Een dagelijkse huidverzorgingsroutine omvat meestal de toepassing van meer dan één product. Hoewel sommige van deze producten kunnen worden gebruikt of overgeslagen, afhankelijk van uw huiddoelen, zijn zowel moisturizers als zonnebrandmiddelen elke dag een absolute must.

Of u nu naar buiten gaat of uw dag binnenshuis doorbrengt, het plukken van maximale voordelen vereist dat u weet hoe en wanneer u uw huidverzorgingsproducten moet gebruiken. Dus als je nog steeds niet zeker weet of je eerst je vochtinbrengende crème of je zonnebrandcrème moet aanbrengen, zal dit artikel je door dit dilemma leiden.

Hoogtepunten:

  • Soorten zonnebrandcrème
  • Moet je zonnebrandcrème aanbrengen voor of na de moisturizer?
  • Hoe lang moet ik wachten tussen het aanbrengen van zonnebrandcrème en moisturizer?
  • Een paar dingen om te onthouden over zonnebrandmiddelen &moisturizers

Soorten zonnebrandcrème

Zonnebrandmiddelen zijn van verschillende soorten. Ze verschillen in samenstelling, de manier waarop ze werken om je te beschermen tegen de zon en wie ze zou moeten gebruiken. De algemeen verkrijgbare zonnebrandmiddelen kunnen grofweg worden onderverdeeld in 2 soorten:

A. Chemische zonnebrandcrème

Deze bevatten ingrediënten zoals oxybenzone, azobenzone, octisalaat, etc. [1] Chemische zonnebrandmiddelen absorberen de UV-stralen van de zon en zetten ze om in warmte-energie die van je huid kan worden afgevoerd.

Formuleringen van deze zonnebrandcrème absorberen snel in uw huid en zijn meestal waterbestendig. Dus als je gaat zwemmen of andere activiteiten die je veel laten zweten, werkt een chemische zonnebrandcrème het beste voor je.

B. Fysieke zonnebrandcrème

Ook bekend als minerale zonnebrandcrème, veel voorkomende ingrediënten van fysieke zonnebrandmiddelen zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Fysieke zonnebrandmiddelen fungeren als een beschermend schild, waardoor de schadelijke straling van de zon wordt afgebogen en niet wordt toegestaan dat ze uw huid binnendringen. Maar ze kunnen een beetje zwaar aanvoelen op de huid en een witachtige tint achterlaten op het aangebrachte gebied.[2]

Fysieke zonnebrandmiddelen zijn een goede keuze als je een gevoelige huid hebt. Ze zitten op het huidoppervlak en zijn daarom minder irriterend.

Moet je zonnebrandcrème aanbrengen voor of na de moisturizer?

Het antwoord op deze vraag hangt vooral af van het soort zonnebrandcrème dat u gebruikt. De meeste experts zullen u adviseren om uw chemische zonnebrandcrème direct op uw huid te gebruiken. Dit zal helpen om de ingrediënten beter op te nemen en de bescherming tegen de zonnestralen effectiever te maken. Als u vochtinbrengende crème aanbrengt voordat u een chemische zonnebrandcrème aanbrengt, kan de moisturizer fungeren als een barrière, waardoor de zonnebrandcrème niet in uw huid kan komen en effectief kan werken.

Omdat fysieke zonnebrandmiddelen werken als een beschermende barrière die de zonnestralen weg van je huid reflecteert, is het het beste om deze zonnebrandmiddelen als een bovenste laag te gebruiken. Dus als u een fysieke zonnebrandcrème gebruikt, breng dan uw moisturizer en andere huidverzorgingsproducten aan voordat u de zonnebrandcrème aanbrengt.

De jury is er nog niet uit welk product voor het andere moet worden gebruikt. Hoe de vochtinbrengende crème de werking van de specifieke zonnebrandcrème beïnvloedt, moet ook worden overwogen voordat u een van de twee kiest. U kunt uw dermatoloog raadplegen of de AI-quiz van Esse Organic Skincare doen om de huidige conditie van uw huid te kennen en producten te bestellen die het beste bij uw huid passen.

Stap om zonnebrandcrème op gezicht en hals aan te brengen

Hoe lang moet ik wachten tussen het aanbrengen van zonnebrandcrème en moisturizer?

Je moisturizer en zonnebrandcrème spelen elk een unieke rol in je huidverzorgingsroutine. De vochtinbrengende crème voorkomt verlies van hydratatie van je huid, terwijl je zonnebrandcrème je beschermt tegen de schadelijke straling van de zon. Dus voor een effectieve werking van elk product moet u ze idealiter niet mengen of direct na elkaar gebruiken.

Of je nu eerst je vochtinbrengende crème of zonnebrandcrème gebruikt, houd rekening met een tijdsverschil van 15 tot 20 minuten tussen de twee producten. Hierdoor kan het product dat eerst wordt aangebracht, volledig in uw huid worden opgenomen, voordat u het tweede aanbrengt. Op deze manier zal de moisturizer of de zonnebrandcrème niet kruisreacties of interfereren met de werking van elkaar.

Een paar dingen om te onthouden over zonnebrandmiddelen &moisturizers

  • Gebruik een zonnebrandcrème met SPF 30 of meer en gebruik bij voorkeur een waterbestendige.[3]
  • Pak bij voorkeur een breedspectrum zonnebrandcrème die zowel UV A- als UV B-stralen blokkeert.
  • UV-straling veroorzaakt niet alleen fotoschade aan uw huid waardoor u er ouder uitziet dan uw leeftijd, maar zijn ook verantwoordelijk voor het veroorzaken van huidkanker.[4] Daarom is het een absolute must dat je het hele jaar door een geschikte zonnebrandcrème gebruikt.
  • Ten slotte kunt u kiezen voor een product dat zowel hydraterend als zon heeftschermeigenschappen om deze verwarring te voorkomen. Maar zorg ervoor dat het product een voldoende hoge SPF heeft om je huid ook buitenshuis te beschermen.

Inpakken

Huidverzorgingsproducten zoals moisturizers en zonnebrandmiddelen zijn ontworpen om te passen bij specifieke huidtypen en kunnen verschillende ingrediënten bevatten. Meer studies zijn nodig om te bevestigen hoe ze op elkaar inwerken en of dat hun specifieke functies beïnvloedt.

Het belangrijkste is dat je geen van beide overslaat voor een gezonde, stralende huid en het voorkomen van vroegtijdige tekenen van veroudering.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen