Heb je een rode, gezwollen en pijnlijke huid elke keer dat je heel lang buiten blijft in de verzengende zomer? Dit wordt een zonnebrand genoemd. Je huidtype en blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van de zon zijn belangrijke factoren die bijdragen aan een zonnebrand. Laten we alle verschillende manieren bespreken om het te voorkomen en te behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat voor soort UV-blootstelling draagt bij aan zonnebrand?
 • Symptomen van een zonnebrand
 • Hoe een zonnebrand te behandelen?
 • Hoe zonnebrand te voorkomen / voorkomen?
 • Hoeveel schade kan een echt slechte zonnebrand aanrichten? Kan een zonnebrand huidkanker veroorzaken?
 • Zal je zonnebrand uiteindelijk veranderen in een kleurtje?
 • Wat gebeurt er met je huid als je een zonnebrand krijgt?
 • De juiste zonnebrandcrème voor jou
 • Wanneer moet u uw arts bezoeken?

Wat voor soort UV-blootstelling draagt bij aan zonnebrand?

Lange uren onder de zon kunnen leiden tot zonnebrand. Het hangt echter ook af van het tijdstip waarop je huid wordt blootgesteld aan de zon. De middagzon (10.00 – 14.00 uur) is het sterkst en kan je huid verbranden. Mensen hebben meestal de neiging om een zonnebrand op te merken 12-24 uur nadat hun huid direct is blootgesteld aan de zon.

Van UVB-stralen is bekend dat ze verantwoordelijk zijn voor directe DNA-schade. Wanneer uw lichaam direct wordt blootgesteld aan UV-stralen, reageert het als reactie op de vorming van bepaalde moleculen in de huid die bijdragen aan DNA-schade (1). Deze ‘DNA-reparatiereactie’ resulteert in een rode, ontstoken huid die we een zonnebrand noemen.

Woord van waarschuwing:

Het verzachten van een zonnebrand is gemakkelijk. Langdurige blootstelling kan echter ook uw risico op het ontwikkelen van huidkanker verhogen.

Symptomen van een zonnebrand

De ernst van uw zonnebrand hangt meestal af van het tijdstip van blootstelling aan de zon. Kleine zonnebrand resulteert alleen in een rode huid, die soms gevoelig aanvoelt. Grote zonnebrand kan ernstige gevolgen hebben. Deze omvatten:

 • Koorts
 • Zwakheid
 • Misselijkheid
 • Flauwvallen
 • Lage bloeddruk

Hoewel uw huid binnen 15 minuten na blootstelling begint te worden aangetast, duurt het meestal ongeveer een half uur voordat roodheid verschijnt. Dit kan worden gevolgd door pijn, die zich 6-48 uur na het verschijnen van de brandwond ontwikkelt. U kunt ook merken dat de huid na een paar dagen schilfert.

Hoe een zonnebrand te behandelen?

Onthoud altijd dat voorkomen beter is dan genezen. Hoewel een zonnebrand gemakkelijk kan worden behandeld, kan het zijn gevolgen hebben, waaronder een verhoogd risico op huidkanker. Hier zijn enkele behandelingsopties:

1. OTC pijnverlichting medicijnen

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare geneesmiddelen beschikbaar om pijn en zwelling te verminderen.

2. Drink veel water

Water is nodig om je huid te hydrateren en koel te houden.

3. Dep en hydrateer

Nadat u in bad bent gegaan, dep voorzichtig een handdoek op het getroffen gebied, waardoor uw huid enigszins vochtig blijft. Breng vochtinbrengende crème aan op de zonnebrand om de droogheid te kalmeren. Hydrateren is belangrijk om je huid gehydrateerd en vochtig te houden. Het koelt ook je huid af.

4. Orale medicatie

Aspirine of ibuprofen kan worden ingenomen om het getroffen gebied te kalmeren en het ook te verlichten van zwelling en roodheid. [2]

5. Blijf een tijdje uit de buurt van de zon

Blijf een paar dagen na je zonnebrand uit de buurt van de zon. Je hebt niet meer UV-licht in je systeem nodig na die grote, rode vlek van de huid! Je kunt de zonnebrand ook verergeren als je te lang in de zon blijft.

6. Blijf gedekt als je overdag bent

Als je uitstapt, draag dan kleding die je zonverbrande huid bedekt. Zorg ervoor dat de kleding die je draagt de zonnestralen er niet doorheen laat dringen. [3]

Hoe zonnebrand te voorkomen / voorkomen?

Vrouw die strandhoed draagt
 • Of je nu op een familiepicknick bent of toevallig geniet van reizen, maak er een punt van om samen met je een hoed te pakken.
 • Vergeet niet om uit te glijden, te slaan, te slaan, te zoeken en te glijden. Als dat niet vanzelfsprekend was, trek dan een shirt aan, doe wat zonnebrandcrème op en sla op een hoed wanneer je wordt blootgesteld aan de zon. Afgezien daarvan, zoek schaduw wanneer je kunt en schuif je zonnebril op wanneer je uitstapt.
 • Als je buiten bent, probeer dan op plaatsen te zitten met voldoende schaduw.
 • Draag zonnebrandcrème elke keer dat je op de dag uitstapt en breng elke twee uur opnieuw aan.
 • Vermijd onder de zon te gaan tijdens de warmere uren van de dag (meestal tussen 10.00 – 14.00 uur in India).
 • Draag een zonnebril.

Hoeveel schade kan een echt slechte zonnebrand aanrichten? Kan een zonnebrand huidkanker veroorzaken?

Laat de zonnebrand voorlopig zijn. Zelfs normale, dagelijkse exposure naar UV-stralen kunnen uw huidcellen beschadigen. Dit kan ook uw risico op het ontwikkelen van huidkanker verhogen.

Vroege blootstelling is meestal de boosdoener van de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd. Een studie gepubliceerd door de American Academy of Dermatology verklaarde dat vrouwen die 4-5 slechte zonnebrand ervaren wanneer ze tussen de 15-20 jaar oud zijn, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van melanoom huidkanker.

Eén slechte zonnebrand kan uw risico op het ontwikkelen van huidkanker later in uw leven verhogen.

Zal je zonnebrand uiteindelijk veranderen in een kleurtje?

Laten we dit rechtzetten – zowel zonnebrand als bruining zijn slecht voor je huid. Ze duiden op DNA-schade.

Je zonnebrand zal niet bruin worden. Het zal vanzelf of met behandeling vervagen. U kunt echter een kleurtje opmerken na uw zonnebrand. Dit komt omdat UVB-stralen verantwoordelijk zijn voor zowel zonnebrand als bruining. Toch is het niet jouw zonnebrand die besloot om te veranderen in de bruine, gepigmenteerde gloed waar je naar op zoek was.

Waarom gebeurt dit?

Vertraagde pigmentverdonkering is verantwoordelijk voor deze activiteit. Dit proces begint meestal 2-3 dagen na de ontwikkeling van een zonnebrand. Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan de zon, produceert het overtollige melanine (hetzelfde pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid). Dit wordt gedaan om je huid te beschermen tegen UV-schade. Dit is de reden waarom je deze verandering in huidskleur kunt opmerken, na de genezing van je zonnebrand.

Wat gebeurt er met je huid als je een zonnebrand krijgt?

UV-stralen kunnen je DNA beschadigen. Je lichaam heeft echter verschillende manieren om dit te bestrijden. Soms, wanneer uw huid wordt blootgesteld aan zeer sterke stralen die het niet aankan, kunnen de cellen in uw huid afsterven. Dit is wanneer uw bloedvaten hun immuuncellen sturen om de situatie aan te pakken, waardoor roodheid en ontstekingen ontstaan. Dit noemen we zonnebrand.

De juiste zonnebrandcrème voor jou

Glimlachende vrouwenhoed die zonnebrandcrème aanbrengt

De zonnebrandcrème die je kiest moet afhankelijk zijn van je huidtype. Als je een vette, acnegevoelige huid hebt, zijn zonnebrandcrèmes een betere optie voor je omdat ze verstopte poriën voorkomen. Ze zitten op de bovenkant van je huid en voorkomen dat UV-stralen er doorheen dringen.

Als je geen acne-gevoelige huid hebt, kun je chemische zonnebrandcrèmes dragen. Deze vormen een laagje op je huid en absorberen UV-stralen, waardoor schade door de zon wordt voorkomen. Breng je zonnebrandcrème 20-30 minuten aan voordat je in de zon stapt. Dit zal uw huid helpen de beste bescherming te bereiken.

Pro Tip:

Ga altijd voor de breedspectrum zonnebrandmiddelen omdat ze je huid beschermen tegen UVA- en UVB-stralen van de zon. De meeste zonnebrandmiddelen blokkeren alleen UVB-stralen. UVA-stralen dringen diep door de lagen van de huid, waardoor het risico op huidkanker toeneemt.

Wanneer moet u uw arts bezoeken?

Milde zonnebrand kan meestal thuis worden behandeld. Bezoek echter uw arts als u ernstige symptomen zoals misselijkheid en koorts ervaart.

Vergeet niet dat voorkomen beter is dan genezen. Probeer dus te voorkomen dat je tijdens de piekuren (10.00-14.00 uur) uitstapt en het zou goed moeten komen. Laat ons ook weten of onze lijst met behandelingen u heeft geholpen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen