Als je dacht dat huidverzorging in de zomer helemaal draait om zonnebrandcrèmes en hydratatie, denk dan nog eens goed na. Een veel voorkomende huidklacht in de verzengende zomers is warmte-uitslag. De aandoening gaat ook door andere namen zoals zweetuitslag of stekelige hitte. In wetenschappelijke termen wordt het miliaria genoemd.

Als je iemand bent die bijna elke zomer een hitte-uitslag krijgt, is dit artikel iets voor jou. Van oorzaken tot effectieve behandelingen en risico’s, we hebben het allemaal behandeld in het onderstaande bericht.

Hoogtepunten:

 • Wat is warmte-uitslag? Verspreidt warmte-uitslag zich?
 • Wat zijn de symptomen van warmte-uitslag?
 • Wat zijn de oorzaken warmte-uitslag?
 • Hoe warmte-uitslag te behandelen?
 • Hoe warmte-uitslag te voorkomen?
 • Wat zijn de risicofactoren voor warmte-uitslag?
 • Hoe lang duurt het voordat warmte-uitslag verdwijnt? Wanneer moet u een arts raadplegen?

Wat is warmte-uitslag? Verspreidt warmte-uitslag zich?

Warmte-uitslag of miliaria [1] ontwikkelt zich op de huid wanneer je poriën verstopt raken en het zweet zijn weg niet kan vinden. Warmte-uitslag kan zich op het lichaam verspreiden, maar het is niet schadelijk of besmettelijk.

Een warmte-uitslag is onderverdeeld in de volgende typen [2]:

1. Miliaria Crystallina

Miliaria crystallina is een veel voorkomende en mildere vorm. Er zijn kleine heldere of witte bultjes gevuld met vloeistof op het oppervlak van je huid die vaak kunnen barsten. Het komt vaak voor bij baby’s en jeukt of pijn niet.

2. Miliaria Rubra

Miliaria rubra komt vaak voor bij volwassenen. Het is een oorzaak van ongemak omdat het zich dieper in de opperhuid ontwikkelt. Het ziet eruit als rode en jeukende bultjes.

3. Miliaria Profunda

Miliaria profunda is de minst voorkomende vorm en kan chronisch blijken te zijn. Het komt voor bij volwassenen na intense trainingssessies met zweet. Het kan leiden tot grotere, vleeskleurige bulten die optreden in de dermis.

Wat zijn de symptomen van warmte-uitslag?

 • Blaren of rode bultjes
 • Stekelig of jeukend gevoel op de huid
 • Roodheid en milde zwelling [3]

Binnenkant dijen, oksels, elleboog en nek zijn de meest voorkomende gebieden die een warmte-uitslag kunnen ontwikkelen.

Wat zijn de oorzaken warmte-uitslag?

Warmte-uitslag is vaak een gevolg van wrijving op het oppervlak van je huid. Het komt meestal voor in warme klimatologische omstandigheden. Trainingen die zweet en langdurige bedrust in een warme omgeving veroorzaken, kunnen ook warmte-uitslag veroorzaken.

Hoe warmte-uitslag te behandelen?

1. Orale antihistaminica

Antihistaminica [4] zijn een klasse van geneesmiddelen die allergieën of ontstekingen behandelen. U kunt OTC (over-the-counter) antihistaminica zoals cetirizine, loratadine en fexofenadine voor warmte-uitslag overwegen.

2. Koud kompres

Warmte-uitslag maakt de huid geïrriteerd en koud kompres is uw beste gok om een geïrriteerde huid te kalmeren. U kunt een doek gebruiken die is gedrenkt in koud water of ijs gewikkeld in een doek.

3. Koel bad

Koele baden en douches zijn een onmiddellijke oplossing voor warmte-uitslag. Koel water kalmeert de huid en kan helpen de poriën te ontstoppen.

4. Losse katoenen

Katoenen stoffen verlichten de symptomen van warmte-uitslag. Draag losse kleding zodat de wrijving op het oppervlak van de huid wordt verminderd.

5. Havermoutbad

Een koel bad met havermout [5] kan warmte-uitslag verlichten. Het is een bevochtigingsmiddel, wat betekent dat het vocht uit de lucht kan aantrekken en in de huid kan vangen. Ook is havermout een geweldig ontstekingsremmend middel.

6. Talkpoeder

Stekelig warmtepoeder kan worden gebruikt om warmte-uitslag te behandelen. Ze bevatten koelmiddelen zoals menthol, kamfer, essentiële oliën zoals sandelhoutolie, rozenolie, pepermuntolie, neemolie, kaolien, enz. die de warmte-uitslag helpt kalmeren.

7. Huidcrèmes

OTC hydrocortison [6] crèmes kunnen helpen bij warmteuitslag. Je kunt deze crème 1-2 keer per dag op je huid aanbrengen totdat de warmte-uitslag volledig verdwijnt. Hydrocortison is een steroïde die de activiteit van chemicaliën die ontstekingen, jeuk en roodheid veroorzaken, vermindert.

8. Calamine Lotion

Calamine lotion is effectief tegen warmte-uitslag. Het bestaat uit zinkoxide, 0,5% ijzeroxide, fenol en calciumhydroxide.

9. Airconditioning

Het koelen van je lichaam in een kamer met airconditioning en het vermijden van lang buiten blijven bij warm weer kan de symptomen van een hitte-uitslag binnen een paar dagen verlichten.

10. Aloë Vera

Breng vers geëxtraheerde aloëvera of een aloë vera aan [7] gel op de huid. Aloë vera is een ontstekingsremmend, hydraterend en verzachtend ingrediënt.

11. Drink meer water

Warmte-uitslag treedt op wanneer het lichaam oververhit raakt en zwenktEet. Je kunt dit controleren door veel water te drinken om je lichaam en huid af te koelen.

Hoe warmte-uitslag te voorkomen?

 • Vermijd strakke kleding ten koste van alles tijdens de zomers. Je huid moet ademen en het zweet moet ontsnappen.
 • Gebruik geen zware crèmes of lotions op je huid in de zomer.
 • Blijf binnen onder koele omstandigheden en houd jezelf gehydrateerd.
 • Gebruik zepen die niet drogen en geen kleurstoffen of geurstoffen bevatten.

Wat zijn de risicofactoren voor warmte-uitslag?

Warme omgevingen, intensieve trainingen, langdurige bedrust en strakke kleding die bijdraagt aan zweten zijn allemaal risicofactoren voor een hitte-uitslag. Pasgeboren baby’s lopen ook een groter risico op het ontwikkelen van warmteuitslag, die in veel gevallen ook jeuk kan veroorzaken.

Hoe lang duurt het voordat warmte-uitslag verdwijnt? Wanneer moet u een arts raadplegen?

Warmte-uitslag verdwijnt meestal binnen 3-4 dagen. Het is geen ernstige huidaandoening en gaat vaak weg zonder behandeling. Als dit niet het geval is, is het tijd om uw arts te raadplegen. Neem ook contact op met uw arts als u:

 • Koorts
 • Rillingen
 • Pijn
 • Pus van de bulten

Inpakken

We hopen dat je nu weet hoe je een warmte-uitslag kunt herkennen, gezien alle symptomen en hoe je het effectief kunt behandelen. Preventie van warmte-uitslag ligt in het zoveel mogelijk vermijden van zweten. Neem na de training altijd een douche en probeer te voorkomen dat je in de zomer te lang buiten blijft.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen