Heb je last van je overmatig bezwete gezicht en hoofd? Weet dat je niet alleen bent!

Zweten is een natuurlijk proces dat helpt om oververhitting in je lichaam te voorkomen. Een teveel aan het kan echter ongemak veroorzaken en kan ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

In dit artikel vertellen we je wat overmatig zweten op het gezicht veroorzaakt en hoe je het kunt beheersen.

Hoogtepunten:

  • Waarom zweet je?
  • Wat zijn de oorzaken van overmatig zweten in het gezicht en hoofd?
  • De voor- en nadelen van zweten op het gezicht
  • Hoe overmatig zweten op het gezicht te stoppen?
  • 10 eenvoudige tips om overmatig zweten onder controle te houden

Waarom zweet je?

Zweten is misschien een niet zo goede ervaring voor u, maar het is een essentieel proces om uw normale lichaamstemperatuur onder controle te houden. De normale temperatuur van je lichaam is ongeveer 90 graden Fahrenheit. De temperatuur kan echter stijgen als gevolg van weersomstandigheden buiten, elke vorm van fysieke activiteit of koorts.

Als je lichaam niet in staat is om die temperatuur af te koelen, zijn er repercussies. Er is een grote kans dat u een hitteberoerte of andere gezondheidsproblemen krijgt.

Gelukkig is het menselijk lichaam gemaakt met een zeer geavanceerd mechanisme waarmee de lichaamstemperatuur kan afkoelen wanneer dat nodig is. De hypothalamus van je hersenen stuurt signalen naar de eccriene zweetklieren zodra je lichaamstemperatuur begint te stijgen. Dan begin je te zweten en zo koelt de temperatuur van je lichaam af.

Andere aandoeningen hebben ook de neiging om je te laten zweten, zoals het ervaren van extreme emoties of het eten van pittig eten. Wanneer je gestrest, opgewonden of doodsbang bent over iets, begint je lichaam ook te zweten. Maar dit zweten is gedeeltelijk anders dan je gewone zweet.

Dat komt omdat wanneer je gestrest of bang bent, je lichaam een vecht- of vluchtreactie initieert, ongeacht je temperatuur. Het activeert de apocriene zweetklieren van je lichaam en je begint te zweten. [1]

Soms, wanneer je pittig eten eet, voelt je mond alsof het in brand staat. Dat is wanneer je hersenen worden misleid om te denken dat je lichaam oververhit raakt en het stuurt een signaal naar je zweetklieren. Ook tijdens het proces van het metaboliseren van voedsel, ervaar je een licht zweet. Dezelfde reden, je voelt je een beetje onrustig en bezweet na een zware maaltijd.

Wist je dat?

Hyperhidrose kan iedereen overkomen, ongeacht hun geslacht en leeftijd. Het kan op elk moment in je leven beginnen. Uit weinig enquêtes blijkt zelfs dat bijna 365 miljoen mensen last hebben van overmatig zweten.

Wat zijn de oorzaken van overmatig zweten in het gezicht en hoofd?

Hyperhidrosis [2] is een veel voorkomende gezondheidstoestand waardoor je overmatig zweet. Wanneer hyperhidrose uw gezicht en hoofd beïnvloedt, wordt dit Craniofaciale Hyperhidrose genoemd. De reden dat je lichaam zweet afgeeft, is om de lichaamstemperatuur af te koelen.

Maar in het geval van hyperhidrose zweet je zonder enige reden te veel, zelfs als je lichaam toch niet hoeft af te koelen. Bijna 2 tot 3 op de 100 mensen worden getroffen door deze aandoening.

Hyperhidrose is van twee typen – primaire focale hyperhidrose en secundaire hyperhidrose. Wanneer overmatig zweten niet gerelateerd is aan een onderliggende medische aandoening of lopende medicatie, wordt het geïdentificeerd als primaire focale hyperhidrose. Secundaire hyperhidrose wordt echter geassocieerd met onderliggende medische aandoeningen of bepaalde medicijnen.

Daarnaast zijn er nog andere factoren die leiden tot overmatig zweten op je gezicht en hoofd. Dit zijn:

1. Genetica

Een studie uitgevoerd op focale hyperhidrose suggereert dat bijna 30% – 50% van de mensen met overmatig zweten een familiegeschiedenis van hetzelfde heeft.

2. Grote hoeveelheid zweetklieren:

Je gezicht en hoofd bestaan uit meer zweetklieren in vergelijking met andere delen van het lichaam. Natuurlijk, als je een overmatig zweetprobleem hebt, is het beter zichtbaar op je gezicht en hoofd.

3. Weersomstandigheden

Extreem vochtige of warme weersomstandigheden werken als triggers voor hyperhidrose.

4. Extreme emoties

Emoties zoals woede, angst, stress en angst zijn vaak verantwoordelijk voor overmatig zweten bij mensen.

5. Medische aandoeningen

Bepaalde gezondheidsproblemen veroorzaken hyperhidrose als bijwerking. Kanker, hartaandoeningen, diabetes, dwarslaesie en menopauze worden geassocieerd met overmatig zweten. [3]

6. Bepaalde medicijnen

Medicijnen zoals antidepressiva, antibiotica, antivirale geneesmiddelen, pijnstillersers leiden tot overmatig zweten. [4]

De voor- en nadelen van zweten op het gezicht

Pros

Tegens

Zweten op je gezicht houdt je huid koel en hydraterend.

Het zorgt ervoor dat je lichaam water verliest tot een bepaald niveau. Overmatig zweten kan ernstige uitdroging veroorzaken.

Zweten op je gezicht zorgt ervoor dat je huid bedauwd en glowy lijkt.

Wanneer je zweet zich mengt met talg en vuil, blokkeert het je huidporiën, wat leidt tot acne. Ook is een bezweet of vochtig gezicht een ideale plek voor acne-veroorzakende bacteriën om te gedijen.

Zweten doodt vaak de ziektekiemen op je gezicht.

Je zweet bestaat ook uit ureum en ammoniak, wat je huid kan irriteren en ongemak kan veroorzaken.

Hoe overmatig zweten op het gezicht te stoppen?

1. Anti-transpiranten

De eenvoudigste manier om overmatig zweten te beheersen, is door anti-transpiranten te gebruiken die aluminiumchloride bevatten. Er zijn bodysprays op de markt die zijn geformuleerd om uw zweetproblemen onder controle te houden. U kunt ook uw toevlucht nemen tot voorgeschreven anti-transpiranten die aluminiumchloridehexahydraat bevatten.

Belangrijke opmerking:

Voorgeschreven anti-transpiranten zijn meestal sterk en kunnen soms hard zijn voor je huid. Wees voorzichtig tijdens het gebruik van anti-transpiranten en vraag uw arts om tips te delen om huidirritatie te voorkomen, als u die opmerkt.

2. Botox injecties

Het klinkt misschien gek, maar botox-injecties kunnen je helpen je overmatige zweten onder controle te houden. Het kan de functies van zenuwen verminderen die verantwoordelijk zijn voor de extra actieve zweetklieren. Het kan echter meerdere sessies duren voordat de injecties werken.

3. Orale medicijnen

Een geneesmiddel genaamd anticholinergica [5] wordt beschouwd als een ideaal medicijn voor hyperhidrose. Houd er echter rekening mee dat het bepaalde bijwerkingen kan veroorzaken, zoals een droge mond, duizeligheid, constipatie en urineretentie. Ook zijn geneesmiddelen zoals bètablokkers en benzodiazepinen in staat om fysieke symptomen van angst zoals zweten onder controle te houden.

4. Iontoforese

Het is een therapie waarbij uw arts een elektrische stroom op laag niveau door uw lichaam zal laten lopen. [6] Bij deze procedure wordt u ondergedompeld in water of ligt u op een bevochtigd kussen. Het wordt meestal gebruikt voor de oksel, voeten en handen. Meestal gebruiken artsen deze procedure niet voor het gezicht.

5. Verwijderen van zweetklieren

Bij deze procedure worden de aangetaste zweetklieren die overmatig zweten veroorzaken uit uw lichaam verwijderd. Het kan worden gedaan door middel van een operatie of door elektromagnetische straling te gebruiken om de zweetklieren te vernietigen.

6. Sympathectomie

Sympathectomie wordt uitgevoerd om de zenuwen te snijden of te knippen die uw zweetklieren triggeren om meer te zweten dan ze normaal doen. Op die manier worden de zenuwen gestopt om signalen naar je zweetklieren te sturen en is je probleem van hyperhidrose opgelost. [7]

Esse Organic Skincare Tip:

Het is altijd raadzaam om uw arts te raadplegen voordat u begint met het nemen van medicijnen of besluit om door te gaan met een van de bovengenoemde procedures.

10 eenvoudige tips om overmatig zweten onder controle te houden

1. Als je overmatig zweetproblemen hebt, houd dan een zachte en droge handdoek bij de hand. Wanneer je voelt dat je je zweet moet reinigen, gebruik dan de handdoek om het af te drogen. Wees voorzichtig als je het afveegt met de handdoek.

2. Douche elke dag om alle ziektekiemen en bacteriën van je huid te verwijderen. Vergeet niet dat hygiëne van het grootste belang is.

3. Als u anti-transpirant gebruikt, probeer het dan ’s ochtends en voordat u naar bed gaat te gebruiken.

4. Wees mindful bij het kiezen van je gewone kleding. Probeer comfortabele kleding te dragen, bij voorkeur katoenen kleding die je huid laat ademen.

5. Beperk je cafeïne-inname en vermijd pittig eten zoveel als je kunt.

6. Zweten zorgt ervoor dat je veel water verliest, wat kan leiden tot uitdroging. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven als je veel zweet.

7. Gebruik een mild gezichtspoeder om het extra zweet of vocht op je gezicht op te nemen.

8. Neem een kleine handventilator mee als je naar buiten gaat. Dit kan helpen om je af te koelen wanneer dat nodig is.

9. Omdat het metabolisatieproces je lichaam verwarmt, moet je kleine maar frequente maaltijden hebben om de lichaamstemperatuur te reguleren.

10. Vermijd sporten als je extreem moe bent of net klaar bent met wat fysieke activiteit. Het kan je zweetprobleem anders vergroten.

Inpakken

Hoewel zweten het meest natuurlijke is dat in je lichaam gebeurt, kan overmatig zweten stressvol zijn, vooral als het op je gezicht en hoofd is. Het kan ongemakkelijk zijn, maar je kunt je toevlucht nemen tot eenvoudige manieren om het te beheersen. Als u echter overmatig en oncontroleerbaar zweten op uw gezicht en hoofd ervaart zonder om welke reden dan ook, u moet contact opnemen met uw arts. Uw arts zal bepalen of er een onderliggende aandoening achter zit en een behandeling voorstellen op basis van de ernst.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen