Wist je dat ongeveer 40% van de vrouwen op 50-jarige leeftijd wordt getroffen door vrouwelijke kaalheid? Het is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij vrouwen! Meestal vanaf de part-line, kan haaruitval zichtbaar zijn in de hele hoofdhuid in deze aandoening.

Als u deze haaraandoening wilt voorkomen of behandelen, moet u begrijpen wat het is, waarom het optreedt en de symptomen ervan. Laten we beginnen.

Hoogtepunten:

 • Wat is vrouwelijke kaalheid?
 • Wat zijn de oorzaken androgene alopecia?
 • Hoe ziet vrouwelijke kaalheid eruit?
 • Wie wordt beïnvloed door androgene alopecia?
 • Hoe kun je vrouwelijke kaalheid behandelen?
 • Hoe kun je vrouwelijke kaalheid voorkomen?

Wat is vrouwelijke kaalheid?

Androgene alopecia of vrouwelijke kaalheid is een haaruitval aandoening gekoppeld aan verhoogde niveaus van androgenen bij vrouwen. Het resulteert erin dat vrouwen elke dag meer dan 50-100 strengen verliezen.

Mannen hebben de neiging om hun haar te verliezen bij de slapen of de voorkant van hun hoofd bij het ervaren van androgenetische alopecia. Vrouwtjes daarentegen beginnen hun haar te verliezen vanaf het midden van hun hoofdhuid.

Vrouwelijke kaalheid is genetisch, maar komt meestal voor na de menopauze. Dit is de reden waarom het ook in verband is gebracht met hormonale onevenwichtigheden.

Wat zijn de oorzaken androgene alopecia?

Androgene alopecia bij vrouwen is grotendeels gekoppeld aan twee factoren – genetica en variaties in de niveaus van androgenen in uw lichaam. U kunt het erven van een ouder, als een van hen de aandoening heeft.

Omdat het meestal vrouwen boven de leeftijd van 40 treft (na hun vruchtbare jaren), wordt ook gedacht dat het verband houdt met verhoogde androgeenspiegels. De precieze oorzaak blijft echter onbekend.

Hoe ziet vrouwelijke kaalheid eruit?

vrouwelijke kaalheid

Vrouwelijke kaalheid treedt op wanneer het haargroeiproces vertraagt. De grootte van de haarfollikel neemt af. Dit is de reden waarom de nieuwe haarlokken fijner en dunner worden. Volledige kaalheid is echter zeldzaam bij vrouwen. Ze ervaren meestal dunner wordend haar en een afname van de haardichtheid.

Haaruitval begint vanaf de part-line, wat uiteindelijk resulteert in dunner wordend haar over de hele hoofdhuid. Het kan zelfs beginnen bij de slapen of de voorkant van de hoofdhuid, maar dit is zeldzaam. Uiteindelijk kan dit zich ook verspreiden naar de zijkanten van de hoofdhuid.

3 soorten vrouwelijke patroon haaruitval:

Type 1:

Uitdunnen dat begint meestal vanaf de deellijn. Het is misschien niet zo prominent.

Type 2:

U merkt misschien dat uw deellijn breder wordt.

Type 3:

U kunt merken dat uw hoofdhuid dunner wordt en dat u zelfs gemakkelijk door uw haar kunt kijken.

Wie wordt beïnvloed door androgene alopecia?

Vrouwelijke kaalheid treft meestal vrouwen na de menopauze. Het is niet erg waarschijnlijk dat vrouwen in hun 20s of 30s vrouwelijke kaalheid ervaren. Vrouwen met een verhoogd risico op polycysteus ovariumsyndroom kunnen echter ook worden beïnvloed door een stijging van hun androgeenspiegels.

Als u haaruitval ervaart tijdens uw vruchtbare jaren, kunnen factoren die hieraan bijdragen anders zijn. Andere soorten Alopecia, stress en lage niveaus van bepaalde vitamines kunnen ook bijdragen aan haaruitval die niet hetzelfde is als haaruitval bij vrouwen.

Hoe kun je vrouwelijke kaalheid behandelen?

Als u een vrouwelijk kaalpatroon heeft, is het raadzaam om vroeg met medicatie te beginnen, om haaruitval te vertragen. Als je niet te veel dunner wordt, kun je proberen te experimenteren met kapsels om de kale plekken te bedekken.

Hier zijn enkele van de medische behandelingsopties:

1. Minoxidil

Minoxidil is een effectieve manier om de haargroei te bevorderen bij mensen die getroffen zijn door vrouwelijke kaalheid. Het kan worden gebruikt in concentraties tussen 2-5 procent om haaruitval bij vrouwen met deze aandoening aan te pakken (1) (2).

Minoxidil moet elke dag topisch op de hoofdhuid worden aangebracht om resultaten te zien. Het kan helpen bij het opnieuw laten groeien van je haar, maar moet consequent worden toegepast om het effect ervan te behouden.

Notitie:

Minoxidil heeft minstens twee maanden nodig om een verbetering te laten zien. Soms ziet u mogelijk geen resultaten gedurende 6-12 maanden nadat u met medicatie bent begonnen. Minoxidil kan al dan niet voor u werken. Als u een paar maanden na het gebruik van dit geneesmiddel geen verbetering ziet, neem dan contact op met uw arts over de alternatieve vormen van medicatie die beschikbaar zijn.

Bijwerkingen van Minoxidil:

 • Burning sensatie
 • Irritatie van de behandelde gebieden
 • Groei van je haar op ongewenste plekken

Wist je dat?

 • Minoxidil werd vroeger voorgeschreven aan patiënten met hoge bloeddrukniveaus. Een belangrijke bijwerking van het geneesmiddel was de groei van overmatige hoeveelheden haar bij deze patiënten. Toen werd het in gebruik genomen als medicijn om alopecia en andere vormen van haaruitval te behandelen.

2. Finasteride

Finasteride wordt gebruikt om haaruitval bij mannen te behandelen. Sommige artsen schrijven het echter ook voor vrouwen voor. Onderzoek suggereert dat finasteride kan helpen bij de behandeling van vrouwelijke kaalheid (3).

Bijwerkingen van finasteride:

 • Opvliegers
 • Verminderde zin in seks
 • Hoofdpijn

Notitie:

Als u zwanger bent, gebruik dan geen finasteride. Het kan geboorteafwijkingen veroorzaken.

3. Spironolacton

Spironolacton werkt door het blokkeren van androgeen productie in het lichaam. Vrouwelijk patroon haaruitval is gekoppeld aan een verhoogd niveau van androgenen in het lichaam. Verminderde productie van androgenen kan bijdragen aan de hergroei van haar bij vrouwen met dit type alopecia.

Bijwerkingen van Spironolacton:

 • Maagpijn of krampen
 • Xerostomie
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid

Notitie:

Als u zwanger bent, niet spironolacton consumeren. Het kan geboorteafwijkingen veroorzaken.

4. Prp

Bloedplaatjesrijk plasma is een methode die wordt gebruikt om haar bij mannen en vrouwen opnieuw te laten groeien (4). Bloedplaatjesrijke plasmatechniek voor haaruitval omvat het trekken van het bloed van een persoon, waarna het wordt verwerkt en geïnjecteerd in het aangetaste deel van uw hoofdhuid.

Onderzoekers denken dat PRP een methode is die de bloedtoevoer naar de haarzakjes bevordert. Dit helpt ook bij het stimuleren van haargroei.

5. Haartransplantatie

Deze methode om haar opnieuw te laten groeien is overgenomen door artsen over de hele wereld. Haartransplantatie is een methode waarbij een strook van uw hoofdhuid wordt genomen en deze wordt bevestigd aan het deel dat haar verliest (5).

Folliculaire eenheidsextractie en folliculaire eenheidstransplantatie worden vaak gebruikt om haaruitval bij mannen en vrouwen te behandelen. Praat met uw arts over welke techniek ideaal voor u zou moeten zijn.

Hoe kun je vrouwelijke kaalheid voorkomen?

Vrouw die haar van kam vasthoudt

Omdat vrouwelijke kaalheid een aandoening is die verband houdt met genetica en hormonale onevenwichtigheden, kun je niet veel doen om dit te voorkomen. Deze algemene haarverzorgingstips kunnen u echter helpen bij het verminderen van haaruitval:

 • Probeer een gezond dieet te handhaven dat rijk is aan B-vitamines en ijzer. Dit kan haaruitval voorkomen.
 • Vermijd het gebruik van stylingtools die te veel warmte produceren en breuk veroorzaken.
 • Als u medicijnen gebruikt om bepaalde aandoeningen aan te pakken en u hebt een toename van haaruitval opgemerkt, praat dan met uw arts over alternatieven.
 • Vermijd roken. Het kan je haarzakjes beschadigen en voorkomen dat nieuw haar groeit.
 • Volg een haarverzorgingsroutine en shampoo niet te vaak. Het kan je haar opdrogen, waardoor het breekt.
 • Was je haar niet met heet water. Het kan essentiële oliën en vocht verwijderen, wat resulteert in schade en breuk.

Inpakken

Vrouwelijke kaalheid treft de meeste vrouwen na de menopauze en is gekoppeld aan genetica en androgeenniveaus in het lichaam. Het wordt ook wel androgene alopecia genoemd en begint meestal met vrouwen die hun haar verliezen van hun part-line.

Het kan al dan niet volledige kaalheid bij vrouwen veroorzaken. Het kan worden behandeld met behulp van verschillende actuele, orale en invasieve medicijnen en methoden. Hoewel er geen manier is om kaalheid van het vrouwelijke patroon te voorkomen, kan het handhaven van een goede haargezondheid helpen haaruitval in het algemeen te verminderen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen