Erger je je aan de hardnekkige bultachtige gezichtswratten? Deze wratten lijken nooit snel of zelfs gemakkelijk weg te gaan. Ze nemen hun eigen tijd om te vervagen, en dat kan variëren van een paar maanden tot een paar jaar.

Hoewel gezichtswratten niet zo schadelijk zijn, kunnen ze ongemak en pijn veroorzaken. Kiezen voor gezichtswrattenbehandelingen kan de genezingsprocedure versnellen en gelukkig zijn er meerdere behandelingsopties beschikbaar.

Vandaag zullen we licht werpen op wat deze gezichtswratten veroorzaakt en hoe ze te verwijderen. Scroll naar beneden om erachter te komen!

Hoogtepunten:

 • Wat zijn gezichtswratten?
 • Wat zijn de oorzaken gezichtswratten?
 • Soorten gezichtswratten
 • Hoe gezichtswratten te verwijderen?
 • Dingen om te doen na het verwijderen van wratten
 • Hoe gezichtswratten te voorkomen?
 • Wanneer een arts raadplegen?

Wat zijn gezichtswratten?

Wratten zijn kleine groei van de huid in elk deel van je lichaam. Wanneer deze kleine, onschadelijke huidgroei op uw gezicht optreedt, staat dit bekend als gezichtswratten. Gezichtswratten hebben lange en smalle projecties. Ze kunnen zich ongeveer 1 tot 2 mm van je gezichtshuid uitstrekken. Het ziet eruit als een stevige blaar, en misschien ruw om aan te raken.

Gezichtswratten kunnen roze, geel, bruin of huidkleurig zijn. Meestal vormen deze zich niet in een cluster. Gezichtswratten kunnen zich vormen op je lippen, oogleden en soms op je wangen. Veel mensen ervaren jeuk, pijn en irritatie. U kunt ook zwarte stippen op uw wratten opmerken. Dit zijn bloedvaten die tot bloedingen kunnen leiden.

Gezichtswratten verdwijnen over het algemeen vanzelf, maar het duurt bijna 1 tot 5 jaar. Deskundigen raden echter aan om een behandeling voor gezichtswratten te krijgen. Dit is vooral belangrijk wanneer de wrat groot is en is opgetreden in een gevoelig deel zoals het ooglid. Gezichtswratten zijn zeer besmettelijk en kunnen zich ook naar andere delen van je lichaam verspreiden.

Wat zijn de oorzaken gezichtswratten?

Wratten verschillen van andere huidgroei omdat ze veel sneller groeien. Gezichtswratten gebeuren wanneer u besmet raakt met het humaan papillomavirus [1] (HPV). Er zijn 150 stammen van HPV en ongeveer 10 van hen veroorzaken gezichtswratten. De HPV-stammen die gezichtswratten veroorzaken, worden zelden in verband gebracht met kanker. [2]

U kunt in contact komen met HPV terwijl u het eenvoudigste werk doet, zoals een handdruk of zelfs het aanraken van een oppervlak. Maar niet iedereen krijgt gezichtswratten. Kinderen en mensen met afwijkingen van het immuunsysteem zijn vatbaar voor dergelijke huidaandoeningen. Mensen uit beroepen als vlees-visbehandeling zijn ook kwetsbaarder.

Volgens huidexperts blijft het wrattenvirus in de bovenste laag van je huid. Het kan zich van persoon tot persoon verspreiden door directe aanraking, vooral als je snijwonden en wonden hebt. Je kunt het ook krijgen vanuit de badkamer of gebieden zoals kleedkamers. Het is dus essentieel om je handen te wassen en je nagels schoon te houden om HPV-overdracht te voorkomen.

Soorten gezichtswratten

Platte wratten

Filiforme wratten

Platte wratten gebeuren meestal op je wangen en voorhoofd. Ze zijn klein en zien eruit als kleine maanzaadjes.

Filiforme wratten verschillen van andere soorten wratten. Ze zien eruit als stekelige blaren. Ze komen voor op je ogen, neus en lippen.

Platte wratten kunnen een groot cluster vormen. Ze zijn roze, bruin of geelachtig van kleur.

Filiform kan vleeskleurig, roze of zelfs donkerder van kleur zijn.

Deze zijn ook bekend als juveniele wratten omdat kinderen ze meer krijgen dan volwassenen. Het veroorzaakt niet veel irritatie.

Als er filiforme wratten optreden op uw oogplooi of een huidplooi, kunt u ongemak en pijn ervaren.

vloeibare stikstof arts maakt de patiënt cryotherapie procedure

Hoe gezichtswratten te verwijderen?

