben.

Een vette huid is niet het meest aangename huidtype. Het komt met meerdere huidproblemen en kan angst veroorzaken bij een persoon. Als u echter de huidhygiëne handhaaft, zal dit niet bijdragen aan uw lijst met problemen!

Huidverzorging op maat lost uw probleem op van het experimenteren met willekeurige huidverzorgingsproducten.

Esse Organic Skincare beveelt een 3-stappenregime aan op basis van een SkinID-vragenlijst™.

U krijgt een

 • Reinigingsmiddel op maat
 • Vochtinbrengende crème op maat
 • Een actieve om uw zorg te behandelen

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen