Wat doe je als je een huidallergie of huiduitslag hebt? U bent van plan om een actueel medicijn te kopen dat door een arts is voorgeschreven of van internet is gevonden. Maar wanneer u de medische winkel bereikt, vindt u misschien dezelfde oplossingen geformuleerd in zalven en crèmes. Dus, hoe bepaal je de beste voor je huid?

Soms hebben zalven en crèmes vergelijkbare ingrediënten, maar hun formulering, samenstelling, absorptiekwaliteit en gevoel variëren. Hier breken we de verschillen op om u te helpen gemakkelijk te achterhalen wat beter is voor uw huid.

Laten we beginnen.

Wat zijn crèmes en zalven?

Crèmes zijn veel voorkomende actuele medicijnen die gelijke verhoudingen van water en olie bevatten. Ze hebben lichte texturen en worden snel opgenomen door je huid. Crèmes zijn wateroplosbaar en worden meestal gebruikt voor cosmetische doeleinden. Ze kunnen ook worden gebruikt om allergieën, huiduitslag of een ander huidprobleem te behandelen.

Zalven zijn olieachtige stoffen die worden gebruikt voor medische doeleinden of als cosmetica. In wezen bevatten zalven hoge concentraties olie en zijn ze vetter en plakkeriger. Zalven doen er meestal langer over om volledig in je huid te worden opgenomen. Het zijn echter geweldige vormen van moisturizers. Zalf zoals vaseline wordt ten zeerste aanbevolen vanwege de helende eigenschappen.

Wat is het verschil tussen crème en zalf?

1. Absorptie

Crèmes hebben betere absorptiesnelheden in vergelijking met zalven. Ze zijn er in lichtere texturen en zijn deels op waterbasis. Wanneer u crème op uw huid aanbrengt, verdampt het water in de emulsie, waardoor een dunne laag medicatie en olie op de huid achterblijft. Vanwege deze eigenschap schrijven artsen meestal crèmes voor wanneer ze willen dat de medicatie snel door uw huid wordt opgenomen.

Zalven zijn occlusief. Ze blijven langer op het oppervlak van je huid, houden vocht vast om te voorkomen dat wonden uitdrogen en worden niet goed opgenomen in je huid. Als je een droge huid hebt, kan het gebruik van een zalf het gehydrateerd houden.

2. Consistentie

Crèmes hebben de neiging om een lichtere textuur en consistentie te hebben. Ze zijn meestal geformuleerd met het mengsel van twee componenten, namelijk water en olie.

Zalven zijn in wezen vettig en hebben een dikkere consistentie. Ze bevatten meer oliegehalte in vergelijking met crèmes.

3. Uiterlijk

Crèmes zijn meestal licht van gewicht met een gladde textuur. In tegenstelling tot zalven zijn crèmes meestal onzichtbaar op je huid en worden ze snel opgenomen.

Zalven zijn dik en vettig. Omdat ze een dikke laag achterlaten nadat je het op je huid hebt aangebracht, kunnen ze glanzend lijken.

4. Aandeel olie

Crèmes bevatten minder olie dan water, waardoor het gemakkelijk kan worden opgenomen. Het is vanwege hun hoge watergehalte dat ze sneller in je huid worden opgenomen.

Zalven bevatten daarentegen meer olie en minder water. Zalven zijn het meest geschikt om droge huidaandoeningen te behandelen. Vanwege de hoge oliefactor zijn ze meestal vetter dan crèmes.

5. Preadability

Crèmes hebben een waterige basis, zodat ze op grotere delen van je huid kunnen worden aangebracht. Als je uitslag over je hele rug hebt, is een crème misschien gemakkelijker en minder rommelig om aan te brengen dan een zalf.

Zalven hebben dikkere texturen en zijn vetter. Het is dus moeilijk om ze gelijkmatig te verspreiden over uitgestrekte gebieden van je huid.

6. Stabiliteit op de huid

Crèmes hebben de neiging om sneller door je huid te worden opgenomen en zijn minder stabiel. Ze werken het beste bij huidaandoeningen zoals eczeem. Ze verdampen meestal sneller dan zalven.

Zalven houden vocht vast en absorberen veel langzamer in je huid in vergelijking met crèmes. Ze blijven langer op je huid zitten. Als je een medicijn nodig hebt om diep in je huid door te dringen, kies dan voor zalven.

7. Gebruik

zalf bij de hand aanbrengen van behandeling hydratatie

Crèmes zijn matig in hydrateren. Als je iemand bent met een vette huid, gebruik dan een crème. Door minder concentratie olie kunnen ze helpen om je huid droog te houden. Ook wordt gezegd dat crèmes een laag risico op irritatie hebben. Je kunt het veilig gebruiken als je een gevoelige huid hebt.

Zalven zijn vetter; daarom zijn ze ideaal om droge huidaandoeningen, zoals psoriasis, te behandelen. Omdat zalven een hogere concentratie olie bevatten, kunnen ze je poriën verstoppen en je huid gevoelig maken voor irritatie.

8. Helende kracht

Over het algemeen zijn crèmes beter dan zalven voor de behandeling van sijpelende of natte huidaandoeningen zoals eczeem. Crèmes verdampen veel sneller dan zalven en genezen dergelijke aandoeningen dus sneller.

Zalven zijn dikker. Omdat ze langer op de surfa van je huid blijvence, ze kunnen vocht toevoegen aan je huid en deze gehydrateerd houden. Ze zijn ideaal om droge en schilferige huidaandoeningen te behandelen.

Inpakken

Crèmes en zalven kunnen medicinaal of cosmetisch zijn. Het belangrijkste verschil tussen de twee is echter de verhouding tussen olie en water. Terwijl crèmes meestal op waterbasis zijn, zijn zalven op oliebasis. Voordat u een crème of zalf kiest, moet u meer weten over uw huidaandoening. Als u het nog steeds niet zeker weet, raadpleeg dan een dermatoloog voor advies.

Begin met het kennen van je huid