Medische behandelingen voor gezichtswratten

1. Cryotherapie[3]

Hier wordt vloeibare stikstof in uw wrat geïnjecteerd om deze in te vriezen. Het is geen eenmalige procedure en het zal mogelijk twee tot drie weken duren om de behandeling te voltooien.

2. Chirurgische verwijdering

Dit is de reguliere behandeling en wordt vaak voorgesteld voor filiforme wratten. Uw arts zal de wrat afsnijden met behulp van een scalpel.

3. Elektrochirurgie &Curettage

Deze procedure maakt gebruik van elektrocauterisatie (met behulp van elektriciteit om het weefsel te verwarmen) om de wrat van uw huid af te schrapen. Deze twee technieken kunnen samen en als zoolbehandelingen worden gebruikt.

4. Cantharidin

Cantharidin [4] is een professionele behandeling om wratten uit je gezicht te verwijderen. Het is een chemische stof die een blaar vormt die je wratten bedekt. Uw arts zal cantharidin of een soortgelijk chemisch mengsel op uw wkunst en zodra de blaar is gevormd, zou hij / zij deze kunnen verwijderen.

5. Immunotherapie

Wanneer andere opties niet werken, kunnen artsen immunotherapie aanbevelen. Hier kan een reeks injecties in de wrat worden gegeven, om het immuunsysteem te stimuleren om te reageren. Topische medicatie kan ook worden gegeven.

Home Remedies voor Facial Warts

1. Knoflookextract

Knoflookextract wordt beschouwd als zeer effectief voor gezichtswratten. Het heeft antivirale eigenschappen. Knoflookextract is sterk en kan je huid een beetje verbranden. Je kunt een beetje irritatie en jeuk voelen.

Hoe te gebruiken:

Neem een teentje knoflook en plet het. Breng het aan op de bovenkant van je wrat. Bedek je wrat met een tape of verband. Breng het knoflookextract dagelijks aan.

2. Citroensap

Citroensap heeft citroenzuur. Het helpt het virus te doden en veroorzaakt wratten in het gezicht. Volgens een studie [5] citroensap en water hebben bewezen effectief te zijn voor het verwijderen van platte wratten, indien aangebracht gedurende meer dan zes weken. Maar breng rauw citroensap niet rechtstreeks op je gezicht aan, omdat het irritatie kan veroorzaken.

Hoe te gebruiken:

Neem twee eetlepels citroensap en voeg er een paar druppels honing aan toe. Citroensap verdund met water zal het doel dienen zonder irritatie te veroorzaken. Breng het mengsel aan op je wratten.

3. Ananassap

Ananassap bevat enzymen die je wratten kunnen verbranden. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor de behandeling van ananassap, heeft het een paar mensen geholpen om van wratten af te komen.

Hoe te gebruiken:

Extraheer ananassap en breng het direct aan op je wrat met behulp van een watje. Blijf het een paar weken gebruiken voordat je naar bed gaat.

Dingen om te doen na het verwijderen van wratten

 • Was het gebied minstens twee keer per dag, of volgens de instructies van uw arts.
 • Breng medicijnen of zalf aan die door uw arts zijn voorgeschreven.
 • Houd het gebied verbonden om elke vorm van scheur te voorkomen.
 • Niet aanraken met vuile of ongewassen handen.

Hoe gezichtswratten te voorkomen?

 • Raak niemands wrat aan.
 • Deel nooit je persoonlijke bezittingen met iemand die wratten heeft.
 • Probeer je wratten te bedekken met een verband.
 • Bijt niet in je vingernagels als je een wrat op je vinger hebt.
 • Krab of pluk je wratten niet.
 • Als je een snee of wond op je huid hebt, probeer deze dan zo snel mogelijk te behandelen. Een open wond kan leiden tot wratten.

Wanneer een arts raadplegen?

Raadpleeg onmiddellijk uw arts als,

 • Je wratten veroorzaken pijn
 • Je bloedt of je wratten scheiden vocht af
 • Je gezichtswratten beginnen zich te verspreiden naar andere delen van je lichaam
 • Uw wratten komen zelfs na de behandeling terug.

Inpakken

Gezichtswratten zijn onschadelijke huidgroei die op elke leeftijd kan verschijnen. Maar ze komen vooral voor bij kinderen en mensen met een slecht immuunsysteem. Gezichtswratten hebben de neiging om vanzelf te verdwijnen, maar medische behandeling en huismiddeltjes kunnen u een effectief en snel herstel geven.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen