Je bent misschien haarproducten tegengekomen, met name shampoos die zijn gelabeld als pH-gebalanceerd. Heb je je ooit afgevraagd wat dat betekent? Welnu, een gezonde pH-waarde kan de look en feel van je haar bepalen.

Naast uw dieet en haarverzorgingsregime, bepaalt ook de pH-waarde van uw haar de kracht en gezondheid. Daarom is het belangrijk om de balans te behouden om maximale voordelen te behalen en te voorkomen dat het droog, dof en beschadigd wordt. Benieuwd hoe?

In dit artikel vertellen we je waarom de pH-waarde van je haar belangrijk is en hoe je het op natuurlijke wijze in balans kunt brengen om gezonder, voller uitziend haar te bereiken.

Hoogtepunten:

  • Wat is de pH van haar & hoofdhuid?
  • Hoe behoud je de pH van je haar?
  • Hoe controleer je de pH-waarde van je haarproducten?
  • Hoe de pH-waarde van producten uw haar beïnvloedt?

Wat is de pH van haar & hoofdhuid?

De natuurlijke pH van je haarlokken en hoofdhuid ligt aan de zure kant, tussen de 4 &5,5, wat vergelijkbaar is met je huid.[1]

pH in eenvoudige bewoordingen is een maat om te bepalen hoe zuur of alkalisch een bepaalde stof is en wordt meestal gemeten op een schaal van 0 tot 14. [2] De pH van zuiver water is 7, wat neutraal is. Van elk product wordt gezegd dat het zuur is als de pH lager is dan 7, terwijl producten met een pH hoger dan 7 alkalisch zouden zijn. Hoe lager de pH, hoe zuurder een product is en hoe hoger de pH, hoe hoger de alkaliteit.

Hoe behoud je de pH van je haar?

Het is essentieel om de pH-balans van je haar en hoofdhuid te behouden om gezond, schadevrij haar te hebben. U kunt het volgende doen om ervoor te zorgen dat uw haar een gezonde pH heeft.

1. Ken je haar

Eerst en vooral moet u rekening houden met de huidige conditie van uw haar, voordat u wijzigingen aanbrengt in uw haarverzorgingsroutine. De volgende tips kunnen handig zijn bij het handhaven van de pH-balans van uw sloten:

1. Als je een jeukende hoofdhuid hebt die gepaard gaat met droogheid en broze haarlokken, is de kans groot dat je haar en hoofdhuid te alkalisch zijn geworden. Dit verergert ook eczeem en verhoogt de kans op infecties. Een mild zure shampoo kan helpen om je haarproblemen te verlichten. De lagere pH van de shampoo verzegelt de nagelriemen van je haar en helpt ook de infectie veroorzakende bacteriën te bestrijden.

2. Als je van nature krullend haar hebt, zijn je haarschubben meestal al een beetje open, waardoor je haar er droog of pluizig uitziet. Het gebruik van een mild zure shampoo helpt de nagelriemen te sluiten, waardoor ze plat op de haarschacht liggen. Hierdoor ziet je haar er gladder uit.

3. Als je onlangs je haar hebt gekleurd of chemisch stijl hebt gemaakt, kan je haar een beetje gestrest zijn door de herhaalde alkalische en zure behandelingen. Nogmaals, een licht zuur haarverzorgingsproduct is uw beste keuze, om uw haarschubben plat te houden en verdere schade aan uw kostbare manen te voorkomen.

4. Als je van nature steil haar hebt zonder tekenen van schade, zou een pH-gebalanceerde shampoo goed moeten zijn voor het behoud van de gezondheid van je haar. De talg die door je haar wordt afgescheiden, helpt een gezonde pH te behouden. Vermijd het dus te vaak wassen om te voorkomen dat je haar zijn natuurlijke pH verliest of uitdroogt.

U kunt Esse Organic Skincare’s Know Your Hair quiz doen, ontworpen in samenwerking met gecertificeerde dermatologen, om niet alleen de huidige status van uw haar te bepalen, maar ook om haarverzorgingsproducten aan te passen aan de specifieke behoeften van uw haar.

2. Controleer de pH van uw haarverzorgingsproducten

Lees de etiketten zorgvuldig door voordat u een haarverzorgingsproduct koopt. Omdat je haar net zo uniek is als jij, moet je gaan voor een product met een pH die het beste bij je haar past. Als uw favoriete shampoo geen pH op de fles vermeldt, kunt u deze zelf controleren om er zeker van te zijn dat u het juiste product voor uw haar gebruikt. Blijf lezen om te weten hoe u de pH van een product thuis kunt controleren.

3. Ga voor natuurlijk

Je kunt de volgende natuurlijke remedies proberen om de pH van je haar te herstellen.

A. Appelciderazijn

Appelazijn heeft een zure pH rond de 3. Verdun appelciderazijn in water tot een pH van 4. Dit een of twee keer per week op je haar aanbrengen kan nuttig zijn bij het beheersen van kroezen en droogte.

B.  Aloë Vera Gel

Je kunt aloë vera gel direct op je haar en hoofdhuid aanbrengen om de natuurlijke pH van je haar te herstellen. Als alternatief kunt u een haarmasker maken met 1 kopje aloë vera-sap van hele bladeren, 1 theelepel honing en 2 theelepels appelciderazijn in voldoende water. Breng dit masker aan en legemiddeld 20 minuten aan, gevolgd door shampoo en conditioner.

4. Probeer een zelfgemaakte conditioner

Je kunt een zelfgemaakte leave-in conditioner maken om de pH-balans van je haar te herstellen. Neem 2 eetlepels siliconenvrije conditioner, 2 eetlepels aloë vera sap en 2 theelepels jojoba olie. Meng goed en controleer of de pH niet minder dan 4,5 is. Aanbrengen op gewassen en nat haar. Laat het drogen en volg met je gebruikelijke styling.

een onderwijsposter van ph-schaal

Hoe controleer je de pH-waarde van je haarproducten?

Er zijn pH-indicatoren beschikbaar op de markt die u kunnen helpen de pH van uw haarverzorgingsproducten te detecteren. De pH-indicatoren veranderen van kleur wanneer ze worden blootgesteld aan een bepaalde pH of een pH-bereik.

De meest gebruikte pH-indicatoren zijn lakmoesjespapierstrips die worden geleverd met een pH-schaal, vergelijkbaar met die in de bovenstaande afbeelding. U kunt de pH-strip een paar minuten in uw product dopen en de kleurverandering observeren. Match nu het testpapier met de pH-schaal die is voorzien van strips. Voila! Nu weet u de pH van uw favoriete product en of u ze moet wijzigen.

De andere en nauwkeurigere meting van de pH kan worden gegeven door een pH-meter. Het is een apparaat dat door onderzoekers en andere laboratoriumprofessionals wordt gebruikt om de pH van een oplossing zeer nauwkeurig te bepalen.

Hoe de pH-waarde van producten uw haar beïnvloedt?

De pH-waarde van uw producten kan uw haar maken of breken. Hier zijn een paar redenen waarom:

1. Een gezonde pH is essentieel voor de gezondheid van je haar

Je haar heeft een hoog gehalte aan het eiwit, keratine. Een alkalisch product met een hoge pH beschadigt de keratine, waardoor je haar vatbaarder wordt voor breuk. Het opent ook de nagelriemen waardoor het haar poreuzer wordt en chemicaliën en verontreinigende stoffen in je haar terechtkomen. Een product met een hogere pH van 3,67 verhoogt de kans dat je haar in de knoop raakt en kroesachtig wordt.

2. Optimale pH helpt vocht in je haar vast te houden

Een pH-gebalanceerd product voorkomt overtollig vochtverlies uit je haar zonder afzettingen of ophopingen op je hoofdhuid achter te laten. De talg die uit je hoofdhuid wordt afgescheiden, heeft van nature een lage pH die kan worden verstoord door producten met een hoge pH. Talg heeft natuurlijke oliën die je manen beschermen en glanzend houden.

3. Beschermt tegen ongewenste ziektekiemen

Bacteriën en schimmels kunnen alleen groeien binnen een specifiek pH-bereik. Het handhaven van een gezonde pH van je haar en hoofdhuid zorgt ervoor dat je hoofd niet de thuisbasis is van infecties die bacteriën en schimmels veroorzaken. Ook zal een gezonde pH helpen om uw normale huidflora te behouden (vriendelijke bacteriën en schimmels die van nature aanwezig zijn op uw huid en haar), wat op zijn beurt de ziekte die ziektekiemen veroorzaakt op afstand houdt.

Inpakken

De natuurlijke pH van je haar en hoofdhuid is een essentieel onderdeel om een goede gezondheid van je haar te behouden. U moet de huidige pH van uw haar kennen voordat u een haarverzorgingsproduct kiest en ervoor zorgen dat het product dat u kiest in het voordeel van uw haarconditie werkt. Als je al een bepaalde hoeveelheid schade aan je haar hebt als gevolg van pH-onbalans, probeer dan een natuurlijke remedie of raadpleeg je dermatoloog voor de beste oplossing.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen