Maakt u zich zorgen over het plotseling verschijnen van verkleurde vlekken op uw huid? Mogelijk heeft u vitiligo ontwikkeld, een aandoening waarbij de huid zijn natuurlijke pigmentatie verliest. Hoewel dit geen bedreigende aandoening is, kan het zowel frustrerend als stressvol zijn.

Het begrijpen van deze huidaandoening kan u een bredere ruimte geven om ermee om te gaan. En gelukkig is er een behandeling beschikbaar om vitiligo te stoppen. Laten we de soorten, symptomen en behandelingen van vitiligo hier bespreken.

Hoogtepunten:

  • Vitiligo en zijn verschillende soorten
  • Wat zijn de symptomen van Vitiligo?
  • Hoe wordt vitiligo gediagnosticeerd?
  • Wat zijn de opties voor de behandeling Vitiligo?
  • Interessante feiten over Vitiligo
  • Vitiligo Vs Lepra
  • Welke problemen houden hetivum van Vitiligo?

Vitiligo en zijn verschillende soorten

Vitiligo is een huidaandoening waarbij verkleurde huidvlekken zich ontwikkelen op verschillende delen van het lichaam. Het heeft de neiging om groter te worden en zich te verspreiden als het niet op tijd wordt behandeld. Vitiligo kan niet alleen het lichaam beïnvloeden, maar ook uw haar.

Zoals je weet wordt de pigmentatie van je huid en haar bepaald door het percentage melanine in je lichaam. Wanneer de melaninecellen in een bepaald deel van uw huid afsterven, wordt dat deel verkleurd, waardoor vitiligo ontstaat. Deze aandoening maakt geen onderscheid tussen huidtypen en is beter zichtbaar bij mensen met een donkere huid naarmate de vlekken prominenter op hen lijken. [1]

Soorten vitiligo

1. Gegeneraliseerde Vitiligo:

Gegeneraliseerde vitiligo verschijnt over het hele lichaam. U zult verkleurde witte vlekken op elk deel van het lichaam opmerken. Het wordt beschouwd als de meest voorkomende vorm van vitiligo.

2. Focale Vitiligo:

Focale vitiligo is wanneer er een verkleurde vlek op slechts één plek in het hele lichaam is en het zich niet verspreidt.

3. Segmentale Vitiligo:

In het geval dat vitiligo beperkt is tot slechts één deel van het lichaam, zoals handen of gezicht, wordt het segmentale vitiligo genoemd.

4. Trichrome Vitiligo:

Dit is de mix van een donkere verkleurde huidvlek en een lichtere. U kunt een zwaar verkleurde huidvlek op het lichaam opmerken en een enigszins verkleurde vlek ernaast.

5. Universele Vitiligo:

Dit is een verontrustende en zeldzame vorm van vitiligo. Het bedekt bijna 80% van het lichaam.

Wat zijn de symptomen van Vitiligo?

1. Verlies van huidpigmentatie in verschillende delen of een enkel deel van het lichaam. Het kan je gezicht, hand of een deel van je lichaam zijn.

2. Plotselinge vergrijzing van haar, wimpers of wenkbrauwen. Verlies van pigmentatie kan ook zichtbaar zijn op de hoofdhuid.

3. Verkleuring in de mond. In sommige gevallen kan verkleuring worden opgemerkt in het genitale gebied. [2]

Hoe wordt vitiligo gediagnosticeerd?

1. De arts zou een fysieke test uitvoeren om te controleren of u verkleurde huidvlekken heeft.

2. Bepaalde bloedonderzoeken die de exacte huidaandoening diagnosticeren, kunnen worden uitgevoerd.

3. Uw arts kan ook een huidbiopsie uitvoeren en een kleine huidpleister van uw lichaam testen.

4. De dermatoloog kan ook de houtlamptest uitvoeren. Hier wordt uw aangetaste huid onder UV-licht geplaatst en getest.

terugaanzicht van vrouw met vitiligo huid die crème aanbrengt

Wat zijn de opties voor de behandeling Vitiligo?

A. Medicijnen

1. Orale geneesmiddelen:

Er zijn weinig antibiotica en steroïden die worden voorgeschreven door artsen voor vitiligo. Deze zullen de huidpigmentatie langzaam verminderen en terugbrengen naar uw normale huidskleur.

2. Actuele crèmes:

Als u zich in het allereerste stadium van vitiligo bevindt, kan uw arts enkele actuele crèmes aanbevelen om de groei te vertragen en uiteindelijk ook vitiligo te verminderen. Corticosteroïde actuele crèmes worden meestal voorgesteld door de arts om pigmentatie te verminderen. Maar dit kan enkele bijwerkingen hebben, zoals huidirritatie, dunner wordende huid en plotselinge haargroei.

B. Chirurgie

1. Huidtransplantatie:

Huidtransplantatie is een chirurgisch proces om vitiligo te verwijderen. Uw arts zal een operatie uitvoeren om de verkleurde huid te verwijderen en te vervangen door een gezonde huid uit een ander deel van uw lichaam. Dit is een dure en tijdrovende procedure. Huidtransplantatie kan u bijwerkingen geven zoals huidinfectie, permanente littekens, enz. [3]

2. Melanocytentransplantatie:

Het transplanteren van melanocyten in uw huid is een moeilijke en geavanceerde procedure. De arts zou eerst melanocyten uit uw normale huid verwijderen en ze vervolgens in een laboratorium kweken. Eenmaal de melanocyts zijn helemaal klaar, ze zouden worden getransplanteerd op de aangetaste huid om de natuurlijke schaduw van uw huid terug te geven.[4]

C. Alternatieve methoden

1. Depigmentatie therapie:

Dit wordt alleen aanbevolen als het grootste deel van uw lichaam bedekt is met vitiligo. Ook wordt het beschouwd als de laatste optie als orale en actuele behandelingen er niet in slagen vitiligo te genezen. Depigmentatie vermindert niet echt de verkleuring van uw huid, maar brengt de andere delen van uw huid in evenwicht om overeen te komen met de verkleurde huid. [5]

2. UVB Lichttherapie:

Om de verkleurde plekken te verwijderen, kan uw arts u voorstellen om onder professioneel toezicht UVB-lichttherapie te ondergaan. In deze procedure zal uw arts de aangetaste huid onder UVB-licht plaatsen en de pigmentatie verwijderen. Gelukkig heeft deze procedure niet veel bijwerkingen.

3. Psoralen &Ultraviolet Therapie (PUVA):

Deze procedure gebeurt in twee delen. Eerst zou de arts je een psoralenpil geven. U kunt het consumeren of aanbrengen op de aangetaste delen van uw huid. Vervolgens zal de arts uw aangetaste huid onder ultraviolet licht plaatsen. Het licht zou

activeer de pil en het zal de kleur van je verkleurde huid beginnen te veranderen. Maar PUVA-therapie heeft tal van bijwerkingen zoals misselijkheid, jeuk en hyperpigmentatie.[6]

D. Huismiddeltjes

1. Biloba:

Ginkgo biloba is een kruid dat wordt beschouwd als een mogelijke behandeling voor vitiligo. Hoewel er niet veel bewijs beschikbaar is om de bewering te ondersteunen, vertoonde het kruid in één onderzoek bij 10 mensen wat kleurherwinnende resultaten. Ook heeft het kruid ontstekingsremmende eigenschappen. [7]

2. Vitamine E:

Vitamine E-olie kan effectief zijn voor vitiligo. Het dagelijks masseren van de verkleurde delen van de huid met vitamine E-olie kan het langzaam helpen om terug te keren naar je oorspronkelijke huidskleur.

3. Foliumzuur:

Voeg op foliumzuur gebaseerd voedsel zoals spinazie, broccoli en volle granen toe aan uw normale dieet.

Interessante feiten over Vitiligo

1. Stress speelt een trigger voor vitiligo. Elke vorm van fysieke of emotionele stress kan vitiligo stimuleren.

2. Vitiligo heeft de neiging om te verschijnen in de gebieden waar uw huidplooien.

3. Vitiligo kan gebeuren als uw huid te veel blootstelling aan zonlicht heeft.

4. Dit is geen pijnlijke aandoening. Maar de huid kan pijnlijk aanvoelen als u vitiligo heeft. U kunt ernstige zonnebrand krijgen in het getroffen gebied.

Is Vitiligo erfelijk?

Vitiligo kan erfelijk zijn, maar het voorkomen ervan hoeft niet altijd genetisch van aard te zijn. Vitiligo kan gebeuren vanwege verschillende redenen, zoals een auto-immuunziekte, genetische overerving, en neurogene problemen. Studies hebben aangetoond dat 30% van de vitiligo patiënten hebben een familiegeschiedenis van de huid aandoening. Ofwel de ouders van de patiënten hebben /hadden vitiligo of ze hebben naaste familieleden met deze aandoening.

Kan Vitiligo zich verspreiden naar je hele lichaam?

Ja. Het kan zich over je hele lichaam verspreiden. Aanvankelijk begint vitiligo vanuit een bepaald deel van je lichaam zoals lippen, ogen, nek, been enz. Maar uiteindelijk kan het zich verspreiden naar alle delen van je lichaam. Vitiligo komt meestal voor op de leeftijd van 20 tot 30 jaar en groeit langzaam. Dit kan gebeuren ongeacht je ras en geslacht. [8]

Verspreidt Vitiligo zich naar anderen?

Nee, vitiligo is niet besmettelijk. Het is een misvatting dat vitiligo zich verspreidt door fysiek contact. Maar als je vitiligo hebt, kun je er zeker van zijn dat je het niet naar anderen verspreidt.

Vitiligo Vs Lepra

Vitiligo en lepra zijn twee heel verschillende huidaandoeningen. Lepra is een bacteriële infectie die lichte huidvlekken op het lichaam veroorzaakt. Aan de andere kant is vitiligo gewoon een aandoening waarbij de huid melanine verliest en gepigmenteerd raakt. Hoewel vitiligo helemaal niet besmettelijk is, heeft lepra nog steeds een kans om zich te verspreiden Als een persoon herhaaldelijk in nauw contact komt met een leprapatiënt.

Welke problemen houden hetivum van Vitiligo?

1. Je huid zou melanocyten missen waardoor de aangetaste huid nog gevoeliger zou zijn voor zonlicht. Je kunt een zonnebrand krijgen als je in het zonlicht gaat.

2. Vitiligo kan ook ooggerelateerde problemen veroorzaken. Het netvlies van uw ogen kan worden aangetast. Het kan ontstoken raken en irritatie veroorzaken. Maar er mogen geen grote zichtproblemen zijn.

3. Vitiligo kan een teken zijn van een onderliggende auto-immuunziekte. Ook hebben mensen die al een auto-immuunziekte hebben meer kans om vitiligo te krijgen. Hypothyreoïdie, de ziekte van Addison en alopecia areata zijn dergelijke auto-immuunziekten.

4. Een persoon die door vitiligo gaat, kan een laag aanzien hebben, omdat mensen onaangename opmerkingen kunnen maken.

Inpakken

Vitiligo is een hardnekkige huidaandoening en u kunt het moeilijk vindencultus om mee om te gaan. Maar de enige manier om ermee om te gaan is om consistent te zijn met uw medicatie en een positieve houding te hebben. Meestal hebben medicijnen en topische behandelingen tijd nodig om resultaten te laten zien. Als uw huidconditie niet verbetert, zelfs niet na de medicatie, praat dan met uw arts over andere behandelingsopties. Houd een open geest tijdens het doorlopen van de behandeling en laat niets je zelfrespect bereiken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen